Liiallisen tiedon määrä treenauksesta - ketä tässä tulisi uskoa?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja gsus
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
10.6.2013
Viestejä
135
Elikkä onko missään esim. kirjassa tai muussa luotettavassa lähteessä tietoa treenauksesta ja siitä, mite se tulisi suorittaa. Netti on kyllä täynnä tietoa treenaamisesta, mutta netistä löytyvä tieto on paskaa. Kaikki netistä löytyvä tieto on ristiriidassa keskenään. Esim. kroppa läpi kerran viikossa vs kroppa läpi vähitään kaksi kertaa viikossa, treenaus failureen vs treenaus ilman failurea jne. jne. Koita tässä nyt helvetti löytää treeniohjelmaa, kun toisaalla suositellaan (http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=166617201) 6 treeniä viikossa rest-pause hilavitkuttamalla ja toisaalla jotain voima/hypertrofia treeniohjelman yhdistelmää...

Mistä löydän tietoa siitä, miten esim. classic bodybuildingin harrastajat treenaavat? Omat tavoitteeni on bodaus puolella, mutta tietoa siitä, miten treenata ei tunnu löytyvän ja kaikki tieto sotii ristiriidassa keskenään. Mistä avaimet bodaustyylisen treenin aloittamiseen? Kirjat?? Nettisivut?? Valmentaja?? Kuka??
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Vaikka minkälaisia kirjoja ja nettisivuja ja muita onkin tehty, on paras vaan yksinkertaisesti kerätä mahdollisimman paljon tietoa, poimia sieltä mielestään parhaat palat ja hoitaa loppu oppiminen vain kokemuksen kautta.

Sen verran voin kuitenkin spoilata, että aloittelijana ei kannata tuhlata aikaansa liian pieniin hilavitkuttimiin ja erikoistekniikoihin, vaan treenin tulisi keskittyä suurimpiin perusliikkeisiin.
 
Ilmeisesti olet aloittelija? Suosittelen aloittamaan ihan 1 tai 2-jakoisella, perus isojaliikkeitä jättäen toisto taikka kaksi varastoon. Sitten kun vuoden pari oikeasti harjoitellut isojen liikkeiden tekniikat, tietää mitä tekee ja oppinut oikeasti treenaamaan niin voi ruveta ottaan mukaan pienempiä liikkeitä, isompi jakoisia ohjelmia jne failurea ja erikoistekniikoita. Kyllä se patti kasvaa lyhyilläkin sarjoilla. Kirjoja löytyy vaikka mitä ja netistä löytyy todella paljon tietoa esim täältä pakkikselta. Valmentajia löytyy nykyään todella paljon, kannattaa pitää silmät auki jos jollekkin meinaa maksaa, valmennuksen taso vaihtelee todella paljon, kun kuka hyvänsä voi olla pt...
Toki tältäkin sivulta löytyy käyttäjät jto ja T-101 niiltä saat varmasti hyvää valmennusta jos sellaista etsit.
 
Ehkäpä nettitiedon sijasta olisi hyväksi lukea vaikkapa Urheiluvalmennus niminen kirja. Siinä on toki enemmän kahlaamista, mutta tieto on jonkun verran eri tasolla kuin netin keskustelupalstoilla. Siitä voi sitten suodatella asioita ja kokeilla, mikä omaan kroppaan parhaiten toimii. Valmennuata kuitenkin opetetaan ja tutkitaan yliopistoissakin. Vertailun vuoksi: kukaan täysijärkinen ei luottane oikeudellisissa ongelmissa nettiin vaan ottaa yhteyttä juristiin.
 
Elikkä onko missään esim. kirjassa tai muussa luotettavassa lähteessä tietoa treenauksesta ja siitä, mite se tulisi suorittaa. Netti on kyllä täynnä tietoa treenaamisesta, mutta netistä löytyvä tieto on paskaa. Kaikki netistä löytyvä tieto on ristiriidassa keskenään.

Myös treenausaiheiset kirjat ovat usein ristiriidassa keskenään ja osa niistäkin on paskaa. Ei kannata ajatella niin, että jostain kaiken disinformaation seasta voisi löytää jonkin viisasten kiven ja "ainoan" totuuden, miten treenata ja että kaikki muu olisi paskaa. Niitä oikeita tapoja on monta ja se, mikä toimii yhdelle ihmiselle ei välttämättä toimi toisella ja kovia kroppia on rakennettu äärimmäisen monenlaisilla menetelmillä. Lähde perusasioista ja perustreenistä liikkeelle, lue, opettele ja kokeile ajan myötä kärsivällisesti, mikä itsellesi toimii. Työlästä ja hankalaahan se on, välillä mennään metsään ja opitaan kantapään kauttakin, mutta vielä hedelmättömämpää olisi käyttää sama aika tutkimalla ja etsimällä väkisin jotain universaalin täydellistä systeemiä, jollaista ei kuitenkaan ole, tai sitten luulla löytäneensä jostain sellainen ja lukittua liian aikaisin menetelmiin, jotka todellisuudessa eivät kuitenkaan ole välttämättä parhaita vaikka alussa niin luulisikin.

Jos koet olevasi aivan hukassa ja haluat silti päästä mahdollisimman tehokkaasti liikkeelle, niin pätevä valmentaja voi olla kannatettava idea.

e: Massaa! Voimaa! on ainakin imo suositeltavaa lukemista kirjalliselta puolelta.
 
kuten mainittua tossa yllä, kirjoissa löytyy ihan yhtälailla laatueroja. niiden ensisijainen tarkoitus on myydä.

ei netti paha paikka ole. eikä oo olemassa yhtä ja oikeaa treenitapaakaan. samalle vuorelle pääsee montaa reittiä. hyvä asiahan se on. paljon riippuu treenaajan taustasta ja ominaisuuksista ja tietenkin lajista. ei kaikki täälläkään oo bodytavoitteella treenaamassa.
 
Aloittelevan treenaajan ongelma on, että pitää omata jo valmiiksi tietoa, että pystyy etsimään sitä tietoa. Sanoisin, että jos kylmiltään lähtee etsimään harjoittelua koskevaa tietoa niin ainakin 80% siitä mitä tulee eteen on täyttä paskaa. Iso osa niistä joiden luulisi tietävän jotain mutuilee, haluaa myydä sulle jotain tai niiden saavutukset on hankittu roinaamalla, jolloin kyseisen henkilön tietotaito naturaalille on vähintäänkin kyseenalaista.

Pakkikselta kannattaa lukea jto:n ja Tikan ketjuja sekä Utin höpinöitä. Bodauksen puolelta Layne Norton on hyvä tietolähde ja voimailun puolelta vaikkapa Jonnie Candito.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Tuossahan noita on jo mainittu sellaisia, joilla aloittelija pääsee aivan varmasti hyvin liikkeelle. Fastin sivuilla Hietalan kirjoittamissa artikkeleissa (ja omassa treeniblogissa) on paljon asiaa bodaustreeniin liittyen. Samoin Hulmin Lihastohtori-blogissa on paljon niin treenistä kuin ihmisen fysiologiasta jne. Ja hyvä puoli näissä molemmissa on se, että mukaan on yleensä liitetty myös lähteitä, joihin voi lähteä tutustumaan, jos haluaa perehtyä syvemmin johonkin osa-alueeseen. Hulmin blogissa oli itse asiassa muistaakseni yksi kirjoituskin, jossa käytiin läpi hänen mielestään suositeltavaa luettavaa treenaamisesta kiinnostuneille. Pelkästään näistä kahdesta paikasta saa jo varmaan aika hyvin tietoa aloittelijan tarpeeseen.

Tähän kun lisää vielä vaikka nämä mainitut pakkiksen ketjut, joissa voi vielä kysellä mieltä askarruttavista jutuista, niin aika hyvin on jo pullat uunissa aloittelijan kannalta. Aikaahan se ottaa, ja vaatii omaakin kokemusta, että ne kirjoitukset rupeaa samaan jotain kunnollista merkitystä, mutta näistä mainituista voi kyllä imeä juttuja aika turvallisin mielin.

Sitä näkee aika paljon, että aloittelijat haluaisivat ruveta kikkailemaan joidenkin yksittäisten pikkupalasten kanssa, kun niistä on luettu jostain artikkelista tai vastaavasta. Se menee minusta vähän hukkaan. Alussa vaan kokonaisuus ja perusasiat kuntoon, ja sen jälkeen voi ruveta hifistelemään tarpeen mukaan, kun vähän tietää jo mitä on tekemässä.
 
Zone-sarja -42%
Kaikki netistä löytyvä tieto on ristiriidassa keskenään. Esim. kroppa läpi kerran viikossa vs kroppa läpi vähitään kaksi kertaa viikossa, treenaus failureen vs treenaus ilman failurea jne. jne. Koita tässä nyt helvetti löytää treeniohjelmaa

Ei tuossa ole ristiriitaa tai muutakaan ihmeellistä.
Tässä kohtaa oppimista alkaa vaan se osa, jossa sinun pitäisi itse havannoida kumpi on parempi ja se onnistuu vain tekemällä ja tutkimalla omaa kehoa/asiaa.
Oman optimaalisen treenitavan löytämiseen voi vierähtää pitkäkin aika.
 
Juu, kuten sanottu. Etsi pari arvostettua coachia ja lue niiden juttuja (esim. jo tässäkin ketjussa esiin tullut Jto ja Hra.Wendler ovat hyviä esimerkkejä).

Keskity nostelun alkuvuodet seuraaviin kolmeen asiaan:

- Hoida tekniikka kuntoon muutamassa perusliikkeessä: yläruumiin työntävä, joku kyykky, yläruumiin vetävä + joku liike missä joudut nostamaan painon maasta (esim maastaveto tai rinnalleveto).

- Pyri kasvattamaan painoja ja toistoja näissä liikkeissä tekemällä jotain hyväksi todettua ohjelmaa.

- Syö hyvää ruokaa ja paljon.

Voit sitten muutaman vuoden päästä ruveta erikoistumaan bodaukseen tai voimailuun tms. Ensiksi keräät nyt vaan sitä perusvoimaa sekä massaa.

Ota myös aluksi käyttöön jonkun muun tekemä valmis ohjelma. Ihmisillä on aina hirveä halu säätää itselleen se "täydellisin" paketti, mutta todellisuudessa sinulla olisi hyvä olla jonkun verran kokemusta ennen kuin lähdet säätämään omia juttujasi. Parhaita tuloksia olen itse saanut noudattamalla jonkun kokeneemman tekemää ja kokeilemaa systeemiä.

Optimaalinen treenitapa on asia jota ei kannata liikaa murehtia. Vuosien aikana kertyvä kokemus kertoo sitten mikä itselle toimii ja mikä ei. Optimaalisuuden haku ja jatkuva analysointi vie fokuksen pois siitä tärkeästä:nosta raskaita painoja ja syö. Aika hoitaa sitten tehtävänsä.

PS. eikä myöskään kannata tehdä näitä johtopäätöksiä oman kropan toiminnasta parin viikon tms. perusteella, vaan kokeilet jotain ohjelmaa/juttua vähintään pari-kolme kk, että tiedät miten se vaikuttaa.

Sori pitkästä postista, mutta haluan vaan painottaa, ettet erehdy liikaa ajattelemaan ja säätämään tossien treeniurasi alkua niin kuin itse tein.
 
Viimeksi muokattu:
Mä olen ajatellut näin, että kun on aloittelija kyseessä, niin on parempi kun aloitellaan rauhallisesti ja tehdään pohjat kuntoon. Kun taloihin rakennetaan, se pysyy paremmin pystyssä kun tekee hyvän perustuksen.

Jos on ollut totaali sohvaperuna, aloitellaan varovasti että kroppa tottuu treenaamiseen. Yksijakoinen riittää siis alkuun ja siinä näitä perusliikkeitä joilla liikutellaan useita niveliä. Pitkiä sarjoja 2x15 että lihaksiin tulee kestävyyttä ja ajetaan sisään lihasmuistiin oikea tekniikka. Tätä 6-8 viikkoa. Treenin jälkeen seuraava päivä käydään pieni kävelylenkki ja heilutellaan käsiä että treenijäykkyys helpottais. Seuraava kerta salille vasta kun on palautunut edellisestä, eli kun ei ole kipuja.

Parin kuukauden jälkeen tehdään jo 3x10-12 ja sitä taas pari kuukautta ja sitten lihakset jaksaa jo tehdä kutosia.

Sen ekan parin kuukauden jälkeen voi jo miettiä kaksijakoista jos haluaa jo vähän enemmän hienosäätöä.

On turha vielä edes miettiä mitään failureita, pakkotoistoja, pyramideja ym vielä. Aloitteleva kroppa ottaa hyvin vastaan treeniä normaalimetodeilla vielä pitkään ja tulee hyvin kehitystä. Jätetään hifistelyt siihen kun tuntuu että enää ei saa lihaksia kipeiksi. Jos on tehty erikoistarjous alusta asti, niin silloin ei ole mitään kikkakolmosia kun kroppa on tottunut niihin.

Aina on hirveen tärkeää kuunnella kroppaa ja treenata sitä lihasryhmää joka on levännyt tarpeeksi eikä ole enää kipeä edellisestä treenistä.
 
Oon aika jäävi vastaamaan, mutta mikä ero on netissä olevassa artikkelissa ja parissa sivussa kirjaa? Toinen on näytöllä ja toinen paperilla. Mitään muuta eroa siinä ei ole. Paskaa on kummassakin formaatissa ihan yhtälailla. Sieltä paskasta pitää, kuten sanottu, löytää hyödyllistä infoa ja soveltaa sitä käytännössä. Jos nyt vaikka Utti kirjoittaisi samat artikkelit kirjaan, niin muuttuisiko ne hyödyllisemmäksi? Ei, ne muuttuisi vain maksulliseksi.
 
Ymmärsin aloittajan viestistä saman kuin olen itsekin havainnut: Kyllä tietoa löytyy, niin netistä kuin kirjoistakin. Ainoa, mikä puuttuu, on varmuus siitä, mikä on kunnolla tutkittua tieteellistä tietoa ja mikä on toisten harrastajien arvauksiin, oivalluksiin ja kuulopuheisiin perustuvaa. Tiedon määrä näyttää riittävän, mutta laatua ja varmuutta kaivataan. Toivottavasti Lihastohtori tuo jotain selkeyttä tähän.

Sellainen teos, jossa olis kovaa tutkimuspohjaista tieteellistä tietoa siististi kansien väliin pakattuna ois kyllä arvokas.
 
On tieteellistäkin tietoa, esim. Häkkinen & co klassikko "Voimaharjoittelun perusteet: vaikutusmekanismit, harjoitusmenetelmät ja ohjelmointi.". Sitä on käytetty yliopistoissa oppikirjana. Se on lisäksi siitä kätevä opus, että melkein kaikista kirjastoista pitäisi löytyä. Samoin tämä perustuu tieteelliseen tutkimukseen, ei mutuiluun:
http://www.amazon.com/gp/product/0736056289?keywords=zatsiorsky&qid=1445710133&ref_=sr_1_1&sr=8-1

Kehonrakennuksen suhteen tosiaan Hietalan Utti on Suomessa ollut semmoinen harvinaisuus, joka on pyrkinyt yhdistämään tieteellistä, tutkimukseen perustuvaa tietoa ja kokemuspohjaista tietoa. Hänen juttujaan ja lähteitään kannattaa käydä läpi, jos lihasten kasvattaminen on pääasiassa mielessä. Hänellä on tiukka seula tietolähteidensä suhteen, ei mitä tahansa huuhaata ota tosissaan. Ja juu, Erämetsä & co "Massaa! Voimaa!" on tietenkin suomeksi klassikko, kannattaa lukea läpi ja vaikka muutamaankin kertaan, ei mene aika hukkaan.

Nettisaiteista käytin ite aloittelijana paljon exrx.nettiä. Siellä on ziljoonia harjoitusliikkeitä kuvina ja filmeinä näytettynä ja lisäksi huolella selitetty, mihin lihaksiin ne vaikuttavat ensisijaisesti, toissijaisesti ja mitkä lihakset toimivat stabiloijina, eli saavat staattista kuormitusta. Siellä on tosin jotkut harjoitusliikkeet näytetty filmillä huonosti tai suoraan sanottuna päin helvettiä, mutta kokonaisuutena exrx.net on loistava saitti. Sieltä tulee vieläkin joskus jotain tsekattua. Lisäksi stumptuous.com on iso, hyvä ja epäkaupallinen saitti, sopii hienosti aloittelijalle, on juttua reenistä, ravinnosta ja lihashuollosta. Kirjoista Delavierin "Lihaskuntoharjoittelu ja venyttely" vastaa vähän exrx.netiä, eli siinä on vähän anatomiaa ja perusmallin juttua siitä, mihin lihaksiin mikäkin harjoitus vaikuttaa. Sekin on aika vakiokamaa kirjastoissa, eli eikun lainaamaan ja lukemaan.

Ei kannata hätäillä, eikä ressata. Ottaa aloittelijana jonkun perusmallin ohjelman, jauhaa sillä muutaman kuukauden niin, että samalla pitää huolta suoritustekniikoiden puhtaudesta, mutta myös pyrkii pikkuhiljaa lisäämään kuormitusta tavalla tai toisella (kuorman lisääminen ei ole ainoa keino, varsinkaan, jos on hypertrofia päätavoitteena). Sitten noin toisen tai kolmannen mikrosyklin (=muutaman viikon treenijakso, jonka loppuun kevennys) ja kevennyksen jälkeen pohtii rauhassa, että mitä seuraavaksi, mikä on jatkossa omaan makuun sopiva tavoite, haluaako kenties karistaa läskiä (=aiempaa tarkempaa ravitsemuksen opiskelua ja toteutusta), lisätä lihasmassaa (=on opittava lisää harjoittelusta JA ravinnosta sekä korostettava levon merkitystä), vai kenties lisää voimaa (=pitää muuttaa harjoittelua voimapainotteiseksi ja opiskella siitä). Siitä sitten etenee tavoitteen mukaan, ehkä ottaa jopa aiempaa pitemmän jakson sen tavoiteen suhteen työn alle, että pystyy tarkemmin seuraamaan kehitystä ja oppii siitä aiheesta enemmän.
 
Noiden treeniliikeiden opettelussa pitäisin hyvänä vinkkinä sitä, et rupeet vaa apinoimaan youtube-videoista semmosten kaverien tekniikkaa, jotka osaa kyseisen liikkeen. Esim. maastavetoo opetellessa katot videoita ku jotkut old school- äijät tekee isoil painoil. :david:
 
En itse aloittanut treenausmaisterin valmistavilla opinnoilla. Se maisteri en ole vieläkään. Kolme vuosikymmentä vain mennyt harjoituksella, jossa vaihtelee liikkeet, sarjapituudet ja painomäärät. Jos sisäistää harrastuksen, eikä vain opiskele sitä teksteistä, kulloinenkin harjoittelutapa tulee lähes itsestään. Jos on kolme kertaa putkeen ähkinyt maksimipainoilla, harvemmin haluaa neljättä kertaa. Siis samaa liikettä samoilla painoilla ei kannata jauhaa viikkoja ja kuukausia. Jos joku paikka on kipeä, l. rasittunut, joskus sitä voi rasittaa, mutta ei pääsääntöisesti. Juu, tämä kyseenalaistaa ehdottomasti, kuin koraanin mukaan, noudatettavan jakoisuusohjelman. Lepo ja ravinto ovat sitten oma juttunsa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom