Kokkausketju, reseptit

Toi anonymityn pestopasta tomaattivalkosipuli-paistoksella ja mozzarellalla kyllä vie kielen mennessään, tien sitä taas:

pastaa_taas.jpg


Tuo kyllä vaatii tuon tomaatti-valkosipulipaistoksen tuohon päälle :kuola:
Itse laitoin siihen hieman vettä, en poistanut siemeniä ja ripottelin suolaa + mustapippuria myllyistä päälle. Siitä tuli hieman kastikemainen :kuola:
 
Stroganovista synnystä on olemassa monenlaisia tarinoita, mutta lähes kaikkien niiden mukaan se olisi joskus nimetty jonkun Stroganovin mukaan. Jotkut väittävät, että kyseessä olisi mahdollisesti ranskalaisen kokin kehittelemä ruoka-annos venäläiselle kreiville. Joka tapauksessa tämä on yksi tunnetuimmista venäläisen keittiön herkuista.

Stroganov-reseptejä on olemassa erilaisia, tässä niistä yksi. Resepti on yksinkertainen. Kaikki eivät raaski käyttää stroganoviin parhaita osia naudasta, mutta lukemani mukaan alun perin näin on kuitenkin tehty ja tämä on ollut arvostettua herkkua. Sisäfileestä on käytetty yleensä päät stroganoviin ja keskimmäisistä osista on ollut tapana tehdä pihvejä. Itse käytin ulkofileepihvejä, jotka oli litistetty. Lihan on hyvä antaa olla huoneenlämmössä muutaman tunnin ennen valmistamista. Stroganovin joukkoon voi halutessaan laittaa myös (venäläisiä) suolakurkkukuutioita.

Tällä kertaa tein stroganovin kanssa kasvisliemessä keitettyjä uuniperunoita. Perunat kannattaa laittaa uuniin ennen kuin aloittaa varsinaisen stroganovin tekemisen. Alunperin stroganovin kanssa on syöty olkiperunoita, jotka ovat mielestäni ranskanperunoiden kaltaisia. Itse en ole niitä ikinä tehnyt. Stroganovia syödään myös riisin kera.

*****


STROGANOV (2 hengelle)

250g naudan sisäfileetä (ulkofilee tai sisäpaistikin käy)
½ sipuli
n. 3rkl voita
50g tomaattipyreetä
1rkl vehnäjauhoja
3,5dl vettä
1 lihaliemikuutio
1tl sinappia
1prk (120g) smetanaa
mustapippuria myllystä
1rkl sokeria
(suolaa tarvittaessa)
(suolakurkkukuutioita halutessa)

1. Kuutioi sipuli ja suikaloi naudanliha. Kun sipulikuutiot ovat kuullottuneet paistinpannulla voissa, lisää joukkoon naudanlihasuikaleet ja kypsennä niitä kuumalla paistinpannulla hetki noin vajaan parin minuutin verran (älä kypsennä ihan kypsäksi). Tämän jälkeen ota lihat ja sipulit pois paistinpannulta ja pyyhkäise pannua talouspaperilla. Valmista lihaliemi vedestä ja lihaliemikuutiosta
2. Laita paistinpannulle voita sekä tomaattipyreetä ja anna kypsentyä hetki. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja kypsennä niitä muutamia minuutteja
3. Kaada joukkoon lihaliemi, sinappi sekä sokeri koko ajan kastiletta tasaiseksi vispilällä sekoittaen. Lisää joukkoon lihasuikaleet sekä sipuli ja anna hautua.
4. Lisää juuri ennen tarjoilua kastikkeen joukkoon smetana sekä mausta kastike mustapippurilla. Voit halutessasi laittaa kastikkeen joukkoon myös suolakurkkukuutioita



KASVISLIEMESSÄ KEITETYT UUNIPERUNAT (2 hengelle)

3-4 keskikokoista perunaa
valkosipulia 3-4 kynttä (itse käytin yhden yksikyntisen)
5dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
timjamia (tuoreena tai kuivattuna)

1. Laita uuni 200 asteeseen. Halkaise hyvin pestyt perunat puoliksi pituussuunnassa. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet viipaleiksi
2. Valmista kasvisliemi vedestä sekä kasvisliemikuutioista
3. Laita perunanpuolikkaat paistinpannulle yhdessä viipaloitujen valkosipulien kanssa niin, että ne saavat vähän väriä. Siirrä perunat sekä valkosipulit tämän jälkeen öljyttyyn uunivuokaan ja kaada päälle kasvisliemi. Anna kypsyä uunissa 45 minuuttia
4. Kun perunat ovat kypsiä, kaada kasvisliemi pois siivilän läpi niin, että valkosipuliviipaleet jäävät siivilään. Ripottele perunoiden päälle suola, mustapippurijauhetta myllystä sekä kuivattu timjami tai silputtu tuoretimjami. Lusikoi valkosipuliviipaleet perunoiden päälle



*****


Paista perunoita ja valkosipulia öljyssä niin, että ne saavat väriä. Valmista kasvisliemi. Laita perunanpuolikkaat ja valkosipuli öljyttyyn uunivuokaan ja kaada kasvisliemi päälle. Laita uuniin 200 asteeseen 45 minuutiksi:
IMG_5979.jpg
IMG_5983.jpg


IMG_5985.jpg


Kun perunat ovat kypsiä, siivilöi kasvisliemi pois. Ripottele perunoiden päälle suola, mustapippurijauhe sekä kuivattu timjami tai silputtu tuoretimjami sekä valkosipuliviipaleet:
IMG_6028.jpg



***

Suikaloi naudanliha ja kuutioi sipuli. Kuullota sipuli pannulla, lisää joukkoon lihasuikaleet ja kypsennä niitä vajaa muutama minuutti. Varo, etteivät lihasuikaleet kypsy kokonaan:
IMG_5990.jpg
Perunasalaatti006-1.jpg


IMG_5994.jpg
IMG_5995.jpg


Valmista lihaliemi vedestä ja lihaliemikuutiosta:
IMG_6001.jpg


Kypsennä tomaattipyreetä hetki voissa, lisää jauhot ja anna kypsentyä vielä muutama minuutti:
IMG_6005.jpg
IMG_6006.jpg


IMG_6009.jpg


Lisää joukkoon lihaliemi, sinappi sekä sokeri ja sekoita kastike vispilällä tasaiseksi. Lisää joukkoon lihasuikaleet sekä sipuli ja hauduta hetki:
IMG_6011.jpg
IMG_6014.jpg


IMG_6023.jpg
IMG_6016.jpg


Sekoita joukkoon smetana ja mausta kastike mustapippurijauheella. Halutessasi voi sekoittaa joukkoon lisäksi suolakurkkukuutioita:
IMG_6025.jpg
IMG_6026.jpg



Nauti!
IMG_6037.jpg
 
Säästäjän vinkki: tosta stroganoffista tulee ihan hyvää kun tekee sen vaikkapa HK:n napsakoista nakeista.
 
Heittäkääs vinkkejä mitä laittaa pastaan? Kokeilin lihapullia ja kanaa jo, tulee oivaa kun sekoittaa sellaisessa pastakastikkeessa. Hyvin corleonea.

Miten olisi ravut tai pähkinät?
 
Heittäkääs vinkkejä mitä laittaa pastaan? Kokeilin lihapullia ja kanaa jo, tulee oivaa kun sekoittaa sellaisessa pastakastikkeessa. Hyvin corleonea.

Miten olisi ravut tai pähkinät?

Nopeana arkimättönä esim. punaista pestoa ja kevyesti murskattuja saksanpähkinöitä tai sitten simppeli, mutta ah niin herkullinen klassikko .
 
Tässä aika maukas ja helppotekoinen kalaruoka...



PAISTETTU KUHA (4 hengelle)

4 kuhafileetä
voita paistamiseen
valkopippurijauhetta
sipulijauhetta
valkosipulijauhetta
suolaa

1. Paista kuhafileet kypsäksi kuumalla paistinpannulla voissa molemmin puolin niin, että pinta saa kauniin kullanruskean värin
2. Mausta fileet valkopippuri-, sipuli- ja valkosipulijauheella sekä suolalla


PINAATTIMUHENNOS (4 hengelle)

300g pakastepinaattia
½ sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
50g yrttituorejuustoa
1dl smetanaa/kermaa
2rkl vehnäjauhoja
muskottipähkinäjauhetta
suolaa
3-4 rkl voita

1. Kuullota kuutioitu sipuli ja hienonnettu valkosipuli paistinpannulla voissa. Ripottele päälle vehnäjauhot ja kypsennä niitä hetki
2. Lisää joukkoon sulatettu pakastepinaatti ja hämmennä hetki
3. Sekoita joukkoon yrttituorejuusto
4. Mausta muhennos muskottipähkinäjauheella sekä suolalla
5. Sekoita joukkoon smetana tai vaihtoehtoisesti kerma ja anna kiehahtaa
6. Tarkista maku


PERUNAMUHENNOS (n. 4 hengelle)

8 isohkoa perunaa
vettä perunoiden keittämiseen
2dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1-1,5dl kermaa tai maitoa
sipulijauhetta
suolaa
2rkl voita

1. Laita kuoritut ja paloitellut perunat kiehumaan
2. Tee kattilassa vedestä (2dl) ja kasvisliemikuutiosta kasvisliemi. Lämmitä kerma/maito
3. Muussaa kypsät perunat ja kaada joukkoon kasvislientä sekä kermaa/maitoa koko ajan vatkaimella sekoittaen. Kaikkia nesteitä ei tarvitse käyttää, jos haluat jättää muhennoksen kiinteämmäksi
4. Mausta perunamuhennos sipulijauheella ja suolalla
5. Sekoita joukkoon muutama voinokare




Perunamuhennos

Laita kuoritut ja paloitellut perunat kiehumaan veteen:
IMG_6064.jpg


Valmista kasvisliemi ja lämmitä kerma/maito. Muussaa kypsät perunat ja kaada joukkoon kasvislientä sekä kermaa/maitoa koko ajan vatkaimella sekoittaen:
IMG_6067.jpg
IMG_5982.jpg


IMG_5518.jpg
IMG_6070.jpg


Mausta perunamuhennos suolalla ja sipulijauheella. Sekoita perunamuhennoksen joukkoon muutama nokare voita:
IMG_6068.jpg
IMG_6073.jpg



Pinaattimuhennos

Kuutioi sipuli ja silppua valkosipuli:
Perunasalaatti006-1.jpg
IMG_5515.jpg


Kuullota sipuli ja valkosipuli paistinpannulla voissa. Ripottele päälle vehnäjauhot ja anna kypsentyä hetki
IMG_6041.jpg
IMG_6042.jpg


Lisää joukkoon sulatettu pakastepinaatti ja hämmennä hetki:
IMG_6050.jpg


Sekoita joukkoon yrttituorejuusto ja mausta muhennos muskottipähkinäjauheella sekä suolalla:
IMG_6053.jpg
IMG_6057.jpg


Sekoita joukkoon smetana/kerma ja anna kiehahtaa. Tarkista maku:
IMG_6061.jpg



Kuhafileet

Paista kuhafileet kuumalla paistinpannulla voissa kullanruskeiksi molemmin puolin. Mausta fileet valkopippuri-, sipuli- ja valkosipulijauheella sekä suolalla:
IMG_6078.jpg
IMG_6065.jpg



***

Tarjoile kuhafileet pinaatti- ja perunamuhennoksen kera. Muita makuja annokseen saa kanamunahakkeella sekä sitruunaviipaleella. Voit koristella annoksen tuoreyrtein:
KuhaPinaatti.jpg
 
Dieettaajien kannattaa jättää tämä resepti väliin.

Runsas broilerikastike

400 g broilerin hunajamarinoituja fileesuikaleita

½ paprika (punainen)

1 tlk ananaspaloja

6-8 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja

1 tlk herkkusieniviipaleita

1 rkl barbequekastiketta (heinz)

1-2 rkl kanafondia (knorr)

4 rkl sulatejuustoa (olympia)

4-5 dl ruokakermaa

(1-2 rkl maizenaa tms. suurustetta)

Pilko paprika ja aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi (aurinkokuivatut tomaatit pilkkoutuvat helpoiten saksilla). Valuta ananaspalat ja herkkusieniviipaleet.

Kypsennä broilerinsuikaleet kypsiksi paistinpannulla (tarpeeksi syvä kastiketta varten). Lisää paprikanpalat ja pehmennä niitä hetken aikaa. Lisää aurinkokuivatut tomaatit, ananaspalat ja herkkusieniviipaleet ja sekoita.

Lisää barbequekastike ja fondi sekä sulatejuusto. Sekoittele, kunnes sulatejuusto alkaa sulaa. Lisää lopuksi ruokakerma ja sekoita. Anna kastikkeen sakeutua ja mehevöityä vielä hetken aikaa. Jos kastike tuntuu edelleen löysältä, voit sakeuttaa sitä esim. Maizenalla. Tarjoa esimerkiksi pastan kanssa.


Käytin marinoimattomia broilerin fileesuikaleita ja barbeque-kastikkeena Saarioisten grillauskastiketta. Tomaatit jätin pois kun en niistä niin välitä. Eilen söin riisin, tänään spagetin kanssa. Voin suositella! :kuola:

(Kopioitu osoitteesta http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/124812/Runsas broilerikastike)
 
Oi, mahtava threadi :hyvä: Miksen aiemmin oo bongannu tätä. Näistä resepteistähän vois koota ittelleen kokonaisen keittokirjan. Huppen kuvat saa kuolan valumaan ja Anonymityllä on yhtä lailla mainioo settiä tarjolla. Mulla ois kans pari reseptiä, jotka menee jakoon safkan tarjottuani. Voin tulla joskus laittaan tänne teiänki iloks. Kyllä hyvä ruoka on yks elämän ykkösnautintoja.
 
Paista perunoita ja valkosipulia öljyssä niin, että ne saavat väriä. Valmista kasvisliemi. Laita perunanpuolikkaat ja valkosipuli öljyttyyn uunivuokaan ja kaada kasvisliemi päälle. Laita uuniin 200 asteeseen 45 minuutiksi:
Saako kysyä onko tolla jotain eroa heittää nesteessä lilluvat perunat uuniin tai keittää ne kattilassa? Luulisi, että ne perunat ei tiedä onko ne uunissa vai kattilassa, kun nesteessä kuitenkin kiehuvat. Olenko väärässä? Ajattelin vaan, että kattila on aika paljon energiataloudellisempi kuin uuni.
 
Saako kysyä onko tolla jotain eroa heittää nesteessä lilluvat perunat uuniin tai keittää ne kattilassa? Luulisi, että ne perunat ei tiedä onko ne uunissa vai kattilassa, kun nesteessä kuitenkin kiehuvat. Olenko väärässä? Ajattelin vaan, että kattila on aika paljon energiataloudellisempi kuin uuni.


Tein noita perunoita nyt vasta ekaa kertaa, mutta luulen että se kyllä onnistuisi sinunkin ehdottamallasi tavalla. Tosin kattilassa ne saattavat kiehuessaan vähän lohkeilla. Luulisin, että ideana tossa on se, että peruna on leikattu ja että liemi imeytyy perunan sisään.

Se resepti, josta katsoin tuon, antoi kuitenkin ymmärtää että tuon nesteen pitäisi jotenkin imeytyä kokonaan tuohon perunaan. Luulen, että minun olisi pitänyt ehkä valita isompi vuoka, jolloin neste olisi levinnyt laajemmalle aluelle. Luulen myös, että tuolloin perunat olisi ollut hyvä asettaa vuokaan leikkauspinta alaspäin. Mutta en kyllä ole ihan varma tästä tulkinnasta, koska resepti oli vähän epämääräinen.
 
Tosin kattilassa ne saattavat kiehuessaan vähän lohkeilla.
Vaikea tätäkään uskoa. Ihan samalla tavallahan ne uunissa kiehuu. Vesi on molemmissa sata asteista ja kiehuminen tapahtuu ihan samalla tavalla. Hmmm, täytyypä tutkailla asiaa, kun alkoi kiinnostamaan. Jotain tollasia reseptejä olen ennenkin nähnyt, mutta selitystä en ole vielä sille löytänyt miksi ne uuniin laitetaan.
 
Kala ja liha kannattaa suolata ennen paistamista (imeytyy paremmin kun lihas syyt auki)..


Toisaalta myös nesteet valuu helpommin ulos ja kala/liha kuivuu, kun pinnassa on suola joka imee nestettä. Ideanahan on sulkea lihasyyt, jotta mehukkuus säilyy. Ainakin näin mua on opetettu. Ravintolakokin käsikirjassa neuvotaan pääsääntöisesti myös näin, paitsi pippuripihvin kohdalla. Mä siis en sit ole mikään oikea kokki, pelkkä harrastelija vaan.

Mä itse tykkään, että mausteet eivät kauheasti palaisi siihen pintaan kiinni. Mä teen vähän miten milloinkin. Olen ymmärtänyt, että tässäkin on monta koulukuntaa.
 
Vaikea tätäkään uskoa. Ihan samalla tavallahan ne uunissa kiehuu. Vesi on molemmissa sata asteista ja kiehuminen tapahtuu ihan samalla tavalla. Hmmm, täytyypä tutkailla asiaa, kun alkoi kiinnostamaan. Jotain tollasia reseptejä olen ennenkin nähnyt, mutta selitystä en ole vielä sille löytänyt miksi ne uuniin laitetaan.


Mä tarkoitan tolla lohkeilemisella sitä, kun ne perunat kolahtelevat toisiinsa kattilassa. Toossa uunivuoassa noi perunat olivat ainakin mulla niin tiiviisti toisissaan kiinni, että näin ei päässyt käymään, vaikka itse liemi kuplikin.
 
Jotain sellasta löysin nopealla googletuksella, että uunissa keittely voi olla helpompaa ja pohjaan palamisen riski on pienempi. Ja näinhän se varmasti onkin. Kyllähän tollanen leikattu peruna - varsinkin leikkauspinta alaspäin - palaa varmaan helpommin pohjaan kattilassa kuin uunissa. Ruoan makuun tai rakenteeseen en usko sen kyllä vaikuttavan.
 
Kyllähän tollanen leikattu peruna - varsinkin leikkauspinta alaspäin - palaa varmaan helpommin pohjaan kattilassa kuin uunissa. Ruoan makuun tai rakenteeseen en usko sen kyllä vaikuttavan.

Toi leikkauspinta alaspäin -jutulla tarkoitin sitä, että jos on isompi uunivuoka ja liemen pinta jää matalammalle (ei siis nouse perunoiden päälle), niin se peruna varmaan imee paremmin sitä lientä sieltä pohjasta leikatun pinnan kautta kuin kuoren läpi. Jos se leikattu pinta olisi ylöspäin eikä lientä olisi tarpeeksi peittämään sitä pintaa, imisi tuo peruna sen liemen pelkästään kuoren läpi.
 
Ostin just naudan paistijauhelihaa 750g ja haluaisin tehdä siitä jotain "uutta". Ehdotuksia?

Jauhelihakeitto, lihamakaronilaatikko (tätä on tehty erilaisin versioin), jauhelihaperunasoselaatikko, jauhelihaperunavuoka, jauhelihakastike, lihapullat (näitä on tullut tehty erilaisilla täytteillä), "Anon" spagettivuoka ja mureke olisivat siis pois laskuista, ellei nyt joku keksi jotain erikoisempaa versiota niistä.

Tosin tätä lihapullaveriota olen vähän pohtinut naudan jauhelihalla (vaikka olen fetaa ja oliiveja käyttänyt aiemminkin niissä) ja muitakin ainesosia vähän muuttelemalla:


Couscous salaattia ja feta-lammaspyörykät

400 g lampaan- tai sika-nautajauhelihaa
1 muna
1 prk cremefraichea
1 rkl hienonnettua oliivia
suolaa
mustapippuria
1 dl fetakuutioita

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi ja lisää viimeisenä fetakuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista halutessasi koepulla ja tarkista maku. Pyöritä taikinasta pieniä pullia uunipellille ja paista ne kypsiksi 180 asteisessa uunissa (n. 7 min.).

2 dl couscousia
2,2dl kasvislientä
1 dl herneitä
1 paprika
1 sipuli
2 tomaattia
1 puntti tuoretta minttua
sitruunamehua
suolaa
valkopippuria
oliiviöljyä

Kaada tilkka öljyä couscousin päälle ja sekoita. Kiehauta kasvisliemi ja kaada couscousin päälle. Sekoita ja peitä astia nopeasti kannella tai kelmulla. Anna turvota 10 min. Pilko paprika, sipuli, tomaatit ja minttu pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset. Mausta sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja valkopippurilla. Laita jääkaappiin jäähtymään, jotta maut tasoittuvat. Tarkista maku ennen tarjoilua.


Lähde: http://www.sub.fi/ohjelmat/sivusto.shtml/m...jaksot_5?798050
 
Tässä tällainen helppo resepti ja mukaeltu versio carbonarasta, joka on oivaa ja tuhtia krapularuokaa...



CARBONARA (n. 6 hengelle)

Noin 300 grammaa pekonia
1 pieni sipuli tai ½ iso sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
2 isohkoa maustekurkkua
1 lihaliemikuutio
2 prk kermaa
mustapippuria rouheena tai myllystä
kananmunan keltuainen

(Suolaa ei tähän ruokaan tarvitse laittaa. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, voit ohentaa sitä vedellä ja vastaavasti paksuntaa sitä Maizenalla. Halutessasi voit myös jättää maustekurkut pois)

1. Kuullota pannulla oliiviöljyssä kuutioitu sipuli sekä silputtu valkosipuli, lisää pekonisilppu joukkoon ja kypsennä hetken aikaa
2. Lisää joukkoon lihaliemikuutio sekä kerma ja keitä kastiketta hetken aikaa kokoon”
3. Lisää joukkoon maustekurkkukuutiot ja mausta kastike mustapippurirouheella tai myllystä jauhetulla mustapippurilla
4. Erottele keltuainen valkuaisesta ja keltuainen kastikkeen joukkoon (valkuaisen voit käyttää muussa ruuassa)
5. Nauti kastike nauhapastan kanssa



Laita nauhapasta (tagliatelle) kiehumaan:
IMG_6149.jpg


Kuutioi sipuli, silppua valkosipuli, leikkaa pekoni saksilla tai veitsellä pieniksi suikaleiksi, leikkaa maustekurkku kuutioiksi:
Perunasalaatti006-1.jpg
IMG_5515.jpg


IMG_6102.jpg
IMG_6104.jpg


Kuullota sipuli ja valkosipuli paistinpannulla oliiviöljyssä ja lisää joukkoon pekonisuikaleet. Anna kypsentyä hetki:
IMG_5994.jpg
IMG_6109.jpg


Lisää joukkoon lihaliemikuutio sekä kerma ja anna hautua hetki niin, että kastike menee kokoon:
IMG_6118.jpg
IMG_6120.jpg


Lisää joukkoon maustekurkkukuutiot sekä mustapippuri ja sekoita tasaiseksi:
IMG_6127.jpg
IMG_6124.jpg


Erottele keltuainen ja sekoita se kastikkeen joukkoon:
IMG_6130.jpg



Tarjoile nauhapastan kera. Halutessasi voit ripotella päälle parmesanjuustoa:
IMG_6158.jpg
 
Voi jösses tuo carbonada vois olla eri hyvää namia. :kuola: Harmi vaan kun nyt koittaa diettailla niin ei passaa sortua tommosiin vaikka pekonia jääkaapissa oiskin.
 
Back
Ylös Bottom