- Liittynyt
- 1.3.2003
- Viestejä
- 4 493
Onhan toi mahdollista 35-vuotiaanakin, kun on ajoissa liikkeellä ja kulut ovat pienet. Esim tienaat 2ke nettona, josta pistät joka kuukausi 1ke indeksirahastoon. Joka vuosi jonka elät näin, antaa sulle yhden vuoden vapaata. Aloitat 22-vuotiaana ja teet tota 13 vuotta ja otetaan tuotoksi vaikka 5% vuosi, joka on jopa vähän alle keskiarvon. Tadaa, sulla on varallisuutta 218ke, joka kasvaa vuodessa 5% tahdilla jo 10 900e. Juu jätin verot (jotka maksetaan vasta rahoja nostaessa) ja inflaation pois, mutta samoin otin tuottoprosentin 3% keskiarvoa alhaisemmaksi.Kuinka moni sattui lukemaan eilisestä Hesarista (löytyy myös sivuilta, mutta aukeaa vain tilaajille) jutun ihmisistä, jotka tavoittelevat taloudellista riippumattomuutta? Musta se oli jotenkin hämmentävä. Ei siis tuo tavoite sinällään, sitähän moni tavoittelee. Mutta tuntuu että vielä muutama vuosi sitten ihmiset puuivat siitä kuinka järkkäävät asiansa siten että pääsevät eläköitymään työelämästä 50-vuotiaina, sitten se luku alkoi olla 40, ja tuo juttu mainitsee nyt tavoitteena työelämästä (eli "oravanpyörästä") jättäytymisen 35-vuotiaana. Kannattaako n. 10 vuoden työuran vuoksi edes kouluttautua, siis taloudellisesti ajatellen, vai olisiko fiksumpaa opiskeluaikakin käyttää siihen eläkekassan kartuttamiseen? Toki jos tavoite on minimoida työnteko, niin sitten tuo ei päde.
Jutussa haastatellaan muistaakseni 22-vuotiasta tradenomiopiskelijaa, jonka tavoitteena on työelämästä jättäytyminen 35-vuotiaana. Tämän varmistaakseen hän nytkin säästää noin 100 € kuussa, sijoitusmuotona ilmeisesti Vauras nainen -nimisestä someryhmästä saadulla vinkillä verkostomarkkinointi, myöhemmin harkinnassa myös asuntosijoittajaksi ryhtyminen. Ymmärrän että tämä on varmasti kateellisen panettelua ja itse oon vaan Suomen paskin sijoittaja, mutta minkälaista tulotasoa yleensä tavoitellaan tällaisen varhaiseläköitymisen yhteyteen, jos 13 vuotta on tuolle suunnitelmalle riittävä aikaväli varmistaa n. 60 vuoden elanto? Vai onko verkostomarkkinointi oikeasti vaan paljon parempi rahasampo kun kuvittelen? Vai perustuuko oravanpyörästä hyppääminen yhteiskunnan tuille?
Ei sillä ettenkö itsekin harkitsisi varhaistettua pakoa työelämästä jossain vaiheessa (en kolmevitosena) ja ei sillä ettenkö itsekin yrittäisi puuhastella roposia sijoitettavaksi (en verkostomarkkinointiin), mutta tuon jutun luettua tuli mieleen että ehkä pitäisi tietää vähän enemmän taustoja, jos joku kertoo tavoitteekseen taloudellisen riippumattomuuden tai työelämästä irrottautumisen. Se voi selvästi tarkottaa eri ihmisille hyvin erilaisia asioita.
Harvahan noin äärimmäiseen kuvioon lähtee, mutta voi sitä elämää helpottaa vähemmälläkin. Joka velka pois, joka ei tuota. Pois lukien asuntolaina. Asunto ja autot tulojen mukaan, ei halujen. Tuoko esimerkiksi 30ke auto niin paljoa lisäiloa elämään vs 10ke auto, että sitä kannattaa velalla rahoittaa? Tuonkin lainoihin menevän rahan kun sijoittaa, niin voi ottaa lomarahat vapaana ja tehdä vaikka 6h päivää, joka käsittääkseni alle 10v lasten vanhemmille on monessa työpaikassa mahdollista? Esim kun tulot nousevat välistä 35ke lukemaan 45ke, tuosta viimeisestä 10ke veroihin menee puolet. Voi yllättäen se sama työpaikka vituttaa huomattavasti vähemmän, kuin sitä työkaveria joka painaa limiitillä kaikkien osamaksujen, visojen ja lainojen kanssa huomista koko ajan peläten.