Mitä on triasyyliglyseridi?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Hippa
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Osaako joku suomentaa ton?

Nimim. lopetin lukion kemian tokalla kurssilla, kun en tajunnut mitään :rolleyes:


EDIT: kiitos muuten RiQ! :)
 
Finelin ravintoarvotaulukoissa käytetään nykyisin triasyyliglyseridien (TAG) tilalla merkintää 'rasvahapot TAG-ekv'.

Ja Finelin FAQ:ssa on näinkin selkeä vastaus siihen mikä on TAG-ekv:

"Rasvahappojen TAG-ekvivalentilla (TAG-ekv.) eli nettorasvalla tarkoitetaan elintarvikkeen kaikkien rasvahappojen määrää glyserolirunkoon liittyneenä eli triglyserideiksi laskettuna. Nettorasva on ravitsemuksellisesti täsmällisempi määritelmä kuin kokonaisrasva, koska osa kokonaisrasvasta ei imeydy suolesta eikä toimi elimistössä energianlähteenä."

Eli mitä itse tuosta käsitin, niin kyseessä ei siis ole mikään yksittäinen rasvahappo vaan TAG kuvaa rasvan tyyppiä ja elimistön kykyä käyttää sitä ravinnoksi. Joku muu tietää varmaan enemmän asiasta...
 
Originally posted by hamuk
Eli mitä itse tuosta käsitin, niin kyseessä ei siis ole mikään yksittäinen rasvahappo vaan TAG kuvaa rasvan tyyppiä ja elimistön kykyä käyttää sitä ravinnoksi. Joku muu tietää varmaan enemmän asiasta...

No joo, emmä sitten tiedä mitä väliä sillä on mutta triasyyliglyseroli on glyseroli, johon on liittynyt kolme asyyliryhmää. Eli vähän niinkuin kolmepaikkaisen mopon päällä istuis kolme mallityttöä (voi jumalauta mitä vertauksia). Diasyyliglyserolissa näitä asyyliryhmiä, tai siis tässä tapauksessa mallityttöjä, on kaksi vaikka glyseroliin (tai mopon päälle) mahtuisi kolme. Ja monoasyyliglyserolissa on vain yksi asyyliryhmä.

Toi "Rasvahappojen TAG-ekvivalentilla (TAG-ekv.) eli nettorasvalla tarkoitetaan elintarvikkeen kaikkien rasvahappojen määrää glyserolirunkoon liittyneenä eli triglyserideiksi laskettuna." tarkoittaa sitä että TAG-ekvivalentti kertoo sen kuinka monta glyserolia saadaan täyteen kyseisellä määrällä asyyliryhmiä. Tai käsittämättömän hienoa analogiaa jatkaakseni, jos sulla on 13 mallityttöä, niitten TAG-ekvivalentti on 3,33 koska niillä saadaan 3,33 mopoa täyteen. Eli se TAG-ekvivalentti kertoo paljonko ruuassa on rasvaa (eli rasvahappoja eli asyyliryhmiä). Alkuperäiseen kysymykseen vastatakseni, triasyyliglyseridi on kaikessa ruuassa yleisin rasvan muoto. Mono-, di-, ja triasyyliglyserideillä ei taida olla juuri mitään eroa elimistön kannalta (aivan kuiten sua ei kiinnosta yhtään kuinka monella mopolla ne 13 mallityttöä on tullut sua hieromaan).

Jos tosta joku sai selvää niin hyvä. Mä menen takas labraan ja valehtelen myöhemmin lisää kun keksin hyviä vertauksia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom