Minulta on mitattu DXA (dual x-ray absoptiometry) laitteella luiden painoksi noin 4.6 kiloa, pituutta on 195 senttiä. En tosin ihan kokonaan mahtunut siihen koneeseen, jalkaterät ja käsivarret jäivät osittain mittausalueen ulkopuolelle. Luuni ovat vertailuryhmää (samanikäiset miehet) tiheämmät (10-30% paikasta riippuen, reisiluun kaulan ollessa erityisen tiheä, L1-L4 nikamat vähemmän).
Yleisesti ottaen tämä "I'm not fat, I'm big boned" on potaskaa, yhtä pitkillä jampoilla luista aiheutuva painon ero lienee maksimissaan kilon verran.
Kaveri on juurikin tekemässä gradua kamppailu- ja voimaharjoittelun vaikutuksesta luuston tiheyteen 20-30 vuotiailla miehillä, mittaukset on suoritettu ja näyttäisi siltä, että erityisesti kamppailulajien harjoittelijoilla on merkittävästi tiheämpi luusto. Voin kysellä pelkästään voimaharjoittelua treenaavien tilastojakin, jos kiinnostusta on (mukana on tietenkin vielä sohvaperunoista koostuva kontrolliryhmä, sieltä sitä löytyykin jo osteopeniaa ja -poroosia nuorellakin iällä).
BTW DXA:n pitäisi antaa tarkahko tulos myös rasvaprosentista, itselläni ero DXA mittauksen ja kaikista raajoista suoritetun impedanssimittauksen välillä oli kymmenisen prosenttiyksikköä, DXA:n näyttäessä n. 20% ja impedanssimittarin n. 11%. Olen antanut itseni ymmärtää, että totuus on siellä välillä