Asiakirjat paljastavat: koronapassi suunnitteilla jopa joillekin työpaikoille – rokotteista kieltäytyvien kohtalo auki
Ympäristöministeriön muistion mukaan koronapassia toivoo erityisesti rakennusala. Ehdotus on, että siellä passi kytkettäisiin kulunvalvontaan.
Iltalehden heinäkuussa tekemässä katugallupissa kotimainen rokotepassi saa runsaasti kannatusta.
Mari Julku
mari.julku@iltalehti.fi
Eilen klo 15:25
- Ympäristöministeriön muistion mukaan erityisesti rakennusala toivoo koronapassia.
- Kysymys on, mitä tapahtuu rokottamattomille työntekijöille.
- Ratkaisuksi tarjotaan ainakin ”negatiivista testitulosta työterveyshuollosta”.
Uutissuomalainen paljasti viikonloppuna asiakirjat, joissa ministeriöt listasivat koronapassin mahdollisia käyttökohteita. Iltalehti on käsitellyt asiaa muun muassa tässä
näkökulmassa.
Nyt myös Iltalehti on päässyt tutustumaan kyseisiin asiakirjoihin. Yksi mielenkiintoisimmista on ympäristöministeriön muistio.
Ympäristöministeriön mukaan viesti on selvä: rakennusala toivoo mahdollisuutta koronapassin käyttöönottoon rakennustyömaille.
– Koronapassia pidetään parhaana ratkaisuna pitää koronavirus rakennustyömaan portin ulkopuolella, muistiossa kirjoitetaan.
Ympäristöministeriö kertoo muistiossa tehneensä ”nopean soittokierroksen” koronapassista rakennusalalle. Näkemys on saatu RT:ltä, Rakennusliitolta, Ammattiliitto Prolta, Skanskalta, YIT:ltä, SRV:ltä, NCC:ltä, Lujatalolta ja Lehto Groupilta.
Muistiossa koronapassin käyttö on viety niin pitkälle, että sitä ehdotetaan käytettäväksi rakennustyömaiden kulunvalvonnassa: muistion mukaan koronapassitieto voitaisiin esimerkiksi linkittää kulunvalvontajärjestelmään.
Erityisesti rakennusala toivoo koronapassia. Kuvituskuva. MOTSPHOTOS
Miten rokottamattomat?
Ympäristöministeriön mukaan perusoikeuksien toteutumisen kannalta pitää ratkaista se, miten sellaiset henkilöt voivat jatkaa töissä käymistä, jotka eivät ”esimerkiksi terveydellisten syiden vuoksi” voi ottaa koronarokotusta.
Muistion perusteella on mahdollista, että koronapassia saatetaan olla ottamassa käyttöön myös muilla aloilla kuin rakennusalalla, sillä muistiossa on seuraavanlainen lause:
– Asiaa tulisi selvittää yhdessä muiden alojen kanssa, joissa koronapassia käytettäisiin työpaikalle pääsemiseksi.
Ympäristöministeriö heittää rokottamattomille mahdolliseksi ratkaisuksi ”negatiivista testitulosta työterveyshuollosta”. Sen mukaan koronapassista ei tarvitsisi käydä ilmi, onko kysymyksessä rokotus vai negatiivinen testitulos.
– Työoikeussääntelyn tulisi tukea menettelytapoja, joissa työnantaja voi huolehtia työturvallisuusvelvoitteidensa täyttymisestä tällaisessakin tilanteessa, muistiossa kirjoitetaan.
Tällä siis viitataan tilanteeseen, jossa joku työntekijöistä ei ota koronarokotusta.
”Merkitystä henkiseen hyvinvointiin”
Ympäristöministeriön mukaan rakennusala pitää koronapassin valmistelua ”ehdottomasti oikeansuuntaisena” ja asioita selkiyttävänä.
– Koronapassia pidetään hyvänä lisäkeinona suojella ihmisiä työturvallisuuden kannalta.
Muistion mukaan mahdollisuus tarkistaa rakennustyömaalla työskentelevän ihmisen koronarokotus tai negatiivinen testitulos voisi vähentää tarvetta karanteeneihin ja testauksiin. Tämä ”erityisesti ulkomaisen rakennustyövoiman osalta”.
Tämän taas nähtäisiin helpottavan terveydenhuollon kapasiteettia, koska ”tartuntaryppäitä ei pääsisi syntymään työmailla” eikä kapasiteettia tarvittaisi ryppäiden jäljittämiseen.
Muistion mukaan koronapassiehdotuksella olisi vaikutusta myös työllisyyteen, kun ”työmaat pysyisivät avoinna eikä lomautuksia tarvittaisi”.
– Työntekijät liikkuvat rakennustyömaalta toiselle, joten koronapassin käyttömahdollisuus torjuu tehokkaasti viruksen leviämistä ja edistää siten työntekijöiden liikkuvuutta. Tavoitteena on huolehtia siitä, että virus ei pääse työmaalle eikä tartuntaryppäitä pääse syntymään, muistiossa lukee.
– Sillä on merkitystä työntekijöiden henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Työpaikalla ei sairastu eikä tarvitse pelätä tartuntaa eikä levittää virusta työpaikalta kotiin puolisolle tai lapsille.
Neljä ministeriötä on toimittanut näkemyksensä koronapassista sosiaali- ja terveysministeriölle, joka valmistelee passin lainsäädäntöä syyskuun loppuun.
is