Kuituihin liittyen, onko esim. 30 g psylliumia sopiva annos per päivä? Tutkimuksissa osa sanoo, ettei kuitua tartte mihinkään ja osa sanoo, että pakko olla. Siinä on sit tavallinen uuno ihmeissään, että HÄH?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Kuituihin liittyen, onko esim. 30 g psylliumia sopiva annos per päivä? Tutkimuksissa osa sanoo, ettei kuitua tartte mihinkään ja osa sanoo, että pakko olla. Siinä on sit tavallinen uuno ihmeissään, että HÄH?
Mä viimevuonna olin tiukasti ketogeenisellä vapusta pitkälle syksyyn. Painoa tippui yli 10 kiloa ja oli ihan se fiilis että näin syön lopun ikää. Tuntui että tää on todella helppo ja mulle sopiva tapa syödä. Kuitenkin kun syksy ja talvi tuli niin syystä ja toisesta aloin syödä miten sattuu ja talven aikana lähes kaikki takaisin. No nyt aloitin uudelleen heinäkuun elokuuksi vaihtuessa. Tuntuu todella hyvältä ja kaks kiloa jo tultu alas.
Tää aloitus oli viimevuoteen verrattuna naurettavan helppo. Elimistö lähinnä kiitti ja asettui ketoosiin. Ei tarvinnut alkuun paikata hiilarin himoa millään pekonilla tai muilla sallituilla mätöillä. Aloin lähes heti syömään sillä rutiinilla mihin syksyllä jäin. Aamulla 2-4 munaa ja muutama metukan sekä juuston siivu. Päivällä purkki tonnikalaa öljyineen, pätkä suippoparikaa ja muutama salaatinlehti ja parmesanjuustoa pieninä kuutioita. Välillä joku päivällinen eli jotain muiden tekemää liharuokaa salaatilla. Mutta aika usein vaan suoraan iltapaksi kreikkalaista 10% jugua pienen mustikkakeittolorauksen kera. Jos oon liikkeellä niin päivällä rakennan Prisman salaattibaarista kuplettiin sopivan kana/lohi/kalkkunasalaatin kaikenmaailman juustojen kera.
Nyt tiedostan tuon syksyn ja talven haasteen kun valo vähenee jne. Ja kehoitan muitakin tiedostamaan se riski, tosikin vakaa hyvä projekti voi herpaantua mutta niin ei tarvi käydä jos riskin tiedostaa ja päättää jo etukäteen pysyä ruokavaliossa vaikka muuten tapahtuisi elämässä kaikkee ja tuntuisi miltä vaan. Se enskesä tulee jokatapauksessa, ne kaamoksen viikot vierii riippumatta miten ne syödään. Sitten ollaan keväässä joko ennalleen lihoneina pettyneenä tai mukavan hoikkina iloisina poikina pidetään itselle sopivasta systeemistä kiinni!
Mä olen 177 cm ja lähtöpaino 112,5. Aikoinaan treenannut paljonkin ja siltä jäljiltä lihaksiakin vähinsä. Nyt siis aktiviteetti todella matalaa ja kropassa rasvaa mistä ottaa. En urheile millään tavalla eikä fyysinen työ. Toki tarkoitus aloittaa myös treenaaminen 7 vuoden tauon jälkeen.Et kerro minkä kokoinen olet ja millaista aktiivisuutta mutta minun silmääni tuo vaikuttaa aikalailla pieneltä määrältä ruokaa ja jopa proteiini jää aika vähiin ... ja jos ruokamäärä eli käytännössä energiamäärä (kalorimäärä) on liian vähän, niin se nyt on sitten aivan yhdentekevää onko kyseessä ketoosi vai mikä vaan muukaan dieetti, niin se provosoi isosti sitä, että jossain kohtaa lähtee homma käsistä. Varsinkin jos proteiinimääräkin on pieni ja onnistuu lihasta polttamaan dieetillä, niin sitä suurempi rebound on tiedossa.
Jos tuosta puoliksi perstuntumalla laitan ruokasi kalorilaskuriin niin jää alle 2000kcal päivässä ja proteiinia noin 130g (päivällisen kera) ... en todellakaan jättäisi varsinkaan proteiinia tuollaisin lukemiin. Jos painaa yli 70kg.
Kannattaa ihan oikeasti joskus kirjata päivän syömisensä ylös ja katsoa missä kalorit ja proteiinit todella menee... ketoosi on energia-aineenvaihdunnallinen tila, mutta ei se kuitenkaan energian / kaloreiden merkitystä kokonaisuudessa mihinkään kadota.
Pakkohan näiden on olla jotain trolleja tai läppiä, eihän noita nyt kukaan voi vakavalla naamalla kirjoittaa.Tästäpä terapeutin vinkit kesän jälkeen käyttöön!
Ravitsemusterapeutti listaa 5 asiaa, joita ei koskaan tekisi itse – näihin villityksiin ei kannata haksahtaa
Ravitsemuksesta on tullut bisnes, jossa erilaisia tuotteita ja dieetteja markkinoidaan terveysväitteillä, joilla ei välttämättä ole todellisuusperää. Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä ohjeita hän itse noudattaisi ja mitkä hän ohittaisi.kotiliesi.fi
Hyvät neuvot kaikille muille paitsi erikoisruokavaliota noudattaville...Tästäpä terapeutin vinkit kesän jälkeen käyttöön!
Ravitsemusterapeutti listaa 5 asiaa, joita ei koskaan tekisi itse – näihin villityksiin ei kannata haksahtaa
Ravitsemuksesta on tullut bisnes, jossa erilaisia tuotteita ja dieetteja markkinoidaan terveysväitteillä, joilla ei välttämättä ole todellisuusperää. Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä ohjeita hän itse noudattaisi ja mitkä hän ohittaisi.kotiliesi.fi
Joo ei ollut päätä ei häntää tossa, tuli mieleen että joku ideologiapakotus jolla pyritään saada ihmisiä vähentämään lihan syöntiä.Eli em. hesarin artikkelin mukaan vähäinenkin määrä lisää merkittävästi diabetestä eli ns. sokeritautia. Yllättäen sokerilla/hiilareilla ei ole vaikutusta. Miksiköhän se nimi on sit sokeritauti? Eikö sen pitäis olla esim. lihatauti tms?
No siksihän siitä pitää nykyään puhua vieraskielisellä lainasanalla, ku se perinteinen suomenkielinen sana on liian kuvaava.Eli em. hesarin artikkelin mukaan vähäinenkin määrä lisää merkittävästi diabetestä eli ns. sokeritautia. Yllättäen sokerilla/hiilareilla ei ole vaikutusta. Miksiköhän se nimi on sit sokeritauti? Eikö sen pitäis olla esim. lihatauti tms?
Eli em. hesarin artikkelin mukaan vähäinenkin määrä lisää merkittävästi diabetestä eli ns. sokeritautia. Yllättäen sokerilla/hiilareilla ei ole vaikutusta. Miksiköhän se nimi on sit sokeritauti? Eikö sen pitäis olla esim. lihatauti tms?
No siksihän siitä pitää nykyään puhua vieraskielisellä lainasanalla, ku se perinteinen suomenkielinen sana on liian kuvaava.
Riskin lisääntyminen 5-10%:lla on todellakin pieni, varsinkin kun huomioidaan tutkimustavasta johtuva iso virhemarginaali. Tällaisia tutkimuksia ei mielestäni kannattaisi uutisoida lainkaan, sillä se antaa selvästi väärän kuvan. Taustalla vaikuttanee halu vähentää väestötasolla lihan syöntiä, mikä nyt ei sinänsä ole huono tavoite, mutta liioittelulla/vääristelyllä asiaa ei pitäisi ajaa.Osattu taas numerot veistellä. Lihan syöminen lisää riskiä 5-10%. Entäs se lopussa mainittu lihavuus, 10-20 x riski, eli 1000-2000%. Jos lihottu lihaa syömällä, niin sitten 1010-2010%? Kuinkas merkittävä toi 10% onkaan? Jos ei söisi mitään, niin ei ehtisi 2-tyypin diabetekseen sairastua.
Ei eroa ketoosidieetti ja ns. normi-dieetti tässä mielessä toisistaan mitenkään... isommilla miinuksilla metabolia adaptoituu alemmalle tasolle voimakkaammin. Ihan samoja varastorasvoja kummallakin kalorivajeen edestä poltetaan ja ihan samaa määrääkin vielä, jos kalorit, proteiinit ja kuidut ovat suunnilleen samoissa.Normaalissa dieetissä liian alhainen kalorimäärä on pahasta, säästöliekkiä jne ja rasvan palaminen hidastuu. Onko ketoosi olennaisesti eri tilanne? Varsinkin kun varastorasvoja on vielä hyvin tarjolla? Palaako reiluilla miinuksilla vaan reippaammin varastorasvoja vai tuleeko sieltä puolelta otossa varastojen purkunopeus jossain kohtaa vastaan? Eikö kuitenkin ketoosi salli reilummat miinukset ilman katastrofia? Tikka ja muut tietäjät kertokaas..?
Mikä on mielestäsi paras työkalu tämän isojen miinuskalorien johdosta tapahtuvan adaptaation estämiseksi? Normidieetissä oletettavasti säännölliset hiilaritankkaukset, mutta entäpä vhh/keto/carnivore -meiningillä mentäessä?Ei eroa ketoosidieetti ja ns. normi-dieetti tässä mielessä toisistaan mitenkään... isommilla miinuksilla metabolia adaptoituu alemmalle tasolle voimakkaammin. Ihan samoja varastorasvoja kummallakin kalorivajeen edestä poltetaan ja ihan samaa määrääkin vielä, jos kalorit, proteiinit ja kuidut ovat suunnilleen samoissa.
Kyseessä on hengissä pysymisen kannalta välttämätön ja väistämätön selviytymismekanismi... sitä et pysty estämään yhtään mitenkään. Tälle adataatiolle ei sinänsä normidieetilläkään tee mitkään tankkaukset yhtään mitään. Ei sillä tavalla miten asia yleensä ajatellaan.Mikä on mielestäsi paras työkalu tämän isojen miinuskalorien johdosta tapahtuvan adaptaation estämiseksi? Normidieetissä oletettavasti säännölliset hiilaritankkaukset, mutta entäpä vhh/keto/carnivore -meiningillä mentäessä?