faktoja....
Maailmassa on ainoastaan kolme syötäväksi kelpaavaa sokeria, joista kaikki hiilihydraatit muodostuvat:
Glukoosi (rypälesokeri): Yleisin, lähinnä viljassa, leivässä, aamiaismuroissa, tärkkelyksessä ja vihanneksissa.
Fruktoosi (hedelmäsokeri): Pääasiassa hedelmissä.
Laktoosi (maitosokeri): Maitotuotteissa.
Aineenvaihdunnassa kaikki sokerit hajoavat glukoosiksi.
Ihmisruumis tarvitsee hiilihydraatteja jatkuvasti mm. aivotoimintaa varten. Aivot käyttävät ensisijaisena energianlähteenä glukoosia (rypälesokeri). Jotta aivot pysyvät toiminnassa, elimistön on jatkuvasti muutettava hiilihydraatteja glukoosiksi.
Kaikki hiilihydraatit, joita elimistö ei heti pysty käyttämään hyväkseen, varastoituvat glykogeenina eli eläintärkkelyksenä. Glykogeeni koostuu yhteenliittyneistä glukoosimolekyyleistä. Kehossa on kaksi paikkaa, johon glykogeeni voi varastoitua: maksa ja lihakset.
Aivot pystyvät käyttämään hyväkseen ainoastaan maksan glykogeenia. Maksa kykenee varastoimaan vain noin 60-90 grammaa. Se vastaa noin kolmea suklaapatukkaa ja on aivotoiminnan takaava energiareservi. Varastot saattavat tyhjentyä helposti jopa 10-12 tunnissa.
Normaalikokoinen ihminen kykenee varastoimaan glykogeenia lihaksiin noin 300-400 grammaa. Lihaksiin varastoitu glykogeeni ei sovi aivojen energianlähteeksi.
Kun sekä maksan että lihasten glykogeenivarastot ovat täynnä, ylimääräiset hiilihydraatit päätyvät rasvakudokseen. Vaikka hiilihydraatit ovat rasvattomia, ylimääräiset hiilihydraatit muuttuvat silti elimistössä ylimääräiseksi rasvaksi. Rasva varastoituu, jos veressä on rasvan varastointiin tarvittavaa insuliinia. Muussa tapauksessa rasva poistuu kehosta. Insuliinin läsnäolo myös estää rasvakudoksia vapauttamasta varastoitua rasvaa energialähteeksi.
Tästä voidaan päätellä että hiilarit ovat välttämättömiä elimistön raaka-aineita.. ja nämä faktat tukevat myös joidenkin huonomuistisuutta tms. matalilla hiilihydraateilla. eli jos ihminen ei saa riittävästi hiilihydraatteja, ensisijainen aivojen energialähde on käytännössä pois päältä. tästä johtuen aivotkaan eivät pysty toimimaan täydellä kapasiteetilla. en nyt ihan heti löytänyt faktoja, että voiko esim. aivot löytää korvaavan energian lähteen.... ehkä vähäksi aikaa, mutta pitkässä juoksussa tod. näk. mahdotonta.. solujen toiminta häiriintyy ilman hiilareita. tähän käy esimerkkinä vaikkapa glykolyysi-prosessi (vaatii kuten nimin kertoo hiilihydraatteja) jonka seurauksena syntyy ATP:ta, joka taas toimii energialähteenä solujen väliselle toiminnalle. =solut ei toimi = elintoiminnot ei ole käynnissä. näin siis pidemmässä juoksussa.
huh huh tulipa pitkä.