Keliaakikon hiilarit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kilburn
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.6.2003
Viestejä
306
Nyt on keliakiaviikko niin sen kunniaksi ehdotuksia/vaihtelua hiilareiden lähteeksi.
Itse en syö edes gluteenitonta leipää, ei vaan putoa,vaikea niellä...
maltoa menee ja limua (paha paha) ja siitä ne hiilarit melkein mulla kertyy.
Vinkkejä? :kuola:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ulkomaiset viljat riisi, hirssi, tattari.
Maissi, peruna, marjat ja hedelmät. Jotkut keliaakikot pystyvät syömään pieniä määriä kauraa.
Harvinaisempia lähteitä tapioka- ja saagosuurimot, arrowjuurijauho.
Onhan noita erilaisia pastojakin olemassa gluteiinittomana.
 
Oletko kokeillut kaikkia mahdollisia gluteenittomia leipiä? Niitä on aika lailla montaa eri sorttia. Leipomismahdollisuus? Netistä löytyy hyvin reseptejä, em. keliakia-sivuilla ja ihan googlettamalla.

Meillä mies ei syö kirveellä uhatenkaan joitain leipiä, ja jotkut taas menee hyvin. Esim. ne aamiaissämpylät on hyviä, vaikkei mitään kokojyvätuotetta olekaan... Hintaviahan nuo on, meillä muu perhe syökin sitten tavallista, keliaakikko omiaan.

Mites sitten gluteeniton pasta? Se on kyllä tolkuttoman kallista. Edellämainitut ei-kotimaiset viljat ovat ihan hyviä, meillä menee esim. tattaria aika paljon, saa vähän parempia leipiä kun ei käytä vain sitä gluteenitonta jauhoja, joka on sellaista valkoista ja pöllähtelevää kuin perunajauho... Ja kauraahan saa suurin osa keliaakikoista käyttää, vain jotkut herkimmät iho-oireilevat voi saada siitä oireita, näin olen lukenut jostain.

Jos et syö paljon leipää, ja muutenkin nuo viljavalmisteet vähillä, niin muista sitten paikata kasviksilla sun muuta se kuitutarve...

Tuossa nyt jotain. Nimimerkillä "keliaakikon vaimo", on pitänyt opetella ruokakuvioita mieheen tutustuttua aikalailla paljon.
 
Estel sanoi:
Oletko kokeillut kaikkia mahdollisia gluteenittomia leipiä? Niitä on aika lailla montaa eri sorttia. Leipomismahdollisuus? Netistä löytyy hyvin reseptejä, em. keliakia-sivuilla ja ihan googlettamalla.

Meillä mies ei syö kirveellä uhatenkaan joitain leipiä, ja jotkut taas menee hyvin. Esim. ne aamiaissämpylät on hyviä, vaikkei mitään kokojyvätuotetta olekaan... Hintaviahan nuo on, meillä muu perhe syökin sitten tavallista, keliaakikko omiaan.

Mites sitten gluteeniton pasta? Se on kyllä tolkuttoman kallista. Edellämainitut ei-kotimaiset viljat ovat ihan hyviä, meillä menee esim. tattaria aika paljon, saa vähän parempia leipiä kun ei käytä vain sitä gluteenitonta jauhoja, joka on sellaista valkoista ja pöllähtelevää kuin perunajauho... Ja kauraahan saa suurin osa keliaakikoista käyttää, vain jotkut herkimmät iho-oireilevat voi saada siitä oireita, näin olen lukenut jostain.

Jos et syö paljon leipää, ja muutenkin nuo viljavalmisteet vähillä, niin muista sitten paikata kasviksilla sun muuta se kuitutarve...

Tuossa nyt jotain. Nimimerkillä "keliaakikon vaimo", on pitänyt opetella ruokakuvioita mieheen tutustuttua aikalailla paljon.

Kiitos vastauksesta. Ainoa " leivän tapainen" mitä haluan syödä on omatekoinen gluteenittomista jauhoista tehty pizza missä täytettä n 3cm paksusti.
Gluteenittomat leivät ei vaan putoa,ovat kuin sahanpuruista tehtyä.
ja ne pastat :urjo:

vihanneksia voisi tietysti syödä enemmmän...
Kaurapuuroa vai....mää juoksen karkuun.
Käytännössä olen totaali carnivore :evil:
 
No korjataan tuota sen verran, että kaikki keliaakikot voivat syödä kauraa ilman rajoituksia.

Jos vaan kaura on puhdasta! Suomessa käsittääkseni ei ole vaan se käsitellään samoilla laitteilla, joista ajetaan läpi myös muita viljalajeja ja tämä voi riittää herkimmille keliaakikoille. Joku Ruotsalainen valmistaja tuottaa puhdasta kauraa.

Gluteenittomat leivät ei vaan putoa,ovat kuin sahanpuruista tehtyä.
ja ne pastat

Itsetehtyä leipää olen maistanut ja se on ihan ok. Muuten ei kai tavallinenkaan pasta tai leipä mitään herkkua sellaisenaan ole, mutta maittavan kastikkeen tai leikkeleiden kanssa ne on tarkoitettukin syötäväksi. :D

Ja kaurapuuroon voi laittaa suolaa valmistuksen yhteydessä ja päälle marjoja, hilloa tai mehua. :thumbs:

Riisiä varmaan menis ruoan kanssa...

nimim: Keliaakikon kanssa elävä
 
Koska keliakiasi todettiin? Alkuun ne leivät maistui kyllä aika oudolta, mutta kyllä niihin tottuu -nimim. 8 v gluteenitonta dieettiä takana. Jos leivänpaahdinta ei ole, sellainen kannattaa hommata, parantaa leipien syötävyyttä huomattavasti.

Syötkö muroja? Niissä nyt on tietysti hillittömästi suolaa, mutta onpahan ainakin hiilareita. Tai gluteenitonta mysliä, on vain hillittömän kallista.

Ja opettele syömään sitä puuroa. Voin kertoa, että kun on pari vuotta syönyt tattari- tai hirssipuuroa, ja sitten saa kuulla saavansa syödä kauraa -no, kaurapuuro maistuu erittäin hyvältä. Varsinkin kun laittaa päälle rusinoita, pähkinöitä ja maitoa. Tai vaihtoehtoisesti marjoja.

Jos syöt jugurttia, vähän hiilareita saa siitäkin, että pistää sinne sekaan jotain kauranleseitä tai -hiutaleita.
 
reinhardt sanoi:
Koska keliakiasi todettiin? Alkuun ne leivät maistui kyllä aika oudolta, mutta kyllä niihin tottuu -nimim. 8 v gluteenitonta dieettiä takana. Jos leivänpaahdinta ei ole, sellainen kannattaa hommata, parantaa leipien syötävyyttä huomattavasti.

Syötkö muroja? Niissä nyt on tietysti hillittömästi suolaa, mutta onpahan ainakin hiilareita. Tai gluteenitonta mysliä, on vain hillittömän kallista.

Ja opettele syömään sitä puuroa. Voin kertoa, että kun on pari vuotta syönyt tattari- tai hirssipuuroa, ja sitten saa kuulla saavansa syödä kauraa -no, kaurapuuro maistuu erittäin hyvältä. Varsinkin kun laittaa päälle rusinoita, pähkinöitä ja maitoa. Tai vaihtoehtoisesti marjoja.

Jos syöt jugurttia, vähän hiilareita saa siitäkin, että pistää sinne sekaan jotain kauranleseitä tai -hiutaleita.

Mun tauti todettiin n5v 7 v sitten. en kyllä koskaan ollut pahemmin syönyt leipää,makaroonia,puuroa,yms pulun ruokaa(?) .Jo kersana muistan kun faija valitti et voisit syödä välillä leipääkin kun jätkä vetää vaan lihaa...syy selvis aikanaan.
Vaistoihin kannatti luottaa että mitä syö :rock:
ja kun ei ole tottunut esim leipään niin ei kai sitä totukaan(helposti).
tota kauraa vois kokeilla esim jukurtin joukossa. menee helposti alas kun ei tarvii pureskella.

Monet murot ei sovi keliaakikolle. esim riisimuroissa on jotain joka ei sovi.en nyt muista mikä se aine on.Mitkä murot olisi täysin gluteenittomia?
 
masai1967 sanoi:
Monet murot ei sovi keliaakikolle. esim riisimuroissa on jotain joka ei sovi.en nyt muista mikä se aine on.Mitkä murot olisi täysin gluteenittomia?
Eli jos muroissa on mallasta, ei saa syödä. Mutta sellainen kun mallasuute, jota muroissa on, on ok... siinä määrin, että Keliakialiiton sivut sanovat:
Mallasuute ja -jauhe: maunvahvenne, sisältää häviävän pienen määrän gluteenia. Murot, joissa mallasuutetta käytännössä gluteenittomia.

Tänne ei vissiin linkkejä saa laittaa, mutta laitan nyt kumminkin, anteeksi jo etukäteen jos siitä vaivaa modeille... Eli
Keliakialiiton gluteenittomien tuotteiden luettelo .
Sieltä löytyy gluteenittomia tuotteita, jotka ovat takuulla turvallisia. Paljon tuohon elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvää löytyy noilta sivuilta, esim. otsikon Gluteenitonta turvallisesti alla.

Sen verran vielä, että tuoteselosteet kannattaa lukea huolellisesti. Esim. sinapeista suurin osa on gluteenittomia, mutta tadaa, joissain voi olla vehnäjauhoja. Samoin pakastelohkoperunoissa joissain on vehnäjauhoja, ja erään kauppaketjun pakkasessa olevissa maustetuissa broilerifileissä (niisk, muuten ne olisivat tosi edullisia meidän paljon broileria pupeltavassa perheessä). Periaatteessa on niin, että jos tuote sisältää gluteenillista viljaa, se on mainittava. Esim. jos sakeuttamisaine on vehnätärkkelystä, se pitää mainita, ei vain koodi. Tuolla edellämainitulla gluteenitonta turvallisesti -sivulla on kyllä monipuolisesti selvitetty noita ravintosisältö-luettelojen sanoja, että mitä mikäkin tarkoittaa.
 
Juu itsekin syön satsin kaurapuuroa aamuisin ja tekee kuule hyvää. Ja ilmeisesti et ole maistanut niitä 'hyviä' gluteenittomia leipiä mitä kaupasta löytyy. Jotkut on siis suorastaan herkullisia, ei ikinä arvaisi gluteenittomaksi. Muut hiilarini tuleekin esim. pienestä määrästä kasviksia, riisistä, ananaksesta, rusinoista, maitotuotteista tietenkin jne... kyllä niitä vaan kerääntyy päivän mittaan ellei niitä tarkoituksellisesti vältä.
 
masai1967 sanoi:
Monet murot ei sovi keliaakikolle. esim riisimuroissa on jotain joka ei sovi.en nyt muista mikä se aine on.Mitkä murot olisi täysin gluteenittomia?

Muroissa on mallasuutetta, mikä teoriassa sisältää gluteenia, mutta hyvin vähän. Eli jos voit syödä esim. vehnätärkkelysjauhoja, voit syödä murojakin. Vain silloin, jos on luontaisesti gluteeniton ruokavalio tai ihokeliakia, täytyy noita muroja varoa. Näin ainakin minua on inforomoitu, ja vedän kyllä muroja siinä missä isäni ja tätinikin (molemmilla keliakia) eikä kontrollikokeissa ole näkynyt mitään.
 
Kiitos paljon tästä muro tiedotuksesta ja muistakin hyvistä vinkeistä.
Hii haa...mä saan sittenkin syödä muroja ja vielä suklaanmakuisia mitä ei ollut/saanut ainakaan meillä lapsena. Ja kun luulin olevani kovinkin viksu sen mallasuutteen suhteen... :nolo:
 
Noista gluteenittomista leivistä.. suurinosa ei todellakaan ole pahoja. Itse tekemällä ainakin saa hyviä! Perheenjäsenen keliakian takia olen tottunut leipomaan kaikki leivät, kakut, piirakat yms. gluteenittomina ja ovat todella hyviä! Leivontaohjeita löytyy esimerkiksi netistä ja tavallisia vehnäohjeita on helppo muuttaa gluteenittomiksi. Usein sanotaan, että gluteenittomia on vaikeampi leipoa, koska niissä ei ole viljan sitkoa, mutta ei semmoisia kannata kuunnella! Rohkeasti kokeilemaan vaan! Vähän urheilumieltä :thumbs:
Tässä yksi erittäin helppo ja herkullinen ohje:

PORKKANATEELEIVÄT
-3 dl gluteenittomia jauhoja
-1 tl leivinjauhetta
-1/2 tl suolaa
-2 dl porkkanaraastetta
-1/2 dl juoksevaa margariinia
- 1 1/2 dl maitoa

Ensin sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja lisätään porkkanaraaste, juokseva margariini ja maito. Sitten jaetaan uunipellille leivinpaperin päälle kuuteen kekoon ja taputellaan lättänöiksi jauhotetuin käsin. Uunin keskitasolle 225 asteeseen 10-15 minuutiksi. Ja ei kun herkuttelemaan!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom