Kreikka kusessa, EU auttaa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Rankkuri
  • Aloitettu Aloitettu
Jos pankkien mielestä Kreikalle ei tulisi myöntää lisää lainaa suuren riskin takia, niin minkä takia Suomen hallituksen mielestä nyt on hyvä sauma lainata eteenpäin rahaa valtiolle, jonka takaisinmaksu on ollut kangertelevaa jo vuosien ajan (puhumattakaan siitä, että Kreikka on päässyt niin EU:n ja EMU:n jäseneksi kikkailulla, joka on verrattavissa ison skaalan petokseen)? Vaihtotaseen kääntäminen ylijäämäiseksi ei käy ihan parissa vuodessa parhaimmassakaan tapauksessa. EU:n vienti tosin tulee vilkastumaan alhaisen euron takia, mutta en odota mitään ihmeitä tapahtuvan.

Tuo boldattu osio ei itse asiassa pidä paikkaansa. Laitoin linkin aiemmin Kauppalehden artikkelista, jossa samaa asiaa käsiteltiin Kreikan ex-pääministerin toimesta, mutta tässä Suomen Pankin edustajan näkemys (toistaa saman kuin ex-pm):
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/A...huijannut+itseään+euroalueeseen/1135256675015

Asiantuntija: Kreikka ei huijannut itseään euroalueeseen

7.5.2010 15:21

Piia Elonen

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Kreikka ei päässyt väärillä tiedoilla euroalueeseen sisään, tarkentaa Suomen Pankin osastopäällikkö Tuomas Saarenheimo.

Suomen poliittisessa väittelyssä tukilainasta vararikon partaalla horjuvalle Kreikalle on useaan otteeseen esitetty, että Kreikka huijasi itsensä mukaan euroon vääristetyillä tilastoilla.

"Ne tiedot, joiden varassa Kreikka euroalueeseen otettiin, olivat harvinaisen tarkkoja. Vääriä tietoja tuli sitten myöhemmin kyllä monta vuotta peräkkäin", Saarenheimo korjaa.


"Se mitä nyt tiedetään Kreikan suoriutumisesta 1999, niin Kreikka otettaisiin edelleenkin euroalueeseen", Saarenheimo huomauttaa.

Kreikka liittyi euroalueeseen eli otti euron käyttöön tilivaluuttana tammikuussa 2001, ja liittymisarvio tehtiin vuoden 1999 tilastojen ja lukujen pohjalta. Käteiseuro otettiin Suomessa, Kreikassa ja muualla Euroopassa käyttöön vuoden 2002 alusta.

Saarenheimo oli kuultavana asiantuntijana eduskunnan suuren valiokunnan järjestämässä julkisessa kuulemistilaisuudessa tänään eduskunnassa. Normaalisti eduskunnan valiokunnat työskentelevät suljettujen ovien takana.

Suuren valiokunnan puheenjohtajan Erkki Tuomiojan (sd) vetämässä tilaisuudessa käytiin vielä kerran rautalangasta vääntäen läpi, pitääkö vaikeuksiin itsensä ajanutta Kreikkaa tukea vai ei.

"Pitää", oli laajan asiantuntijaringin näkemys.

Näin siksi, että Kreikan ongelmat eivät leviä Espanjaan, Portugaliin ja Irlantiin, ja sitä kautta koko EU:hun, myös Suomeen.

"Suurin riski on dominoefekti, että palo leviää muihin maihin. Nyt pitää saada palopesäke rajoitettua", kuvasi talousasioiden valtiosihteeri Jukka Pekkarinen valtioneuvoston kansliasta.

Kansanedustajat saivat esittää seitsemänhenkiselle asiantuntijaraadille kysymyksiä.

Esimerkiksi eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) halusi tietää, eikö tukiautomaatti anna valtioille sen kuvan, aina on helppo lainata lisää, kun joku kuitenkin rientää pelastamaan.

"Kyllä, se on suoraan sanottava", myönsi valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki.

Valtiosihteeri Pekkarinen kuitenkin muistutti, että Kreikalle tehty rankka sopeuttamisohjelma leikkauslistoineen toimii pelotteena, joten Kreikan pääministeriä on turha kadehtia tukilainan takia.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Markkinoilla alkanut jo liikehdintä Kreikan kriisin ansiosta. Ennen kuin lainaa on keretty antamaankaan, sen markkinoita rauhoittava hyöty on jo menetetty.


Tämä on vähän kuin hölmöläisten hommaa. Kannetaan vettä kaivoon ja toivotaan että itse aletaan uskomaan siihen että se kaivo sen veden tuottaakin.
 
Tää homma on kyllä yhtä paskaa. Ensinnäki joskus alku vuonna Katainen sano, että kreikan pitää ite kantaa vastuu ja nytte sen mielestä on pakko lainata tai tulee lama.

Se mitä en pysty käsittää, miten helvetissä italia ja espanjaki kykenee lainaamaan rahaa kreikalle, kun ne on yhtä paskassa jamassa kuin kreikkakin. Italialla pitkälle yli 100% velkaa vuotuseen BKT:see nähen niinku kreikallakin. Ja Maastrichtin sopimuksessa määriteltiin, että valtion velka ei saisi olla yli 60% eikä budjettialijäämä 3% enempää olikos se nyt 3 vuotta peräkkäin.

Koko EU on hajoamassa, koska euroalue on ollu jo pitkää hajalla. Sen jälkee kun Ranska ja Saksa selvästi ylitti 3% vajeen, on monet muutki maat niin tehny. Kreikka menee jossain 17% kieppeillä ja Espanja sekä Portugali yli 10 prosentissa. Italian ja Irlannin tilanteesta en nyt osaa sanoo, mutta päin vittua niilläkin menee.

Yks merkittävä asia minkä oon huomannu on se, että Italian suurista ongelmista ei puhuta mediassa ollenkaan. Tiedä sitten mistä johtuu.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) ennakoi vuonna 2000, että eurosta ei tule Suomen toivomaa vakaata ja vahvaa valuuttaa, koska mukaan on tulossa "kolme Välimeren alueen maata".

Sitte nykyinen globaali talous ei oikein toimi niin kuin pitäisi. Koska yritysten voitot on yksityiset, mutta ongelmat yhteiskunnalliset, ns. Moral hazard. Eli aina löytyy joku kantamaa vastuu.

Janne Saarikiveä lainaten:
Ja ai niin. Toisaalta olisi monessakin mielessä ehkä vain hyvä asia, että tulisi oikein kunnon kansainvälinen lama.
 
Siteeraan erästä rahoitusalan ammattilaista kenen kanssa juttelin asiasta: Homma kusee nyt tai parin vuoden päästä.
 
Vanhanen on kylla aika sankari kun ilmoittaa, etta tuo on hyvaa businesta. Markkinoilla korot nousevat tasan juuri sen takia, etta lainaamalla halvemmalla on todennakoisyys tehda voittoa liian pieni. Ei ne korot ihan turhaan ole korkeat. Samalla periaatteella Suomi voisi tehda businesta lainaamalla rahaa amerikkalaisille, joille pankit eivat suostu lainoja myontamaan.

Ainoa hyva tassa kriisissa lienee se, etta saan itse palkan dollareissa. :D
 
Mielestäni ei kovin fiksua ole antaa rahaa pois, mitä ei tulla saamaan takaisin, vaikka sillä pitäisikin rahan alkaa liikkua taas paremmin ja lamasta pois päin päästä. Tosin tänne sitä rahaa pitäisi juuri saada enemmän, ei pois päin täältä kotisuoemsta.
 
Hyviä juttuja Taloussanomien Jan Hurrilla.
Mielenkiintoisen mahdollisuuden heitti vahvimpien maiden lähdöstä eurosta. Tuntuisi äkkiseltään parhaimmalta vaihtoehdolta
 
Offtopic:

mutta jotenki käsittämätöntä ku miettii noita raha määriä
Suomelle 1.5miljardia € on iso raha. Mutta esim maailman kymmenen rikkaimman yksittäisen ihmisen omaisuudesta tämä ei olisi kuin 10% kymmenes osa, jotenki aivan hullua kun rupee miettimään.

Meneekö lopulta siihen muutamalla yksittäisellä ihmisellä on enemmän rahaa entä joillakin valtiolla?

Tosin taitaa nyt jo olla niin.
 
^ Käytännössähän sitä on helpompaa tehdä rahaa yksityisenä firman omistuksen kautta. Omistat jonkun öljyfirman, niin eipä sinun tarvitse elättää mitään sosiaalipummeja, narkkareita, hippejä, eläkeläisiä, invalidejä, eikä antaa tukia konkurssikypsille kunnille yms
Teet vain vitusti rahaa ja maksat verot.
 
No niin nyt on kova osakeralli menossa.

Hauska juttu on muuten toi että, Suomi on jo lupautunut auttamaan 8 Miljardilla vaikka eduskunta ei ole vielä edes äänestänyt 1,5 Miljardin tuen antamisesta?:D
Mihin vittuun me edes eduskuntaa tarvitaan kun meillä on Jyrkiboy ja lauta-Matti. JA Suomi maksaa.
Hyvä vai huono läppä?
 
Back
Ylös Bottom