On tieteellistäkin tietoa, esim. Häkkinen & co klassikko "Voimaharjoittelun perusteet: vaikutusmekanismit, harjoitusmenetelmät ja ohjelmointi.". Sitä on käytetty yliopistoissa oppikirjana. Se on lisäksi siitä kätevä opus, että melkein kaikista kirjastoista pitäisi löytyä. Samoin tämä perustuu tieteelliseen tutkimukseen, ei mutuiluun:
http://www.amazon.com/gp/product/0736056289?keywords=zatsiorsky&qid=1445710133&ref_=sr_1_1&sr=8-1
Kehonrakennuksen suhteen tosiaan Hietalan Utti on Suomessa ollut semmoinen harvinaisuus, joka on pyrkinyt yhdistämään tieteellistä, tutkimukseen perustuvaa tietoa ja kokemuspohjaista tietoa. Hänen juttujaan ja lähteitään kannattaa käydä läpi, jos lihasten kasvattaminen on pääasiassa mielessä. Hänellä on tiukka seula tietolähteidensä suhteen, ei mitä tahansa huuhaata ota tosissaan. Ja juu, Erämetsä & co "Massaa! Voimaa!" on tietenkin suomeksi klassikko, kannattaa lukea läpi ja vaikka muutamaankin kertaan, ei mene aika hukkaan.
Nettisaiteista käytin ite aloittelijana paljon exrx.nettiä. Siellä on ziljoonia harjoitusliikkeitä kuvina ja filmeinä näytettynä ja lisäksi huolella selitetty, mihin lihaksiin ne vaikuttavat ensisijaisesti, toissijaisesti ja mitkä lihakset toimivat stabiloijina, eli saavat staattista kuormitusta. Siellä on tosin jotkut harjoitusliikkeet näytetty filmillä huonosti tai suoraan sanottuna päin helvettiä, mutta kokonaisuutena exrx.net on loistava saitti. Sieltä tulee vieläkin joskus jotain tsekattua. Lisäksi stumptuous.com on iso, hyvä ja epäkaupallinen saitti, sopii hienosti aloittelijalle, on juttua reenistä, ravinnosta ja lihashuollosta. Kirjoista Delavierin "Lihaskuntoharjoittelu ja venyttely" vastaa vähän exrx.netiä, eli siinä on vähän anatomiaa ja perusmallin juttua siitä, mihin lihaksiin mikäkin harjoitus vaikuttaa. Sekin on aika vakiokamaa kirjastoissa, eli eikun lainaamaan ja lukemaan.
Ei kannata hätäillä, eikä ressata. Ottaa aloittelijana jonkun perusmallin ohjelman, jauhaa sillä muutaman kuukauden niin, että samalla pitää huolta suoritustekniikoiden puhtaudesta, mutta myös pyrkii pikkuhiljaa lisäämään kuormitusta tavalla tai toisella (kuorman lisääminen ei ole ainoa keino, varsinkaan, jos on hypertrofia päätavoitteena). Sitten noin toisen tai kolmannen mikrosyklin (=muutaman viikon treenijakso, jonka loppuun kevennys) ja kevennyksen jälkeen pohtii rauhassa, että mitä seuraavaksi, mikä on jatkossa omaan makuun sopiva tavoite, haluaako kenties karistaa läskiä (=aiempaa tarkempaa ravitsemuksen opiskelua ja toteutusta), lisätä lihasmassaa (=on opittava lisää harjoittelusta JA ravinnosta sekä korostettava levon merkitystä), vai kenties lisää voimaa (=pitää muuttaa harjoittelua voimapainotteiseksi ja opiskella siitä). Siitä sitten etenee tavoitteen mukaan, ehkä ottaa jopa aiempaa pitemmän jakson sen tavoiteen suhteen työn alle, että pystyy tarkemmin seuraamaan kehitystä ja oppii siitä aiheesta enemmän.