Kaloreita rypsiöljyllä?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Mitä mieltä olette tästä päivittäisestä setistä mitä syön joka päivä about, ei nyt ihan tarkalleen, mutta suunnilleen. Eihän nyt joka päivä voi ihan samanlailla syödä...

aamulla:

-purkki tonnikalaa
-noin 2dl puuroa+vettä+rypsiöljyä reilu tujaus:thumbs:
(nälkä ainakin pysyy hyvin loitolla)
-mehua/maitoa
-jugurttia

---Pari tuntia siitä---

-purkki maitorahkaa(250g)

---RUOKAA----

---pari tuntia siitä---

-purkki maitorahkaa(250g)+hedelmiä

---RUOKAA---

---tunti-puolitoista---

-jotain pientä

JA ILLALLA

-Iso lautasellinen puuroa, johon rypsiöljyä tujaus
-leipää
-jugurttia
-(ehkä muutama kananmuna vielä kyytipojaksi

onko hyvä massanhakumielessä vaiko ihan:anssi::david::arvi:
 
Tottakai meillä Suomessa puhutaan rypsiöljyn puolesta, koska meillä sitä valmistetaankin. Oliiviöljy taas on enempi Etelä-Euroopan juttu.

Tuskin rypsiöljy ketään tappaa mutta syy, miksi sitä ei todellakaan kannata lisätä isoja määriä ruokavalioon on sen sisältämät monityydyttymättömät rasvahapot. Yleensä vaan suositellaan että paljon pehmeitä rasvoja, vähän kovia, mutta ei se välttis ole ihan niin yksinkertaista.

Monityydyttymättömät rasvahapot nimittäin hapettuu paljon herkemmin kuin kertatyydyttymättömät tai tyydyttyneet. Hapettuminen taas aiheuttaa kaikkea pahaa, kuten esimerkiksi syöpää. Yleinen käsitys ravitsemusasiantuntijoiden keskuudessa on, että enemmän pehmeitä rasvoja kuin kovia: kertatyydyttymättömillä saa siis pehmeiden rasvojen edut ilman sitä hapettumisvaaraa. Jos paistat öljyllä safkaa, tilanne on vielä pahempi.

Tosiaan, pikkumäärät tuskin haittaa mutta kuten tässä aiheessakin, kaverit meinaa vetää puolta desiä rypsiöljyä päivässä. Oliiviöljystä ei kukaan sano mitään pahaa, sen edut tunnetaan ympäri maailmaa. Kertatyydyttymättömät rasvahapot, joita siis se oliiviöljy sisältää, on kaikista neutraaleimpia rasvoja. Tyydyttyneiden riskit kaikki tietää (sydän- ja verisuonitaudit mm.) ja monityydyttymättömissä on omat riskinsä. Jos katsoo ravitsemussuosituksiakin, suositellaan kertatyydyttymättömiä vedettäväksi eniten. Ainut mitä ne aiheuttaa on lihominen:).

Ja sitten vielä niistä omegoista. Omega kolmosia on erilaisia ja rypsiöljyn omegat ei todellakaan ole niitä samoja joita myydään kalaöljykapseleissa: EPA ja DHA. Rypsiöljy sisältää alfalinoleenihappoa joka on siis ihan eri juttu kuin kalan sisältämät omegat. Jos haluaa saada omega kolmosensa kondikseen, kannattaa alkaa syömään rasvaista kalaa (esim. makrilli ja ankerias), josta saa vielä hyvät prodet päälle tai sitten ihan vaan ostaa kalaöljyjä.

Eikä omega kutostenkaan takia rypsiöljyä kannata vetää: länsimaalaisessa ruokavaliossa nimenomaan liiat omega kutoset on ongelma. Omega kolmosia saadaan liian vähän (mm. liian vähän kalaa) ja kutosia liikaa. Asiaa on tutkittu vielä aika vähän, mutta tehdyt tutkimukset on selkeästi puoltaneet sitä, että omega kolmosten lisääminen suhteessa kutosiin antaa monia terveysvaikutuksia, kuten alentuneita tulehdusarvoja.


Tyydyttyneiden riskit kaikki tietää (sydän- ja verisuonitaudit mm.) ja monityydyttymättömissä on omat riskinsä.

Eläinrasvan saannin ja sydän- ja verisuonitautien yhteys ei ole lainkaan selvä. Tietääkseni missään ei ole sitä uskottavaa ja alkuperäistä tutkimusta, joka tämän osoittaisi todeksi.

Minäkin luulin ennen, että ravitsemussuositusten laatijat ovat rehellisiä ihmisiä. Oikeasti bisnes, politiikka ja kaikenlainen kähmintä vaikuttavat suosituksiin paljon enemmän kuin tiede ja havainnot todellisuudesta.

Muutamat asioista perillä olevat lääkärit ja tiedemiehet ovat ankarasti arvostelleet ravintosuosituksia, elintarvikebisnestä, lääkebisnestä ja joitakin yliopistojen professoreita. Kyseessä on uskomaton vyyhti, jossa raha ja arvovalta voittaa terveyden edistämisen.

Epätoivoisesti Kansanterveyslaitos, Sydänliitto ja Diabetesliitto yrittävät estää suomalaisia saamasta puolueetonta tietoa ravinnosta. Koska nämä mätäpesäkkeet eivät voi kieltää esim. kirjan julkaisemista, blogin pitämistä eikä kaikkia mahdollisia lehtijuttuja, kriitikotkin voivat päästä sanomaan jotain.
 
Se taitaa olla ainoastaan nuo "transrasvat", joiden haitallisuudesta palttiaraa kaikki organisaatiot ovat yhtämieltä (ei tietenkään ettenkö olisi avoin vastaisillekin tutkimuksille).

Viralliset tahot hehkuttavat monipuolista ruokavaliota, mikä tavalliselle dallaajalle on vallan mainio elämäntapa, mutta asettaa omat haasteensa etenkin proteiinin saannille.
 
Mitä mieltä olette tästä päivittäisestä setistä mitä syön joka päivä about, ei nyt ihan tarkalleen, mutta suunnilleen. Eihän nyt joka päivä voi ihan samanlailla syödä...

aamulla:

-purkki tonnikalaa
-noin 2dl puuroa+vettä+rypsiöljyä reilu tujaus:thumbs:
(nälkä ainakin pysyy hyvin loitolla)
-mehua/maitoa
-jugurttia

---Pari tuntia siitä---

-purkki maitorahkaa(250g)

---RUOKAA----

---pari tuntia siitä---

-purkki maitorahkaa(250g)+hedelmiä

---RUOKAA---

---tunti-puolitoista---

-jotain pientä

JA ILLALLA

-Iso lautasellinen puuroa, johon rypsiöljyä tujaus
-leipää
-jugurttia
-(ehkä muutama kananmuna vielä kyytipojaksi

onko hyvä massanhakumielessä vaiko ihan:anssi::david::arvi:

"Ruokaa" on aika laaja käsite. Ainakin illallinen pisti silmään, sieltä hiilarit pois, eli ei puuroja tai leipiä. Jogurtin tilalle maitorahkaa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom