Ihan samaa pohdin, kun näin ekaa kertaa näitä aerosolisimulaatioita. Tuli mieleen heti, että eikö ne mallintajat ja tulosten analysoijat helv soikoon yhtään pohdi onko johtopäätös ollenkaan realistinen. Jos virus leviäsi noin, niin koko Suomi ja muu maailma olis hetkessä kaikki kipeitä.
Vastaavasti mitä pelkoja tuollaiset animaatiot perus tallaajassa saakaan aikaan..
Aerosoliproffan hysterian levitys senkun jatkuu Hesarissa. Maskit myös lapsille peruskouluun!
KORONAVIRUSEPIDEMIAN vuoksi annetut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kasvomaskisuositukset koskevat ensisijaisesti yli 15-vuotiaita. Epidemian kiihtymisvaiheessa THL suosittelee maskien käyttöä toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, ja leviämisvaiheessa koulujen maskisuositus koskee myös yläkoulujen oppilaita. Ohjeistuksessa ei oteta huomioon, että myös alakouluikäiset lapset altistuvat koulussa virusta kantaville aerosoleille.
Syyskuussa Science-lehdessä julkaistussa laajaan otokseen perustuvassa tutkimuksessa todettiin, että lapset ja nuoret saavat herkästi koronavirustartunnan ikätovereiltaan ja levittävät tautia edelleen myös aikuisiin.
Suomessakin lasten tartuntojen määrä kasvaa koulualtistusten lisääntyessä. Koronavirustartunnoille altistuneita opetusryhmiä on ollut Suomessa jo 370 oppilaitoksessa, ja runsaat puolet niistä on peruskouluja. Altistumisten jälkeen määrätyt karanteenit koskevat myös lapsia, koska hekin voivat sairastua ja tartuttaa.
KORONAVIRUKSEN leviämistä onkin syytä ehkäistä luokkahuoneessa jo silloin, kun kenenkään siellä työskentelevän ei tiedetä altistuneen virukselle.
Lääketieteen asiantuntijoiden julkaisu The Lancet toi hiljattain esiin, että aerosolien sisäänhengittäminen on avainasemassa covid-19-taudin leviämisessä. Pienet hengittäessä, puhuessa tai yskiessä tuotetut hiukkaset voivat leijua ilmassa pitkään, ja valtaosa hiukkasista kulkeutuu kahden metrin turvaväliä pidemmälle. Maskit ja tehokas ilmanvaihto pienentävät riskiä kouluissa ja luokkahuoneissa.
RANSKAN terveysviranomaiset paikallistivat syys- ja toukokuun välisellä seurantajaksolla lähes 20 prosenttia kaikista maan tartuntaryppäistä kouluihin ja yliopistoihin, vaikka tuolle välille osuivat myös oppilaitosten kesälomat. Covid-19-tauti leviää ryppäinä, ja epidemiaa kiihdyttävät etenkin sisätiloissa erilaisiin yhteistilaisuuksiin osallistuvat superlevittäjät.
Suomalaiset koululaiset viettävät suuren osan päivästään luokkahuoneissa, joissa heillä on paljon lähikontakteja. Sekä Maailman terveysjärjestö WHO että Euroopan LVI-alan liitto Rehva kehottavat kouluja tehostamaan ilmanvaihtoa kaikin keinoin.
Saksa on valinnut ilmanvaihdon ja tehotuuletuksen osaksi koronavirusstrategiaansa. Suomessakin ilmanvaihtoa parantamalla voitaisiin laskea hiukkaspitoisuuksia luokkatiloissa jopa 80 prosenttia.
Monessa Euroopan maassa kasvomaskit ovat myös pienille lapsille uutta arkea. Esimerkiksi Espanjassa ja Kreikassa on tänä syksynä ollut luokkahuoneissa noudatettava maskipakko, joka koskee oppilaita myös alaluokilla. Ranskassa maskipakon ikäraja on vedetty yhteentoista ikävuoteen.
HILJATTAIN Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kirurginen maski vähentää käyttäjänsä aerosoliemissiota puhuttaessa ja yskittäessä jopa 90 prosenttia. Koululaisia ei pitäisi jättää vaille tätä suojaa.
Jokainen lasten parissa työskentelevä tietää, että monet lapset imeskelevät sormiaan ja kaivavat nenäänsä. Maski voi suojata lasta myös tämäntyyppisiltä tartunnoilta.
Maskien hyödyt ylittävät haitat selvästi, myös koulussa. Jo perusmaskien laaja käyttö rajoittaa tehokkaasti epidemian leviämistä, vaikka lasten maskitekniikassa olisi puutteita.
Kasvomaskien ongelmia liioiteltiin aluksi aikuisten osalta, ja nyt sama toistuu lasten kohdalla. Erinomaisista kouluistaan tunnetun Suomen pitäisi kyetä ottamaan maskit käyttöön sekä oppilailla että opettajilla.
LAPSIA ei tule ajatella turvallisena väestön immuniteetin rakentamisen ”moottorina”, sillä emme vieläkään tunne covid-19-taudin seurauksia riittävästi. Sairastuneet lapset myös levittävät tartuntaa opettajiinsa ja vanhempiinsa, joille tauti on selvästi vaarallisempi kuin tavallinen influenssa.
Minun maskini suojaa sinua, sinun maskisi suojaa minua. Ei se sen ihmeellisempää ole. Lapsikin sen ymmärtää.
Patrik Scheinin ja Ville Vuorinen
Scheinin on kasvatustieteen professori Helsingin yliopistossa ja Vuorinen aerosolifysiikan apulaisprofessori Aalto-yliopistossa