Lähtötasoksi ruuan ravintomäärälle voisit ottaa seuraavat arvot.
proteiinia 2g / rasvaton painokilosi
rasvaa 0,9g / rasvaton painokilosi
hiilihydraattia 2,7g / rasvaton painokilosi
Määrät kannattaa laskea aina rasvatonta painokiloa kohden, sillä mitäpäs sitä nyt rasvasoluja ruokkimaan rupeaisi ;)
Tämä lahtötaso käy, jos liikuntana on pelkästään punttitreeni.
Jos lisäksi mukana on aerobista llikuntaa, niin tällöin voi joutua lisäämään, tässä tapauksessa hiilihydraatin määrää...mutta hyvin varovasti.
Esim. 2,7g ===> 3,0-3,2g / r-p-kg
(siis niinä päivinä kun on aerobista liikuntaa)
Hiilihydraatien
glykemiakuorman (GK) palautumisjuomaa lukuunottamatta pitäisi pysytellä joka aterialla aina
alle 30:nen
Näyttääkös teksti aika joustamattomalta ?
Eipä hätää, nämä arvot ovat vain erään teorian mukaiset..tosin hyväksi koetun sellaisen.
Vaikka luvut ovat täsmälliset, ei tarkoitus kuitenkaan ole että noihin arvoihin pilkuntarkasti koitettaisiin osua.
Proteiinimäärät voivat huoletta vaihdella 1,7 - 2,3g / r-p-kg välillä
rasvat 0,5 - 1,1 g / r-p-kg välillä
ja hiilihydraatitkin 2,4 - 3,0 g / r-p-kg välillä
(3,0 - 3,5 aerobisena päivänä)
Proteiinista varsinkin ei ole haittaa vaikka annokset välillä olisivat korkeampiakin, tosin ei siitä kyllä näin alkutaipaleella hyötyäkään ole.
Ideana on että vuorokauden annosmäärissä voi olla varsin huomattaviakin vaihteluita, mutta pidemmällä jaksolla nämä olisivat keskimäärin alussa mainittujen lukujen luokkaa..huom! ei edelleenkään kuitenkaan mitenkään pilkun tarkasti.
(Homma ei todellakaan ole mitään gramman viilausta päivän kaloreita seurattaessa, kunhan osuu vain vaihteluvälien sisään joka päivä...se riittää)
Syödä kannattaa 6 kertaa vuorokaudessa.
Jokainen annos tulisi olla suurinpiirtein yhtä kaloripitoinen.
Hiilihydraatit pääosin aamupäivän aikana ja heti treenin jälkeen.
Rasvat taasen iltapainotteiseti.
(hiilihydraatteja ja rasvoja joka ruokailulla, mutta aamulla ja treenin jälkeen hiilihydraattien suhteellinen osuus on vain suurempi ja rasvoilla taasen illalla)
Proteiinit taasen tasaisesti pitkin päivää.
Ja kuten faidra sanookin älä tee kaikkia muutoksia ja aloituksia samanaikaisesti.
Esimerkiksi kuntoilu kannattaa aloittaa ensiksi ja totuttaa kehoa tähän.
Ruokapuoleen kannattaa alkaa tekemään muutoksia liikunnan aloittamisesta vasta kuukauden - parin päästä.
Jokainen suurempi muutos aiheuttaa elimistössä aluksi stressiä.. tämän takia kannattaa edetä askel kerrallaan jotta ei burn out pääse iskemään..ja viemään liikkumisen halut.
Sama koskee myös ruokailun hilaamista tavoitearvoihin.
Nyt kun painosi on 120kg, niin lähtötason vuorokauden energiatarpeelle voit lakea vaikkapa 100kg painon mukaan.
proteiini olisi n. 200g / vrk
rasva olis n. 90g /vrk
hiilihydraatti n. 270g / vrk
Tällä määrällä niin kauan kuin paino näyttäisi putoavan.
(kontrollit kuukauden jaksoista, punnita voit vaikka joka päivä, mutta punnitusta tulee verrata kuukautta aiempaan tulokseen)
Tämän jälkeen sitten lasket uudet tavoitearvot..ja näin edeten kunnes tavoitepainosi olet saavuttanut.