Aina näistä vanhoista videoista tulee mieleen oisko ollu -05 tai -06 kaveri oli sattunu sun kans samaan rappuun Oulussa. Sano vaan ei helvetti miten iso kaveri oli livenä. Ei munkaan kaveri ihan pieni siihen aikaan ollu. Kävi vähän penkkiiisoissa sun muuta. Mut muistan aina sen miten hehkutti autossa ku näki sut ja ite istun jossain hikisessä nissanissa. Mut hyviä muistoja
Osa tuosta turvotuksesta varmaan johtui niistä pettävistä munuaisista vai mitä oot mieltä?
Kyllä, esim kun peukalolla painoi sääreen, upposi puoli peukaloa siihen.
"Tiedän melko monta urheilijaa maailmalta esim. kehonrakennuksesta, voimanostosta, yleisurheilusta ja palloilulajeista, jotka ovat aktiiviaikoinaankin tupakoineet. Selkeästikään tupakointi ei siis ole este menestykselle. Mutta onko siitä haittaa? Tästä seuraavassa lisää fysiologisista lähtökohdista, ilman toivottavasti liiallista moralisointia. En halua tuomita ketään, ladon vain faktat tutkimuksista pöytään.
Tupakoitsijoiden lihasmassa on yleensä pienempi kuin ei-tupakoitsijoiden (Szulc ym. 2004). Tupakoinnin vaikutusta on tutkittu myös mm. lihasten proteiinisynteesiin. Muistakaa, että lihasten kasvussa on aina kyse lihasproteiinin määrän lisääntymisestä ja tässä tietysti lihasproteiinisynteesi on olennaisessa roolissa. Petersen ym. (2007) havaitsivat, että tupakoivan henkilön lihasten proteiinisynteesi oli merkittävästi alhaisempaa ei-tupakoitsevaan verrattuna lepotilassa. Tupakoitsijalla olivat myös tietyt lihasten kasvua rajoittavat tekijät (tai niiden geenien ilmentymiset) myös voimistuneet (myostatiini ja MAFBx). Toistaiseksi ei vielä ole tehty tutkimuksia siitä, kasvavatko tupakoitsijoilla myös lihakset vähemmän voimaharjoittelun seurauksena. Näissä assosiatiivisissa tutkimuksissa on se ongelma, että keskimäärin tupakoitsijat harrastavat myös vähemmän liikuntaa ja elintavat ovat muutenkin lihasmassan kasvulle epäedullisia. Epäsuoraa aineistoa lisätueksi on kuitenkin jonkin verran. Näistä seuraavassa.
Tupakointi on yhteydessä ikääntyessä tapahtuvaan lihaskatoon (Rom ym. 2012) ja tupakoijilla on myös keskimäärin heikompi lihasvoima (esim. Kok ym. 2012). Tupakointi heikentää kuntoa mm. vahingoittamalla hengityselimiä ja niiden toimintaa (Kitahara ym. 2012). Tupakan häkä heikentää hapen kulkua sitoutumalla veren hemoglobiinissa hapen tilalle. Sydän yrittää kompensoida sykkimällä entistä nopeammin ja tämä kuluttaa happea entistä enemmän. Lopputuloksena lihakset eivät saa tarpeeksi happea ja siksi ne väsyvät helposti. Sydämen ja verenkiertoelinten teho putoaa ja verenkiertohäiriöitä esiintyy (Asgeisdottir ym. 2001). Nämä muutokset johtavat mm. kestävyyskapasiteetin laskuun (esim. Punakallio ym. 2012). On käytännössä itsestään selvää, että lihasvoiman ja kestävyyden lasku näkyy heikentyneenä treenitehona. Esimerkiksi kuntosalilla kuormat ovat keskimäärin pienempiä ja puuskuttaminen ja nopeasti hapoille meneminen alkaa rajoittaa harjoittelua ja jopa palautumista harjoituksesta. Tupakointi lisää monia muitakin ongelmia luurankolihaksistossamme ja luustossa (Porter ym. 2001).
Eikä tässä vielä kaikki. Tutkimusten mukaan tupakointi voi vahingoittaa kiveksiä ja luultavasti heikentää testosteronin eritystä. Joissain tutkimuksissa onkin raportoitu miehillä testosteronin laskua tupakoitsijoilla (esim. Mitra ym. 2012). Tupakoijat ovat useammin kipeänä ja heillä on erilaisia kiputiloja (Torres Lana ym. 2005). Kuten varmaankin kaikki tietävät, tupakointi lisää riskiä moniin sairauksiin. Lihakset, lihasvoima ja kestävyys eivät kasva kun olet kipeä tai sairas.
Tupakoinnin vaikutus näläntunteen/ruokahalun heikentäjänä voi tietysti joillekin helposti lihoville sohvaperunoille olla jopa etu. Mutta liian vähäinen syöminen ja häiriöt näläntunteessa voivat olla liian vähäisiä optimaalisen lihaskasvun, kehittymisen, palautumisen kannalta.
Sum summarum. Eli ehdottomasti tupakoitsijat, jos ette halua lopettaa tupakointia tai ette pysty siihen, välttäkää rankempaa röökaamista ainakin muutaman tunnin ajan treenin jälkeen ja juuri ennen treeniä (ja sen aikana). Tällöin tupakointi kaiken järjen mukaan estää lihasten proteiinisynteesiä ja haittaa liikuntasuoritusta muutenkin perus lepotilaakin enemmän.
Polttavatkin toki kasvattavat siis lihasta, voimaa ja kestävyyttä treenaamalla. Tupakointi ei siis ole tekosyy jättää puntteja rauhaan. Jopa päinvastoin: liikunta vähentää tupakoinnin aiheuttamia terveysongelmia, esim. verenkiertohäiriötä (Anton ym. 2006), ehkäisee jossain määrin keuhkojen toiminnan laskua, mahdollisesti helpottaa tupakoinnin lopettamisessa jne. Eli jos tupakoit, sinulla on jopa tupakoimatonta suurempi syy harrastaa liikuntaa!"