- Liittynyt
- 19.4.2003
- Viestejä
- 20
IronMind sanoi:Eli mikä siis olisi pointti opintoaikojen rajoittamisessa, kun jo nykyisellään opintotukivuosien määrä on rajoitettu? Tätähän nimenomaan ajan rajoittamistahan uudistuksessa kuitenkin kaavaillaan.
Samoin en ymmärrä rajoja edes ensimmäistä tutkintoaan opiskeleville.
Esimerkki 1: Opiskelija opiskelee 160ov yhteen putkeen 5 vuodessa ja nostaa opintotukia 5 vuotta, jonka jälkeen työskentelee 5 vuotta kokopäiväisesti.
Esimerkki 2: Opiskelija opiskelee 160ov puolipäiväisesti 10 vuotta ja tekee töitä puolipäiväisesti saman ajan. Opintotukea hän saa ensimmäiset 5 vuotta.
Miten ensimmäinen versio on yhteiskunnalle parempi kuin jälkimmäinen? Opetusta joudutaan järjestämään sama määrä ja työtä henkilö tekee samat miestyövuodet.
Itseasiassa tukia saa 55kk (mahd. 60kk tai 65kk riippuen koulutusalasta). Eikä niitä tukia tarvitse tulla kokoajan putkeen. Eli vaihtoehto 2:ssa se tuki tulee tod. näk. koko 10 vuotta, koska tulorajat tulee vastaan ja tukia saa vain muutamalta kuukaudelta.
Uskoisin, että 1 vaihtoehdossa saa suhteessa parempaa palkkaa kuin 2:ssa. Eli 2:n palkka ei ole 1:n palkka / 2. Progressiivisen verotuksen ansiosta 1:ssä maksetaan myös muutenkin enemmän veroja kuin tuossa 2:ssa.
+ varmaan se tärkein syy:
Lyhyt valmistumisaika näyttää tilastoissa paremmalta...