Kirjootan nopiasti vaipanvaihtojen ja röyhtäyttelyjen lomassa, joten kirjotusvireet yms. saa kaupanpäälle! ;)
Kymmenen vuotta aikidoa treenasin(eHokutokaista löytyy liikaakin pohdintoja allekirjoittaneelta). Se on/voi olla hyvä laji mutta mielestäni muutamat epäselvyydet/väärinkäsitykset tekevät siitä jotain mitä se ei ole.
Muutamia asioita, jotka yleensä pyörivät aikidokaajan päässä:
-Atemikysymys.
Onko atemi lyönti ja jos on niin käykö se kipiää ja jos se ei ole niin onko se hämäys? Vastaus lienee what ever makes it work. Eli taitojen ja tilanteen mukaan. On seuroja joissa tähän oikeasti paneudutaan mutta suurin osa on "täs niinq vois niinq lyödä tai silleen" -tasolla.
-Vastustajaa ei vahingoiteta.
Tämä liittyy siihen lausahdukseen Ueshiban suusta: "aikido on tapa saattaa ihmiset yhteen jne. osv." love, peac & happiness -stuff. Kyseessä on viittaus aikidon harjoittelemiseen eikä aikidotaitojen mahdolliseen käyttämiseen Tositilanteessa(tm).
-Ei sisällä lyöntejä tai potkuja.
IMHO pitää paikkansa. Aikidon harjoittelun apuna käytetään jtoain lyönneiksi ja potkuiksi tulkittavaa mutta niiden ainoa tehtävä on tarjota tietynlainen voima tietystä suunnasta. Tavoitteena siis, että saadaan jonkinlainen geneerinen lyöntimalli, jonka perusteella voidaan tutkia aikidon periaatteita.
Nyt kannattaa muistaa sellainen pikku fakta, että moni wanhoista aikidokaajista oli jo koulinut itseään muilla menetelmillä. Ts. lyönti lähti ja jalka heilahti yms. Siksipä aikidon persukurssivaatimuskena pitäisi olla 2-5 vuotta jotakin missä lyönnit ja potkut on jo käsitelty jollakin tasolla.
MT on aivan loistava pohja.
Jotkut kertovat että olisi olemassa ylhäältä alaspäin suuntautuva kämmensyrjä lyönti aikidossa mutta ilmeisesti shomen uchi on mennyt "rikki". Se nimittäin pitäisi olla suora lyönti! :D Liikerata on hämäävä.
-Vastustaminen ja sparraaminen.
Todellakin. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin niin sekä turha myötäileminen ja turha vastustaminen on pahasta. Myötäilemisen ongelmat jokainen tajuaa mutta vastustaminen... Aikidossa tutkitaan periaatteita, ei tekniikoita. Jos on valittu joku periaate A, jota harjoittelussa tutkitaan tekniikan 1 kautta niin silloin vaaditaan parilta oikeanlaista käyttäytymistä. Muutoin käy niin, että kyseinen tekniikka 1 ei tuokkaan esiin periaatetta A vaan hävitetään kaikki mitä voitaisiin oppia. Turhautumisen seurauksena väännetään vastaan kun väkisin yritetään tehdä tekniikkaa. Oikea ratkaisu olisi tietysti vaihtaa periaatteiden mukaan tekniikkaa välittömästi kun pari, siis uke, antaa siihen aihetta.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aikidossa aloite olisi ukella. Uke vain muuttaa yhtälön muuttujien arvoja mutta nagen tehtävä on muuttaa kaavaa niin, että lopputulos on edelleen halutunlainen.
Mutta kuten totesin 10 vuotta treenasin. Syyt miksi ko. laji jäi oli:
-Alunperin korvikelaji, koska paikkakunnalta ei löytynyt Jeet Kune Dota (Jun Fan kungfu), Wing Chunia, Jujutusua tahi Thai boxingia. Kun pääsin harrastamaan noita lajeja (miinus jj + kali) tiukkaan pakettiin käärittynä niin ei valintatilannet oikeastaan edes ollut.
-Vetäjien näkemykset erilaisia. Vaikka sinänsä päämäärät oli samansuuntaiset, ei varsinaisesti yhteistä nimitäjää löytynyt. IP oli tärkeä osa-alue mutta se jäi uupeloon.
Suomessa on olemassa seuroja joissa opetetaan "toimivaa aikidoa". Nishion tapa on voimakasta ja atemit ovat suuresti mukana ja Kuroiwan tapa pohjautuu nyrkkeilyyn, jonka seurauksena jalkatyöskentely ja liikeradat ovat varsin erilaiset. Molempia treenataan
http://www.machikara.fi tuolla.
Ite tustuisin jos aikidokaisin ja jos etelässä asuisin.
Mutta onneksi en asu ja onneksi miulla on
http://www.whk.fi :D