Maastavetoon vinkkejä

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
8.9.2002
Viestejä
816
Eli tuota ns. normaalilevyinen (se kapeampi) veto tuottaa ongelmia, tavallaan. Eli jos pistän tarpeeksi raskaat painot, eli semmoiset millä saisin kunnon tuntumaa, niin rupeaa selkä pyöristymään liikaa, jos taas pudotan painoa niin ei tunnu tarpeeksi. Sormet kyllä pitää, eli remmejä ei kannata tarjota ;)

Kokeilin viime viikolla sumovetoa, ja heti parikymmentä kiloa pystyi laittamaan lisää, ja selkä pysyy suorana. Vaikutusalue on kylläkin tässä sitten enimmäkseen joku muu kuin selkä, ainakin 3-4 seuraavaa päivä oli perse ja takareidet kipeenä, mut selässä tuntunut oikein yhtään.

Eli olisiko jotain hyviä liikkeitä joilla saisin tuon "kapean" vedon kuntoon? Tai jotain muita vinkkejä. Bodyä treenataan siis.
 
kannattaa mennä aika kyykkyyn alhaalla, selkä pysyy paremmin kasassa. eli jos selkä on vaakasuorassa ala-asennossa, se on vaikeampi pitää suorana etenkin irrotusvaiheessa. jos selkä on ala-asennossa taas enemmän pystysuorassa, se on yllätys yllätys helpompi pitää suorassa ja voit käyttää suurempia rautoja. helvetin vaikea selittää järkevästi
 
pidä polvet tangon etupuolella alussa. se on aika hyvä sääntö tarpeeksi syvään alotusasentoon. jos yläselkä pyöristyy, no worries, jos alaselkä, big worries.

ongelma saattaa olla myös huolimaton ja liian nopea lähtöveto, jolloin polvet suoristuu liian varhain ja paino karkaa ikäänkuin eteen ja alaselkä pettää. "purista persustaa eteen lähdössä ja paina kantapäät maasta läpi."

apuliikkeinä alaselälle mm. normaalit ja pyöreen selän hyvät huomenet, reverse hyperit eli vastakkaiset selkäliikkeet (jalat nousee). lisäksi vatsaa ja kylkiä kovilla raudoilla.
 
juu, kiitos vaan vinkeistä, kun tossa äsken harjan kanssa himassa :) testailin tuota "perse edessä ja kantapäät lattiasta läpi", niin se kyllä tuntui järkevältä. Koitan tänään keskittyä siihen. Olisiko asennon leveydessä jotain huomioitavaa. Eli miten leveällä jalat toisistaan, ja kuinka kaukana kädet tangossa jaloista? Olen pitänyt vasemman käden rystyset itseenpäin ja oikean rystyset ulospäin.
 
suosittelen otteen vaihtelua sarjasta toiseen. velipoika veti kaks senttiä suorien selkälihasten paksuuteen eroa kun veti vaan samoin päin aina...ryhti sen mukanen...

perinteisessä vedossa jalka-asento kannattaa pitää n. 20-30cm:n levyisenä. enemmän se on kiinni käsien leveydestä, polvet tulee joka tapauksessa tielle toisin kuin sumossa. periaatteessa ideaali on sellanen käsileveys, jolloin ne roikkuvat kohtisuorina alaspäin. ei siis mitään puolitempausvetoa (joka on muuten hyvä apuliike).

pidä se sumovetokin mukana treeneissä esim. joka toinen viikko. se on hyvä apuliike lantiolle, ellei ykkösliikkeeksi muodostu. sitä kannattaa treenata myös siten, että itse seisot parin maton päällä (2-5cm) ja painot on lattialla. alkuveto saa näin lisää puhtia.

hyviä treenejä!
 
Originally posted by jto
suosittelen otteen vaihtelua sarjasta toiseen. velipoika veti kaks senttiä suorien selkälihasten paksuuteen eroa kun veti vaan samoin päin aina...ryhti sen mukanen...

Hyvä pointti ja varoittava esimerkki.

Mä vedin kans alkuun aina sillä "paremmalla" otteella (eli kuin olisi jääkiekkomaila kädessä), kun oli vaan mukavamman tuntunen. Nykyään koetan muistaa nostaa suurimman osan nostoista just päinvastoin (alkulämmittelyssä ei ristiotetta tarvita välttämättä ollenkaan), jotta pysyisi lihastasapaino. Vain kovimmat nostot ns. paremmin päin.

Mitä tempausotteella maastanostaminen erityisesti auttaa, mihin vaikuttaa? Teen sitä monesti alkulämmittelynä, eli tietty pienillä painoilla. Kannattaisiko sitä tehdä joskus isommillakin raudoilla? Hmm, ainakin siinä tulee vähän pitempi matka nostaa ja vaikeempi pitää otetta.

Pitänee kokeilla tuota korokevinkkiä. Tuntus monesti itellä just se painon liikkeelle saanti vaikeimmalta.
 
1. Älä työnnä hartioita tangon etupuolelle
2. vedä painot mahdollisimman lähellä vartaloa yläasentoon asti
3. asento : 20- 30 cm leveellä jalat, kädet roikkuu suoraan alaspäin, hartiat pyöreänä, alaselkä tiukkana
4. opettele tenkiikkaa samankaltaisilta treenaajilta kuten itse olet
5. Pidä katse ylhäällä
6. Pidä hartiat alhaalla, vaikka vetäisit kuinka paljon ilmaa sisääsi
7.. jaa a.. vaikee mennä sanomaan, oon ihan paska mavessa mut suomentelin tuolta linkin jutusta :p

You need to find the perfect spot where your hips are close to the bar, your shoulders are behind the bar, your lower back is arched, your upper back rounded, your belly full of air, and you can pull toward your body. Nobody ever said it was going to be easy, but then again, what is? (Definitely not training in a commercial health club….)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Originally posted by Iivili




Mitä tempausotteella maastanostaminen erityisesti auttaa, mihin vaikuttaa? Teen sitä monesti alkulämmittelynä, eli tietty pienillä painoilla. Kannattaisiko sitä tehdä joskus isommillakin raudoilla? Hmm, ainakin siinä tulee vähän pitempi matka nostaa ja vaikeempi pitää otetta.


Maastaveto leveällä otteelle tuo ainakin paksuutta leveisiin selkälihaksiin, mutta ei se mikään voimaliike ole.
 
T-Mag hakumoottoriin vaan "deadlift" ja lukemaan loistavia artikkeleita. Suosittelen kahlaamaan kaikki Dave Taten artikkelit. Joka kerta kun noita kahlaa läpi tuntuu löytyvän joku pikku juttu, jonka huomaa olevan heikko linkki omassa tekniikassa.

(Ps. Minulla taas tuntuu olevan se viimeiset 5cm vaikein osa nostossa)
 
tempausotteella vetäminen on hyvä apuliike vetoon just sen vuoksi, että joutuu aloittamaan vedon hieman alempaa. toimii hieman eri kautta ja eri vaikuttimin kuin korokkeelta veto. leveä ote pakkaa lihaa vauhdilla keskiselkään ja antaa tukea nostoon kunnolla. toimii vaikkapa muun yläselkätreenin yhteydessä.

voimaliikekin se saattaa olla... kun vedin itse maasta 200kg, tempausotteella (pikkusormista 10cm reunoihin) tein kolmosen 140 kilolla eikä yläselkä koskaan antanut periksi. kannattaa olla varovainen alussa ja pitää aina alaselkä tiukasti kaarella, ettei nitkahda. hieman kapeempikin ote käy. tee vaikka remmeillä, ellei ote pidä.

kun Iivili teet sitä vaikeutettua sumo-alkua, pidä huoli tekniikasta. persus ei lähde taakse, vaan kaikesta vaikeudesta huolimatta yrität puristaa pakaroilla eteen. tämän kyllä varmaan tiesitkin. uskoisin parin kuukauden panostamisen semmosella 3cm:n (pari kumimattoa) korokkeella tuovan komeen avun sumon lähtöön.

lisäksi sitten kyllä suosittelisin loppuvetoja sumoasennossa suorin jaloin polvista. kova yläselkätreeni souduilla ja vaikka tolla tempausvedolla takaa loppuasentoon viennin, ettei jää roikkumaan reisille.

täältä tähän.:)
 
Noniin, käväsin salilla äsken. Prkl, koklailin vaikka mitä, mutta ei se kyllä ihan natsannut. Sen kyllä tässä huomasin että oon kyl tehny suht hurjalla asennolla tota vetoo 2 vuotta. eli maasta irtoaa ihan ok, mutta sitten selkä pyöristyy, eli tuota, jalat todellakin suoristuu liian nopeasti. Jos taas jalkoja koittaa jarrutella, niin sitten tanko meinaa hakata sääriin.

Luulenpa että syy on suunnilleen se, että vedossa rupesi heti ekasta kerrast lähtien "riehumaan", eli isoilla painoilla, puutteellisella tekniikalla, vyö tietty vielä. Ja jun jalat on kehittyny ehkä suhteessa enemmän, niin jotenkin jalat liikkuu ikäänkuin tangos ois enemmänki rautaa :) En oo koskaan tehny mitään muita alaselkäliikkeitä käytännössä. Pakko kai se on ruveta. Sen verran harmitti toi että jäi koko selkätreeni muutenkin aika aneemiseksi.
 
Mulla veto hyytyy ilmeisesti kyykkäämättömyyteeni :confused: (kyykännyt vasta vähän aikaa)
Tarkoitan, että vedän "jalat lähes suorina"-tyylillä enemmän, verrattuna vetoon, jossa paino irrotetaan jaloilla ja vasta loppu vedetään selällä. Niinpä olenkin ruvennut hiomaan parempaa tekniikkaa maveen. Viimeksi keskityin painojan irrottamiseen maasta jaloilla vetän siten, että painojen ollessa maassa työnsin niitä vähän eteenpäin ja sitten rullasin ne takaisin sääriä kohti ja ennenkuin ne rusentivat sääreni, niin vedin painot ylös :eek: Tällä "rullauksella" sain painopisteeni taaemmas kantapäille ja pystyin puristamaan paremmin jaloilla, kun veto suuntautui taakse ylös.
Loppuukohan mulla irrotusvaiheessa perse-alaselkä -paketista voima vaiko takareisistä vai mistä kiikastaa? Mitä minun tulisi tehdä? Kyykätä vain perusteellisesti vai alaselkä- ja takareisiliikeitä? Neuvoja kits.
Maastaveto on "mukavaa":evil: ja mielenkiintoista, mutta pelottaa paskalla tekniikalla hajottaa selkä.
 
muutama vuosi sitten tein säännöllisesti 1-2 krt/vko kyykkyä eri leveyksillä, enkä vetänyt lainkaan. pari kertaa vuodessa pidin semmosen pikapiikkausjakson vedolle ja kummallakin kerralla tuli semmonen 15kg lisää. eli ei vetoon välttämättä tarvi treenata vetoa.

jos kumminkin haluaa vetoo treenata, hyvä apuliike on mm. etukyykky ja boksille tehtynä. loogista: hyvin samanlainen ilmiö kuin vedon lähdössä. kehittää mukavasti papua reisiin ja persuksiin.

veto-osalle julleja, korokkeelta ja pukeilta vetoja. pukeiltavedoissa pitää sitten pitää huoli siitä, että liike on identtinen normaalivedon samassa kohdassa. eli ei vedetä reisillä ylös mm. polvista vaan melki suorin jaloin.
 
Paljon on hyviä veto-ohjeita listattu. Laitan vielä omat ohjeeni asiasta. Jokainen noudattakoon omalla vastuulla.

Jos vedät perinteisellä, pidä paketti kasassa koko ajan!
-Eli olkapäät ennen nostoa taakse, sitten rennoiksi ja ihan alas.
-Älä purista koko kämmenellä tankoa, vaan pidä kädet puoliavoimina koko noston ajan.
-Jalat lähelle toisiaan, ja kädet mahdollisimman kapealla otteella. Näin nostomatka on lyhin mahdollinen.
-Alaselän kanssa tarkkana
-Jalat suoriksi melko aikaisin, riippuu henkilön välityksistä, mutta jalat voi olla jo lähes suorat kun tanko on noussut 10 senttiä. (mallia voi ottaa kovista perinteisen tyylin maastavetäjistä, kukaan ei vedä puolta nostoa pelkillä jaloilla!)

Sumo vetoon
Jos vähänkin epäilet että selkäsi kanssa voi vedossa tulla ongelmia, opettele tämä! Ei rasita selkänikamia samalla tapaa.
-Hanki ensin riittävä liikkuvuus
-Hanki liikkuvuutta lisää :)
-Varpaat lähelle painoja (varmista että on pitävät kengät jalassa)
-olkapäät rentoina ihan alas/taakse, kädet pitää olla veltot, voit "heilutella" niitä roikkuvana edessä varmistaaksesi tämän
(voit myös laskeutua pitäen käsiä koko ajan edessä suorana, pysyt pystymmässä, mutta ei ehkä yhtä helppo palauttaa olkapäitä täysin rennoksi kuin ylemmässä esimerkissä)
-On helpompi laskeutua aina hengityksen puhallusvaiheessa
-jos venyvyys on huono, voit melkein alas päästyäsi kaapata tangon nopeasti otettuasi juuri hapet/paineet sisään. Älä silti tuijota lattiaa vaan eteenpäin että pysyt ihan pystyssä!
-Paremmalla venyvyydellä menet riittävän alas, paineet sisään ja veto lähtee ilman riuhtomista!

Ja jos puolisumovetoon tiedät hyvän tekniikan niin kerro se muillekkin :lol2:
 
Kuinka leveällä pidätte jalkoja tuossa sumossa? Olen kokeillut tosi leveällä, jolloin tuntui että polvilumpiot poksahtavat sivulle. Tuli aika hurjan oloinen vääntö polviin. Ei sattunut mutta oli fiilis että jos tangossa olisi enemmän niin jotain pahaa voisi sattua.

Nyt vedän niin että kun kädet roikkuvat suunnilleen hartioiden leveydeltä alas, niin alkuasennossa kyynärpäät ottavat polvien sisäpuolelle kiinni. Siirtää vähän kuormitusta alaselälle enemmän kuin tuo ultraleveä asento, mutta tuntuu polvissa kevyemmältä.
 
Originally posted by Sumppari
Sumo vetoon
Jos vähänkin epäilet että selkäsi kanssa voi vedossa tulla ongelmia, opettele tämä! Ei rasita selkänikamia samalla tapaa.
-Hanki ensin riittävä liikkuvuus
-Hanki liikkuvuutta lisää :)

Näin! Just tuosta syystä vaihdoin hyvin varhain ns. perinteisen maastanoston sumotyyliin. Nykyään vain alkulämmittelyt perinteisellä tyylillä, kovemmat nostot kaikki sumolla.

Toi liikkuvuuden kohentaminen on kyllä hyvä idea minkä liikkeen suhteen tahansa, saa paremmin toteutettua kunnon suoritustekniikan. Venyttelyä (ei pelkästään perinteinen staattinen) reilusti kehiin, joka reenin jälkeen ja sen lisäksi vielä ainakin pari kertaa viikossa. Telkkaria kattoessa ei oo pakko lojua sohvalla/nojatuolissa, vaan senkin ajan voi käyttää hyödyllisesti venyttelemällä ;)
 
JSmith: mulla samanlainen tuntemus. Siksi mulla on yleensä vaan sen verran leveellä jalat, että kädet mahtuu sopivasti väliin. Ehkä sisäreidet noston aikana saattaa vähän hipoa käsiä, mutta ei haittaa. Jos ei oo kisanostaja, niin ei sen sumoasennon tarvii olla ultralevee eli jalat melkein levyissä kiinni. Kisanostajalle varmaan voi olla jonkun verran hyötyä mahd. leveestä asennosta, jotta nostomatka lyhenisi, mutta harrastajalle ei oo niin tarkkaa.

Kiitos vinkeistä kaikille, erit. jto:lle. Monet noista jutuista jo tiesin, mutta uuttakin opin, joten :)

Jto: joskus kuulin, että varmin merkki huonosta maastanostotekniikasta ja liian isoista kiloista tangossa on se, että jos nostaessa perse lähtee ekana ylös päin. Silloin ei oo tarpeeksi jerkkua reisissä (erit. taka) eikä keskivartalossa ja paketti lähtee hajoomaan. Siksi aina pyrin just perseellä puristamaan ja työntään lantiota eteenpäin (sama kyykyssä, ehkä vielä enemmän), lantiohan siinä on mn:ssäkin olennaisin osa, koko homman nivel.
 
Back
Ylös Bottom