Nii ja vielä kyykystä ja mavesta. Niissä on kuitenkin niin paljon teknisiä juttuja ajateltavana, että jos ne pelottaa, niin niitä voi alottaa tekemään ihan vaikka tangolla ne kaikki 7-8 sarjaa. Tos on mun joskus raaputtamat yleiohjeet tekniikasta:
Kyykky:
Asento: bodareille hartialeveys/vähän hartialeveyttä enemmän, voimanostajille siitä sitten niin paljon leveemäksi kuin vaan tuntuu hyvältä.
1.Alaselkä ja lantio MAHDOLLISIMMAN. tiukkana. Pyri siihen, etteivät ne pyöristyisi yhtään, Näin säästyt polvi- ja alaselkäkivuilta, jotka johtuvat usein siitä, ettei lantio osallistu työhön mitenkään. Tätä kaikkea helpottaa se, että yrittää repiä (eli työntää) lattiaa kahtia sivuille jaloillaan.
2.Jos oot boudari, niin upottaudu kunnolla vaan alas, niin alas, kuin huoletta pääsee ilman, että selkä pyöristyisi tai menisi liian kyyryyn; olkoonkin suorassa, selkä ei saa vinoutua lattiaan nähden enempää kuin näin: / Tätä kaikkea helpottaa se, että sarjojen välissä upottautuu kyykyn pohja-asentoon ja kyynerpäillä työntää polvia sivuille, samalla jännittäen pakaroita. Huom. voimanostajat menevät vain siihen, että polvet ja lantion yläosa ovat samassa tasossa suhteessa lattiaan.
3.Rinta rottingilla; mahdollisimman ylhäällä. Katse myös ylös. Selkä mahdollisimman alas; lavat ja hartiat yhteen ja alas. Tätä kaikkea helpottaa se, että käsien ote tangosta on aika kapea.
Maastaveto:
Asento: bodareille jalat hartialeveydellä tai vähän vähemmän, voimanostajille sillä leveydellä, millä huomaa parhaiten nostavan. Ote suunnileen hartialeveys.
1. Alaselkä ja lantio taas kerran täysin tiukkana. Tässä kohtaa on muuten vaarana selän hyväksikäyttö eli pyöristäminen muiden lihasten kustannuksella, josta seuraa lihasepätasapainot ja loukkaantumisriski suurenee. Tätä kaikkea helpottaa lonkankoukistajien venyttäminen sarjojen välissä.
2. Älä yritä nostaa tankoa vaan työnnä maata jaloilla alaspäin. Näin keskityt enemmän lantion ja vatsan käyttöön yleisesti vahvemman alaselän sijaan.
3. Pidä yläselkä mahdollisimman kyyryssä samalla pitäen alaselän ja lantion tiukkana. Näin helpotat varsinkin alkulähtöä ja siirrät painoja hiukan alaselästä yläselkään vatsaan ja jopa hiukan rintalihaksiin.
Kyykkyä ja mavea sanotaan usein pelkiksi voimaliikkeiksi, mutta omasta mielestä varsinkin aloittelevien treenailijoiden pitäisi kaikkien aloittaa myös kyykyllä ja mavella. Näin saadaan perusvoimatasot kuntoon ja vähennetään tulevaisuuden loukkaantumisriskejä voimistamalla kaikkia stabilisoivia lihaksia, keskivartaloa ja varsinkin lantiota, jonka kasvattamista vältellään ja bodarin tulisikin välttää, mutta useilla se ei toimi melkein laisinkaan liikkeissä mukana heikkoutensa vuoksi. Jos sen alusta saakka saa edes pikkuisen mukaan, niin vältytään varsinkin polvi- ja selkävammoilta. Huom: ja nyt puhun ihan kokemuksesta.