Hieno tapahtuma! Onneksi olkoon ottelijoille ja järjestäjille!
Tämä oli hieno harppaus eteenpäin Fight Festival-organisaatiolta! Ja varmasti ajaa hienosti eteenpäin vapaaotteluskenen kehittymistä kaikille sen tasoilla!
Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut tapahtuma, kiitos siitä! Ottelut olivat viihdyttäviä ja matchmaking oli suurelta osin oikein onnistunutta. Tällä erää siitä on ilmeisesti osittain kiittäminen M1-organisaatiota? Tosin kuvittelen, että superfightit, mitkä muuten olivat suomen tiimin otteluiden lisäksi illan viihdyttävimpiä, varmaan ovat taas Kehähaiden kädenjälkeä? Eli uskoisin, että kiitos kuuluu Kehähaille ja risut taas espanjan tasottomasta ja ranskan epätasaisesta tiimistä kuulunevat M1-organisaatiolle?
Olisi mielenkiintoista kuulla Herra Maunulta kuinka järjestelyjen vastuujako meni tapahtuman osalta? Kuinka paljon ja mitä M1-organisaatio tuotti/saneli miten asiaa tuotetaan ja kuinka paljon FF-organisaatio sai vaikuttaa tuotantoon?
Vapaaottelutapahtumista monesti on keskusteltu kiitettävän paljon foorumeilla niiden jälkeen ja yleensä keskutelun pääpaino on ottelukuvauksissa ja matchmakingissä. Minun on pitkään ollut tarkoitus avata keskustelua myös vapaaottelutapahtuman muihin osa-alueisiin liittyen.
Tässä huomioita & kehitysehdotuksia tapahtuman teknisestä puolesta:
- Screenit ja livekuvaus & hidastukset olivat mainio lisä ja loivat "suuren maailman tuntua".
Livekuvaus mahdollisti sen, että kun katsojan kulmasta katsottuna ottelijoiden positio oli sellainen, ettei varsinaista tilanteen etenemistä ollut mahdollista nähdä, näki screeniltä tuottaako se GnP oikeasti tulosta. Videotuotannonohjaaja on ilmeisen hyvin vapariin perehtynyt tai ainakin mielestäni onnistui valitsemaan kuvakulmat hyvin. Oletan, että on sama heppu koko M-1 tuotannossa.
Jos tuotantobudjetti sen mahdollistaa, olisi ehdottomasti tehokkaampaa ottaa livevideoinnista kaikki hyöty irti ajamalla se valkokankaan asemesta plasmaseinään tai jumboon. Huokeampi vaihtoehto visuaalisen puolen tehostamiseen olisi himmentää yleisvalaistusta ronskisti milloin valkokankailtakin näkee huomattavasti paremmin. Niitä voisi olla myös lisää ja ehkä kehittämällä niille voisi löytyä tehokkaampikin sijoittelu. Näinkin ne olivat mahtava plussa!
- Tapahtuman yleisilmeen parantaminen onnistuisi hyvin pienillä muutoksilla. Tilaa voisi somistaa ja dekota enemmän, mutta todellisuudessa ne markat olisi huomattavasti järkevämpää sijoittaa valaistukseen. Tämä ei itse asiassa välttämättä juurikaan edes edellyttäisi lisämarkkojen uhraamista:
Yleisvalaistus erittäin himmeäksi, ja väri-, efekti- ja kohdevalaistusta kehän ympärille ja catwalkiin. Huomattavasti tehokkaampaa sekä kustannuksia, että visuaalista yleisilmettä ajatellen kuin saman rahan uhraaminen dekoamiseen. Tällä päästäisin myös siihen, ettei olisi välttämätöntä investoida valkokankaita kallimpiin visuaaliratkaisuihin liveprojisoinnin osalta, vaan valkokankaat toimisivat kun tilan yleisvalaistus olisi himmeämpi.
Catwalk oli hyvin toteutettu, se toimi sekä näytti hyvältä. Biisin voisi antaa hetken soida, ennen kuin ottelija lasketaan näyttämölle ja tälle voisi painottaa, ettei sieltä ole mikään kiire kehään, vaan showmeininki on toivottua! Tämä lisäisi tapahtuman kestoa maksimissaan minuutista kahteen minuuttiin per ottelija, mutta varmasti tiivistäisi tunnelmaa siitäkin edestä! Lucio näytti hienosti mallia tänään!
- Tietenkin pyrotekniikka ja muut herkut olisivat mahtava lisäarvo tapahtumalle, mutta eivät ole kustannustehokkaimmasta päästä. Savukone catwalkille ei kuitenkaan maksaisi maltaita, mutta parantaisi tuotannon yleisilmettä.
- Äänentoisto oli kapasiteetin ja laadun puolesta erittäin riittävä ja toimiva, mutta niiden käyttötapaa tulisi kehittää.
Äänenvoimakkuuden tasot vaihtelivat todella paljon, välillä musa ei kuulunut ja välillä mentiin reilusti yli riittävän tason.
Biisivalinnat olivat samaa linjaa kuin salikisoissa: AaceeDeeceet, Rammsteinit ja mättöhevit. Tässä asiassa tietenkin vaikuttavat myös ottelijoiden kehäänkävelybiisit joihin tuotantotiimi/dj tuskin puuttuu, mutta jos ottelijan valitsemassa kehääntulobiisissä on ensimmäinen minuutti pelkkää suvantoa tai lapsen naurua (fiktiivinen kärjistys) tulisi aloittaa soittamaan biisiä sellaisesta kohdasta millä on tunnelma-arvoa! Ja se, että biisi loppuu kuin seinään ottelijan astuessa kehään ei mielestäni toimi. Tähän voisi kopioida toimivan mallin UFC:ltä tai edesmenneeltä Pridelta. Ekan ottelijan biisi siis voisi soida kunnes toisen ottelijan sisääntulo alkaa. Ja toisenkin ottelijan osalta on vain tyylikästä antaa biisin soida kunnes hän on ehtinyt kehästä käsin tervehtiä yleisöä ym. Musa olisi järkevää siis feidata pois vasta kun molempien ottelijoiden esittely alkaa tovi ennen matsin alkua.
Äänentoistoa voi käyttää myös muuhun kuin biisien soittamiseen, kuuloaistia ja sen kautta ihmismieltä voi provosoida ja ohjailla myös ääniefekteillä ja äänimaisemalla mitkä ovat erittäin tehokkaita tunnelmanluojia. Nämä keinot olivat käytössä esim. Pride-tapahtumissa.
Juontajien ääni kuului erittäin hyvin läpi tapahtuman. Muutenkin juontajien osalta myös mentiin aimo harppaus eteenpäin!
Juontajan merkittävin tehtävä EI ole kuuluttaa otteluparit ja lukea rekordit, vaan luoda tunnelmaa: kuvitelkaa tapahtuma juontajalla joka lukee monotonisella, lakonisella äänellä lappuun tuijottaen: "seuraavaksi kehään nousee se ja se ja on ottanut niin ja niin monta matsia". Molemmat juontajat onnistuivat hypetyksessä erinomaisesti. Juontaminen oli viihteellistä ja onnistunutta ja silloin saa puheen sekaan pari asiavirhettäkin mahtua jos suuret linjat on kondiksessa. Hatunnosto herroille!
- Väsyneenäkin haluaisin nostaa esille vielä yhden asian. Yleisön käytös. Oli ilo seurata suomalaista vapaaottelutapahtumaa missä myös yleisön käytöksen osalta oltiin otettu askel eteenpäin: ainakaan minun korviini ei kantautunut aiemmille tapahtumille ominaista känniääliöiden/yhteiskunnan äärielementtien idioottimaista ördäämistä tyyliin: "tapa se!" "lyö sitä neekeriä!" "suomifinland perkele!"
Yleisö oli kaikinpuolin erittäin hyvin mukana ja piti meteliä, taputti ja kannusti. Tunnelma oli todella hyvä ja yleisö ei syyllistynyt missään vaiheessa siihen, mistä suomalaista vaparikansaa monesti on pukuhuonekeskusteluissa ja foorumeilla syytetty, eli passiivisuudesta/ujoudesta. Meteliä ja kannustusta todella riitti ja uskonkin, ettei kyse olekaan siitä etteikö suomalainen yleisö syttyisi, enemmin kyse on siitä, että vihdoin juontajat onnistuivat tehtävässään ja provosoivat yleisöstä toivotun reaktion! Hienoa oli myös se, että tupa oli miltei täynnä.
Nyt kun järjestäjät ylittivät itsensä ja tarjoilivat meille, yleisölle, ennennäkemättömän hienon tapahtuman, tulisi meidän yleisönä myös ylittää itsemme minkä mielestäni tilaisuuden aikana teimmekin. Sen sijaan tilaisuuden loputtua alitimme itsemme, taas.
Onko oikea tapa kiittää pääotteluparia ja kaikkia tapahtuman mahdollistamiseen osallistuneita sillä, että marsimme hirveällä kiirellä ulos ennen kuin voittajan käsi on nostettu ylös, aploodeista puhumattakaan?
Kaikki yllä olevat kommenttini kirjoitan rakentavassa hengessä, rakkaudesta lajiin. Tarkoitukseni ei missään nimessä ole syyllistää, eikä mollata ketään, sen sijaan pyrin kiittämään niistä asioista mitkä ovat paremmalla tolalla ja rakentavasti ottaa esiin asioita missä olisi vielä kehittämisen varaa. Kaikki, kuten on ilmiselvää, perustuu tietenkin omaan subjektiiviseen näkemykseeni, mutta haluan korostaa, että vilpitön tarkoitusperäni on antaa oma pieni panokseni vapaaottelutoiminnan kehittämiselle.
Vielä kerran kiitos erittäin onnistuneesta tapahtumasta!