Kortisolitasojen merkitys

Liittynyt
1.7.2020
Viestejä
8
Kuulin huhuja että kortisolitasoja blokkaamalla testotasot voisivat noussa paremmin. Asiasta kuitenkin googlettamalla löytyi hyvin vähän tietoa, joten onko täällä joillakin kokeneemmilla karjuilla tietoa tai kokemuksia aiheeseen liittyen?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
"Nousta paremmin"? Ei se testo luonnostaan mihinkään nouse sinällään. Lihaskasvun kannalta on tietenkin hyvä, että kortisolitasot eivät huitele pilvissä liian usein, eli hormonitasapaino olisi kasvua edistävä eikä blokkaava.
 
Noh. Kortisoli voi häiritä muuta hormonitoimintaa, mutta ei sen laskeminen sinäänsä nosta testoja, kuten mainittua. Kuitenkin sen laskemisen optimointi auttaa testojenkin normaalin tason ylläpitoa.

Tämmöistä tekstiä keräsin joskus aiheesta ja sanottakoon vielä, että ei nuo luontaistuotteet vaikuta yleisesti ottaen juuri ollenkaan, ellei syö ämpärillistä päivässä. Rahantuhlausta. Marginaalista hyötyä siis jos verrataan oikeisiin lääkehoitoihin.

"Kortisoli

Pitkäkestoinen stressi aiheuttaa kortisolin eritystä lisämunuaisen kuorikerroksesta.

Pitkään kestävä stressitila aikaansaa myös sytokiinien, tulehdusproteiinien, erittymisen. Nämä puolestaan kiihdyttävät edelleen kortisolin eritystä. Kortisoli on alkuun tulehdusta rauhoittava, mutta keskushermostossa sen vaikutus muuttuu pitkään kestäessään päinvastaiseksi eli tulehdusta ylläpitäväksi. Tällöin päästään epämiellyttävään kierteeseen. Osalla ihmisistä on sellainen geenirakenne, että heillä erittyy kortisolia helpommin kuin muilla.
Kortisolin vaikutus verenpaineeseen, verivolyymiin, rasvakudokseen ja munuaisten vajaatoimintaan on selvitetty. Lihasmassan väheneminen, heikentynyt glukoosinsieto, diabetes ja hyperlipidemiä liittyvät lihaksissa, rasvakudoksessa ja maksassa havaittujen glukokortikoidireseptorien toimintaan.

Kofeiini on yksi pahimmista kortisolin ylituotantoa aiheuttavista aineista.

Seuraaviin kategorioihin kuuluvat aineet kannattaa siis kiertää kaukaa!

1. Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat

2. Makeiset

3. Alkoholi

4. Pikaruoka



Ravintoaineita, jotka joko vähentävät kortisolin eritystä, tai lisäävät kehon kykyä sietää stressiä:

Omega-3 rasvahappojen on todettu vaikuttavan myönteisesti ja tasapainottavan keskushermoston yliaktiivisuutta.

Fosfatidyyliseriini (fosfoseriini) 400 - 600 mg annoksena vähentää kortisolitasoja 15 - 30% ja estää urheilijoiden stressihormonien (ACTH ja kortisonin) tuotantoa rasituksessa ja nopettaa palautumista.
Fosfoseriini lisää myös ikääntyvien ihmisten henkistä vireyttä, muistia ja keskittymiskykyä. Kliinisesti havaittava edullinen vaikutus muistiin ja käyttäytymiseen alkaa ilmetä noin kuuden viikon kuluessa, kunhan alkuannos on 200-300 mg/vrk. Ylläpitoon riittää 100 mg/vrk; käytössä ei pidetä taukoja.

Teaniini, vihreässä teessä, auttaa vähentämään stressiä ja laskee kortisolitasoja sitä kautta.

Magnolia, sisältää stressiä lieventäviä ainesosia.

Fytosterolit (pähkinöissä, siemenissä, hedelmissä, kasviksissa) alentavat kortisoilitasoja, tukee DHEA tasoja ja immuunijärjestelmää. 100-300 mg tukee immuunijärjestelmää ja laskee kortisolitasoja. Urheilusuoritusten kannalta vaaditaan korkeita, jopa 800 mg annoksia päivässä.

Anti-stressi ravintoaineina pidetään B-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia, kromia, sinkkiä, C-vitamiinia. Gingseng ja ruusunjuuri mm. väitetään auttavan myös.

Kuntosalikävijän on hyvä muistaa pitää treenisessiot riittävän lyhyinä, sillä yli tunnin treenin jälkeen testosteronitasot alkavat laskea vauhdilla ja kortisolitasot vastaavasti nousta.

Jos kortisoli on ongelma:
- vältä kahvia
- nuku tarpeeksi
- treenaa säännöllisesti
- pidä verensokeritasot vakaina
- ota anti-stressi ravintoaineita
- opettele rentoutumaan (meditointi yms.)

******

Alhaisen glykeemisen indeksin ruuat kuten kananmunat ja vihannekset auttavat laskemaan veren kortisolitasoja, täysjyvätuotteet sen sijaan auttavat proteiineja säätelemään kehon kortisolin tuotantoa. Pysy kaukana prosessoidusta sokerista ja makeutusaineista ja pyri pitämään verensokerisi mahdollisimman tasaisena. Pidä myös kahvin ja teen juonti vähäisempänä ja pyri välttämään alkoholia.

B5-vitamiini autta kortisolitasapainon ylläpitoon. Sitä löydät mm. pavuista, kalasta, täysjyvästä, herneistä, pähkinöistä, kananmunasta sekä hedelmistä kuten meloneista ja appelsiineista. Myös B6-vitamiinioon tärkeä tekijä lisämunuaisten erilaisissa entsyymireaktioissa, ja sen lisääminen voi auttaa mm. väsymyksen ja masennuksen oireisiin. B6-vitamiinia saat mm. kananmunan keltuaisesta ja avokadosta. Erityisesti myös C-ja E-vitamiinit alentavat luontaisesti kortisolitasoja. Magnesiumin puutos on erittäin yleinen kroonisessa stressitilassa, ja sitä kannattaakin tankata täysjyväviljasta, pähkinöistä ja tummanvihreistä vihanneksista ja pavuista.

Adaptogeeniset yrtit voivat myös olla avuksi, kun kortisolitasot ovat nousseet korviin. Esimerkiksi tulsi ja ruusujuuri sekä Dong Quai, ashwagandha ja astragalus voivat auttaa kortisolitasojen laskemisessa."

Nyt jos vielä tähän lopuksi hassutellaan, niin voisi spekuloida ajatuksella, että kehon ulkoinen korisoni laskee kehon omaa kortisolituotantoa ja ajatusta voisi jatkaa allergia- ja astmalääkkeisiin.

T. En ole asiantuntija, mutta voin vilkaista.
 
Kuulin huhuja että kortisolitasoja blokkaamalla testotasot voisivat noussa paremmin. Asiasta kuitenkin googlettamalla löytyi hyvin vähän tietoa, joten onko täällä joillakin kokeneemmilla karjuilla tietoa tai kokemuksia aiheeseen liittyen?
Aivan täyttä paskaa. Sitten se olo vasta vitun huono onkin jos kortisolitasot liian matalat.

Kultainen keskitie on se paras eli ne arvot on normaalit ja luonnolliset.
 
korjaan, liian korkeat kortisolitasot vaikuttavat testotasoihin negatiivisesti. Mutta siis sain hyviä vastauksia kysymykseeni ja lopun "hassutteluista" ajattelin vielä sen verran kysellä että miten nämä kyseiset astma- ja allergia lääkkeet siis mahdollisesti voisivat liittyä aiheeseen tms. Itse tässä niitä koko ikäni nauttineena mietiskelen...
 
korjaan, liian korkeat kortisolitasot vaikuttavat testotasoihin negatiivisesti. Mutta siis sain hyviä vastauksia kysymykseeni ja lopun "hassutteluista" ajattelin vielä sen verran kysellä että miten nämä kyseiset astma- ja allergia lääkkeet siis mahdollisesti voisivat liittyä aiheeseen tms. Itse tässä niitä koko ikäni nauttineena mietiskelen...
Siis täysin spekulatiivisesti ja brosience juttuahan tämä ois, mutta jos ehkä muistelen oikein, niin tosiaan kortisoni laskee kehon omaa kortisolituotantoa. Onko se sitten biokemiallisesti muita hormoneja katsoen plusmiinusnolla vaiko eikö, en tiedä. Allergialääkkeistä silmätipat ja nenäsumutteet ovat vastaavasti monet kortisonipohjaisia. Astmalääkkeistä oli ainakin osa myös aikoinaan ainakin, jos en muista väärin. Antihistamiineilla puolestaan on monilla antikolinerginen vaikutus. Eli ne osaltaan lamaavat parasympaattista hermostoa, joka puolestaan oireilee kiihtyvästi stressissä ja siis kortisolitasojen noustessa. Toki antihistamiinien hypotalamuksen kautta tapahtuva mahdollinen unettava vaikutuskin voisi rauhoittaa kroppaa ja nykiä stressiä alemmas.
On niin kaukaa haettua mutuilua tämä kaikki, että en usko oikein itekkään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom