astro sanoi:
Mutta konvertoituuko LA->...->AA sen paremmin? Samat entsyymit kuitenkin kyseessä (delta-5- ja delta-6-desaturaasi). Siis o-6:0-3 ei ole sama kuin LA:(EPA+DHA). ALA on myös o-3 ja mielestäni otettava mukaan laskuihin. Periaatteessa pitäisi olla kiinnostunut LA:ALA-suhteesta. Jossain rypsäri vs. oliiviöljy-threadissä (olisiko ollut) esiintyi väite, että suhdetta tärkeämpi olisi absoluuttiset määrät. Itse en ymmärrä tätä koska LA ja ALA kilpailevat samoista desaturaasientsyymeistä ja karkeasti ensimmäinen on proinflamatoorinen ja toinen taas ei.
Olettaen että LA->...->AA suhde on yhtä huono kuin ALA->...->EPA, niin ei mielestäni ole syytä olla niin huolissaan LA:sta vaan suoraan AA:sta. Sitähän saa lihasta ja kaniksista. Pitää ryhtyä vegaaniksi.
Mitä astro sanoi. Korvatkaa jos olen väärässä, mutta eikös tämä kapulakielellä, tiivistäen, mutkat karsien ja käytäntöön tuotuna ole näin:
*Omega-6= LA (linoleenihappo)
Omega-3= ALA (alfa-linoleenihappo) + EPA + DHA
*Tähtäät siihen että -3:a tulee ruokavaliostasi baut puolet niin paljon kuin
-6:a niin hyvä on.
*-3:a saa kun syö rasvaista kalaa (ALA, DHA, EPA), nappaa pellavansiemeniä ja -öljyä (ALA) ja kalaöljyä (EPA, DHA, ALA). (Näistä tulee siis enemmän 3:a kuin 6:a.)
Tosiaan, maapähkinöitä parempia taitavat olla ne kalliimmat, saksanpähkinä (6:3 muuten jo hyvä 4:1), manteli (29:1) ja cashew (sama kuin maapähkinä). Pähkinöitä tulee ajatella
rasvanlähteinä ennemmin kuin proteiinin-.
strike, muistatko mistä lukenut tuon "cashew valittu 10 terveysvaikutteisimman joukkoon"?