Osaisko joku fiksu heittää eri paini lajeista judo, bjj, kreikkalaisroomalainen, sambo? yms. jonkulaisen tiivistelmän, että minkälaista on ja minkälainen pitää olla että pärjää?
Ihan ensin pitäisi määritellä mitä tarkoitat pärjäämisellä. Jos haluat pärjätä niin että voit uneksia vielä SM-mitaleista, niin judon ja kreikkalaisroomalaisen kohdalla vaatimus on aikalailla se, että sinun täytyy olla alle 12-vuotias. Muuten juna meni jo. Jossain raskaassa sarjassa voi taso olla joskus niin alhainen, että vanhemmalla iällä aloittanutkin pärjää. Maailmalla sitten ei ole mitään jakoja missään sarjassa. BJJ:ssä ja todennäköisesti sambossakin joskus 15-vuotiaana aloittanut voi saavuttaa jopa kansainvälistä menestystä.
Jos puolestaan pärjäämiseksi riittää se että sinusta tulee hyvä, niin vaatimus on kova harjoittelu. Pelkällä harrastelulla tuskin tulet koskaan hyväksi, oli laji mikä tahansa. Fyysiset vaatimukset on sitten aikalailla se ja sama, koska kaikki yllä mainitut ovat painoluokkaurheilua. Läskinä pärjäät kaikissa lajeissa huonosti, mutta harjoittelun voi kuitenkin aloittaa huonommassa kunnossa ja parantaa sitä puolta vähitellen. Eli tässäkin tärkeintä on se, että lähdet harjoittelemaan ja harjoittelet kunnolla.
Lajien erot onkin sitten hieman suuremmat. Kreikkalaisroomalaisessa painissa on se heikko puoli, että Suomessa ei oikein järjestelmä tue vanhemmalla iällä aloittamista. 20-vuotias olisi noissa seuroissa se ainoa vanhempi aloittelija ja ne 15-vuotiaat kunnolla treenanneet käyttäisi vain heittopussina. Sambossa puolestaan seuroja taitaa olla Suomessa yksi tai kaksi, joten jo pelkästään sellaisen lähistölle sattuminen on jo epätodennäköistä. Lisäksi sambossa ei taideta Suomessa järjestää koskaan kisoja, joten kilpailu siellä jäisi käytännössä olemattomaksi. Harva kuitenkaan lähtee ulkomaille asti kisaamaan, vaikka se miten siltä tuntuisi.
Eli jäljelle jää judo ja BJJ. Näistä BJJ:n tilanne on paljon selkeämpi, koska käytännössä kaikkien seurojen treenaajat taitavat olla pääasiassa nuoria ja kamppailuhaluisia persoonia. Eli harjoituksissa on reipas meininki ja sparraamista harjoitellaan paljon. Judossa sitten seurojen välillä on valtavia eroja. Toisessa seurassa kuntojudo nimellä voi mennä lapsien ja pappojen jumppapiiri, kun taas naapuriseurassa kuntojudossa tatamilla pyörii useampia viime vuosien SM-mitalisteja. Ja toisaalta samasta seurasta voi löytyä harjoitukset hurahtaneille papoille ja puolestaan kv-menestystä saaneen kilpailijan vetämät kilpailijoiden treenit.
Summa summarum. Katso minkä lajien harjoituksia löytyy fiksun matkan päästä sinusta. Tuskin jaksat kaukana kulkea, joten kymmenien kilometrien päästä ei kannata katsella. Jos olet n. 15-16-vuotias tai vanhempi, niin keskity katselemaan judo- ja BJJ-seuroja. Sitten mieti haluatko enemmän heittoja pystystä vai kiinnostaako mattopaini vähä niinku TUF:ssa. Jos nämä menee tasan, niin katsele harjoitusaikoja, myös peruskurssin jälkeisiä. Jos pekun jälkeen on tarjolla vain pari harjoitusta viikkoon, niin valitse se toinen seura. Sitten koita ottaa selvää minkä tasoista kyseisen seuran toiminta on ja lähde peruskurssille.
Ja vielä semmonen lisäys, että jos on kyse ihan mukuloista, niin siinä vaiheessa ratkaisu on paini tai judo. Niiden toiminta ihan pienten lasten kanssa on ihan omaa luokkaansa.