metsästäjätutkinto

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Nyrkki
  • Aloitettu Aloitettu
Kaveri pääsi läpi (7 väärin) opettelemalla pelkästään kuvat, kun taas itte luin perkeleesti ja pääsin läpi :rolleyes: , ettei siihen välttämättä tarvitte lukea juuri ollenkaan. Silloin kun kävin testissä niin virheitä sai olla yhteensä seitsemän. Mulla testi-elukat tais olla jotain tälläistä; 2 lokkilajia, 1 sorsalaji, 1 peuralaji, sitten oli pari pienpetoa ja jotain muuta.
Kaikki 2 vuotta tullu mettästettyä, viattomia pupuja ja melkein kaikkia joka lentää tulee ammuttua.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pitäis lähteä suorittamaan metsästyskortti (tutkinto). Onko täällä sellaisia ketkä on käynyt lähiaikoina suorittamassa ja voisi antaa vinkkejä. Kertoa vähän kysymyksistä ja tunnistuksista? Lainsäädäntö tuli luettua ja pitäis varmaan lukea se paksumpikin opas vielä. Kiirettä pitää kun muutaman päivän päästä koe :( .
 
Pitäis lähteä suorittamaan metsästyskortti (tutkinto). Onko täällä sellaisia ketkä on käynyt lähiaikoina suorittamassa ja voisi antaa vinkkejä. Kertoa vähän kysymyksistä ja tunnistuksista? Lainsäädäntö tuli luettua ja pitäis varmaan lukea se paksumpikin opas vielä. Kiirettä pitää kun muutaman päivän päästä koe :( .


Ei kyllä ole tuoretta tietoa, mutta onko sinulla mitään kokemusta (metsästäjäkavereita tai sukulaisia / lukenut kirjallisuutta) metsästyksestä yms etukäteen? Jos on, niin paksun kirjan lukeminen ei IMO ole välttämätöntä, tunnistuskuvat tietysti kannattaa opiskella huolellisesti. Itse en lukenut silloin 12 vuotta sitten paksua kirjaa ja ekalla män läpi, yksi virhe. Kävin kylläkin valmentavan kurssin lakikirjan luvun ohella ja olin kasvanut pennusta asti metsästystä harrastavassa perheessä.
Mutta jos ei tosiaan ole yleistä tietoa riistaeläimistä yms niin kannattaa kyllä lukea paksukin opus.
 
Tunnistuskuvat kannattaa opetella hyvin, tosin ei ne nyt mitään vaikeita nekään ole. Aseisiin liittyviä juttuja kannattaa opetella hyvin, esim. mitä patruunoita saa ampua kiväärissä ja mitä haulikossa, kuinka monta patruunaa saa olla itselataavassa aseessa jne. Aika pitkälle pääsee kun jaksaa rauhassa lukea ja miettiä kysymyksiä, suurimman osan selvittää ihan järkeilemällä. Itse en avannut lakiosiota kertaakaan ennen tenttiä.
 
Metsästyskortti tuli hommattua joskus muinoin 7-8 vuoden iässä, nolla virhettä tais olla kokeessa, ja siitä lähtien on metsästelty kaikkea mikä metsässä mongertaa, hirvestä kanalintuihin.
Tunnistustehtävissä kannattaa pitää mielessä, että niitä oikeastikin tarvii, sitten kun riistaa tulee eteen, ja PITÄÄ AINA TIETÄÄ MITÄ AMPUU. Ellet tunnista riistaa, nii elä ammu :D Jokasella elukalla on joku tuntomerkki, joka näkyy niissä kuvissa selvästi, ja ne kannattaa opetella (esim teeren pyrstöt, sorsien värit ym). Lakiasiat tulee suurilta osin maalaisjärjellä, mutta myös teknistä tietoa on hyvä pistää muistiin (kuten montako panosta saa laittaa puoliautomaattiin, ja kenen mailla saa metsästää), sillä niitä tietoja tarvitsee sitten metsästettäessä.
Onnella noita testejä ei kannata mennä kokeilemaan, sillä siellä kysytään useimmiten oikeasti tarvittavia tietoja, eikä ne ole mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeita. Mutta, hyvän harrastuksen olette löytäneet, menestystä ja huolellisuutta jahtiretkiin :)
 
Jep jep. Löytyyköhän jostain noita lajitunnistustehtäviä ja kysymyksiä, että pääsis harjoittelemaan? Löysin riista.fi:stä jotain, mutta varmaan niitä muuallakin on?
 
Opettele erottamaan ainakin nämä: Rusakko vs. Metsäjänis ja Kanadanhanhi vs. valkoposkihanhi. Olen melko varma että nuo tulevat. Lokit ja pienpedot kannattaa tietää kans, sekä se että mikä hauli/luotikoko on sopiva mihinkin metsästykseen.

Nuo nyt tuli mieleen näin äkkiseltään vinkiksi, toivottavasti noista on apua.
Kuitenkin voisi sanoa että metsästäjä ei voi koskaan tarpeeksi opetella lajitunnistusta. Kaikista parhaiten lajit oppii mielestäni näkemällä ja kokemalla.
 
Eräsivut.net sieltä Kilpailut -osiosta "testaa tietosi metsästäjän testissä!" 50 kysymystä eli pikkasen laajempi kuin riista.fi sivuston harjoitus.

tutkinnosta:
suurin osa kysymyksistä on sellasia että rasti menee väkisin oikeaan ruutuun.:) maalaisjärkeä kun käyttää ja tekee kokeen RAUHALLISESTI niin hyvä tulee.. taitaapi suurin osa virheistä tulla siitä kun hätäilee. tärkeimmät rauhoitusajat, lajintunnistukset yms. kun osaa nii pitäs mennä läpi. ja virheitäkin saa olla 8!

onnea tenttiin. :)

edit: tottakai sielä pitää tietääkin jotain. kokeessa muutama kysymys on vähän kinkkisempi. ehdottomasti niitä opuksia kannattaa selailla, jos semmoset löytyy.
 
Suoritettu on.
No siis eikös ne ollu monivalinta tehtäviä ja osan pysty päättelemään ihan maalaisjärjellä.
Kuvia sitten pitikin jo tarkemmin katsoa. Kaikista pask.. siis hankalimmat oli ne kaikenmailman sorsat:david:
 
Nyt on melkein kummatkin opukset luettu (eilen 8h lukemista), pitää vielä kertailla eläimet, niiden rauhoitusajat ja kudit millä saa ampua mitäkin. On pikkusen eri homma lukea jotain sellaista mikä oikeasti kiinnostaa kun vertaa taas johonkin koulu hommiin...
 
Itse suoritin tutkinnon jo viime vuonna ja virheitä sai olla 8 ja kysymyksiä oli 60 kpl.

Ensimmäisellä yrityksellä läpi, 5 virhettä tais olla koskien kysymyksiä kuinka karkeita hauleja teerelle ja kauriille yms ja kurssia en käynyt.

Nyt odotetaan innolla sepelkyyhky ja sorsakautta.
 
meinasin joskus pari vuotta sitten suorittaa mutta ei kyllä nykyään kiinosta YHTÄÄN..joten hukkaan kai sekin olisi menny..kerkesin muistaakseni lakikirjan lukea puoliksi ja sitä toista kirjaa pari sivua :P
 
Itsellä olisi tarkoitus suorittaa metsästäjätutkinto, mutta tuntuu olevan todella rajut nuo pisterajat kokeissa. Yliopistossa en ole saanut kuin muutamista tenteistä aikoinaan 52/60. Olisiko tärppejä heittää, että mitä yleensä kysytään ja mihin kannattaa panostaa?
 
Ei tuosta tutkinnosta kannata stressata, monivalintakysymyksiä ja niistäkin suurin osa ihan maalaisjärjellä pääteltävissä. Ei kannata verrata mihinkään yliopiston tentteihin. Opettelet vain tunnistamaan eri lajit kuvista ja lukaset metsästäjän oppaan läpi. Kannattaa painaa mieleen metsästys/rauhoitusajat ja mitä riistaa saa milläkin aseella/menetelmällä pyytää. Käy vaikka valmentavalla kurssilla jos epäilyttää läpi pääsy. Parin tunnin kurssi jossa käydään läpi yleiset asiat ja yleensä yksi kysymyssarja.
 
Niistä kurssin pitäjistä yleensä kyllä huomaa sillon kun ne selittää asiaa mikä luultavasti tulee tenttiin. Meillä aikanaan vielä oli semmonen kertaus ennen tenttiä jossa äijä selitti lähes kohta kohdalta tulevat kysymykset läpi. Ainoat jotka ei sitte päässy läpi olis ellasia 10v jamppoja jotka ei älynny kuunnella sitä kertausta. Noissa kuvissa oli muutama paha, muistaakseni kiiruna/riekko, jänis/rusakko tms.. mitkä oli jotenki huonoja kuvia tai hankalasta kuvakulmasta. Nii ja poro ja joku muu peura piti erottaa...
 
Joskus stalinin vallan aikaan kun kävin tuon suorittamassa niin taisi juuri joku hirven vasa /naaras kuvassa olla ainut virhe. Emäntä suoritti saman joskus 8-9vuotta sitten ja siellä oli joku 5naista joilla kaikilla kaikki oikein. Sitten taas noilla 10-13v junnuilla oli jopa 15-20virhettä kun eivät keskittyneet asiaan.
Jos yhtään on metsästäjän verta/tuntemusta luonnosta ja maalaisjärkeä niin sen saa heittämällä läpi.
 
Jos yhtään on metsästäjän verta/tuntemusta luonnosta ja maalaisjärkeä niin sen saa heittämällä läpi.

Jep, varsinkin kun osa lajintunnistuksen vaihtoehdoista oli luokkaa:
Onko tämä
a) telkkä
b) sinisorsa
c) varis
d) hirvi

sinisorsa13_2.jpg
 
Ite kun suoritin tuon kokeen n.vuosi sitten niin ainakin siinä sarjassa nuo tunnistuskuvat oli hiton epäselviä ja niistä tais pari mennäkkin väärin. Mutta mikäli tuon kurssin käy ja kuuntelee tunnilla niin pitäis kyllä läpi mennä.

Pelkästään sen oppaan lukemalla voi olla vähän hankalampi ellei sit oo hyvä muisti ja tajua että mitkä asiat siellä on tärkeitä ja mitkä taas ei, tekstiä on kuitenkin metsästäjän oppaassa reilu 330 sivua ja siihen päälle lakitekstiä reipas 130 sivua.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom