- Liittynyt
- 18.11.2011
- Viestejä
- 1 296
No niin, aloitetaanpas kertomalla hieman taustoja. Noin 1,5 vuotta sitten kyllästyin omaan ulkomuotoon ja aloin tuloksekkaasti mutta maltillisesti dieettaamaan. Ruokavalioremontilla ja tavallisella treenillä kiloja karisi suurinpiirtein puolen vuoden aikana 8. Ensimmäiset kuukaudet meni tosi kurinalaisesti: pelkkää normiruokaa, ei siis mitään herkkuja. Ruuat punnittiin ja mitään ylimääräistä ei syöty. Pikkuhiljaa ote alkoi lipsumaan ja pidin herkkupäivän noin kerran viikossa. Olin tavoitepainossa ja olo oli ihan hyvä. Viikot miinuksilla ja viikonloput plussilla, paino ei juuri noussut eikä laskenut.
Koska dieettaamisesta tuli rutiini, alkoi homma mennä ajatuksissa suurinpiirtein näin:
Tavallista sapuskaa syödään maltilla, yleensä se dieetiltä opittu määrä. Herkkuja ei syödä yhtään TAI herkkuja syödään tankkauspäivänä niin paljon kuin huvittaa. (Sanottakoon että herkuiksi laskin kaiken muun paitsi dieettiruuan. Siis esimerkiksi jogurtti tai karjalanpiirakka oli herkku). Otetaan vielä esimerkki:
Päivä menee siihen asti hyvin, kunnes syön vaikkapa jälkiruuaksi keksin. Siis koska keksi = herkku -> tankkaus -> koko loppupäivä syödään paskaruokaa.
Tässä vaiheessa varmaan alkaa jo raksuttaa, mutta tarkennetaan vielä mikä se varsinainen ongelma on. Tarkoitukseni on siis päästä yli tästä dieettaamis-/tankkausajatuksesta. Suhde syömiseen ja ruokaan on aivan vääristynyt. Tavallista ruokaa tulee siis edelleen syötyä dieetinomaisesti liian vähän pelkästä tottumuksesta, mutta koska dieetti on nyt loppu, saa myös herkkuja syödä silloin tällöin. Kuitenkin, kuten aiemmin mainitsin, tankkausajattelu on jäänyt päälle. Homma siis lähtee käsistä aina, kun syön jotain "dieettiruuasta" poikkeavaa, ja esimerkiksi parin keksin sijaan menee helposti paketti tai kaksi. Suklaa ja muut makeat herkut ovat pahimpia. Normiruuan päälle tulee sitten syötyä niitä herkkuja yllin kyllin, aivan kuten tankkauspäivänä.
Jossain vaiheessa diagnosoin itselläni olevan bed-syömishäiriön: mitä tahansa ruokaa piti syödä ahmimalla ähkyyn saakka, jolloin olo oli niin huono, ettei pystynyt kunnolla edes liikkumaan ja teki mieli oksentaa. Lihomisen pelko oli kova ja ahmimisen jälkeen omatunto soimasi. Koko elämä pyöri ruuan ympärillä. Jos olisin oppinut oksentamaan, bulimia-kierre olisi ollut valmis. En kuitenkaan oppinut, ja omassa päässä käydyn pitkän taistelun jälkeen pääsin ahmimisesta pikkuhiljaa eroon. Nykyisin siis ruokaa ei tarvitse enää ahmia. Herkkuja tulee kuitenkin edelleen syötyä reilusti, ja homma pysyy kasassa ainoastaan, jos päätän, että lopetan niiden syönnin kokonaan. En haluaisi kuitenkaan tehdä sitä, koska mielestäni silloin tällöin saa ja pitää herkutella.
Miten löydän tasapainon normiruuan ja herkkujen välillä? Olisi kiva pystyä syömään tavallista ruokaa tarpeeksi ja herkkuja kohtuudella hyvällä omallatunnolla, eikä aina vetää överiksi. Onko kukaan huomannut vastaavaa? Tuntuu, että syöminen täytyy opetella kokonaan uudestaan. En tähtää kisoihin, joten ruokavalioon varmasti mahtuisi muutakin kuin sitä kanariisiä, kunhan vain päänuppi sen sallisi. Tämä voi kuulostaa simppeliltä tai turhalta ongelmalta, mutta edelleen joka ikinen päivä painin tämän asian kanssa. En haluaisi enää stressata syömisestä.
Koska dieettaamisesta tuli rutiini, alkoi homma mennä ajatuksissa suurinpiirtein näin:
Tavallista sapuskaa syödään maltilla, yleensä se dieetiltä opittu määrä. Herkkuja ei syödä yhtään TAI herkkuja syödään tankkauspäivänä niin paljon kuin huvittaa. (Sanottakoon että herkuiksi laskin kaiken muun paitsi dieettiruuan. Siis esimerkiksi jogurtti tai karjalanpiirakka oli herkku). Otetaan vielä esimerkki:
Päivä menee siihen asti hyvin, kunnes syön vaikkapa jälkiruuaksi keksin. Siis koska keksi = herkku -> tankkaus -> koko loppupäivä syödään paskaruokaa.
Tässä vaiheessa varmaan alkaa jo raksuttaa, mutta tarkennetaan vielä mikä se varsinainen ongelma on. Tarkoitukseni on siis päästä yli tästä dieettaamis-/tankkausajatuksesta. Suhde syömiseen ja ruokaan on aivan vääristynyt. Tavallista ruokaa tulee siis edelleen syötyä dieetinomaisesti liian vähän pelkästä tottumuksesta, mutta koska dieetti on nyt loppu, saa myös herkkuja syödä silloin tällöin. Kuitenkin, kuten aiemmin mainitsin, tankkausajattelu on jäänyt päälle. Homma siis lähtee käsistä aina, kun syön jotain "dieettiruuasta" poikkeavaa, ja esimerkiksi parin keksin sijaan menee helposti paketti tai kaksi. Suklaa ja muut makeat herkut ovat pahimpia. Normiruuan päälle tulee sitten syötyä niitä herkkuja yllin kyllin, aivan kuten tankkauspäivänä.
Jossain vaiheessa diagnosoin itselläni olevan bed-syömishäiriön: mitä tahansa ruokaa piti syödä ahmimalla ähkyyn saakka, jolloin olo oli niin huono, ettei pystynyt kunnolla edes liikkumaan ja teki mieli oksentaa. Lihomisen pelko oli kova ja ahmimisen jälkeen omatunto soimasi. Koko elämä pyöri ruuan ympärillä. Jos olisin oppinut oksentamaan, bulimia-kierre olisi ollut valmis. En kuitenkaan oppinut, ja omassa päässä käydyn pitkän taistelun jälkeen pääsin ahmimisesta pikkuhiljaa eroon. Nykyisin siis ruokaa ei tarvitse enää ahmia. Herkkuja tulee kuitenkin edelleen syötyä reilusti, ja homma pysyy kasassa ainoastaan, jos päätän, että lopetan niiden syönnin kokonaan. En haluaisi kuitenkaan tehdä sitä, koska mielestäni silloin tällöin saa ja pitää herkutella.
Miten löydän tasapainon normiruuan ja herkkujen välillä? Olisi kiva pystyä syömään tavallista ruokaa tarpeeksi ja herkkuja kohtuudella hyvällä omallatunnolla, eikä aina vetää överiksi. Onko kukaan huomannut vastaavaa? Tuntuu, että syöminen täytyy opetella kokonaan uudestaan. En tähtää kisoihin, joten ruokavalioon varmasti mahtuisi muutakin kuin sitä kanariisiä, kunhan vain päänuppi sen sallisi. Tämä voi kuulostaa simppeliltä tai turhalta ongelmalta, mutta edelleen joka ikinen päivä painin tämän asian kanssa. En haluaisi enää stressata syömisestä.