- Liittynyt
- 15.1.2007
- Viestejä
- 3 599
Jos pankkien mielestä Kreikalle ei tulisi myöntää lisää lainaa suuren riskin takia, niin minkä takia Suomen hallituksen mielestä nyt on hyvä sauma lainata eteenpäin rahaa valtiolle, jonka takaisinmaksu on ollut kangertelevaa jo vuosien ajan (puhumattakaan siitä, että Kreikka on päässyt niin EU:n ja EMU:n jäseneksi kikkailulla, joka on verrattavissa ison skaalan petokseen)? Vaihtotaseen kääntäminen ylijäämäiseksi ei käy ihan parissa vuodessa parhaimmassakaan tapauksessa. EU:n vienti tosin tulee vilkastumaan alhaisen euron takia, mutta en odota mitään ihmeitä tapahtuvan.
Tuo boldattu osio ei itse asiassa pidä paikkaansa. Laitoin linkin aiemmin Kauppalehden artikkelista, jossa samaa asiaa käsiteltiin Kreikan ex-pääministerin toimesta, mutta tässä Suomen Pankin edustajan näkemys (toistaa saman kuin ex-pm):
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/A...huijannut+itseään+euroalueeseen/1135256675015
Asiantuntija: Kreikka ei huijannut itseään euroalueeseen
7.5.2010 15:21
Piia Elonen
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.
Kreikka ei päässyt väärillä tiedoilla euroalueeseen sisään, tarkentaa Suomen Pankin osastopäällikkö Tuomas Saarenheimo.
Suomen poliittisessa väittelyssä tukilainasta vararikon partaalla horjuvalle Kreikalle on useaan otteeseen esitetty, että Kreikka huijasi itsensä mukaan euroon vääristetyillä tilastoilla.
"Ne tiedot, joiden varassa Kreikka euroalueeseen otettiin, olivat harvinaisen tarkkoja. Vääriä tietoja tuli sitten myöhemmin kyllä monta vuotta peräkkäin", Saarenheimo korjaa.
"Se mitä nyt tiedetään Kreikan suoriutumisesta 1999, niin Kreikka otettaisiin edelleenkin euroalueeseen", Saarenheimo huomauttaa.
Kreikka liittyi euroalueeseen eli otti euron käyttöön tilivaluuttana tammikuussa 2001, ja liittymisarvio tehtiin vuoden 1999 tilastojen ja lukujen pohjalta. Käteiseuro otettiin Suomessa, Kreikassa ja muualla Euroopassa käyttöön vuoden 2002 alusta.
Saarenheimo oli kuultavana asiantuntijana eduskunnan suuren valiokunnan järjestämässä julkisessa kuulemistilaisuudessa tänään eduskunnassa. Normaalisti eduskunnan valiokunnat työskentelevät suljettujen ovien takana.
Suuren valiokunnan puheenjohtajan Erkki Tuomiojan (sd) vetämässä tilaisuudessa käytiin vielä kerran rautalangasta vääntäen läpi, pitääkö vaikeuksiin itsensä ajanutta Kreikkaa tukea vai ei.
"Pitää", oli laajan asiantuntijaringin näkemys.
Näin siksi, että Kreikan ongelmat eivät leviä Espanjaan, Portugaliin ja Irlantiin, ja sitä kautta koko EU:hun, myös Suomeen.
"Suurin riski on dominoefekti, että palo leviää muihin maihin. Nyt pitää saada palopesäke rajoitettua", kuvasi talousasioiden valtiosihteeri Jukka Pekkarinen valtioneuvoston kansliasta.
Kansanedustajat saivat esittää seitsemänhenkiselle asiantuntijaraadille kysymyksiä.
Esimerkiksi eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) halusi tietää, eikö tukiautomaatti anna valtioille sen kuvan, aina on helppo lainata lisää, kun joku kuitenkin rientää pelastamaan.
"Kyllä, se on suoraan sanottava", myönsi valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki.
Valtiosihteeri Pekkarinen kuitenkin muistutti, että Kreikalle tehty rankka sopeuttamisohjelma leikkauslistoineen toimii pelotteena, joten Kreikan pääministeriä on turha kadehtia tukilainan takia.