Kodinohjausjärjestelmät (EBTS yms)

Liittynyt
22.7.2006
Viestejä
2 082
Kiitos asiallisesta vastauksesta.

Edit. Nyt kun otit puheeksi, niin tulipa mieleen, että alakerran kylppärin venttiili on vaihdettu. Aika paljon vaan patteri noussut. Muualla asunnossa ei ole varaa nostaa. Tässä vielä siitä kuva.

 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 444
Kaupunki
Pirkanmaa
Ahaa, eli siellä on sillon 1-putkijärjestelmä. Eli tuolla otetaan lyhykäisyydessään vaan vähän vettä patterin lämmitykseen ja loppu kiertää venttiilin rungon kautta jatkaen seuraavalle patterille.

Pyydä putkaria käymään. Tai soita ja kysy. Kyllä noita pitäis olla Oraksella tai Danfossilla tukussa.

Kaikkia ei voikkaan vaihtaa samaan tapaan kun kylppärin. En tiedä onko siellä oma piiri vai miten se on voitu vaihtaa. Tai sitten se on lämpösenvedenkierrossa.

Jos tuollaisen laittaa jokaiseen, kun kylppärissäsi on. Ei pääse ohivirtausta syntyyn ja vika patteri ei lämpiä käytännössä lainkaan, kun vesi kiertää joka patterin kautta ja sitä rajotetaankin jo ekasta saakka.
 
Liittynyt
16.2.2014
Viestejä
1 793
Tähän järjestelmään voidaan lisätä pieniä rättipattereita vaikka kylppäriin, niissä kierää sitten se vesi joka tulee myös hanasta.
Juurikin näin. Saunan lattian jäähtyminen voi johtua myös siitä, että lattialämmitys on otettu käyttövedestä, näitäkin tehtiin aikanaan (nykyään laiton ratkaisu, mutta olemassaolevia ei tarvitse muuttaa). Jos lattialämmitys on käyttövedestä, alkanee rakennus muutenkin olla remontti-iässä, sillä rakennusaika viittaa sinne 70-80 luvun nurkille (teknisten järjestelmien yleinen uusimisikä alkaa siinä 25 v kohdalla olla aika kova, itse putkia lukuunottamatta).
 
Liittynyt
22.7.2006
Viestejä
2 082
Kiitos vastaajille.

remontti on siis tulossa, mutta ei tod. näk. ihan heti. Puhetta ollut jo muutama vuosi. 80-luvun loppupuolelta on talo. Vessan lattialämmitys ei tule käyttövedestä, vaan tuosta samaisesta lämpimämästä vedestä, mikä kiertää pattereissa.

En usko, että tuo vessan patteri on eri verkossa, mutta se seviää varmaan sillä, että suljen tuon vessan venttiilin ja tarkkailen katkeaako lämpö muualta talosta. Vai saako tuota alimman kuvan termostaatti venttiiliä suljettua täysin? Luulen, että joku putkimies vaan on tuon virittänyt, on siis aikaisemman omistajan jäljiltä.

Se miksi tätä täällä ketjussa kyselin, kumpusi vain mielenkiinnosta. Minulla on siis Rasberryn päälle rakennettu "kodinohjausjärjestelmä". Ajattelin vain jos tuohon olisi saanut helposti palikan säätämään sulkuventtiiliä (sitä palloventtiiliä). Tämän ei siis ollut tarkoitus hoitaa asiaa, kuin väliaikaisesti, kunnes remppa taloyhtiön voimalla tehdään.
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 444
Kaupunki
Pirkanmaa
Kyllä. Ruuvaat oikeanpuoleisen kiinni. Jos patteri ei jäähdy niin venttiili on jumissa / siellä on likaa. Ruuvaa sitä illoi ääriasennosta toiseen ja katso menisikö tällä tavalla paremmin kiinni.

Sitten tuo Laardin linkkaama Multilux ajaa asiansa, jos haluat raspilla ohjata. Se pitää sit vaan vaihtaa jokaisen tilalle, mitä tuossa piirissä on kiinni. Niin saat homman pelaan näppärästi.
 
Liittynyt
22.7.2006
Viestejä
2 082
Siis silloin, ei illoin :D
Ai. Eli turhaan jäin odottamaan tätä iltaa. Nukahdin siihen patterin viereen, kun jäin odottamaan seuraavaa iltaa. ;)

Mutta joo. Sulki vedenkierron tuo venttiili. Tilasin siihen Danforssin Z-wave termostaatin. En rupea nyt kaikkia venttiileitä vaihtamaan, kun tulee kuitenkin koko järjestelmän uusiminen jossain vaiheessa (toivottavasti pian). Tuolla saan säädeltyä tarpeeksi lämmitystä ja pääsen harrastamaan.
 

Timba79

Moderaattori
Mode
Liittynyt
5.6.2003
Viestejä
29 720
Ikä
40
Ja jos pitää tarkkailla lämpöjä, niin ostakaa vaikka Biltemasta se ir eli pintalämpömittari. Ei maksa kuin muutaman kympin ja sillä saa nopeeta infoo mikä jäähtyy ja missä. Saa kätevästi pakkasilla mittailtua talon nurkat ja seinänrajat että onko pahoja lämpövuotoja jne.
 
Liittynyt
22.7.2006
Viestejä
2 082
On muuten toiminut hyvin tuo kodin lämmityksen säätely kahdella toimivalla termostaatilla. Yksi on tuolla alakerran vessassa, josta aiemmin kuva. Itse lämpömittari alakerran aulassa.

Putkimies kävi lisäämässä yläkertaan venttiiliin, jossa toinen termostaatti.Yläkerrassa mittaan lämmön olohuoneesta, itse termostaatti on keittiössä, tiskipöydän alla. Eli käytänössä tuo on juuri sellainen 1-putkijärjestelmä, mitä täällä kerrottiin. Alakerrassa ja yläkerrassa erillinen kierto, eli vaikka suljen alakerran kokonaan, niin yläkerrassa kiertää vesi.

Danforssin Z-vave termostaateille kanssa plussa. Toimii hyvin ja luotettavasti.
 
Ylös