Maksimisykkeestä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jussi69
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
24.4.2009
Viestejä
12
Hep.

Intervallitreenit juoksun parissa tuli aloiteltua ja nyt herättää pienessä ihmisessä hämmennystä maksimisykkeen saavuttaminen (laskennallinen 186). Tai siis paremminkin saavuttamattomuus :). Eilen yritin itseltäni juosta jalat alta 15 minuutin reippaalla juoksulla alkuun ja sen jälkeen 1+2+3+3+2+1 minuutin intervalleilla mäkivoittoisella pururadalla, mutta maksimisykkeet jäi 172:een. Kyllähän tuossa itsensä puuskutuskuntoon sai, mutta tuntuu että ei vaan sykettä millään enää tuosta nostettua.

Mistä moinen siis kertoo? Pohjia sen verran, että ikää on 34 v ja urheiltua tullut säännöllisesti nuoresta asti. Lähinnä mietin, että voiko tuo laskennallinen maksimisyke omalla kohdalla valehdella noin paljon? Ja eikös tuo maksimisyke kerro aika suoraan omasta kunnosta, eli mitä alhaisempi max. syke, sitä huonompi kunto? Cooperin testin mukaan kun taas yli 30-vuotiaana 2800 metriä tai enemmän juostuna kertoo kunnon olevan erinomainen. Eli mihin tässä nyt uskoa pitäisi :D.
 
ei se maksimisyke kerro kenenkään kuntoa. enempi kertoo leposykekin. yleensä pikkuihmisillä on korkeemmat sykkeet ku isommilla. cooperin testi nyt sitten kertoo viel enempi. maksimisykettä ei voi nostaa, mutta treenillä sen ikälaskua voi estää/ hidastaa. laskennallisuudet kannattaa unohtaa sanois myös eräs kaveri, jolla maksimitesti lopetettiin, kun syke oli 230. jos ei sulla oo allergiaa, astmaa tai kuraa yläputkessa, toi nyt vaan on sun maksimi sitten ja hyvä niin.
 
Ensimmäiseksi kysyisin, että kuinka kauan niitä intervalleja on tullut nyt vedettyä, ja oletko aikaisemmin harjoitellut paljonkin anaerobisella alueella? Kyse voi olla siitä, että jos kovilla tehoilla ei olla harjoiteltu aikaisemmin paljoa, ei kropasta välttämättä saa kaikkea irti.
Toiseksi, todellinen maksimisyke voi heittää laskennallisesta maksimisykkeestä helposti tuon verran. Maksimisyke on henkilökohtainen ominaisuus, johon kunto ei käytännössä vaikuta. Eri asia on sitten tosiaan se, kykeneekö sen maksimisykkeen saavuttamaan huonokuntoisena. Tärkeämpää kunnon kannalta on niinsanottu sykereservi, eli leposykkeen ja maksimisykkeen välinen erotus. Mieti asiaa tällä tavalla: henkilö jonka leposyke on 60 ja maksimisyke 180, voi kolminkertaistaa sydämen työmäärän. Henkilö jonka leposyke on 40 ja maksimisyke 160, voi nelinkertaistaa tuon työmäärän, vaikka maksimisyke onkin alhaisempi.
Kolmanneksi, sanoit että aloitit 15 minuutin reippaalla juoksulla. Maksimisykettä haettaessa kuormitusta pitäisi nostaa maltillisesti ylöspäin, jotta kroppa saadaan toisaalta heräämään ja toisaalta energiavarastoja ei käytetä loppuun ennenaikaisesti. Sinänsä maksimisyketesteissä maksimi saavutetaan yleensä 20-30 minuutin kohdalla.
 
Tästä on omakohtainen kokemus. Muutamia vuosia sitten kun juostiin paljon ja käytiin maratoneilla - niin juoksemalla sain sykkeen nousemaan 185:een. Ja luulin sen olevan maximin - kunnes vedin luistelusukset talvella jalkaan ja aloin opetteleen luisteluhiihtoa. Hiukka huonolla tekniikalla sitten päätin vetää lenkillä ylämäen ylös kunnolla luistelemalla niin sykemittari näytti 195 - eli kokeile hiihtoa tai sauvarinnettä.
 
Hiihdossa sydän joutuu pumppaamaan verta joka puolelle, sekä kädet että jalat heiluu kovasti. Kovimmat hapenottokyvytkin hiihtäjillä.
 
Helpompi saada se maksimisyke luultavasti hieman pidemmällä juoksulla kuin 15 min. Eipä tuolla toisaalta väliä ole, Cooperin testi kertoo vauhtikestävyyskunnon paremmin kuin leposyke tai maksimisyke.
 
ei se maksimisyke kerro kenenkään kuntoa. enempi kertoo leposykekin. yleensä pikkuihmisillä on korkeemmat sykkeet ku isommilla. cooperin testi nyt sitten kertoo viel enempi. maksimisykettä ei voi nostaa, mutta treenillä sen ikälaskua voi estää/ hidastaa. laskennallisuudet kannattaa unohtaa sanois myös eräs kaveri, jolla maksimitesti lopetettiin, kun syke oli 230. jos ei sulla oo allergiaa, astmaa tai kuraa yläputkessa, toi nyt vaan on sun maksimi sitten ja hyvä niin.

Pystytkö tarkentamaan miten astma vaikuttaa maksimisykkeeseen? Tämä kiinnostaisi itseäni, sillä ehdoton maksimisykkeeni on luokkaa 180-185 ja pystyn tästä huolimatta vetämään vaikka puolentoista tunnin lenkin 155-160 keskisykkeellä ilman ongelmia. Itse asiassa juoksusykkeeni on niin korkea, että sen pitäminen pidempään alle 150 on erittäin vaikeaa vaikka yrittäisi mennä tarkoituksella hiljaa. Ja kärsin siis astmasta (ei tosin niin vakava että juuri arkielämää haittaisi), eikä maksimisyke nouse tuon korkeammalle vaikka ottaisi avaavan lääkkeen ennen lenkkiä. Loppuuko keuhkoista vaan potku maksimitehoilla ennenkö sydämestä loppuu vai mikä on selityksenä?

EDIT: ja leposykkeet on toisaalta melko matalat, jonnekin 45 tienoille saanut parhaimmillaan painettua vaikka aerobista ei juuri tule harrastettua.
 
Jos haluaa sen todellisen maksimisykkeen selvittää, niin ei sitä millään 15 minuutin juoksulla/hiihdolla tms. saavuteta. Etsii vaan mäen, jota saa juosta/sauvajuosta/hiihtää noin minuutin ja vetää sen aivan täysillä ylös, niin mäen päällä on maksimisyke hyvin lähellä. Itse joskus muinoin urheilijana 1 minuutin ylämäkijuoksulla saavutin sykkeen 208 ja "todellinen" mattotestissä saatu maksimisykkeeni oli tuolloin 210. Mielellään kuitenkin pieni alkuverryttely siihen pohjalle :)
 
hyvä lämppä ja mieluummin jo niissäkin hieman hapoille. yleensä tarvitaan useempi noita 1-3 minuutin kovatehosia vetoja. kauheen moni ei saa noin lyhyellä vedolla sykettä maksimiin kerralla.

astma vaikuttaa paljon ja allergiat usein enemmän. jos tollasilla sykkeillä pystyt noin pitkään juoksemaan, kertoo se vaan hyvästä peruskestävyydestä jos oletetaan että sun aerobinen kynnys ois tollanen 80%. anaerobinen kynnys pitäs sitten olla siellä yli 90% maksimista ollakseen suhteessa. nää on tietenki täysin hypoteettisia ja kynnykset ja maksimit saat kunnolla selville labrassa.
 
Viimeisin kova lenkki mikä Suunnon Movescountin listaamana näkyi, oli kestänyt 41 minuuttia ja maksimisyke oli ollut lopussa 193. Keskisyke 162. Suht tasavauhtinen/ripeävauhtinen lenkki jossa lopussa juoksin ehkä noin 500 m loppukirin, jossa otin kaikki irti mitä vain suinkin sain, verenmaku suussa. Mun teoreettinen maksimisyke pitäisi olla (jos laskee kaavalla 220 miinus ikä) ilmeisesti vain 186.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom