Ketoosidieetti

Liiallisilla hiilareilla ihmiset lihovat, eivät rasvalla ja proteiinilla. Massan liiallinen sisäänotto johtuu käytännössä aina hiilareista. Kukaan ei esim. leffaa katsellessa ylensyö rasva-proteiiniyhdistelmiä. PS. Mihin "maagiseen ruokavalioon" viittaat?
Mutta hiilari- ja rasva usein kyllä tulee samassa sitä leffaa katsoessa, jos ei ihan pelkkää sokeria syö. Niitä tyypillisiä leffamättöyhdistelmiä on vaan helppo hotkia isoja määriä, mittasipa sen sitten puntarilla tai energiasisällöllä. Toisin kuin sisäfilettä ja kananmunia. Ja viittaan kaikkeen mikä väittää että energialla ei ole merkitystä, esim. juuri ääriketoilijoiden teoriat siitä että hiilarit on se paha.

MBM:stä haluaisin edelleen nähdä käytännön sovelluksen, teoriaa on vaikka kuinka mutta miten tätä soveltaisi tavan tallaaja ja miksi lopputulos olisi parempi kuin kaloreiden seuranta. Vaikka tulos olisi tarkemmin ennustettavissa niin onko ero niin suuri että kannattaa nähdä vaiva?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mutta hiilari- ja rasva usein kyllä tulee samassa sitä leffaa katsoessa, jos ei ihan pelkkää sokeria syö.
Juu mutta se hiilari tarvitaan siihen kyytipojaksi, jotta voi kunnolla ylensyödä. Nämä käyttäytymistieteelliset asiat eivät liity MBM:ään mutta myös "fysikaalisesti" on helpoin lihoa hiilarilla.
 
Enpä tietenkään. Entäs nuo epäkohdat EPM:ssä?
Ei siinä ollut epäkohtia. Kuitujen vaikutus on joka tapauksessa minimaalinen. EBT-pohjaiset mallit eivät muuten ota LAINKAAN huomioon kuituja ja mikroravinteita mutta se on toki täysin OK. :) Kuten aiemmin totesin, nEMP:llä ei ole käytännön merkitystä. EMP ratkaisee pelin.
 
Ei siinä ollut epäkohtia. Kuitujen vaikutus on joka tapauksessa minimaalinen. EBT-pohjaiset mallit eivät muuten ota LAINKAAN huomioon kuituja ja mikroravinteita mutta se on toki täysin OK. :) Kuten aiemmin totesin, nEMP:llä ei ole käytännön merkitystä. EMP ratkaisee pelin.
Ei ehkä epäkohtia. Virheitä. Olette laskeneet EPM:n väärin.
 
Ei ehkä epäkohtia. Virheitä. Olette laskeneet EPM:n väärin.
Tarkistin juuri asian. Ei siinä ole laskuvirheitä. En ainakaan havainnut. PS. Vaikka nEMP:n jättäisi MBM-simulaatiosta kokonaan pois, käppyrät olisivat samanlaisia. Eli EMP (=energiaravintoaineet) määrää ne käppyrät. Vitamiineilla sun muilla on niin minimaalinen vaikutus, että ne peittyy jo "mittausmeluun". :) Siitä jo n. 1 v. 4 kk kun kysyin noista niin en muista tarkkaan mutta ne on nakattu keskivertomäärinä, mitä ihmisen elimistössä on varastoituneena.
 
Viimeksi muokattu:
Miksi nEMP on ikinä edes kaavaan sitten liitetty? Ja tuo virhe on täsmälleen siinä, missä kerroin sen olevan. Enempää kädestä pitäen en voi sitä näyttää.
 
D
Noniin😁

Tyypillinen ketodieetti on sairauksia edistävä katastrofi, katsauksen pääkirjoittaja ja rekisteröity ravitsemusterapeutti Lee Crosby varoittaa tiedotteessa.

Juu
Juu.. toi oli täyttä kukkua. :) Tuore asiantuntija-artikkeli aiheen tiimoilta: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3299
 
Lihavuusepidemia johtuu vaan ja ainoastaan siitä että ihmiset on mukavuudenhaluisia ja laiskoja eikä sitä korjata maagisella ruokavaliolla.
Ei ihan niinkään, teollisuudella on omat näppinsä pelissä.
Liiallisilla hiilareilla ihmiset lihovat, eivät rasvalla ja proteiinilla.
Totta, mutta rasvojen laadulla on oma osuutensa.
Kukaan ei esim. leffaa katsellessa ylensyö rasva-proteiiniyhdistelmiä.
Tai muutenkaan, kun puhutaan eläinproteiinista ja oikeista luonnollisista rasvoista. Harva kai leffaa katsellessa pekonia napostelee, ennemmin niitä kasviöljyssä tiristettyjä sipsejä...

Yksi ihan ok yhteenveto:
View: https://youtu.be/rQmqVVmMB3k
 
Eli massahommaan.

Jos syön 2kg kebabin ja 1,5l limun päälle (3500kcal) niin painan 3,5kg enemmän kuik ennen syömistä.
Jos toistan tätä kuukauden niin painan suoli tyhjänä 5kg enemmän kuin projektin alkaessa. Niin eikö se energia eikä se massa ole minun painoa nostanut
 
Eli massahommaan.

Jos syön 2kg kebabin ja 1,5l limun päälle (3500kcal) niin painan 3,5kg enemmän kuik ennen syömistä.
Jos toistan tätä kuukauden niin painan suoli tyhjänä 5kg enemmän kuin projektin alkaessa. Niin eikö se energia eikä se massa ole minun painoa nostanut
Vaikuttaisi siltä, ettet ymmärtänyt MBM:n ydinideoita. Lukaise ajatuksen kanssa tämä "ydinteksti". :)

MASSATASAPAINOMALLI (MBM)

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on tarjota helppolukuinen yhteenveto massatasapainomallin (engl. mass balance model; MBM) ydinideoista. Asioita on tarkoituksella yksinkertaistettu.

Toisin kuin oppikirjoissa kerrotaan, energian eli kalorien saannilla ja kulutuksella EI ole MITÄÄN tekemistä kehonmassan ja rasvamassan vaihteluissa. Energia on kykyä tehdä työtä; se ei siis ole mitään ainetta eli sillä ei siten ole massaa (=painoa). Kalorit ovat lämpöä, joka haihtuu KOKONAAN pois elimistöstä. Kehonmassan ja rasvamassan vaihtelut johtuvat ravinnosta saadun MASSAN (”massa sisään”) ja sen poistumisen (”massa ulos”) välisestä suhteesta. Eli siis ”massa sisään, massa ulos”, ei suinkaan ”kalorit sisään, kalorit ulos”.

Toistetaan vielä tämä pääpontti: SE RAVINNON OMINAISUUS, JOKA VAIKUTTAA KEHONMASSAAN JA RASVAMASSAAN, ON SEN MASSA, EI ENERGIASISÄLTÖ (=KALORIT). TÄMÄN TAKAA UNIVERSAALI JA AINA PÄTEVÄ MASSAN SÄILYMISLAKI (TS. AINEEN HÄVIÄTTÖMYYDEN LAKI). Kemiallisissa reaktioissa, joita tapahtuu jatkuvasti elimistössä, aineet muuttavat muotoaan, mutta massa säilyy aina samana (ks. lopussa oleva esimerkkilaskelma).

Tämä voi vaikuttaa ensikuulemalta vähäpätöiseltä asialta muttei sitä ole. Kun ruokavalion energiaravintoaineJAKAUMA vaihtelee rajusti, myös massan sisäänotto per kalori muuttuu rajusti. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että energiaravintoaineiden eli 1) hiilihydraattien, 2) rasvojen ja 3) proteiinien energiatiheys vaihtelee. Hiilihydraattien energiatiheys on n. 4 kcal/g, proteiinien samoin n. 4 kcal/g mutta rasvojen n. 9 g/kcal (pyöristelin hieman).

Kaikista oppikirjoista ja lukemattomista tiedeartikkeleista löytyvä energiatasapainoteoria (EBT) kumoutuu jo edellä mainitun massan säilymislain rikkomiseen. Olen joutunut massiiviselle professoriklaanille tätä selittämään rautalangasta, joten selitän sen myös tähän väliin.

EBT = kalorit (lämpö) sisään, kalorit (lämpö) ulos. Ja EBT:n mukaan kaikki kehoon imeytyneet kalorit ovat samanarvoisia kehonmassan ja rasvamassan vaihteluiden kannalta, mutta tämä ei voi millään pitää paikkaansa, koska rasvat tarjoavat reilut kaksi kertaa enemmän energiaa per gramma kuin hiilihydraatit ja proteiinit (9 kcal vs. 4 kcal). Tämä siis tarkoittaisi sitä, että elimistöön imeytynyttä massaa katoaa mystisesti, jos energiaravintoaineiden (hiilihydraatit vs. rasvat) suhteet vaihtuvat (kaloreiden pysyessä samana) mutta kehonmassa ja rasvamassa pysyvät samana.

Tässä yksinkertainen esimerkki:

10 g hiilihydraattia eli energiaa 40 kcal (10 x 4 kcal/g). Samaan kalorimäärään (40 kcal) tarvitaan vain n. 4,4 g rasvaa, koska rasva tarjoaa sitä 9 kcal/g (4,4 g x 9 kcal/g = n. 40 kcal). Massat ovat siis 10 g vs. 4,4 g mutta ”kalorit sisään” (40 kcal) on SAMA. Ja muista, että EBT = ”kalorit sisään, kalorit ulos”. Mihin sitä massaa mystisesti katoaa 5,6 g? Ei mihinkään.

EBT on siis yksiselitteisesti virheellinen. Homma menee sen sijaan ”massa sisään, massa ulos” –periaatteen mukaisesti. Ja tämän takaa niinkin kova takuumies kuin Mr. Massansäilymisen Laki, planeetan vankkumattomin luonnonlaki. Tämä tinkimätön herra ei anna koskaan minkäänlaisia myönnytyksiä.

Mainitsin jo edellä, että tämä voi vaikuttaa vähäpätöiseltä asialta muttei missään tapauksessa sitä ole.

Tässä esimerkki:

Henkilö syö alkuun päivässä 100 g proteiinia (100 g x 4 kcal/g = 400 kcal), 150 g hiilihydraattia (150 g x 4 kcal/g = 600 kcal) ja 50 g rasvaa (50 g x 9kcal/g = 450 kcal). Eli massan saanti päivässä 300 g ja kaloreiden kokonaissaati 1450 kcal.

Sitten tämä henkilö kuulee naapurin neitoselta, että tämä oli laihduttanut nopeasti vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, vaikka kalorimäärä oli pysynyt samana. Niinpä tämä henkilö muuttaa energiaravintoainejakauman seuraavanlaiseksi:

Proteiinia edelleen 100 g (100 x 4 kcal/g = 400 kcal) mutta nyt hiilihydraatteja vain 30 g (30 x 4 kcal/g =120 kcal) ja rasvaa sen verran, että saadaan tähän esimerkkiin sama kokonaiskalorimäärä eli n. 103 g (103 x 9 kcal/g = n. 930 kcal). Eli kaloreiden kokonaissaanti on siis edelleen 1450 kcal mutta massan saanti on nyt tippunut tasolle 233 g (100 g + 30 g + 103 g = 233). Eli sen saanti päivässä on laskenut 67 g (300 g - 233 g = 67 g). Tämä on pitkässä juoksussa suuri ero massan sisäänotossa ja johtaa nopeaan laihtumiseen huolimatta samasta kalorisaannista.

KOTILÄKSY: Hiilihydraattigramma on siis selvästi lihottavampi kuin rasvagramma per kalori. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että rasvassa on reilut kaksi kertaa enemmän kaloreita (9 kcal/g vs. n. 4 kcal/g), joten voit syödä enemmän kaloreita pienemmällä massan sisäänotolla.

PS. Esimerkissä oletetaan, että massankulutus (”massa ulos”) pysyy samana. Kyllä, siis MASSANkulutus, ei energiankulutus. Kuten jo mainitsin, EBT on virheellinen, ja täten myöskin oletus siitä, että energiankulutuksella (”kalorit ulos”) olisi jotain tekemistä kehonmassan ja rasvamassan vaihteluiden kanssa on virheellinen.

Alussa mainittu esimerkkilaskelma

Yhden triglyseridimolekyylin eli ”normirasvamolekyylin” palaminen (hapettuminen):

C55H104O +78O2 ------> 55CO2 + 52H2O + 8,084 kcal

Reagenssit: Tuotteet:

C55H104O 860 g 55CO2 2,420g

78O2 2,496 g 52H2O 936g

+ _________________ + _________________

3,356g 3,356g

Huomaa, että massaa on vain reagensseissa ja tuotteissa, muttei energiassa (kaloreissa).

 
Viimeksi muokattu:
Vaikuttaisi siltä, ettet ymmärtänyt MBM:n ydinideoita. Lukaise ajatuksen kanssa tämä "ydinteksti". :)

MASSATASAPAINOMALLI (MBM)

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on tarjota helppolukuinen yhteenveto massatasapainomallin (engl. mass balance model; MBM) ydinideoista. Asioita on tarkoituksella yksinkertaistettu.

Toisin kuin oppikirjoissa kerrotaan, energian eli kalorien saannilla ja kulutuksella EI ole MITÄÄN tekemistä kehonmassan ja rasvamassan vaihteluissa. Energia on kykyä tehdä työtä; se ei siis ole mitään ainetta eli sillä ei siten ole massaa (=painoa). Kalorit ovat lämpöä, joka haihtuu KOKONAAN pois elimistöstä. Kehonmassan ja rasvamassan vaihtelut johtuvat ravinnosta saadun MASSAN (”massa sisään”) ja sen poistumisen (”massa ulos”) välisestä suhteesta. Eli siis ”massa sisään, massa ulos”, ei suinkaan ”kalorit sisään, kalorit ulos”.

Toistetaan vielä tämä pääpontti: SE RAVINNON OMINAISUUS, JOKA VAIKUTTAA KEHONMASSAAN JA RASVAMASSAAN, ON SEN MASSA, EI ENERGIASISÄLTÖ (=KALORIT). TÄMÄN TAKAA UNIVERSAALI JA AINA PÄTEVÄ MASSAN SÄILYMISLAKI (TS. AINEEN HÄVIÄTTÖMYYDEN LAKI). Kemiallisissa reaktioissa, joita tapahtuu jatkuvasti elimistössä, aineet muuttavat muotoaan, mutta massa säilyy aina samana (ks. lopussa oleva esimerkkilaskelma).

Tämä voi vaikuttaa ensikuulemalta vähäpätöiseltä asialta muttei sitä ole. Kun ruokavalion energiaravintoaineJAKAUMA vaihtelee rajusti, myös massan sisäänotto per kalori muuttuu rajusti. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että energiaravintoaineiden eli 1) hiilihydraattien, 2) rasvojen ja 3) proteiinien energiatiheys vaihtelee. Hiilihydraattien energiatiheys on n. 4 kcal/g, proteiinien samoin n. 4 kcal/g mutta rasvojen n. 9 g/kcal (pyöristelin hieman).

Kaikista oppikirjoista ja lukemattomista tiedeartikkeleista löytyvä energiatasapainoteoria (EBT) kumoutuu jo edellä mainitun massan säilymislain rikkomiseen. Olen joutunut massiiviselle professoriklaanille tätä selittämään rautalangasta, joten selitän sen myös tähän väliin.

EBT = kalorit (lämpö) sisään, kalorit (lämpö) ulos. Ja EBT:n mukaan kaikki kehoon imeytyneet kalorit ovat samanarvoisia kehonmassan ja rasvamassan vaihteluiden kannalta, mutta tämä ei voi millään pitää paikkaansa, koska rasvat tarjoavat reilut kaksi kertaa enemmän energiaa per gramma kuin hiilihydraatit ja proteiinit (9 kcal vs. 4 kcal). Tämä siis tarkoittaisi sitä, että elimistöön imeytynyttä massaa katoaa mystisesti, jos energiaravintoaineiden (hiilihydraatit vs. rasvat) suhteet vaihtuvat (kaloreiden pysyessä samana) mutta kehonmassa ja rasvamassa pysyvät samana.

Tässä yksinkertainen esimerkki:

10 g hiilihydraattia eli energiaa 40 kcal (10 x 4 kcal/g). Samaan kalorimäärään (40 kcal) tarvitaan vain n. 4,4 g rasvaa, koska rasva tarjoaa sitä 9 kcal/g (4,4 g x 9 kcal/g = n. 40 kcal). Massat ovat siis 10 g vs. 4,4 g mutta ”kalorit sisään” (40 kcal) on SAMA. Ja muista, että EBT = ”kalorit sisään, kalorit ulos”. Mihin sitä massaa mystisesti katoaa 5,6 g? Ei mihinkään.

EBT on siis yksiselitteisesti virheellinen. Homma menee sen sijaan ”massa sisään, massa ulos” –periaatteen mukaisesti. Ja tämän takaa niinkin kova takuumies kuin Mr. Massansäilymisen Laki, planeetan vankkumattomin luonnonlaki. Tämä tinkimätön herra ei anna koskaan minkäänlaisia myönnytyksiä.

Mainitsin jo edellä, että tämä voi vaikuttaa vähäpätöiseltä asialta muttei missään tapauksessa sitä ole.

Tässä esimerkki:

Henkilö syö alkuun päivässä 100 g proteiinia (100 g x 4 kcal/g = 400 kcal), 150 g hiilihydraattia (150 g x 4 kcal/g = 600 kcal) ja 50 g rasvaa (50 g x 9kcal/g = 450 kcal). Eli massan saanti päivässä 300 g ja kaloreiden kokonaissaati 1450 kcal.

Sitten tämä henkilö kuulee naapurin neitoselta, että tämä oli laihduttanut nopeasti vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, vaikka kalorimäärä oli pysynyt samana. Niinpä tämä henkilö muuttaa energiaravintoainejakauman seuraavanlaiseksi:

Proteiinia edelleen 100 g (100 x 4 kcal/g = 400 kcal) mutta nyt hiilihydraatteja vain 30 g (30 x 4 kcal/g =120 kcal) ja rasvaa sen verran, että saadaan tähän esimerkkiin sama kokonaiskalorimäärä eli n. 103 g (103 x 9 kcal/g = n. 930 kcal). Eli kaloreiden kokonaissaanti on siis edelleen 1450 kcal mutta massan saanti on nyt tippunut tasolle 233 g (100 g + 30 g + 103 g = 233). Eli sen saanti päivässä on laskenut 67 g (300 g - 233 g = 67 g). Tämä on pitkässä juoksussa suuri ero massan sisäänotossa ja johtaa nopeaan laihtumiseen huolimatta samasta kalorisaannista.

KOTILÄKSY: Hiilihydraattigramma on siis selvästi lihottavampi kuin rasvagramma per kalori. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että rasvassa on reilut kaksi kertaa enemmän kaloreita (9 kcal/g vs. n. 4 kcal/g), joten voit syödä enemmän kaloreita pienemmällä massan sisäänotolla.

PS. Esimerkissä oletetaan, että massankulutus (”massa ulos”) pysyy samana. Kyllä, siis MASSANkulutus, ei energiankulutus. Kuten jo mainitsin, EBT on virheellinen, ja täten myöskin oletus siitä, että energiankulutuksella (”kalorit ulos”) olisi jotain tekemistä kehonmassan ja rasvamassan vaihteluiden kanssa on virheellinen.

Alussa mainittu esimerkkilaskelma

Yhden triglyseridimolekyylin eli ”normirasvamolekyylin” palaminen (hapettuminen):

C55H104O +78O2 ------> 55CO2 + 52H2O + 8,084 kcal

Reagenssit: Tuotteet:

C55H104O 860 g 55CO2 2,420g

78O2 2,496 g 52H2O 936g

+ _________________ + _________________

3,356g 3,356g

Huomaa, että massaa on vain reagensseissa ja tuotteissa, muttei energiassa (kaloreissa).

Olen liian tyhmä ymmärtämään ja laiska lukemaan. Voitko vastata mun kysymykseen? Mitä jos syön 3,5kg ruokaa joka päivä mutta 2000kcal ja kuukauden päästä olen 5kg kevyempi? Mistä se sitten johtuu? Massa sisään on vakio, miksi massa ulos olisi sitten tuollain merkittävästi enemmän. Edit: siis vrt jos aemmin söi 3,5kg ruokaa mutta 3000kcal ja lihoi kuukaudessa 5kg
 
Olen liian tyhmä ymmärtämään ja laiska lukemaan. Voitko vastata mun kysymykseen? Mitä jos syön 3,5kg ruokaa joka päivä mutta 2000kcal ja kuukauden päästä olen 5kg kevyempi? Mistä se sitten johtuu? Massa sisään on vakio, miksi massa ulos olisi sitten tuollain merkittävästi enemmän. Edit: siis vrt jos aemmin söi 3,5kg ruokaa mutta 3000kcal ja lihoi kuukaudessa 5kg
Olen pari päivää tien päällä mutta palaan heti kun kerkeän.
 
Kiitti kyssästä mutta en ole varma ymmärsinkö sitä oikein. Voitko muotoilla sen uudemman kerran? Tack :)
Jos syön kuukauden jokainen päivä 3,5kg ruokaa, josta kertyy 3000kcal ja painoni tänä aikana 5kg.
Sitten alan syömään kuukauden jokainen päivä 3,5kg ruokaa, josta kertyy 2000kcal ja tänä aikana painoni laskee 5kg, mikä tämän selittää? Massa sisään on sama.
 
Back
Ylös Bottom