Kaloreita rypsiöljyllä?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Ilman muuta puhdasta rasvaa lisää ruokavalioon vaan jos kerta noitten prodejenkin määrä näyttää olevan riittävä...Itse en vetäisi rypsiöljyä koska siinä on paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja jotka ei välttis oo ihan terveellisiä - siis onhan ne välttämättömiä joo mutta ei hyviä jos niitä kiskoo liikaa. Mieluummin oliiviöljyä - siitä ei varmaan kukaan sano mitään pahaa. Se sisältää sellasia kun kertatyydyttymättömiä rasvahappoja paljon (esim. Rainbow) jotka ei ainakaan ole haitallisia sun terveydelles, päinvastoin. Lisäksi saat antioksidantteja (kuulostaa helvetin hyvältä eikö, ja sitä ne onkin!). Ja jos ostat oliiviöljyä, osta aina kylmäpuristettua versiota!

Rasvahan lisää hormonien eritystä ja tutkimusten mukaan optimaalinen rasvan %-määrä energiasta on about 40. Rasvaa vaan kehiin varsinkin jos saat sitä nykysestä safkasta vähän. Mutta älä nyt ala mitään voita tai muuta paskaa rasvaa syömään älyttömiä määriä, oliivi on jees:)
 
Entäs jos öljyn sijasta SYÖ oliiveja, vaik niitä mustia? Jos huuhtelee ne huolellisesti sen suolavesiliottamisen jälkeen (ne lilluu lasipurkissa suolavedessä) niin eikös ne nyt oo jo tervellisiä? Jotkut tykkää syödä niitä pienten juustopalojen kanssa, esim. mozzarellan tai kotijuustojen kanssa.
 
Ilman muuta puhdasta rasvaa lisää ruokavalioon vaan jos kerta noitten prodejenkin määrä näyttää olevan riittävä...Itse en vetäisi rypsiöljyä koska siinä on paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja jotka ei välttis oo ihan terveellisiä - siis onhan ne välttämättömiä joo mutta ei hyviä jos niitä kiskoo liikaa. Mieluummin oliiviöljyä - siitä ei varmaan kukaan sano mitään pahaa. Se sisältää sellasia kun kertatyydyttymättömiä rasvahappoja paljon (esim. Rainbow) jotka ei ainakaan ole haitallisia sun terveydelles, päinvastoin. Lisäksi saat antioksidantteja (kuulostaa helvetin hyvältä eikö, ja sitä ne onkin!). Ja jos ostat oliiviöljyä, osta aina kylmäpuristettua versiota!

Rypsi vaikuttaisi olevan terveellisempää kuin oliiviöjy, jos tähän saittiin on uskominen:
http://www.virgino.fi/terveys_virgino_vertailussa_oliivioljyn_kanssa

Vaikka kyseessä onkin hieman puolueellinen julkaisu rypsin valmistajalta, niin tutkimuksen tekijät vaikuttavat ainakin luotettavilta.

Taulukon perusteella näkyisi myös rypsissä olevan reilusti enemmän omega-3 ja -6 rasvahappoja ja vähemmän tyydyttyneitä rasvoja kuin oliiviöljyssä.

On minulle kyllä muutenkin aina opetettu, että rypsi olisi terveellisintä kasvisrasvoista.
 
Sekoita se 0,5dl lasilliseen vettä ja vedä alas nopeasti. Toimii, varsinkin jos vesi on kylmää, koita pitää öljyä jääkaapissa, koska se tuntuu vähän epämiellytävältä lämpimänä.
 
Tottakai meillä Suomessa puhutaan rypsiöljyn puolesta, koska meillä sitä valmistetaankin. Oliiviöljy taas on enempi Etelä-Euroopan juttu.

Tuskin rypsiöljy ketään tappaa mutta syy, miksi sitä ei todellakaan kannata lisätä isoja määriä ruokavalioon on sen sisältämät monityydyttymättömät rasvahapot. Yleensä vaan suositellaan että paljon pehmeitä rasvoja, vähän kovia, mutta ei se välttis ole ihan niin yksinkertaista.

Monityydyttymättömät rasvahapot nimittäin hapettuu paljon herkemmin kuin kertatyydyttymättömät tai tyydyttyneet. Hapettuminen taas aiheuttaa kaikkea pahaa, kuten esimerkiksi syöpää. Yleinen käsitys ravitsemusasiantuntijoiden keskuudessa on, että enemmän pehmeitä rasvoja kuin kovia: kertatyydyttymättömillä saa siis pehmeiden rasvojen edut ilman sitä hapettumisvaaraa. Jos paistat öljyllä safkaa, tilanne on vielä pahempi.

Tosiaan, pikkumäärät tuskin haittaa mutta kuten tässä aiheessakin, kaverit meinaa vetää puolta desiä rypsiöljyä päivässä. Oliiviöljystä ei kukaan sano mitään pahaa, sen edut tunnetaan ympäri maailmaa. Kertatyydyttymättömät rasvahapot, joita siis se oliiviöljy sisältää, on kaikista neutraaleimpia rasvoja. Tyydyttyneiden riskit kaikki tietää (sydän- ja verisuonitaudit mm.) ja monityydyttymättömissä on omat riskinsä. Jos katsoo ravitsemussuosituksiakin, suositellaan kertatyydyttymättömiä vedettäväksi eniten. Ainut mitä ne aiheuttaa on lihominen:).

Ja sitten vielä niistä omegoista. Omega kolmosia on erilaisia ja rypsiöljyn omegat ei todellakaan ole niitä samoja joita myydään kalaöljykapseleissa: EPA ja DHA. Rypsiöljy sisältää alfalinoleenihappoa joka on siis ihan eri juttu kuin kalan sisältämät omegat. Jos haluaa saada omega kolmosensa kondikseen, kannattaa alkaa syömään rasvaista kalaa (esim. makrilli ja ankerias), josta saa vielä hyvät prodet päälle tai sitten ihan vaan ostaa kalaöljyjä.

Eikä omega kutostenkaan takia rypsiöljyä kannata vetää: länsimaalaisessa ruokavaliossa nimenomaan liiat omega kutoset on ongelma. Omega kolmosia saadaan liian vähän (mm. liian vähän kalaa) ja kutosia liikaa. Asiaa on tutkittu vielä aika vähän, mutta tehdyt tutkimukset on selkeästi puoltaneet sitä, että omega kolmosten lisääminen suhteessa kutosiin antaa monia terveysvaikutuksia, kuten alentuneita tulehdusarvoja.
 
voikkuleipiä vaa naamariin :dance:
 
tai jos tuota rypsiöljyä enemmän juo niin kannattaa varmaan harkita sitä kylmäpuristettua, esim. virgino tai pirkka-merkkistä ainakin löytyy. Noissa on kuitenkin tuo omega3/6 suhde ihan ok, auringonkukkaöljuyä ei missään nimessä, siinä ei paljon muuta olekaan kuin omega kutosta..ja kun sellasta on tarpeeksi pitkään vetänyt niin alkaa kyllä tulemaan kaikenmaailman ongelmia, eturauhastulehdusta jne.
 
Tottakai meillä Suomessa puhutaan rypsiöljyn puolesta, koska meillä sitä valmistetaankin. Oliiviöljy taas on enempi Etelä-Euroopan juttu.

Tuskin rypsiöljy ketään tappaa mutta syy, miksi sitä ei todellakaan kannata lisätä isoja määriä ruokavalioon on sen sisältämät monityydyttymättömät rasvahapot. Yleensä vaan suositellaan että paljon pehmeitä rasvoja, vähän kovia, mutta ei se välttis ole ihan niin yksinkertaista.

Monityydyttymättömät rasvahapot nimittäin hapettuu paljon herkemmin kuin kertatyydyttymättömät tai tyydyttyneet. Hapettuminen taas aiheuttaa kaikkea pahaa, kuten esimerkiksi syöpää. Yleinen käsitys ravitsemusasiantuntijoiden keskuudessa on, että enemmän pehmeitä rasvoja kuin kovia: kertatyydyttymättömillä saa siis pehmeiden rasvojen edut ilman sitä hapettumisvaaraa. Jos paistat öljyllä safkaa, tilanne on vielä pahempi.

Tosiaan, pikkumäärät tuskin haittaa mutta kuten tässä aiheessakin, kaverit meinaa vetää puolta desiä rypsiöljyä päivässä. Oliiviöljystä ei kukaan sano mitään pahaa, sen edut tunnetaan ympäri maailmaa. Kertatyydyttymättömät rasvahapot, joita siis se oliiviöljy sisältää, on kaikista neutraaleimpia rasvoja. Tyydyttyneiden riskit kaikki tietää (sydän- ja verisuonitaudit mm.) ja monityydyttymättömissä on omat riskinsä. Jos katsoo ravitsemussuosituksiakin, suositellaan kertatyydyttymättömiä vedettäväksi eniten. Ainut mitä ne aiheuttaa on lihominen:).

Ja sitten vielä niistä omegoista. Omega kolmosia on erilaisia ja rypsiöljyn omegat ei todellakaan ole niitä samoja joita myydään kalaöljykapseleissa: EPA ja DHA. Rypsiöljy sisältää alfalinoleenihappoa joka on siis ihan eri juttu kuin kalan sisältämät omegat. Jos haluaa saada omega kolmosensa kondikseen, kannattaa alkaa syömään rasvaista kalaa (esim. makrilli ja ankerias), josta saa vielä hyvät prodet päälle tai sitten ihan vaan ostaa kalaöljyjä.

Eikä omega kutostenkaan takia rypsiöljyä kannata vetää: länsimaalaisessa ruokavaliossa nimenomaan liiat omega kutoset on ongelma. Omega kolmosia saadaan liian vähän (mm. liian vähän kalaa) ja kutosia liikaa. Asiaa on tutkittu vielä aika vähän, mutta tehdyt tutkimukset on selkeästi puoltaneet sitä, että omega kolmosten lisääminen suhteessa kutosiin antaa monia terveysvaikutuksia, kuten alentuneita tulehdusarvoja.

kovia väitteitä, tutkimuspohjaista tietoa tukemaan väitteitäsi ?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mitäköhän tutkimuspohjaista tietoa tästä aiheesta haluaisit kuulla? Jos rasva-asiat ja rasvojen rakenteet on yhtään tuttuja, tiedät myös sen että pehmeille rasvoille härskiintymisen eli hapettumisen vaara on paljon suurempi.

Pehmeissä rasvoissa eli tyydyttymättömissä rasvahapoissa on kaksoissidos tai kaksoissidoksia hiilten välillä. Kertatyydyttymättömissä on yksi, monityydyttymättömissä vähintään kaksi kaksoissidosta. Mitä enemmän kaksoissidoksia on, sitä herkemmin rasva hapettuu (hapettumisen tunnistaa pahasta hajusta). Sitä nestemäisempää rasva on myös huoneenlämmössä, mitä enemmän noita kaksoisidoksia on.

Hapettuminen ei ole hyvä juttu. Se voi aiheuttaa syöpää, tulehduksia tai vaikka allergiaa. Onko sana antioksidantti tuttu? Esim. E- ja C-vitamiinit ovat antioksidantteja eli ne estävät hapettumista. Katso hapettumisesta vaikka http://www.mm.helsinki.fi/mmkem/ek/Tutkimus/Hapettuminen.htm .

Rypsiöljyssä on erityisen paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja, auringonkukkaöljyssä vielä enemmän. Tarvitsemme kaikkia rasvoja: tyydyttyneitä, kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä. Tsekkaa vaikkapa Suomalaiset ravitsemussuositukset 2005: http://wwwb.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta/FIN11112005.pdf . Sieltä kappaleesta 2.2.1 löydät suoraan kuinka meillä rasvoja suositellaan saatavaksi. Monityydyttymättömille on sielläkin kaikista pienin määrä. Tottakai niitäkin tarvitaan (monityydyttymättömiähän ovat mm. välttämättömät rasvahapot, alfalinoleeni ja linolihappo), mutta jos rypsistä aletaan kaloreita kovasti ottamaan, voidaan helposti ampua yli ja sitten voi tulla niitä negatiivisia vaikutuksia. Varsinkin jos oma dieetti sisältää muutenkin paljon niitä monityydyttymättömiä.

Entä sitten se omegoiden suhde? Länsimaalainen ruokavalio sisältää paljon omega kutosia ja vähän kolmosia, ja tämä taas voi aiheuttaa kaikenlaista kremppaa. Asia on vielä aika uusi ja vaatii ehdottomasti lisää tutkimuksia, mutta esimerkiksi European Journal of Clinical Nutritionin sivuilta löytyy yksi, nimeltään "Nutritional intervention to reduce the n-6/n-3 fatty acid ratio increases adiponectin concentration and fatty acid oxidation in healthy subjects". En saanut linkkiä suoraa sivulle, joten tsekkaa sieltä. Myös hakusanalla omega 3 löytyy.

Syy, miksi lisäkaloreita rasvasta ehkä kuitenkin kannattaa ottaa mieluummin siitä oliiviöljystä kuin rypsiöljystä, on siis juuri niissä kertatyydyttymättömissä rasvahapoissa, joita se oliiviöljy sisältää. Pehmeät rasvat ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja. Kertatyydyttymöttömät ei hapetu niin helposti kuin ne monityydyttymättömät joten niillä saa pehmeiden rasvojen edut ilman hapettumisvaaraa - ne ovat kaikista neutraalimpia rasvoja, jotka ainoastaan voivat lihottaa.
 
5-10% koko energiamäärästä monityydyttymättömiä. sanotaan että kalorit 3000kcal/d. tuosta 30% rasvasta eli 900kcal. se tekee 150-300 kcal päivässä eli about 16-33g. Jos otan 0,5 dl rypsiä, se tekee n. 18g. Okei, tuo on hiukan liikaa, mutta kun vähennetään se 0,3 desiin, saadaan n. 11g. Tämä määrä ei mielestäni ole liioiteltu. Monipuolinen ravinto kylkeen niin antioksidantteja tulee.

Pistipä silti vähän miettimään, voi olla että vähemmän rypsiä ja lisään oliivia.

"onko sana antioksidantti tuttu?" -aivan turhaa pönkittää täällä omaa itsetuntoaan
 
Hyviä postauksia immeisiltä. Itsekin miettinyt rypsärin haittoja, kun sitä tulee vedeltyä iltaa myöten kaloreden vuoksi.
Finelin sivujen mukaan rypsärissä, kylmäpuristetussa, olis monityydyttyneitä 30 g ja k-vitamiinia jotain 130 μg. Oliiviöljyssä sen sijaan monityydyttyneitä 11 g ja k-vitamiinia 30 μg. Aika paljon vähemmän.

K-vitamiinin suositus on 120 μg miehille, naisille 90. Eli ei tuota rypsäriä kannata aivan silmittä vedellä. Kuitenkin k-vitamiinia tulee myös muista ruoista. (lähdehttp://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/01_rss_rasvaliuk.shtml)

Öljyjen lisäksi maapähkinöitä tulee otettua pitkin päivää, euroshopperilta kun halpoja ovat. Mitä porukka on siitä mieltä? Huonona puolena on vaan se, että pähkinöitä ei voi kovin paljon vetää kerralla ku tulevat oksennuksena pois, jos liikaa mässää.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=378&lang=fi tässäpä vielä linkki finelin maapähkinäsaitille.

Finelin sivujen mukaan maapähkinöiden ravintoarvot:
rasvaa yhteensä 43 g
rasvahapot yhteensä 35.1 g
rasvahapot tyydyttyneet 6.3 g
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät 17.2 g rasvahapot monityydyttymättömät 11.6 g

proteiinia 26 g :thumbs:

ja rasvaliukosia vitamiineja aika vähän.
 
Viimeksi muokattu:
Siis jos vaikka nyt minun päivittäinen kalorintarve olisi 2500kcal, ja vetäisin sen puolen desiä öljyä päivittäin huiviin niin alkaisi siis lihakset kasvamaan eikä vyötärö? Toisaalta epäilyttää että se menisi vyötärölle, mutta tuntuu että syötyäkään ei saa tarpeeksi. Ja kun ei sitä palkkariakaan viitti välipäivinä juoda vaikka sitä ostaisikin.

Normaali päivä menee jotenkin näin:

Aamupala

100g ruisleipää voilla ja juustosiivuilla.
Ehrmannin rahkapurkki
5dl kaakaota

Päivällinen

Pari desiä maitoa
Ruokaa ja raejuustoa lautanen täyteen
Ehrmannin rahkapurkki

Iltapala

100g Ruisleipää voilla ja juustosiivuilla
Tonnikalapurkki
5dl kaakaota.
 
Siis jos vaikka nyt minun päivittäinen kalorintarve olisi 2500kcal, ja vetäisin sen puolen desiä öljyä päivittäin huiviin niin alkaisi siis lihakset kasvamaan eikä vyötärö? Toisaalta epäilyttää että se menisi vyötärölle, mutta tuntuu että syötyäkään ei saa tarpeeksi. Ja kun ei sitä palkkariakaan viitti välipäivinä juoda vaikka sitä ostaisikin.

Normaali päivä menee jotenkin näin:

Aamupala

100g ruisleipää voilla ja juustosiivuilla.
Ehrmannin rahkapurkki
5dl kaakaota

Päivällinen

Pari desiä maitoa
Ruokaa ja raejuustoa lautanen täyteen
Ehrmannin rahkapurkki

Iltapala

100g Ruisleipää voilla ja juustosiivuilla
Tonnikalapurkki
5dl kaakaota.


Syöt vaan kolme kertaa päivässä ?
 
Syöt vaan kolme kertaa päivässä ?

Itse sanoisin tähän että Laitila "syö vaan kerran päivässä" ;) Ei vaan. Ite syön 3 lämmintä ateriaa päivässä + reilun aamupalan. Iltapala on siis myös oikea ruoka.. Kalorit pyörii 4000ssa.

Mutta se musta. Mieluummin otat ne kalorit Oikeasta ruuasta kun öljystä. Yks ateria ainakin mahtuu tuohon helposti lisää, joka korvaa sen puolen desiä öljyä ja reilusti päällekin.

e: ja TOIVOTTAVASTI noi 5 dl kaakaota on valmista kaakota :hyper: Ei kannata niitä nopeita hiilareita suosia eniveis, mieluummin tuonkin korvaisit jollain hitaammin imeytyvällä. Puuroa vaan naamariin niin hyvä tulee :thumbs:
 
Kaakao on vaan niin loistavaa, eli siis dumle jauhoja maidossa, kylmänä tietenkin :P Tuo aterioiden vähyys johtuu siitä että teen itsenäisiä lukion kursseja, joten ei tule koululla käytyä syömässä ja molemmat vanhemmat ovat töissä niin ei jaksaisi itselleen 2 kertaa päivässä tehdä lämmintä ruokaa. Kaippa pitää jotenkin saada muutettua nää ruokailut.
 
Kaakao on vaan niin loistavaa, eli siis dumle jauhoja maidossa, kylmänä tietenkin :P Tuo aterioiden vähyys johtuu siitä että teen itsenäisiä lukion kursseja, joten ei tule koululla käytyä syömässä ja molemmat vanhemmat ovat töissä niin ei jaksaisi itselleen 2 kertaa päivässä tehdä lämmintä ruokaa. Kaippa pitää jotenkin saada muutettua nää ruokailut.


Voihan sitä ruokaa tehdä reilummin kerralla ja toisen kerran lämmittää mikrossa ilman suurempaa vaivaa:)
 
Lämmittää mikrossa, kunpa voiskin :D Äiti on aivan yliherkkä kaikelle "ylimääräselle". Koska mikroa ei pakosta tarvi niin sitä ei osteta ja ne sen aiheuttamat säteilyt on vaarallisia:david:. On se ihanaa kun on asioista perillä oleva äiti. Eikä todellakaan usko vaikka sille kantais 7 sivua tekstiä siitä miten se on väärässä.

Mutta joo, pakkohan sitä on ruveta syömään oikeen kunnolla sitten. Voisi vaikka ruveta pitämään ruokailupäiväkirjaa niin voisi vähän laskeskella aterioiden kalorimäärää alkuunsa niin tietäisi suurinpiirtein kuinka paljon syödä milloinkin.

Mitä veikkaatte kuinka paljon tuossa minun tän hetkisessä ruokavaliossa on kaloreita? Pitäisikö syödä myöhemmin toinen reilu lautasellinen ruokaa vai riittäisikö hillitymmin? Kaloritarpeeni on noin 2500kcal.
 
kannattaa käyttää oliiviöljyä. rypsiöljyssä on tuplasti enemmän proinflammatorista omega6:sta, jota saa siitä aivan turhan paljon. toi aurinkokukkaöljy vasta kuraa onkin ja todella epäterveellistä.

pähkinöistä hasselpähkinät oli muistaakseni rasvaltaan kohtuu vähän omega6:tta sisältäviä. maapähkinöissä taas sitä on hemmetin paljon.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom