Yleensä aivotärähdyksen jälkeen suositellaan lähinnä viileässä hämärässä huoneessa huilaamista, ei mitään fyysisesti rasittavaa treenaamista eikä varsinkaan lisää iskuja.
Tässä lainauksia:
"Nuoren potilaan aivotärähdyksen ja lievän aivovamman hoidossa on oltava erittäin huolellinen, ja hoito on keskitettävä ammattilaisille. Aivotärähdyksen jälkeen urheilijan on levättävä fyysisesti ja psyykkisesti, kouluunkaan ei saa mennä. Kukaan ei saa enää pelata lievänkään vamman tapahtumapäivänä.
Suurin osa potilaista tulee oireettomiksi viikossa, mutta kognitiivisten toimintojen palautuminen ennalleen voi kestää paljon pidempään, ja silloin neuropsykologin arvio on aiheellinen. Aivotärähdyksen oireiden hävittyä kuntoutus pelikelpoiseksi toteutetaan asteittain lievällä aerobisella liikunnalla aloittaen, ja siitä edetään päivittäin, ellei oireita tule. Aivotärähdyksen jälkeen voi kehittyä aivotärähdyksen jälkioireyhtymä, jossa väsymys, unihäiriöt, päänsärky, huimaus, luonteen muutokset tai alisuoriutuminen saattavat pitkittyä."
http://www.duodecimlehti.fi/web/gue...article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero
"Lieviin oireisiin voi kuulua päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta, muistin epävarmuutta ja väsymystä. Särkyyn voi tarvittaessa ottaa reseptivapaita särkylääkkeitä (esim. parasetamolia). Tapaturman lähipäivinä kannattaa välttää fyysistä rasitusta ja alkoholinkäyttöä..
...Asteittainen paluu liikuntaan
1.Lepo
2.Kevyt aerobinen harjoitus
3.Kevyt lajinomainen harjoitus
4.Ei-kontaktiharjoitus
5.Normaali harjoitus lääkärintarkastuksen jälkeen
6.Kova harjoitus tai peli/kilpailu
Jos kevyen lajinomaisen harjoituksen aikana tai tämän jälkeen ilmaantuu oireita, kuten esimerkiksi päänsärkyä tai huimausta, palataan asteikossa edelliselle portaalle..."
http://www.tervekoululainen.fi/elementit/tapaturmat/liikuntavammojenhoito/paavammanhoito
Mitä AndyS sanoi pitää tasan tarkkaan paikkaansa, ne lajit joissa lyödään ja potkitaan täysillä päähän eivät todellakaan ole mitään terveysliikuntaa, eivätkä sovi kaikille, niinkuin 1 nyrkkeilyvalmentajani sanoi, täyskontaktilajeja ei kannata harrastaa jos on keskinkertaisuus, tulee vaan liikaa osumia. Kaikista vaarallisinta iskuissa on se tömäys missä aivot heilahtavat kalloa vasten, siksi pidän nyrkkeilyä vaarallisimpana lajina. Nyrkkeilijät myös ottelevat selvästi eniten ja tiheämmin, vähän päälle parikympisellä amatöörillä voi olla 200 matsia alla, ja siihen sparrit päälle. Siinä on monta pommia täysillä päähän. Vapari vaikkapa amatöörinyrkkeilyyn verrattuna ns. siviileistä näyttää pahalta ja raa-alta, koska ohuilla hanskoilla tulee helpommin ns. pintavaurioita naamaan, mutta ei ne aivot heilu sen enempää osumista eikä oikeastaan senkään vertaa, pari kolme niittiä ja tuomari puhaltaa pelin seis. Toki nämä ovat yleistyksiä.
Liikaa kovia iskuja päähän täyskontaktilajien harrastajille tulee monista syistä. Jotkut kanssatreenaajat kuvittelevat että treenit ovat kilpailuja ja mäiskivät tarpeettoman kovaa, samoin tuntemattomat leireillä ovat arvaamattomia, ensin saattavat ottaa järkevästi ja yhtäkkiä lyödä täysillä päähän nimim. kokemusta on. Täysaloittelija taas saattaa pistää silmät kiinni ja vetää yliolan heijarin varoittamatta. Toiset ovat lyhyitä ja saavat aina nyrkkiä pidemmiltään, sen kanssa on vaan elettävä jos on lyhyt. Samoin pienemmät kaverit joutuvat aina treeniuransa aikana kovemmille kuin isot ja vahvat, se vaan on niin että kun 70 kiloisena sparraat 85 kiloisen kanssa niin kumpaan sattuu enemmän.
Itse kun sparrasin niin aloittelijavaiheen jälkeen välttelin tuntemattomia loukkaantumisvaaran ja sen takia ettei kiinnostanut tuhlata omaa aikaa sen selvittämiseen mitä tuolta tyypiltä voi odottaa, sekä pystyottelusparrissa että vaparissa.
Mulla oli oikeastaan vain kaksi vakiosparrikaveria(90% ajasta), toinen omankokoinen ja pituinen(70-75 kiloa) ja toinen 10kg isompi ja 15cm pidempi. Molemmat kaverit oli hyviä, parempia kuin minä, toinen piti suomen ekan vaparikurssin ja toisen kanssa sille osallistuttiin pystylajitaustalla. Vahinkoja ei tullut koskaan vaikka monesti otettiin kovaa, koska järki pidettiin päässä. Säännöt oli yleensä ne, että päähän lyödään täysillä vain silloin kun kaverilla on suojaus ylhäällä, ja siitä suojauksesta pidettiin huolta aina(jos selvästi näki että lyönti/potku menee perille kunnolla niin jarrutettiin ennen osumaa), jalkoihin ja vartaloon vedettiin melko surutta ja monesti olinkin todella mustelmilla. Lisättäköön tähän vielä se, että itse sparrasin aina 10oz Kwon/Top ten-kisahanskoilla, yleensä myös Top ten kypärässä, ei hanskan tarvitse olla iso(toki pehmusteen on oltava kunnossa, eikä lytyssä/siirtynyt) kun muuten pidetään järki päässä.
Tuskin sparraaminen on munkaan aivoille hyvää tehnyt, mutta matsaamaan ei opi videoista.