Raiskaus avioliitossa ei ole rikos. Nainen ei saa matkustaa ulkomaille ilman miesholhoojansa lupaa naisen iästä riippumatta. Naisen on käytettävä hijabia. Määräys koskee myös alakouluikäisiä tyttöjä. Naiset eivät saa katsoa miesten urheilua. Naisilta on pääsy kielletty useisiin oppilaitoksiin.
Tyttö voidaan vihkiä avioliittoon 13-vuotiaana. Alle 13-vuotiaan tytön avioliittoon tarvitaan lupa tuomarilta.
Naisista kaksi kolmasosaa on perheväkivallan uhreja.
Avioliiton ulkopuolisesta seksistä rangaistaan raipoilla. Raiskatuksi joutunut nainen voi saada raipparangaistuksen, jos hän ei voi aukottomasti todistaa, ettei hän suostunut sukupuoliyhteyteen vapaasta tahdostaan.
Aviomies voi kieltää vaimoaan toimimasta ammatissa, jota mies ei hyväksy. Aviomies myös päättää naisen asuinpaikasta. Ja niin edelleen.
Tuollainen maa on Iran, joka juuri on valittu nelivuotiskaudeksi YK:n naisten oikeuksien komiteaan.
Valinnan teki 21.4. YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC.
YK:n toimintaa tarkkaileva kansalaisjärjestö UN Watch on selvittänyt, mitkä maat olivat Iranin valinnan takana.
Vaikka neuvoston äänestys oli salainen, UN Watch on kyennyt haarukoimaan, että neljä ECOSOCin viidestätoista EU:ta tai Pohjois-Amerikkaa edustavista maista äänesti Iranin valinnan puolesta.
Nämä 15 maata ovat Australia, Bulgaria, Hollanti, Iso-Britannia, Itävalta, Kanada, Latvia, Luxemburg, Norja, Portugali, Ranska, Saksa,
Suomi, Sveitsi ja USA.
Niin että miten on, herra ulkoministeri? Äänestimmekö Iranin puolesta?
Iranissa tyttö voidaan vihkiä avioliittoon 13-vuotiaana ja raiskatuksi joutunut nainen voi saada raipparangaistuksen. Tämä maa valittiin juuri YK:n naisten oikeuksien komiteaan. Miten äänesti Suomi, kysyy Reijo Ruokanen.
www.is.fi