Ni hao, tilannepäivitystä. Joulu tuli ja meni. Täällä juhlittiin muovikuusen katveessa.
Saatiin järjestettyä suunnilleen kaikki "normiin" menevät jouluruuatkin pöytään. Oli graavilohta, porkkanalaatikkoa, rosollia, kinkku (eräästä holiday innistä paistettuna, kolleegalle kiitokset järjestelystä) mutta lanttulaatikko puuttui, ei varmaan koko helkkarin kiinassa ole lanttuja. Sokerijuurikkaasta olisi varmaan saanut sellaisen imelän version. Joulupukkikin kävi, sattumoisin just silloin kun iskä oli viemässä roskia ulos. Muistelen että meidänkin isäntä lähti aina pannuhuoneeseen jotain säätämään just ennenkuin pukki tuli käymään.
Noh nyt ollaan (olen) taas vaihteeksi Suzhoussa käymässä, perhe jäi kämpille. Puikkasin tänne Shanghain kautta taasen junalla. Tällä kertaa tuli kahvitarjoilukin heti Hangzhoun päässä ja siinä sitten ryystin mustaa mokkaa rakennustyömaita ja kalankasvatuslammikoita katsellen.
Ei muuten tarvi pelätä että täysi muki kahvia läikkyisi käsille, erittäin tasaista kyytiä (vrt. VR ja routivat kiskojen pohjat suomen olosuhteissa).
Shanghain Hongqiaon rautatieasema on muuten pikkuisen eri kokoluokan pytinki kuin Oulun rautatieaseman puutalo vuodelta kuokka ja kirves. Laitureitakin on pyöreät 30 kappaletta.
Täällä on muuten "hairy crab season" menossa, eli nämä pyöreäkilpiset kasvattiravut on loppusyksystä täydessä mitassaan ja ravintoloissa tarjolla. Kuva on edelliseltä työkeikalta, jossa asiakas kestitti tuomalla rapuja ja muuta eksoottista evästä pöytään. Melkoista rouskutusta ja ryystämistä noiden syönti on, mutta nou hätä, kiinalaiset tykkää just ryystää sillä kaikenlainen maiskuttaminen ja muu "ääneen syöminen" on osoitus siitä että ruoka on hyvää. Välillä isommassa paikassa syödessä mässytyksen äänet on oikeasti kuin sikalasta.
Tänään söin myös ensimmäistä kertaa kalmaria. Siis niitä pitkulaisia elukoita jolla on toisessa päässä lonkeroita. Lonkerot oli tosi hyvän makuisia, mutta se itse body oli hieman nahkeaa pureskeltavaa.
Pari viikkoa sitten käytiin "Song Dynastyssa", paikassa jossa järjestetään nimen mukaisen aikakauden teatteriesityksiä ja ympärille on rakennettu ilmeisesti aikakaudesta jotain kertova kylä. Harmillisesti teatteri oli siirtynyt talviaikaan ja aamunäytöstä ei ollutkaan kyseisenä sunnuntaina. Alueella käytiin kuitenkin kiertämässä. Kiinalaiset olivat myös rakentaneet tuollaisen temppuradan köysistä. Täällä tosin aikuiset miehet ja naiset pelleilivät siellä radalla ja lapsia oli melko vähän.
Song dynastian ajan Iloisia veljeksiä:
Pojat oli jemmanneet myös vanhoja mestausvälineitä tuonne teemakylään yhteen temppelisaliin. Seinillä oli myös jotain paikalllisten pirujen kuvia.
Harmikseni menin tutkimaan liian läheltä ja totesin kaiken rekvisiitan olevan muovia. Pohjassakin varmaan luki made in china.