Keitetty kananmuna

Jos voit heittää tarkempaa analyysia näistä eroista niin arvostaisin, nimim. kotona 1200 munivaa luomukanaa.

Odotan kans sitä kunnon tietoa ennen kun vastaan mitään tähän.

Mä nyt siitä tarkemmasta analyysista tiedä, mutta koska en tiedä onko näitä asioita Suomessa edes tutkittu, niin täytyy luottaa US of A:n dataan. Osa tutkimuksista on varmaan puhdasta luomupropagandaa, ja osa näistä viittaa laitumella hengaaviin kanoihin, mikä taas ei Suomessa ole mahdollista talven takia. Näissä tutkimuksissa menevät näköjään usein myös puurot ja vellit sekaisin, kun viitataan sekä laidunkanoihin, että luomukanoihin. Ja täytyy vielä mainita, että ainakin osan tutkimuksista mitä olen lukenut, on suorittanut "epäviralliset" tahot (joku luomuyhdistys).

Joka tapauksessa, monet väittävät, että luomumuna pitää sisällään:
  • vähemmän kolesterolia ja tyydyttynyttä rasvaa
  • enemmän A- ja E-vitamiineja
  • enemmän omega-kolmosia
  • enemmän betakarotiineja
Toisaalta jotkut väittävät, että heidän tutkimuksissaan:
  • munien makro- ja mikroravinnejakaumassa ei löytynyt mitään eroa
  • luomu-/laidunkanojen munat voivat olla kontaminoituneet (USA:ssa, ei ehkä Suomessa)
Itse olen todennut, että luomumunassa on oranssimpi keltuainen, joten jostain sen väriaineen täytyy tulla (betakaroteeni). Sen lisäksi munat maistuvat vain yksinkertaisesti paremmalta. Kunnes joku toisin todistaa, niin uskoisin tämän johtuvan ainakin osittain muun muassa suuremmasta ravinteiden määrästä. Ja koska saan niitä halvemmalla kuin normikaupasta, niin mikäpä ettei. Uskon myös siihen, että - jos siis kanala noudattaa täysin luomudirektiivejä - ei välillisesti omaan elimistööni pääse mitään rehuista ja muista tulevia lisäaineita.

Ja Suomessa ei pitäisi olla huolta terveysriskeistä (Evira kyllä pitää huolen siitä). Eettisyys ja muu luontodiipa on sitten jokaisen harkittava erikseen...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mä nyt siitä tarkemmasta analyysista tiedä, mutta koska en tiedä onko näitä asioita Suomessa edes tutkittu, niin täytyy luottaa US of A:n dataan. Osa tutkimuksista on varmaan puhdasta luomupropagandaa, ja osa näistä viittaa laitumella hengaaviin kanoihin, mikä taas ei Suomessa ole mahdollista talven takia. Näissä tutkimuksissa menevät näköjään usein myös puurot ja vellit sekaisin, kun viitataan sekä laidunkanoihin, että luomukanoihin. Ja täytyy vielä mainita, että ainakin osan tutkimuksista mitä olen lukenut, on suorittanut "epäviralliset" tahot (joku luomuyhdistys).

Joka tapauksessa, monet väittävät, että luomumuna pitää sisällään:
  • vähemmän kolesterolia ja tyydyttynyttä rasvaa
  • enemmän A- ja E-vitamiineja
  • enemmän omega-kolmosia
  • enemmän betakarotiineja
Toisaalta jotkut väittävät, että heidän tutkimuksissaan:
  • munien makro- ja mikroravinnejakaumassa ei löytynyt mitään eroa
  • luomu-/laidunkanojen munat voivat olla kontaminoituneet (USA:ssa, ei ehkä Suomessa)
Itse olen todennut, että luomumunassa on oranssimpi keltuainen, joten jostain sen väriaineen täytyy tulla (betakaroteeni). Sen lisäksi munat maistuvat vain yksinkertaisesti paremmalta. Kunnes joku toisin todistaa, niin uskoisin tämän johtuvan ainakin osittain muun muassa suuremmasta ravinteiden määrästä. Ja koska saan niitä halvemmalla kuin normikaupasta, niin mikäpä ettei. Uskon myös siihen, että - jos siis kanala noudattaa täysin luomudirektiivejä - ei välillisesti omaan elimistööni pääse mitään rehuista ja muista tulevia lisäaineita.

Ja Suomessa ei pitäisi olla huolta terveysriskeistä (Evira kyllä pitää huolen siitä). Eettisyys ja muu luontodiipa on sitten jokaisen harkittava erikseen...

Tutkitaan jatkuvasti. Valmiita (lue puolueettomia) tutkimustuloksia on vähän, mutta käytännössä tiedämme enemmän.

En ala tähän satuilemaan kotieläintuotannosta sen enempää, mutta munivat kanat ovat yksinkertaisimpia eläimiä kasvattaa, koska kaikki mitä niille syötetään, siirtyy automaattisesti munan ravintoarvoihin. Kanojen ruokinnalla vaikutamme siis oleellisesti munan ravintosisältöön. Esimerkki: luomutuotannossa kanoille ei anneta mitään "lisäravinteita" kuten valkuaista. Valkuaisen määrä ei siis voi olla suurempi luomukanan munassa.

Väite luomumunien paremmasta ravintosisällöstä on siis täysin riippuvainen kanojen ruokinnasta.
 
On muuten nannaa, kotikokin konstein vielä kun keittelee niin ei tartte tapella kuorien kanssa. :)~

Laitatko ne konstit vielä kertauksena tähän? :D

Oma systeemi on: munat kylmään veteen, vesi kiehumaan, 10min vesi pois munat kuivaksi, kylmä vesi niskaan. Välillä lähtee kuoret kuin itsestään, toisinaan lähtee osa valkuaisesta kuorien mukana.
 
Tutkitaan jatkuvasti. Valmiita (lue puolueettomia) tutkimustuloksia on vähän, mutta käytännössä tiedämme enemmän.

En ala tähän satuilemaan kotieläintuotannosta sen enempää, mutta munivat kanat ovat yksinkertaisimpia eläimiä kasvattaa, koska kaikki mitä niille syötetään, siirtyy automaattisesti munan ravintoarvoihin. Kanojen ruokinnalla vaikutamme siis oleellisesti munan ravintosisältöön. Esimerkki: luomutuotannossa kanoille ei anneta mitään "lisäravinteita" kuten valkuaista. Valkuaisen määrä ei siis voi olla suurempi luomukanan munassa.

Väite luomumunien paremmasta ravintosisällöstä on siis täysin riippuvainen kanojen ruokinnasta.

Kiitos tarkennuksesta, olen taas viisaampi.
 
Levy täysille, munat kattilaan, ripaus suolaa, vettä päälle ja kattila levylle. Kun vesi kiehuu kunnolla niin sammutetaan levy ja annetaan olla 5-10min, riippuen siitä monenko minuutin munista tykkää, sitten vedet pois ja munat naamaan. :)
 
Laitatko ne konstit vielä kertauksena tähän? :D

Oma systeemi on: munat kylmään veteen, vesi kiehumaan, 10min vesi pois munat kuivaksi, kylmä vesi niskaan. Välillä lähtee kuoret kuin itsestään, toisinaan lähtee osa valkuaisesta kuorien mukana.

Riippuu ihan munien iästä miten se kuori lähtee. Tuoreemmista lähtee tosi huonosti ja ainut vaihtoehto on vetää muna halki ja veitsellä/lusikalla kaivaa puolikas esiin.
 
Ite vedin kanssa 10 kunta munaa paivässä ja kokonaiskolesteroli oli 2,9..
 
Sais kanat opetella munimaan kestävämpiä munia niin sais pakattua ne vaikka pusseihin eikä tarviis täyttää kaappeja kennoilla. Mulla menee 5 päivässä, yleensä munakkaan muodossa, eikä ainakaan vielä ole mitenkään huolestuttavat kolesteroliarvot.
 
Sais kanat opetella munimaan kestävämpiä munia niin sais pakattua ne vaikka pusseihin eikä tarviis täyttää kaappeja kennoilla. Mulla menee 5 päivässä, yleensä munakkaan muodossa, eikä ainakaan vielä ole mitenkään huolestuttavat kolesteroliarvot.

Jos munakkaana vedät niin voithan sä rikkoa ne johonkin astiaan?
 
Tutkitaan jatkuvasti. Valmiita (lue puolueettomia) tutkimustuloksia on vähän, mutta käytännössä tiedämme enemmän.

En ala tähän satuilemaan kotieläintuotannosta sen enempää, mutta munivat kanat ovat yksinkertaisimpia eläimiä kasvattaa, koska kaikki mitä niille syötetään, siirtyy automaattisesti munan ravintoarvoihin. Kanojen ruokinnalla vaikutamme siis oleellisesti munan ravintosisältöön. Esimerkki: luomutuotannossa kanoille ei anneta mitään "lisäravinteita" kuten valkuaista. Valkuaisen määrä ei siis voi olla suurempi luomukanan munassa.

Väite luomumunien paremmasta ravintosisällöstä on siis täysin riippuvainen kanojen ruokinnasta.

Tuleeko yllätyksenä jos sanon että tehotuotettujen kanojen ravintoarvo on huonompi kuin luomukanojen puhumattakaan.. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-08/uom-pft080811.php
 
Sen lisäksi munat maistuvat vain yksinkertaisesti paremmalta.
Se on jännä miten ihmisen mieli muokkaa asioita. No, en kiellä tietenkään etteikö ne sun mielestä maistu paremmalta ja hyvä tietysti niin, jos kerran maistuu, mutta mietinpä vain onko tämä aistimus ihan todellista. Jotkut väittää, että jollakin hienolla suolalla ruoka maistuu paljon paremmalta, kuin tavallisella suolalla. Itse en ole tätä pystynyt kyllä todentamaan, vaikka olen kokeillut monen monta kertaa. Hyvin menneen treenin jälkeen näytät peilistä paljon paremmalta kuin yleensä. Taitaa olla harhaa. Helvetin kalliin ja laadukkaan auton omistajat ovat tyytyväisempiä autoonsa, kuin halvan auton omistajat, vaikka vikoja olisi kolme kertaa enemmän. Täytyy olla tyytyväinen, kun on kerran tullut kallis ja hieno ostettua. Ja ostin minäkin kerran kaupasta vahingossa luomumunia ja huomasin erheeni vasta kennon kiskottuani. En missään vaiheessa huomannut mitään makueroa. Ei tullut mieleen, että onpas nää hyviä munia. Mutta sama se kai onko se makuelämys sitten aito, vai placeboa, kunhan se on olemassa ja käyttäjä on tyytyväinen.
 
Se on jännä miten ihmisen mieli muokkaa asioita. No, en kiellä tietenkään etteikö ne sun mielestä maistu paremmalta ja hyvä tietysti niin, jos kerran maistuu, mutta mietinpä vain onko tämä aistimus ihan todellista. Jotkut väittää, että jollakin hienolla suolalla ruoka maistuu paljon paremmalta, kuin tavallisella suolalla. Itse en ole tätä pystynyt kyllä todentamaan, vaikka olen kokeillut monen monta kertaa. Hyvin menneen treenin jälkeen näytät peilistä paljon paremmalta kuin yleensä. Taitaa olla harhaa. Helvetin kalliin ja laadukkaan auton omistajat ovat tyytyväisempiä autoonsa, kuin halvan auton omistajat, vaikka vikoja olisi kolme kertaa enemmän. Täytyy olla tyytyväinen, kun on kerran tullut kallis ja hieno ostettua. Ja ostin minäkin kerran kaupasta vahingossa luomumunia ja huomasin erheeni vasta kennon kiskottuani. En missään vaiheessa huomannut mitään makueroa. Ei tullut mieleen, että onpas nää hyviä munia. Mutta sama se kai onko se makuelämys sitten aito, vai placeboa, kunhan se on olemassa ja käyttäjä on tyytyväinen.

Mun uudempi auto on käynyt jo luvattoman monta kertaa huollossa ja näytän aina paremmalta kuin yleensä :)

En minäkään huomaa eroa läheskään kaikissa luomuissa tai muuten vaan "hienoissa" asioissa. Munat ja vastajauhettu luomuliha ovat sellaisia jossa huomaan, mutta esim. jossain mehussa ja maidossa ei ole mitään eroa. Ostin kerran Kopi Luwak -kahvia (sitä näätien paskomaa). Maksoi helvetisti, mutta maistui mielestäni ihan paskalle. Silloin ajattelin, että en vain osaa maistaa, tähänkin varmaan tarvitaan joku eliittigeeni, mut tajusin myöhemmin, että se tosiaan oli mielestäni ihan skeidaa. Ei siis maistunut paremmalta vaikka oli olevinaan niin hienoa kamaa :) Se on totta, että ihminen varmaan alitajuisesti puolustelee eettisiä tai kalliita ostoksiaan todellakin muokkaamalla asioita mielessään. Samalla tavalla huippukokkien ja äitien ruoka maistuu paremmalta kuin omat sipellykset :)

Olen täysin samaa mieltä, että käyttäjän tyytyväisyys (lopputulos) ratkaisee, ei välttämättä niinkään se miten se saavutetaan.
 
Mun uudempi auto on käynyt jo luvattoman monta kertaa huollossa ja näytän aina paremmalta kuin yleensä :)

En minäkään huomaa eroa läheskään kaikissa luomuissa tai muuten vaan "hienoissa" asioissa. Munat ja vastajauhettu luomuliha ovat sellaisia jossa huomaan, mutta esim. jossain mehussa ja maidossa ei ole mitään eroa. Ostin kerran Kopi Luwak -kahvia (sitä näätien paskomaa). Maksoi helvetisti, mutta maistui mielestäni ihan paskalle. Silloin ajattelin, että en vain osaa maistaa, tähänkin varmaan tarvitaan joku eliittigeeni, mut tajusin myöhemmin, että se tosiaan oli mielestäni ihan skeidaa. Ei siis maistunut paremmalta vaikka oli olevinaan niin hienoa kamaa :) Se on totta, että ihminen varmaan alitajuisesti puolustelee eettisiä tai kalliita ostoksiaan todellakin muokkaamalla asioita mielessään. Samalla tavalla huippukokkien ja äitien ruoka maistuu paremmalta kuin omat sipellykset :)

Olen täysin samaa mieltä, että käyttäjän tyytyväisyys (lopputulos) ratkaisee, ei välttämättä niinkään se miten se saavutetaan.

Kuulin, että a-studiossahan tehtiin joku testi missä syötettiin paikalla olleille tavallista, sekä luomua. Eivät huomanneet eroa.

Oon samoilla linjoilla Timon kanssa tästä, että lihassa eron huomaa. Munissa en ole huomannut. Enkä puhu edes luomulihasta, vaan esim Kivikylän tehtaan myymälästä ostetusta. Myös suoraan tilalta ostettu liha aivan eri luokkaa mitä kaupan sikanauta. Naurettavinta tässä on se, että hinta on yleensä tilalta tai tehtaan myymälöistä ostettaessa halvempi.
 
Tutkitaan jatkuvasti. Valmiita (lue puolueettomia) tutkimustuloksia on vähän, mutta käytännössä tiedämme enemmän.

En ala tähän satuilemaan kotieläintuotannosta sen enempää, mutta munivat kanat ovat yksinkertaisimpia eläimiä kasvattaa, koska kaikki mitä niille syötetään, siirtyy automaattisesti munan ravintoarvoihin. Kanojen ruokinnalla vaikutamme siis oleellisesti munan ravintosisältöön. Esimerkki: luomutuotannossa kanoille ei anneta mitään "lisäravinteita" kuten valkuaista. Valkuaisen määrä ei siis voi olla suurempi luomukanan munassa.

Väite luomumunien paremmasta ravintosisällöstä on siis täysin riippuvainen kanojen ruokinnasta.
Tässä ollaan asian ytimessä, ruokinnan merkitystä korostetaan. Esim. jos jättää kalkin pois ruoasta, tulee kuorettomia munia. En tosin tiedä mitä tarkoitat lisäravinteilla, sillä on olemassa myös luomutuotantoon hyväksyttyjä väkirehuja, jotka sisältävät valkuaista. Valkuaisen määrää säätelee myös kanoille syötetyn viljan laatu, lajike sekä määrä.

EDIT: Tottakai suoraan tilalta ostettaessa on halvempaa, mistä luulet kaupan sen voiton käärivän?
 
Tässä ollaan asian ytimessä, ruokinnan merkitystä korostetaan. Esim. jos jättää kalkin pois ruoasta, tulee kuorettomia munia. En tosin tiedä mitä tarkoitat lisäravinteilla, sillä on olemassa myös luomutuotantoon hyväksyttyjä väkirehuja, jotka sisältävät valkuaista. Valkuaisen määrää säätelee myös kanoille syötetyn viljan laatu, lajike sekä määrä.

EDIT: Tottakai suoraan tilalta ostettaessa on halvempaa, mistä luulet kaupan sen voiton käärivän?

Esim. rehutiiviste, mitä ei luomuille syötetä. Täytyy kyllä nyt myöntää, että en tiedä luomujen ruokinnasta ihan hirveästi käytännössä, joten en sano enempää.

Ja joo siis kaupan määräävä asemahan on suurin ongelma jokaisella alkutuotannon alalla.
 
Eiköhän se pointti ole siinä että kanan ravinnon ei kuulu olla rehua vaan 95% proteiinia/rasvaa. Jos kanat laittaa "luntoon" niin ne syö vaistomaisesti ötököitä yms pieniä elukoita maasta, ei viljaa tms rehua... Turha sitä siis edes olettaa että olisivat samaa tavaraa. Maut ja värit ovat ainakin paljon parempia
 
Eiköhän se pointti ole siinä että kanan ravinnon ei kuulu olla rehua vaan 95% proteiinia/rasvaa. Jos kanat laittaa "luntoon" niin ne syö vaistomaisesti ötököitä yms pieniä elukoita maasta, ei viljaa tms rehua... Turha sitä siis edes olettaa että olisivat samaa tavaraa. Maut ja värit ovat ainakin paljon parempia
Lähestulkoon ainoita asioita mitä ne ei suostu syömään on nokkoset, ötököitä ne ei käsittääkseni pysty edes kunnolla sulattamaan. Luomuruokintaan kuuluu käytännössä kaura, ohra, herne, rypsäri, kivennäiset ja väkirehutiivisteet. Osa tykkää myös kuivattaa kalaa ja jauhaa sitä ton safkan sekaan väkirehujen sijaan. Toimii pienellä tilalla, isoilla menee kalliiksi ja vaikeaksi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom