Helsingin sanomien graafi hyvin kuvaa tilannetta. Mutta voiko tuosta jotain päätellä, kun ei tiedä miten paljon ja millä kriteereillä eri päivinä on testattu niin se on toinen asia. Graafin tekstin mukaan 14. päivä vähennettiin testaamista niin seurasi pienemmät palkit - hetkeksi. Lisäsin kuvaan 14. päivästä nykypäivään omituisenvärisen viivan.
katso liitettä 216919
HS kokosi tähän juttuun tärkeimmät uutiset koronaviruksesta maailmalta ja Suomesta.
www.hs.fi
Toi keltanen viiva varmankin kulkee edempänä ja ylempänä, edeltävien päivien palkeista 14.3. palkin yläreunaan ja siitä kulmakerroin ja taso viivalle.
Suomen peruslinjauksia:
Koronavirustesteihin on ollut Suomessa ruuhkaa, vaikka testauskriteerit ovat tiukat. ”Testi ei ole hoitokeino”, sanoo THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.
www.hs.fi
”
Testejä ei tehdä päivässä niin montaa kuin mahdollista, vaan tarpeen mukaan”, Salminen sanoi.
TÄHÄNKÄÄN ei aina ylletä. Helsingin Sanomien tietojen mukaan toistaiseksi edes kaikkia karanteeniin ohjattuja terveydenhuollon työntekijöitä ei ole testattu."
"”Ne ovat hengitystienäytteitä, joiden käsittely on
työlästä. Näytteet pitää myös kuljettaa lähimpään laboratorioon, joka pystyy analysoimaan ne.”
"pääsevätkö nuoret ja lieväoireisetkin testeihin?
Eivät pääse, Salminen vastaa ykskantaan. Suomi ei aio siirtyä laajamittaiseen testaukseen. Vaikka testejä jäisi yli, kriteerien ulkopuolisia henkilöitä ei testata. "
"Ne, jotka voivat sairastaa kotona, eivät hyödy testauksesta.”
"LAAJAA testausta on käytetty erityisesti Etelä-Koreassa, ja maa on saanut kansainvälisesti paljon kiitosta toimistaan epidemian pysäyttämiseksi. Miksi sama strategia ei toimisi Suomessa?
”
Sanon ihan suoraan, että tällainen malli ei ole sovellettavissa Pohjoismaissa”, Salminen sanoo.
Muissa Pohjoismaissa linja on Salmisen mukaan sama kuin Suomessa.
Salmisen mukaan laajamittainen testaus auttaa tilanteessa, jossa on vielä toivoa tautiketjujen rajaamisesta. Etelä-Koreassa siihen esimerkiksi lähdettiin, koska oletettiin, että tauti oli levinnyt lähinnä tiettyyn uskonlahkoon, johon se voitaisiin vielä jotenkin rajata.
Salmisen mukaan rajaamisessa ei ole Etelä-Koreassa täysin onnistuttu, ja nykyisessä pandemiatilanteessa samoista keinoista olisi Suomessa vielä selvästi vähemmän hyötyä. Tällä hetkellä tartuntojen kokonaismäärää Suomessa ei voida kuin arvioida, mutta
THL:n mukaan sairastuneita voi olla 20–30 kertaa enemmän kuin testein vahvistettuja tautitapauksia."