Keitetty kananmuna

Lähestulkoon ainoita asioita mitä ne ei suostu syömään on nokkoset, ötököitä ne ei käsittääkseni pysty edes kunnolla sulattamaan. Luomuruokintaan kuuluu käytännössä kaura, ohra, herne, rypsäri, kivennäiset ja väkirehutiivisteet. Osa tykkää myös kuivattaa kalaa ja jauhaa sitä ton safkan sekaan väkirehujen sijaan. Toimii pienellä tilalla, isoilla menee kalliiksi ja vaikeaksi.

Eli kala-allergikot eivät voi syödä luomumunia. Vai voiko jostain tietää onko kanaa syötetty kalalla?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Teille jotka ootte syöny luomulihaa ja väitätte sen mauan olevan parempi niin miten syötte lihanne? Tuli tossa paistettua pari viikkoa jauhelihat ilman mitään öljyjä pannulla niin voi kyllä sanoa että öljyt peittää/muuttaa aika mahtavasti lihan makua.
 
Teille jotka ootte syöny luomulihaa ja väitätte sen mauan olevan parempi niin miten syötte lihanne? Tuli tossa paistettua pari viikkoa jauhelihat ilman mitään öljyjä pannulla niin voi kyllä sanoa että öljyt peittää/muuttaa aika mahtavasti lihan makua.

En mä ainakaan mitään öjyjä tms käytä ku jauhelihaa paistan.
 
Teille jotka ootte syöny luomulihaa ja väitätte sen mauan olevan parempi niin miten syötte lihanne? Tuli tossa paistettua pari viikkoa jauhelihat ilman mitään öljyjä pannulla niin voi kyllä sanoa että öljyt peittää/muuttaa aika mahtavasti lihan makua.

Joo ei mitään ylimääräisiä öljyjä tueta ellen sitten halua liottaa mausteita öljyssä ennen paistamista. Silloinkin hyvin pieni määrä öljyä riittää.
 
Kuten sanoin, ei tuota isot tilat tee. Se kalan määrä, kuivaus, jauhaminen ja varastointi maksaa enemmän kuin väkirehut jos oikeasti munatuotantoa pidetään elinkeinona.

Ok. Kiitos tiedosta, tämä on mielenkiintoista. Jossain vaiheessa kun alan pitämään ravintoluentoja, tulee tästä(kin) varmasti kyselyitä. Periaatteessa kuitenkin on siis olemassa riski kala-altistukselle, jos kauppa ottaa myyntiin pienen lähitilan luomumunia?
 
Periaatteessa kuitenkin on siis olemassa riski kala-altistukselle, jos kauppa ottaa myyntiin pienen lähitilan luomumunia?

OFF-TOPIC, mutta kansansivistystä.

Kannattaa kysyä Allergia- ja astmaliitosta.

Selvästi useammin allergioita nykykäsityksen mukaan liioitellaan ja kuvitellaankin; jos oireita ei tule, niin allergian puolesta sopii syödä. (Keliakiahan on sitten käsittääkseni eri juttu.) MUTTA esim. valaanliha-allergia on havaittu suomalaisellakin lapsella, ja tunnetaan muistaakseni kukkakaalista tullut anafylaksia. (Tiedot mainitun liiton kurssilta.) Meillä syö poika Uuden Seelannin karitsaa, ainakin aiemmin suomalaisesta on todennäköisesti tullut oireita. Mahdottoman allergisia lapsia on oikeasti olemassa, aikuisia kai vähemmän.

Jos naapurin äiti sanoo, että lapselle ei sovi antaa kukkakaalia, on äitiä pakko uskoa. Äiti voi kuvitella. Mutta se lapsi voi myös kuolla siihen kukkakaaliin!
 
Ok. Kiitos tiedosta, tämä on mielenkiintoista. Jossain vaiheessa kun alan pitämään ravintoluentoja, tulee tästä(kin) varmasti kyselyitä. Periaatteessa kuitenkin on siis olemassa riski kala-altistukselle, jos kauppa ottaa myyntiin pienen lähitilan luomumunia?
Tähän en osaa suoralta kädeltä heittää mitään, absoluuttisen varmuuden saaminen vaatis varmasti jotain labra- tai ihmiskokeita.

EDIT: Tutkailin vähän noita sääntöjä tarkemmin, ja nykyään on kiellettyä syöttää kanoille kalaa, ainakin jos kyseisten kanojen munat päätyvät elintarvikekäyttöön. Eli ilmeisesti se saattaa allergisoida?
 
OFF-TOPIC, mutta kansansivistystä.

Kannattaa kysyä Allergia- ja astmaliitosta.

Selvästi useammin allergioita nykykäsityksen mukaan liioitellaan ja kuvitellaankin; jos oireita ei tule, niin allergian puolesta sopii syödä. (Keliakiahan on sitten käsittääkseni eri juttu.) MUTTA esim. valaanliha-allergia on havaittu suomalaisellakin lapsella, ja tunnetaan muistaakseni kukkakaalista tullut anafylaksia. (Tiedot mainitun liiton kurssilta.) Meillä syö poika Uuden Seelannin karitsaa, ainakin aiemmin suomalaisesta on todennäköisesti tullut oireita. Mahdottoman allergisia lapsia on oikeasti olemassa, aikuisia kai vähemmän.

Jos naapurin äiti sanoo, että lapselle ei sovi antaa kukkakaalia, on äitiä pakko uskoa. Äiti voi kuvitella. Mutta se lapsi voi myös kuolla siihen kukkakaaliin!

Tähän en osaa suoralta kädeltä heittää mitään, absoluuttisen varmuuden saaminen vaatis varmasti jotain labra- tai ihmiskokeita.

EDIT: Tutkailin vähän noita sääntöjä tarkemmin, ja nykyään on kiellettyä syöttää kanoille kalaa, ainakin jos kyseisten kanojen munat päätyvät elintarvikekäyttöön. Eli ilmeisesti se saattaa allergisoida?

Juu, lasten ravitsemus- ja allergia-asiat ovat kyllä tuttuja. Halusin vain hypoteesilleni vahvistuksen (voiko kalalla ruokittujen kanojen munia olla myynnissä), ja sainkin vastauksen kysymykseeni.

Ja kyllä, paha kala-allergikko voi saada jopa kuolemaan johtavan kohtauksen jos syö mitä tahansa jota on ruokittu kalalla tai sen proteiineja sisältävillä osilla.
 
Testissä ei nyt mitattu jostain syystä kuin kokonaiskolesteroli (6,3), vaikka muutkin piti näkyä. No ehkä saan vielä uuden testin. 10 munaa lähes joka päivä n. kahden vuoden ajan siis mennyt.
 
Testissä ei nyt mitattu jostain syystä kuin kokonaiskolesteroli (6,3), vaikka muutkin piti näkyä. No ehkä saan vielä uuden testin. 10 munaa lähes joka päivä n. kahden vuoden ajan siis mennyt.

Kolme asiaa sen enempää analysoimatta:

- kolesteroli voi olla tuolla tasolla ilman munaakin
- pelkkä kokonaiskolesteroli ei kerro tosiaan kaikkea
- lääkitystä/sairauksia ajatellen tuo ei ole välttämättä liian korkea kolesteroli jos mitään muita riskitekijöitä ei ole
 
Kolme asiaa sen enempää analysoimatta:

- kolesteroli voi olla tuolla tasolla ilman munaakin
- pelkkä kokonaiskolesteroli ei kerro tosiaan kaikkea
- lääkitystä/sairauksia ajatellen tuo ei ole välttämättä liian korkea kolesteroli jos mitään muita riskitekijöitä ei ole
OFFTOPIC, mutta mikä on ns. hyvä taso kolesterolille?
 
OFFTOPIC, mutta mikä on ns. hyvä taso kolesterolille?

No kokonaiskolesterolin arvoa 5 mmol/l pidetään yhtenä haamurajana, että sen yli ei pitäis mennä. Mutta tähän vaikuttaa tosiaan niin moni seikka, ja tästähän on väännetty mediassa kättä pitkään. Eniten vaikuttavat tosiaan HDL/LDL/Triglyseridien suhteet ja muut sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät. Jos liikkuu paljon, ei tupakoi, ei vedä juurikaan viinaa, syö terveellisesti, ei ole ylipainoinen, ei kärsi verenpainetaudista eikä ole sukurasitetta (huonot geenit), niin kolesteroli yli vitosessa ei pitäisi tuntua missään (olettaen että ei huidella missään 7-11 mmol/l). Eri asia on sitten jos on diabetesta tai muuta mähmää haittaamassa elämää.

Joku lääkäri kommentoinee tähän jotain jos haluaa. Ei aloiteta kolesterolisotaa kuitenkaan täällä ;)
 
Noniin sain uuden testin tulokset ja aika hyvät arvot taitavat olla:

Kok. kolesteroli 6.0
HDL 2.49
Trigly 0.58
LDL 3.3

Ruokavaliossa vielä muutama sana. 2009 kesästä asti vhh, josta viime syksynä isompaan määrään hiilareita rasvan määrää samalla pudottaen. Melko paljon tulee edelleen rasvoja (~150g / vrk, ennen ~250g) laidasta laitaan esim. voita, oliiviöljyä, munia (10 päivässä), pähkinöitä, kalaa (joka päivä), kalaöljyä, punaista lihaa, maitotuotteita jne. Kasviksia myös monipuolisesti joka päivä. Eli ainakaan omalla kohdallani rasvapelottelu ei näytä pitävän paikkaansa.
 
Ainoa asia koko munakeskusteluun: Kananmuna on hyväksi, keitä, paista, tee munvoita, vedä raakana, whatever kunhan syöt kiltisti niin hyvä tuleepi.
 
Paistettu vs keitetty muna?
Raakana vissiin imeytyis proteiinit parhaiten mutta ei tommonen kikkailu kiinnosta.

Jostain luin että paistettuna kananmunan rasvat huonontuvat tai jtn?
 
Varmaan mikä tahansa rasva huononee, jos sitä paistaa tarpeeksi kuumalla lämmöllä. Ei kai niitä kananmuniakaan tarvitse missään ahjossa käristää. Tosta kananmunien syönnistä raakana tai keitettynä on väännetty varmaan 20 vuotta. Joka tapauksessa, kun munan proteiineja lämmittää, ne denaturoituvat (hajoavat) ja tarpeeksi pitkään lämmitettynä aminohapot muodostuvat uudelleen (munasta tulee keitettäessä kova). Yksi teoria on, että aminohapot eivät raakana olisi hyvin imeytyvässä muodossa. No tämähän ei varmasti sinänsä pidä paikkaansa, koska kyllä elimistö hajottaa aminohappoketjut joka tapauksessa.

Jotkut ovat joskus myös tutkineet, että avidiini, jota valkuainen sisältää, sitoo biotiinia itseensä. Avidiini ei myöskään hajoa ruoansulatuksessa, joten sen perusteella munista ei saa raakana kaikkea biotiinia irti, vaan ne pitää keittää, koska kuumentaminen hajottaa avidiinin. Tosin on tehty myös tutkimus, että munia pitää keittää vajaa puoli tuntia yli 100-asteisessa vedesää, ennen kuin avidiini hajoaa. Menee aika hifistelyksi.

On myös olemassa tällainen tutkimus, jonka perusteella keitetystä munasta imeytyisi melkein puolet enemmän proteiinia.

Yksi asia minkä takia niitä munia myös kielletään syömästä raakana, on mahdollinen salmonellariski. Jokainen kelatkoon kohdallaan tämän vakavuuden.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom