kananmunat

skuge sanoi:
up^saatana :evil:
Katso tuolta arvot, eli siis kyseessä "Kananmuna kuorineen punnittu". Laske sitten kananmunan koon mukaan, mitä tuosta tulee, niin saat asiaan selvyyden.

Tuossa muut kananmuna-haun tulokset ihmeteltäviksesi.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Uskon kanssa vahvasti tohon perinnöllisyyden vaikutukseen kolesteroliarvoissa,koska olen vetänyt kananmunia runsaalla kädellä toista kymmentä vuotta.

edit:siis ja arvot alhaiset
 
Snake sanoi:
Uskon kanssa vahvasti tohon perinnöllisyyden vaikutukseen kolesteroliarvoissa,koska olen vetänyt kananmunia runsaalla kädellä toista kymmentä vuotta.

edit:siis ja arvot alhaiset

Harvalla ihmisellä kananmunat nostavat kolesterolia. Suomessa tuollaisia lienee n.10 000. Ei siis ole mikään lottovoitto, jos kananmunat eivät nosta kolesterolia. Näyttäkää tutkimus joka osoittaa sydäntauti riskin kohoamista edes osalla ihmisistä kananmunan syöntiä lisäämällä. Eikö löydy? :kippis1:
 
Critter sanoi:
Harvalla ihmisellä kananmunat nostavat kolesterolia. Suomessa tuollaisia lienee n.10 000. Ei siis ole mikään lottovoitto, jos kananmunat eivät nosta kolesterolia. Näyttäkää tutkimus joka osoittaa sydäntauti riskin kohoamista edes osalla ihmisistä kananmunan syöntiä lisäämällä. Eikö löydy? :kippis1:

Ja moniko näistä 10.000 syö muutenkin päin vittua? Eli onko se vika sittenkään niissä kananmunissa näidenkään kohdalla?
 
Timba79 sanoi:
Ja moniko näistä 10.000 syö muutenkin päin vittua? Eli onko se vika sittenkään niissä kananmunissa näidenkään kohdalla?

Siis tuo 10 000 on eräiden asiantuntijoiden esittämä arvio geenien perusteella. Arvio siitä, kuinka monella kananmunien syönti KOHOTTAISI kolesteroliarvoja. Sellaisia, joilla on korkeat kolesteroli-arvot ja syövät kananmunia löytyy paljon useampia.
 
Olen syönyt munia lähes päivittäin melkein 20 vuoden ajan (kotona kanala) ja tässä olen. Arvot ihan normaalit. IMO korkea kolestroli johtuu kyllä ihan muista herkuista, kuin munista. :)
 
Critter sanoi:
Harvalla ihmisellä kananmunat nostavat kolesterolia. Suomessa tuollaisia lienee n.10 000. Ei siis ole mikään lottovoitto, jos kananmunat eivät nosta kolesterolia. Näyttäkää tutkimus joka osoittaa sydäntauti riskin kohoamista edes osalla ihmisistä kananmunan syöntiä lisäämällä. Eikö löydy? :kippis1:

Joo,enemmänkin halusin viitata tuohon,että uskon kolesteroliarvojen geneettiseen vaikutukseen,kun kaksi "päin vittua" syövää voi omata huonot tai hyvät arvot.
 
Tuosta kolesterolista vielä hiukkasen...on olemassa 3 eri tyyppisiä ihmisiä.
1. voi syödä kolesterolia ilman ko. arvon nousua veressä...edustaa enemmistöä väestöstä
2. syöty kolesteroli nostaa veren kolesteroli arvoja.
3. elimistö tuottaa liikaa kolesterolia...arvot kohollaan vaikka ei olisi ikinä kolesterolia syönnytkään.

Ja mitä tulee tuohon kohonneeseeen kolesteroliarvoon kohtien 2 ja 3 tapauksissa...enpä olisi kovin huolestunut jos vain muutoin ravintopuoli on kondiksessa...sopivasti rasvoja, proteiinia ja antioksidantteja, sekä matalalla GK arvolla hiilihydraatteja ja lisäksi HDL:n osuus on vähintään 1/4 kokonaiskolesterolimäärästä...niin eipä pitäisi olla hätä päivää.

Kohdan 1 tyypitkin voivat saada kolesteroliarvonsa kohoamaan, mutta tällöin kyseessä on todella retuperällä oleva ruokavalio...paljon sokereita...kovia rasvoja...siis perinteisiä "herkkuja"...ja tällöin kyllä on aihetta olla terveytensä puolesta huolissaan.
 
Pii sanoi:
edustaa paljon sokereita...kovia rasvoja...

Niin, käsittääkseni kolesteroliarvojen nousu ei johdu niinkään eläinrasvoista, kuin liiasta hiilihydraatista ja MuFa:n (yks.tyydyttymätön) puutteesta. Esimerkiksi nauta ja possu ovat hyviä nostamaan tyydyttymättömien rasvojen osuutta ruokavaliossa. Eläinrasvat eivät aiheuta sydäntauteja! Noin keskimääräisesti.
 
Miten kaikki tämä keskustelu heijastuu rypsiöljyn käyttöön? Muistaakseni katsoin pullon kyljestä, että linoleenin (n-6 pufa) osuus oli alfa-linoleenihappoa (n-3) suurempi - oliko jopa 3:1, pitää tarkistaa kun käyn yläkerrassa - eli "terveellisestä" rypsiöljystä saakin suuremmassa suhteessa haitallisia, hapettumiselle alttiimpia monityydyttymättömiä rasvahappoja. Oliiviöljyssähän on runsaasti mufaa, eli kannattaisikö ehkä sittenkin vaihtaa siihen hyvien rasvojen lähteenä ruoanlaitossa? Taitaa olla sama juttu kasvisrasvalevitteiden kanssa, joiden mainostetaan sisältävän omega-3:sia ja 6:sia. Onneksi sentään antioksidanttien (A-,C-,E-vitamiinit, seleeni, karoteenit jne) saanti on säännöllistä vitamiinien muodossa, tässähän menee henki.
 
ylikuntoilija sanoi:
Miten kaikki tämä keskustelu heijastuu rypsiöljyn käyttöön? Muistaakseni katsoin pullon kyljestä, että linoleenin (n-6 pufa) osuus oli alfa-linoleenihappoa (n-3) suurempi - oliko jopa 3:1, pitää tarkistaa kun käyn yläkerrassa - eli "terveellisestä" rypsiöljystä saakin suuremmassa suhteessa haitallisia, hapettumiselle alttiimpia monityydyttymättömiä rasvahappoja. Oliiviöljyssähän on runsaasti mufaa, eli kannattaisikö ehkä sittenkin vaihtaa siihen hyvien rasvojen lähteenä ruoanlaitossa? Taitaa olla sama juttu kasvisrasvalevitteiden kanssa, joiden mainostetaan sisältävän omega-3:sia ja 6:sia. Onneksi sentään antioksidanttien (A-,C-,E-vitamiinit, seleeni, karoteenit jne) saanti on säännöllistä vitamiinien muodossa, tässähän menee henki.

1.Suhteella ei ole merkitystä tuotteessa, vaan kokonaisravinnossa. Oliiviöljy on omega-6:ten suhteen parempi vaihtoehto kuin rypsäri, vaikka rypsärissä on suhde 1:2 vrt oliiviöljyn 1:20. Kokonaismääräratkaisee, rypsiöljyn omega-3 kun ei kuitenkaan auta ihmistä liiemmin, vrt. huono muuntosuhde DHA/EPA-hapoiksi. Oliiviöljy siis parempi kuin rypsäri. Rypsäriä vaan mainostetaan, onhan se sentään kotimaista. Tämä taas yksi epäkohta ravintovalistuksessa. Samaan aikaan ihmisiä pelotellaan KTL:n pääjohtajan suulla mm."pähkinöiden rasvan olevan pääasiassa tyydyttynyttä" :rolleyes: Tosin oliiviöljykään ei ole paras vaihtoehto paistorasvaksi, mm.kookosöljy ja ihra/ laardi ovat parempia vaihtoehtoja.

2. Kasvirasvalevitteet ovat perkeleestä. Vaikka nykyisin margariinit eivät sisälläkään transrasvoja, ainakaan samaan malliin kuin Floran kulta-aikana 70-luvulla, tuo näiden pääasiassa monityydyttymättömiä rasvoja sisältävien öljyjen muokkaaminen erinäisiä ongelmia. Ensinnäkin, kasvirasvojen kovettaminen luo joukon normaaleja luonnonrasvoja pitkäketjuisempia tyydyttyneitä. Näiden vaikutus on terveydelle epäedullinen, toisin kuin luonnollisten eläinrasvojen. Lisäksi saattaa syntyä (ja varmasti syntyykin) huonoja transrasvoja. Ja nimenomaan huonoja. Eli myös transrasvoja on hyviä. Esimerkkinä lehmän pötsissään valmistamat transrasvat (mm.maidossa) on useissa tutkimuksissa todettu terveydelle edullisiksi.
 
Ylikuntoilija: B&K, nyttemmin BODY

Nojoo täytyisi olla varmaan vähän tarkempi, mutta pääpointti oli justiinsa että keltuaista nassuun vaan. Kaipa mun pääkoppa toimii eri tavalla kuin muiden, jos toimii ollenkaan :)

Ja kannattaa sitten ostaa "Hyvän olon munia" niissä EPA:ta ja DHA:ta...
 
Critter sanoi:
Kokonaismäärä ratkaisee

Tuohon olisi hyvä saada selvyys. En nyt viitsi liittää kauheasti kuvia ja lainata sivukaupalla tekstiä, kannattaa katsoa käyttämäni lähde.

"Elimistö pystyy pidentämään ja lisäämään kaksoissidoksia saman sarjan, kuten n-6- tai n-3-sarjan rasvahappoihin. Osa välttämättömistä rasvahapoista muutetaan maksassa 20- ja 22-hiilisiksi rasvahapoiksi. N-6- ja n-3-sarjan rasvahapot kilpailevat samoista desaturaasi- ja ketjunpidennysentsyymeistä. Esimerkiksi samat entsyymit katalysoivat n-3-sarjan alfalinoleenihapon muuntamista eikosapentaeenihapoksi (20:5n-3) ja n-6-sarjan linolihapon
muuntamista arakidonihapoksi (20:4n-6). Linolihapon <B>määrä</B> vaikuttaa alfalinoleenihapon muuntamiseen pidempiketjuisiksi johdannaisiksi: runsaasti n-6-sarjan linolihappoa sisältävä ruokavalio saattaa estää pidempiketjuisten n-3-sarjan rasvahappojen muodostuksen."

"Se, mitä eikosanoideja eri kudoksissa tuotetaan, riippuu pitkälti lähtörasvahappojen keskinäisistä suhteista. Koska ravinnon rasvahappokoostumuksella voidaan vaikuttaa solukalvojen rasvahappokoostumukseen, voidaan vaikuttaa myös siihen, muodostuuko elimistössä edullisia, neutraaleja vai epäedullisia eikosanoideja. Länsimaisessa ruokavaliossa n-6-rasvahappojen saanti <B>suhteessa</B> n-3-rasvahappojen saantiin saattaa olla jopa kymmenkertaista. Solukalvojen arakidonihapon (20:4n-6) pitoisuus on näin jatkuvasti suuri ja eikosanoidisynteesi tuottaa pääasiassa 2-sarjan prostanoideja ja 4-sarjan leukotrieenejä."

<a href="http://www.margariinitiedotus.fi/julkaisut/valttamattomat_rasvahapot.pdf" TARGET="_BLANK">Lähde</a>
 
astro sanoi:
Tuohon olisi hyvä saada selvyys. En nyt viitsi liittää kauheasti kuvia ja lainata sivukaupalla tekstiä, kannattaa katsoa käyttämäni lähde.

"Elimistö pystyy pidentämään ja lisäämään kaksoissidoksia saman sarjan, kuten n-6- tai n-3-sarjan rasvahappoihin. Osa välttämättömistä rasvahapoista muutetaan maksassa 20- ja 22-hiilisiksi rasvahapoiksi. N-6- ja n-3-sarjan rasvahapot kilpailevat samoista desaturaasi- ja ketjunpidennysentsyymeistä. Esimerkiksi samat entsyymit katalysoivat n-3-sarjan alfalinoleenihapon muuntamista eikosapentaeenihapoksi (20:5n-3) ja n-6-sarjan linolihapon
muuntamista arakidonihapoksi (20:4n-6). Linolihapon <B>määrä</B> vaikuttaa alfalinoleenihapon muuntamiseen pidempiketjuisiksi johdannaisiksi: runsaasti n-6-sarjan linolihappoa sisältävä ruokavalio saattaa estää pidempiketjuisten n-3-sarjan rasvahappojen muodostuksen."

"Se, mitä eikosanoideja eri kudoksissa tuotetaan, riippuu pitkälti lähtörasvahappojen keskinäisistä suhteista. Koska ravinnon rasvahappokoostumuksella voidaan vaikuttaa solukalvojen rasvahappokoostumukseen, voidaan vaikuttaa myös siihen, muodostuuko elimistössä edullisia, neutraaleja vai epäedullisia eikosanoideja. Länsimaisessa ruokavaliossa n-6-rasvahappojen saanti <B>suhteessa</B> n-3-rasvahappojen saantiin saattaa olla jopa kymmenkertaista. Solukalvojen arakidonihapon (20:4n-6) pitoisuus on näin jatkuvasti suuri ja eikosanoidisynteesi tuottaa pääasiassa 2-sarjan prostanoideja ja 4-sarjan leukotrieenejä."

<a href="http://www.margariinitiedotus.fi/julkaisut/valttamattomat_rasvahapot.pdf" TARGET="_BLANK">Lähde</a>


Lähde ei toimi? No kuitenkin, tarkoitin kuitenkin tuolla "kokonaismäärä ratkaisee" lauseella jonkin ruoka-aineen suhdetta. Tottakai tuo suhde kokonaisravinnossa on tärkeä liikuttaessa molempien rasvahappojen kokonaismäärissä kohtuuden rajoissa. Esimerkiksi itsellä päivittäin omega-kutosia n.8-10g aj omega-3:sia n.1-3g. Ja muistakaa, omega-3:lla ei itsessään ole niin tärkeää merkitystä, EPA ja DHA ovat ratkaisevimpia, jotka toki kuuluvat em.sarjaan.
 
Critter sanoi:
Lähde ei toimi?

Kyllä pitäisi, se on pdf-tiedosto joten tarvitset esim. adobe acrobatin lukeaksesi sellaisia. Laitan kuitenkin liitteenä mielestäni hyvin havainnollistavan kuvan.

Mm. Barry Sears kirjassaan Omega Zone selitti miten arakidonihaposta (AA) tuotetaan vaikutukseltaan epäsuotuisia eikosanoideja. Kuvasta näkee että LA->GLA->DGLA->AA. DGLA:sta tehdään kuitenkin "hyviä" eikosanoideja joten LA:n eliminoiminen ravinnosta (jos olisi mahdollista) ei ole kannattavaa (ellei sitten saisi (D)GLA:ta). Se mitä sitten kannattaisi tehdä on minimoidan AA:n määrä? Esim. kananmunat sisältävät paljon AA:tä, mutta ne on muuten niin hyviä että minkäs teet :) En tiedä kuinka tehokkaasti DGLA->AA muunnos tapahtuu ihmisessä mutta siihen vaikuttaa insuliini, joka siis aktivoi delta-5-desaturaasia. Kuten edellisestä postistani käy ilmi, sama desaturaasientsyymi vastaa myös ETA->EPA joten myös siitä syystä kannattaa ravinnosta saada EPA:t.

Täällä on joskus tainnut olla rypsäri vs. oliiviöljy keskustelukin. Itse en ole edes harkinnut oliiviöljyä koska se on niin pahaa :nolo:

ylikuntoilija sanoi:
tässähän menee henki.

Sanos muuta. Tai ainakin yöunet :)
 

Liitteet

  • rasva.jpg
    rasva.jpg
    59,5 KB · Katsottu: 267
astro sanoi:
Täällä on joskus tainnut olla rypsäri vs. oliiviöljy keskustelukin. Itse en ole edes harkinnut oliiviöljyä koska se on niin pahaa :nolo:

Sanos muuta. Tai ainakin yöunet :)

Nii-in, joko pahaa tai 60 euron litrahintaan. Se jos mikä vie yöunet :o
 
Pii sanoi:
Tuosta kolesterolista vielä hiukkasen...on olemassa 3 eri tyyppisiä ihmisiä.
1. voi syödä kolesterolia ilman ko. arvon nousua veressä...edustaa enemmistöä väestöstä
2. syöty kolesteroli nostaa veren kolesteroli arvoja.
3. elimistö tuottaa liikaa kolesterolia...arvot kohollaan vaikka ei olisi ikinä kolesterolia syönnytkään.
Vaikka en mitään tiedäkään niin olen tullut samaan johtopäätökseen. Omasta kokemuksesta voin kertoa että kananmunat, voi ja pekoni ym. epäterveelliset ravintoaineet ovat kuuluneet ruokavalioon mutta kolesteroliarvot on pysyneet ihan aisoissa. Kokonaiskolesteroli on hyvä ja hyvää kolesterolia on sopivasti jne.
Joko ihmisten huonot kolesteroliarvot johtuvat huonosta tuurista geenien suhteen tai sitten asiaan vaikuttaa jokinn sellainen ravintoaine josta ei yleisesti osata varoitella (esim sokeri).
 
laiskaluu sanoi:
Joko ihmisten huonot kolesteroliarvot johtuvat huonosta tuurista geenien suhteen tai sitten asiaan vaikuttaa jokinn sellainen ravintoaine josta ei yleisesti osata varoitella (esim sokeri).

Kyllä tästä kolesteroliarvojen nostajista ja laskijoista on hyvinkin tietoa, mutta jostain kumman syystä suomalaiset virallisen linjan lääkärit pimittävät tietoa. Hiilihydraatin haitallisuudesta on useita satoja tutkimuksia, tekijöinä mm. Harvard, Oxford, Duke... Vituttaa vain, kun ravintoasioissa ollaan näin metsässä nykyisin, eikä uskalleta virhettä, mikä tehtiin mm. Pohjois-Karjala projektissa
 

Suositut

Back
Ylös Bottom