Kokolihamakkarat proteiinin lähteenä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mike
  • Aloitettu Aloitettu

Mike

ATG
Pakkotoisto.com
Liittynyt
16.4.2002
Viestejä
97 296
Kaupunki
Helsinki
Koittanut kovasti etsiä ravintoarvoja noista makkaroista, mutta taitaa olla ihan tapauskohtaista. Joistain paikoista saa ihan oikeeta makkaraa, joissa periaatteessa pitäis olla arvot kohdillaan rasvankin osalta. Onko jengillä mitään hajua kokolihamakkaroista kun tuntuu, ettei niitä kukaan vetele proteiinin tarpeeseen. Nehän olis vallan loistava lähde esim kananmunan kanssa täyttämään päivän prodet ja vielä metaboliaa boostaavassa muodossa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos tuntis jonkun makkaramestarin niin vois pyytää tekee sellaista missä on kaikki arvot kohillaan(myös hinta?).
Jotkut grilliharrastajat tekee ite makkarat, silloin ainakin tietää mitä syö..saattaa tosin olla aika työlästä.
Pakkislenkki kehitykseen:)
 
Makkarassa on monesti hirveät määrät lisäaineta ja muita myrkkyjä mm. nitriittiä.
Luomu makkara on kyllä hyvä proteiinin lähde. Lihapitoisuus kun on yli 80%, niin ruvetaan puhumaan jo kunnon makkarasta. Muualla eu:ssa esim saksassa makkarathan on lähes poikkeuksetta tuollaisia raakamakkaran tyyppisiä, missä siis on ihan liha könttejä sisällä, mutta suomessa semmoinen ei myy. Suomessa lähes kaikki ajetaan sileäksi mössöksi.
 
Eiko nama makkarat sisalla pelkkaa jauhoa ja sit pari grammaa jotain lihan tapasta ainetta mika oikeesti onkin sitten jotain luustokamaa jauhettuna. Koitan aina valttaa makkaroita niin paljon kun vain voi, katellut dokkarin miten noi tehaan ja on suunniteltu nii ei oikee enaa tee mielikaan noita makkaroita.
 
Eiko nama makkarat sisalla pelkkaa jauhoa ja sit pari grammaa jotain lihan tapasta ainetta mika oikeesti onkin sitten jotain luustokamaa jauhettuna. Koitan aina valttaa makkaroita niin paljon kun vain voi, katellut dokkarin miten noi tehaan ja on suunniteltu nii ei oikee enaa tee mielikaan noita makkaroita.

Hinta sen aika pitkälti kertoo mitä suuhunsa pistää. Mitä kalliimpaa makkaraa sitä parempia raaka-aineita ja enemmän lihaa.
 
oha noit iha hyviä makkaroita esim. Snellman Iivari Lihapitoisuus:86%
Gluteeniton
Laktoositon
Maidoton

Suomalainen porsaanliha (79 %), vesi, suomalainen naudanliha (7%), suola (1,8 %), glukoosi, maltodekstriini, mausteet (musta- ja valkopippuri, sipuli), aromit (inkivääri, chili, muskottipähkinä), hapettumisenestoaine (E300), säilöntäaine (E250).


Bratwurst

Tämä alkuperältään saksalainen makkara on parhaimmillaan paistettuna tai grillattuna. Se on valmistettu kuten pitääkin, hienosti pilkotusta lihasta, suomalaisesta porsaan- ja naudanlihasta. Maustettu suomalaisia makuhermoja hiveleväksi. Nyt 90 % lihaa!

Pakkauskoko:
230g
Lihapitoisuus:
90%

Gluteeniton
Ainekset
Suomalainen porsaanliha (84%), vesi, suomalainen naudanliha (6%), suola (1,9 %), mausteet (valkopippuri, korianteri, sinapinsiemen), sokeri, aromi (kumina). Lampaansuoli.
Tuotearvostelut
Kirjoita tuotearvostelu
Ravintosisältö
GDA


/100g
Energiaa
1 190kJ / 280kcal
Proteiinia
14.00g
Hiilihydraattia
0.60g
- josta sokereita
0.40g
- josta laktoosia
0.00g
Rasvaa
25.00g
- josta tyydyttyneitä rasvahappoja
9.10g
Ravintokuitua
0.00g
Natriumia
0.80g
 
No tossa Snellmanissakin on E250 eli natriumnitriittiä. Eli jos tarkoituksena on makkaroita enemmänkin syödä, niin kannattaa ostaa makkaraa missä ei ole E250
 
Bratwurst

Tämä alkuperältään saksalainen makkara on parhaimmillaan paistettuna tai grillattuna. Se on valmistettu kuten pitääkin, hienosti pilkotusta lihasta, suomalaisesta porsaan- ja naudanlihasta. Maustettu suomalaisia makuhermoja hiveleväksi. Nyt 90 % lihaa!

Mistä tota Bradwurstia saisi ja mitä merkkiä suosittelet? Onko esim. Liidelin bradwursteista mihinkään? Pitäisi tulevana vkl suorittaa mökinvaltaus kavereiden kanssa ja olen yleensä porukan ainoa joka kikkailee aidon lihan kanssa, kun muut vetelee nakit paketista suoraan kepinnokkaan. Junnuna olin makkaratehtaalla yhden kesän ja näitä "Äitien tekemiä" on ihan turha enää tarjota. Yhtäkään välilihamakkaraa en enää syö :D

:offtopic: Sikaahan ei nyljetä kun se valmistetaan lihaksi. Kaikki isot luustolihat menevät omilla nimillään kauppaan myyntiin ja juuri kaikki välilihat sun muut persreiät jauhetaan siihen HK:n blööhön nami nam
 
Jeissi kehu jossain videollansa chef wotkinsin makkaroita.Sanoi että niissä ei jauhoa ole. Itse en ole syönyt niitä kun täältä jumalanseläntakaa niitä ei löydy.
 
Tuli vedettyy tota snellmannin bratwurstia just äsken. En tosiaan rasvaa pelkää joten makkara on aina silloin tällöin menussa.

Tein niistä pydärin tyylistä mättöö. 500g pakaste vihanneksii, 400g brattista, 2 munaa. Mausta ja tarjoile sinapilla.

Kyllä sillä poikamies pysyy hengissä.
 
Makkaran koostumuksesta säädetään KTM:n asetuksissa 986 ja 987/2002. En nyt ole aivan varma mitä tarkoitat kokolihamakkaralla, ilmeisesti siis A-luokan makkaraa vai kenties täyslihaleikkeitä?

A-luokan makkaroissa lihapitoisuuden tulee olla vähintään 95 % kestomakkaroissa, 63 % leikkelemakkaroissa ja 63 % ruokamakkaroissa. Luonnollisesti kestomakkaroissa on eniten proteiinia, lihapitoisuuden ollessa korkein. Kestomakkaran rasvapitoisuuden tulee kuitenkin olla yli 20 %, muuten rakenne kärsii. Yleensä rasvapitoisuus on kuitenkin 30-40%, jopa 50 %.

Jos nyt ajattelee, että lihalajitelmaan käytettävän lihan proteiinipitoisuus olisi keskimäärin n. 18 %, niin näin ollen ”tavallisen” A-luokan grillimakkaran proteiinipitoisuus ei kovin suuri olisi, n. 11 g/100 g. Onhan noita toki runsaslihaisempiakin. Rasvalla on niin suuri vaikutus makuun, että kovin vähärasvaista makkaraa tuskin löytyy. Mitä vähemmän rasvaa tuotteessa on, sen enemmän siinä on luultavasti käytetty siipikarjan lihaa sekä lisäaineiden tarve suurenee. Rasvapitoisuuden laskiessa, suolapitoisuutta täytyy myös nostaa. Tämä taas ei liene kovinkaan suuri myyntivaltti ottaen huomioon, että makkaran suolapitoisuus on muutenkin korkea. Ei liene muutenkaan kovin kannattavaa valmistaa makkaraa mistään vähärasvaisista priimapaloista.

Nämä säädöksethän koskevat vain suomalaisia makkaroita. Ulkomaisissa makkaroissa taas usein on enemmän lihaa, mutta rasvapitoisuus on myös paljon korkeampi kuin suomalaisissa.

Tuolla joku tuosta nitriitistä jo sanoikin. Nitriitin ADI-arvo (paljon voi syödä ilman, että mitään vaikutuksia ilmenee) on 0,06 mg painokiloa kohti. Valmiissa tuotteessa on max 100 mg / kg, yleensä kuitenkin vähemmän, n. 5 mg / 100g. Eli paria makkaraa enempää ei kannata päivässä syödä. Ulkomaalaisissa makkaroissa käytetään nitriittiä enemmän. Mikäli ulkomaalaista tuotetta ostat, niin kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita sellainen, mihin on lisätty askorbiinihappoa (E300).

En nyt erityisen hyvänä proteiinin lähteenä pidä, kun samalla saa paljon rasvaa ja suolaa. Mikäli tarkoituksena on useampana päivänä makkaraa vedellä, niin kannattaa toki valita ne mahdollisimman lisäaineettomat tuotteet. Satunnaisella käytöllä nyt ei ole mitään merkitystä.
 
Tapolan Tulikukko oli aikoinaan hyvä tuote,kalkkunasta tehty ja prodea oli 21% rasvaa tais olla 3%.Tais olla liian kallis ja "kuiva" tuote kansalaisten makuun.Joskus näin uuden version tästä mut se oli muutettu arvoltaan tavalliseks jauhorasva makkaraks.

Toi kokolihamakkara on puhdasta valhetta.Missä lihassa on tommosia määriä rasvaa ku noissa pötköissä?
 
Sääli ettei mistään löydy noiden Wotkinsin makkaroiden ravintosisältöjä. Jos joltain löytyy pakettia niin voisi tänne postailla. Nämä ainakin kuulostavat hyviltä (ja maistuvat): Hirvi-grilleri, Peura-grilleri, Lammasgrillimakkara ja villisikagrillimakkara.


"Mausteita lisäämme maun mukaan ja jauhoja emme käytä lainkaan.
Meidän mielestämme jauhot ovat oiva raaka-aine leipään, ei makkaraan.
Kaikki jalosteemme ovat laktoosittomia ja gluteenittomia." Chef Wotkins Oy Sörkässä myymälä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom