Kirkasvalo aamuisin & testosteronitasojen kasvu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja setae
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%

setae

VIP
Liittynyt
26.10.2003
Viestejä
2 814
Ikä
45
Kaupunki
Singapore
Tästä asiasta on toivottavasti ollut keskustelua, mutta en sitä onnistunut searchilla löytämään. Jos siis oletukseni pitää paikkaansa, olkaa hyvät ja ohjatkaa minut oikeaan ketjuun. Myöskin google tuotti vähän heikosti osumia.

Muistan vain lukeneeni, joko täältä tai jostain muualta, että kirkkaassa valossa (1000 lumenia) oleilu aikaisin aamulla (5-7 aikaan) tunnin ajan lisäisi miehillä testosteronin määrää. Jos asiasta ei ole ollut keskustelua, olisi mukavaa jos joku asiasta tietävä viitsisi kommentoida.
 
javascript:emoticon(':tardmaker:')
 
insane.gif
haloo? ei helvetti...

Laitat kymmenen valolamppua sänkys viereen ja laitat päälle, toivossa että testot noisis
tardmaker.gif


Ootko aatellu?
missile.gif
 
"In a study examining the effects of season on total Testosterone levels, men with average T levels of 666 ng/dl (normal levels are between 300-1000 ng/dl) were studied during the months of April, July, October, January, and April again.(21) It appears that T levels increase about 12% during July and 15% during October and return to April levels throughout the rest of the winter."

"No one knows why T levels fluctuate this way, but researchers speculate that T levels may be regulated by light-dark cycles."

<a href="http://www.johnberardi.com/articles/hormones/bigt_2.htm" TARGET="_BLANK">Lähde</a>

"In a groups of 15 healthy male subjects a statistically significant circannual cycle in plasma testosterone levels was assessed by sampling blood at 3-monthly intervals. Peak levels were found in summer and early autumn and a nadir in the winter and early spring."

<a href="http://jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/42/5/979" TARGET="_BLANK">Lähteen lähde</a> (tuolta löytyy muita artikkeleita liittyen aiheeseen).
 
Originally posted by Jukkah
insane.gif
haloo? ei helvetti...

Laitat kymmenen valolamppua sänkys viereen ja laitat päälle, toivossa että testot noisis

En.

Lähinnä ajattelin kirkasvalolampun - joka muuten virkistää muutenkin tähän aikaan vuodesta - käyttöä aamuisella, ja sen mahdollista vaikutusta myös testosteronitasoihin.

Olisihan tuo ihan luonnollisista syistä pääteltävissä, että kirkkaan valon aikana olisi testosteronin tuotantoakin pidettävä paremmin yllä; keväällä (kun valoisen ajan alku aikaistuu) testosteronin tuotanto taitaa muutenkin olla suurimmillaan. Pariutuminen ja ravinnon aktiivinen metsästys nousevat suurempaan rooliin. Ihminen pohjautuu kuitenkin siihen luonnosta lähteneeseen olioon.

Pitääkö tuo sitten paikkaansa, en tiedä. Siksi kysyin, koska muistelin asiasta jotain lukeneeni. Kirkasvalolampun ajattelin käydä jostain hankkimassa. Pimeys kun ei oikein ole minun juttuni.

Innostuneen vastaanottonne rohkaisemana selasin sitten läpi viiden vuoden (puuh) tieteen kuvalehdet, koska olen saattanut tuon lukea myös ko. lehdestä.
En kuitenkaan asiasta onnistunut uutisointia löytämään, sen sijaan seuraava juttu löytyi 9/1994 lehdestä:

Keinovalo vaikuttaa ihmisen unijaksojen pituuteen ja johtaa epätavallisiin ja haitallisiin nukkumatapoihin ja -aikoihin.

...

Lopuksi tutkijat totesivat, että kehon kasvuhormonien, prolaktiinin ja melatoniinin, tuotanto alenee niinä jaksoina, jolloin ihminen on eniten alttiina keinovalolle.

Tutkijat eivät uskalla ennustaa, mitä seurauksia tästä havainnosta on, mutta tosiasia on, että tässäkin suhteessa keinovalo heiluttaa kehon luonnollista tasapainoa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Originally posted by rafael30
Nyt kun testotasoista puhutaan, niin missä ne mitataan ja miten ja mitä riemua siitä tuloksesta on?

Mitataan käytännössä vain laskimosta ja oletus on, että mitä enemmän testoa kiertää veressä, niin sitä enemmän se myös vaikuttaa kudoksiin (rakentavasti).

Testoa on veressä muistaakseni n. 99 % kiinnittyneenä kuljettajaproteiiniin (SHBG) ja loput vapaana. Vapaa testo on se, joka käytännössä vaikuttaa. Muutamassa tutkimuksessa on osoitettu, että mitä korkeammat testot laskimossa ja mitä enemmän ne muuttuu harjoituksen vaikutuksesta, sitä suurempi on kehittyminen voiman ja lihasmassan suhteen.

Tässä yks tuore tutkimus aiheesta:
http://www.cc.jyu.fi/~jjhulmi/Hypertrophy.pdf
 
Originally posted by jhulmi
Testoa on veressä muistaakseni n. 99 % kiinnittyneenä kuljettajaproteiiniin (SHBG) ja loput vapaana. Vapaa testo on se, joka käytännössä vaikuttaa. Muutamassa tutkimuksessa on osoitettu, että mitä korkeammat testot laskimossa ja mitä enemmän ne muuttuu harjoituksen vaikutuksesta, sitä suurempi on kehittyminen voiman ja lihasmassan suhteen.

Siis vapaan teston määrä mitataan laskimoista? Tiedätkö onko eri ihmisillä vapaan ja sitoutuneen teston suhde aina tuo sama vai onko tässä kenties jotain eroja (jotka voisivat selittää ihmisten eroja lihaskasvuherkkyydessä)? Entä onko olemassa ligandeja, jotka inhiboivat SHBG:n toimintaa?
 
Originally posted by indigof73
Siis vapaan teston määrä mitataan laskimoista? Tiedätkö onko eri ihmisillä vapaan ja sitoutuneen teston suhde aina tuo sama vai onko tässä kenties jotain eroja (jotka voisivat selittää ihmisten eroja lihaskasvuherkkyydessä)? Entä onko olemassa ligandeja, jotka inhiboivat SHBG:n toimintaa?


Suhde vaihtelee ja harjoittelulla ja ravinnolla voidaan siihen jossain määrin vaikuttaa. Ei hyvin tiedossa, yritän vääntää kirjallisuuskatsausta hormonaalisista seikoista tässä jossain vaiheessa. En nyt just muista SHBG:n inhiboijista, mutta ei SHBG nyt varsinaisesti pahakaan siis ole kuten ei muutkaan hormonien kuljettajat. Solujen (androgeeni)reseptoritasolla tapahtuu muutoksia toki myös ja ne olis tosi mielenkiintoisia juttuja, mutta niiden tutkiminen ihmisellä on tosi vaikeaa ja invasiivista. Mutta ehkä joskus tiedetään enemmän...
 
Meinasin itse vuosi sitten ostaa kirkasvalolampun kaamosväsymystä vastaan. Sitten kuulin yhdeltä kaverilta, jonka kaveri oli käyttänyt laitetta koko talven ajan, että ensin valo vaikutti tosiaan selvästi piristävästi ja oli energisempi olo, mutta sitten kun käytön lopetti keväällä, masennus oli jotenkin jysähtänyt takautuvasti päälle. Eikä auringon valolla ollut enää sellaista vaikutusta kuin normaalisti, kun keväällähän sitä pyörähtää ihan eri vaihteelle. No en tiedä, tää nyt oli yhden käyttäjän kokemus, itse jätin lampun sitten ostamatta.
 
Löysinpäs sen jutun.

Bright Light May Boost Testosterone

Light Therapy Might Ease Sexual Dysfunction

By Jennifer Warner WebMD Medical News
Reviewed By Brunilda Nazario, MD
on Tuesday, April 22, 2003

April 22, 2003 -- Waking up to bright light may trigger a rise in male hormones that could ease sexual dysfunction and other symptoms of depression. A new shows that early morning light therapy caused a surge in a pituitary hormone called luteinizing hormone (LH) that raises testosterone levels in men.

Previous studies have shown that bright light therapy of daily exposure to specially designed, high-intensity light boxes can alleviate many symptoms of depression, especially among people who suffer from seasonal affective disorder (SAD) during winter months.

Researchers say sexual dysfunction, including loss of libido and decreased sexual activity, are commonly reported symptoms among people with depression as well as frequent side effects of antidepressant medications.

In this study, published in the current edition of Neuroscience Letters, researchers examined levels of LH following one hour of bright light therapy (1,000 lux) from 5-6 a.m. for five days in a row among 11 healthy men ages 19-30. The same group also was exposed to a placebo light (less than 10 lux) over a similar period.

Researchers found that LH levels increased by 69.5% after bright light therapy, but those levels were unchanged after placebo light exposure.

The study also looked at whether levels of the hormone melatonin, which rises at night and is thought to play a role in the natural sleep cycle, might be affected by light therapy. Previous studies in animals had suggested that melatonin might interfere with a light therapy-induced LH boost, but researchers found no evidence of this effect in humans.

Researcher In-Young Yoong, MD, PhD, who conducted the study at the University of California, San Diego, and colleagues say their findings suggest bright light therapy may not only ease sexual dysfunction in men, but it may also trigger ovulation in women, which is also controlled by LH.

Researchers say future studies should look at the effect of light therapy on LH levels in depressed people to see if it has the same hormone-raising effect found in these healthy volunteers.

SOURCES: Neuroscience Letters, 341, 2003. News release, University of California, San Diego.

http://my.webmd.com/content/article/64/72203.htm
 
Entäs pimeä ja kasvuhormoni?

Ihmisen elimistö on aikojen saatossa tottunut siihen, että pimeän aikaan ravinnon saanti vaikeutuu ja siksi kasvuhormonin eritys lisääntyy. En tiedä kuinka suuri vaikutus valolla on hormonien eritykseen, mutta itselläni lähes poikkeuksetta syksy ja alkutalvi on parhaan kehityksen aikaa. Monesti olen miettinyt, josko lisääntyneellä pimeällä ajalla ja siitä seuraavalla kasvuhormonin erityksen lisääntymisellä olis osuutta asiaan.
Toinen jännä juttu on, että krapulapäivänä yleensä olen poikkeuksellisen voimakas salilla. Olisiko ehkä alkoholi vaikuttanut positiivisesti omiin luontaisiin testosteroniarvoihin, vai onko elimistö erittänyt krapulasta selvitäkseen jotain muita vahvoja aineita? Itse oon aatellu, et ehkä maksa ei ehdi pilkkoa testosteronia yhtä nopeasti, kun sillä on alkoholin pilkkomisen kanssa kiireitä. Sitäpaitsi krapulassa pikkuvelikin tuntuu toimivan paremmin. Tää koskee tietysti vaan satunnaista alkoholin käyttöä, ei mitään kovaa ryyppyputkea.
 
v-selkä76 sanoi:
Ihmisen elimistö on aikojen saatossa tottunut siihen, että pimeän aikaan ravinnon saanti vaikeutuu ja siksi kasvuhormonin eritys lisääntyy.QUOTE]


Sekä kasvuhormoni, että testosteroni vähentyvät proteiinin saannin jälkeen yleensä ja kompensoivat proteiinisynteesin nousua --> kehohan vastustaa rakennusta ja hajotusta omilla sisäisillä mekanismeillaan. Vastaavasti esim. kasvuhormonia erittyy myös paastotilassa ja proteiinien puutteessa enemmän. Elimistö kompensoi siis esim. yön pitkää ravinnon saantitaukoa aika hyvin. Kasvuhormonin lisääntynyt eritys pimeässä liittyy myös aika paljon melatoniini hormonin lisääntyneeseen eritykseen.
 
jhulmi sanoi:
Sekä kasvuhormoni, että testosteroni vähentyvät proteiinin saannin jälkeen yleensä ja kompensoivat proteiinisynteesin nousua --> kehohan vastustaa rakennusta ja hajotusta omilla sisäisillä mekanismeillaan. Vastaavasti esim. kasvuhormonia erittyy myös paastotilassa ja proteiinien puutteessa enemmän. Elimistö kompensoi siis esim. yön pitkää ravinnon saantitaukoa aika hyvin.

Erittäin hyvä pointti. Menee ohi aiheesta, mutta tämä mielestäni tulisi muistaa myös jokaisen hifimiehen, jotka viilaavat iltapaa monin keinoin. Tottakai esimerkiksi proteiini-/rasva-kombo on tässä paikallaan, mutta niinkuin monen muunkin asian suhteen, kokonaismäärä ratkaisee, eli ravintoaineiden saanti viikko- kuukausi- ja vuositasolla. Toisin sanoen, ei yön aikana mitään megalomaanista kataboliaa aikaan saada jos ravintopuoli on muuten tasapainossa.
 
Jason82 sanoi:
Erittäin hyvä pointti. Menee ohi aiheesta, mutta tämä mielestäni tulisi muistaa myös jokaisen hifimiehen, jotka viilaavat iltapaa monin keinoin. Tottakai esimerkiksi proteiini-/rasva-kombo on tässä paikallaan, mutta niinkuin monen muunkin asian suhteen, kokonaismäärä ratkaisee, eli ravintoaineiden saanti viikko- kuukausi- ja vuositasolla. Toisin sanoen, ei yön aikana mitään megalomaanista kataboliaa aikaan saada jos ravintopuoli on muuten tasapainossa.


Jeps, just noin. Poikkeuksia toki on. Pitkällä tähtäimellä on poikkeuksia insuliinin kaltainen kasvutekijä IGF-I, joka on erittäin anabolinen (mm. välittää kasvuhormonin anaboliset vaikutukset lihakseen jopa suurimmaksi osaksi) ja lisääntyy energiansaannin lisääntyessä. Ja toki myös insuliini lyhyen tähtäimen säätelyssä. Insuliinin määrä veressä näyttää usein olevan huipussaan samalla kun testo on alhaalla ja päinvastoin.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom