Mikä on kun läski ei pala?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja NatalieG
  • Aloitettu Aloitettu
Litra vettä päivässä on dietillä tosi vähän. Jos juot vettä noin vähän, niin mitä sitten juot?

Lipolyysi eli rasvakudoksessa olevien triglyseridien pilkkominen tarvitsee vettä. Tämä reaktio on koko rasvan vähentämisen lähtökohta, eli sitä ei kannata ainakaan jarruttaa sillä että keho on pienessä nestehukassa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hyvä pointti Foxilla. Olin tulossa itsekin kommentoimaan vielä samaa asiaa. Ja muutenkin, en nyt välttämättä samantien vähentäisi liikuntaa ja samalla nostaisi kaloreita, vaan kannattaa ehkä aloittaa toisesta. Sekin kun on mahdollista, että olet laskenut kulutuksen salilla yläkanttiin.

Joten koita vielä vähän tarkemmin tsekkailla syömistä ja kulutusta, eli todellista kalorivajetta (ja johon auttaa sen tankkauspäivän unohtaminen myös) ja pyri siihen, että kalorivaje on vaikka tasainen - 500/ päivä. Ja seuraa sitten tilannetta ainakin pari viikkoa nähdäksesi suunnan.

Pienehköllä kalorivajeella kun kannattaa aina muistaa myös virhemarginaali; josko jonkun syömisen arvioi sata kaloria vähemmäksi ja liikunnan sata kaloria korkeammaksi, niin - 500 vaje onkin vain - 300. Ja laihtumista yhä tapahtuu, muttei oppikirjamaisessa 0,5kg / viikko tahdissa, vaan hitaammin.
 
Taas erittäin hyviä pointteja tullut esiin, kiitos ihmiset :)

Olen miettinyt itsekin, että aivan mahdollista on virheellinen arvio tuosta kulutuksesta (kuten aloitusviestissänikin totesin). Luotan myös Kalorilaskuriin ehkä liikaakin (?), en tiedä kuinka luotettava se lopulta on vaikka pyrin kyllä käyttämään niitä luotettavimpia (Finelin) ruoka-aineita laskuissani... Salitreenini on hikistä ja välillä äänekästäkin :D, väittäisin että suht tehokasta. En mene sinne lukemaan lehtiä tai seurustelemaan. Olen sykemittarilla mitannut kulutuksia siellä, mutta tiedän että ne toki ovat suuntaa-antavia enkä joka kerta pidä sykemittaria mukanakaan.

Juon veden lisäksi päivittäin kahvia ja teetä (mustana, ilman sokeria), rasvatonta maitoa 2-4dl (kaloreihin laskettuna), usein myös vishyä ja joskus light-limsaa. Eli nestettä tulee päivässä toki yli sen litran verran mutta tiedostan kyllä että pitäisi olla ihan sitä itteensä eli vettä :) Maistuu vaan niin p*skalle täällä meilläpäin...
 
Maustamattoman Vichyn juominen on ihan sama asia kuin joisi vettä, paitsi että siitä saa myös tarpeellisia mineraaleja. Hiilihappo ei ole haitallista hampaille ja siitä vapautuva hiilidioksidi poistuu elimistöstä normaalisti uloshengityksen mukana. Parempi juoda Vichyä jos se maistuu parammalta ja saa siten juotua enemmän! Maustetuissa vichyissä ja light-juomissa on yleensä muita happoja, jotka ovat ainakin hampaille haitallisia.
 
Laihdutushommissa ravinnon tarkka mittaaminen on ainakin itsellä onnistumisen ehdoton edellytys. Kaikki mikä suuhun menee käy vaa'an kautta ja syöty ruoka menee Exeliin, jossa lasketaan tarkasti saatu energia ja makroravinteet. Arvioimalla ja ilman kirjanpitoa homma alkaa lipsua heti. Ravintopäiväkirjasta alkaa olla hyötyä kun päiviä sinne on kertynyt muutaman viikon verran, jolloin pystyy hahmottamaan oman todellisen energiankulutuksen ja säätämään sapuskointia sen perusteella. Tämä on helppo, yksinkertainen ja toimiva tapa. Jos aletaan arvioimaan omaa kaloritarvetta liikunnan ym. perusteella niin siinä on niin paljon virhemahdollisuuksia, että pieleen menee varmasti.

Eli pidä ravintopäiväkirjaa ja säädä syömisiä sen mukaan. Punnitus luonnollisesti joka aamu, mutta yksittäinen punnitustulos on merkityksetön lukema koska paino voi vaihdella helposti kilon-pari suuntaansa. Tässäkin hyöty tulee vasta kun punnitustuloksia on paljon, jolloin niistä piirretystä graafista näkee painon todellisen muutoksen.

Tämä toimii ainakin minulla 100% varmuudella.
 
Mulla ainakin pisti silmään tuo tankkaus joka viikko. 1800 kcal on ihan hyvä määrä ruokaa dieetillä. Uskon että jos vähennät tankkauksia vaikka edes joka toiseen/kolmanteen viikkoon niin alkaa tapahtumaan :)
 
Juha, taisi kertoa jo aiemmin että käyttää kalorilaskuria, eli se pitäisi olla hanskassa. ;)

Samaa mieltä, että tankkaus joka viikko ei taida olla järkevää missään suhteessa. Joka toinen tai kolmas viikko riittää varmasti henkisellekin puolelle.
 
Mitä olen asioista ymmärtänyt, niin tankkauspäivähän on apukeino, joka sitten vasta tarvittaessa otetaan käyttöön. Ei kellään kai aineenvaihdunta sellainen ole, että sopivasti joka toinen tai kolmas lauantai aineenvaihdunta jumahtaa sellaiseksi, että tankkauspäivä tarvitaan. Eikä 1800 kcal naisella nyt muutenkaan niin ihan kitkutusmäärä ole.

Se sitten taas jos henkinen puoli vaatii vähän rennommin ottamista välillä, on eri asia. Ja onhan kaikilla myös se normaali elämä, johon sisältyy esim. iltamenoja tai Hanna-tädin synttärit, joissa olisi nihkeää tarjoilusta kieltäytyä. Ajoittaa mielummin sen 'tankkauksen' sitten sellaiseen. Saa parhaimmillaan kaksi asiaa kerralla, eli henkisen puolen ja pienen aineenvaihduntabuustin :)

Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, että esim. 1800 kcal on jo määrä, mihin mahtuu silloin tällöin kohtuullisesti jo hyviksiäkin. Sen takia kaloreiden laskeminen on niin kätsyä, että antaa myös pelivaraa sen sijaan, että päivästä toiseen tarvisi vetää samaa sakrifaissibodyruokaa. Laskeminen imo mahdollistaa myös sen, että voi yleisestikin valita itselleen mieluisia ruokia (järki toki tässäkin mukana), ja syödä sen pullankin silloin tällöin. Sovittaa vaan sitten sinä päivänä, kun oli pullan paikka, muut makrot niin, ettei pahoja plussia tule. Tai käy tienaamassa sen pullan lenkillä.

Siksihän moni dieetti epäonnistuu, että sen päätyttyä sitten otetaan vahinko takaisin, ja syödään kaksin käsin kaikkea, mistä joutui dieetin ajan kieltäytymään. Kun perusideanahan kai olisi, että jatkossa paino pysyttelee halutussa jojoilun sijaan, ja se uskoakseni vaatii sen, että asenne ruokaan on kunnossa. Se kun ensisijaisesti on vain polttoaine, ei tapa palkita itseään, lohduttautua, tai muun tekemisen korvike. Ja tämä ei tosiaan poista sitä, etteikö ruoasta voi nauttiakin. Päinvastoin, nautinnollisempaa se on silloin, kun siitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla.
 
Palkkasin avukseni pt:n jolla on vankka kokemus fitness-urheilijoiden valmentamisesta mutta myös meitä tavisasiakkaita.

Alku vedettiin aika tiukalla dieetillä, kalorit siinä 1200-1500 tietämissä ja salitreenejä 4x vko, lisäksi rauhallista aerobista. Paino laski kiltisti 1kg viikossa tahdilla ja 17 kiloa kevennyttäni sovittiin valmentajan kanssa että pidetään puolisen vuotta taukoa dieetissä ja treenaillaan vaan.

On se jännää että kaikki haukkuu aina nämä personal trainerit pystyyn, vaikka tässäkin tapauksessa pt:n avulla tuli hyvin tuloksia. Jos tällä hetkellä kalorit on korkeammalla ja painoakin vähemmän, niin luonnollisesti laihtuminen on hitaampaa.
 
On se jännää että kaikki haukkuu aina nämä personal trainerit pystyyn, vaikka tässäkin tapauksessa pt:n avulla tuli hyvin tuloksia. Jos tällä hetkellä kalorit on korkeammalla ja painoakin vähemmän, niin luonnollisesti laihtuminen on hitaampaa.

Otetaan esimerkki; PT lyö 140kg treenaamattoman miehen 1600kcal dieetille ja samalla ko. tyyppi alkaa treenaamaan vaikka 3 salikäyntiä + 3 aerobista viikkoon. Paino tippuu 1-1.5kg vauhtia useamman viikon kunnes lopulta se painon putoaminen loppuu ja kaveri on edelleen lihava painon ollessa noin 110kg. Onko PT sun mielestä tehnyt silloin hyvää työtä, koska onhan -30kg hyvä tulos? Hyvin suurella todennäköisyydellä, kun kaloreita ei enää kestä tiputtaa alemmas eikä energiaa treenimäärän kasvattamiseen riitä niin tämä ko. kaveri luopuu dieetistä ja alkaa ahtamaan ruokaa naamaansa siihen hänelle "normaaliin" tapaan. Lopputuloksena on se, että kun kaverin aineenvaihdunta on sopeutunut noihin 1600kcal kaloreihin niin jo normaalilla 2500-3000kcal ruokavaliolla ollaan hetkessä takaisin ellei jopa yli tuosta 140 kilosta. Kyllä täällä kritisoidaan ihan aiheesta näitä personal trainereita; Nopeilla tuloksilla on aina hintansa.
 
Toi ruokavalio kyllä tosissaa syvältä. Liian pienet kalorit suhteessa kokoon, laihtuu ihminen pussikeitto dieetilläkin vaikka kuinka pieneks, mutta entäs sitten kun pitäisi pystyä ylläpitämään sitä saavutettua painoa kun aineenvaihdunta on rusikoitu ja pahasti.
Layne norton metabolic damage haulla löytyy aika hyvää settiä tosta asiasta, fiksu äijä ja puhuu juuri paljon noista Haista vee-ruokavalioista joilla saatu kroppa tosi huonoon jamaan pelkästään antamalla sille liian vähän ruokaa.
 
Pläräsin nopeasti läpi, anteeksi jos on kysytty jo.

Kun lähtötilannetta katsoo, niin sanomattakin selvää että liikuntaa ei ole valtavasti ollut. Tästä tuli suoraan heti ensimmäisenä mieleen se kaikista todennäköisin ongelma:

Salikertoja ja aerobisia olet tuolla jo maininnutkin, mutta vain ajassa/kerroissa mitattuna. Et oikeana, kulutettuna TEHONA.
Lähtökohdat huomioiden ei treenin tehokkuus ja kulutus välttämättä ole ihan huippu-urheilijan tasolla?
Kärjistetään hieman niin saadaan tämä asia käsittelyyn, älä loukkaannu, tämä on siis todellakin vain kärjistettyä havainnointia:

Salillahan voi toki käydä vaikkapa 6 kertaa viikossa, ja lenkillä 12 kertaa viikossa, mutta mikäli salilla käy lukemassa päivän lehden samalla reisiojennuslaitteessa hieman potkien, ja lenkkeily on verrattavissa citymarketin hyllyjen välissä haahuiluun, ei 6krt/vko salilla kerro kulutuksesta kovin paljon.

Ajan tässä nyt siis takaa sitä, että onko ne treenit siellä salilla todellakin kovaa työtä? Lopetatko sarjan siihen kun alkaa tuntumaan epämukavalta?
Joudutko TODELLA, TODELLA, haukkomaan happea keuhkot armoa huutaen?
Kärjistäen toki nämäkin, älä sentään itseäsi tapa siellä salilla :)

Mikäli yhtään epäilyttää onko se treeni varmasti ihan oikeasti kovaa, niin kannattanee vaikkapa kokeilla lyhyitä palautuksia, rest/pauseja ja supersettejä.
Ihan vain siksi että osaat sitten paremmin tunnustella onko se treeni oikeasti loppupeleissä tarpeeksi kovaa. Kivaahan se ei aina ole jos kovaa tekee, mutta se on kestettävä.

Edelleen, anteeksi kärjistäminen, huomaan itsekin että inhottavan kuvan saa tästä tekstistä. Ei ole tarkoitus kuiteskaan, auttamassahan täällä ollaan :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom