Kaliumin annostelu

Liittynyt
15.5.2002
Viestejä
61
Viime viikon aikana on tullut syötyä normaalia suolaisempaa ruokaa ja juotua normaalia enemmän. Kroppa ei ole tykännyt ja on pöhöttynyt olo. Pikaisen googlauksen ja täältä haun jälkeen olen edelleen vastausta vailla. Mikä on kaliumin maksimi turvallinen annostelu vuorokaudessa lisäravinteena. Tietäisikö joku.....
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
murmeeli sanoi:
Viime viikon aikana on tullut syötyä normaalia suolaisempaa ruokaa ja juotua normaalia enemmän. Kroppa ei ole tykännyt ja on pöhöttynyt olo. Pikaisen googlauksen ja täältä haun jälkeen olen edelleen vastausta vailla. Mikä on kaliumin maksimi turvallinen annostelu vuorokaudessa lisäravinteena. Tietäisikö joku.....


Mihin sinä sitä kaliumia tarvitset? Kalium ei ole käsittääkseni lisäravinne, sitä käytetään sairaalamaailmassa esim. korjaamaan kalium vajetta veressä joka voi aiheuttaa erilaisia tautiloja/oireita. En menisi ominpäin kaliumia ottamaan, ainakaan ennenkuin kalium arvo on määritetty plasmasta tai seerumista.

e
 
Samoilla linjoilla edellisen kanssa, että ei kannata missään tapauksessa pohtia kaliumia LISÄravinteena, sillä sitä saa normiruoasta ihan tarpeeksi. Nopealle Googletuksella löytyi mm. seuraavaa:

http://www.kass.fi/hemodialyysi/UUSI/ravitsemus.htm#KALIUMIN MÄÄRÄ RUOKAVALIOSSA

Ja saantisuosituksista yleensä:
http://www.astmi.net/tietoa.php?page=kive&PHPSESSID=a18f1b0349e6feccd7f09143b22d695f

Myös alakarppaajien keskusteluvoorumilla on aiheesta:
http://karppaus.info/forum/viewtopi...&start=0&sid=0e3aad5b17fbb7d934c72ccd34a139e0
 
kaliumin tarve miehillä: 3500 mg, naisilla: 3100 mg.

Normaalista ruuasta kaliumia saa keskimäärin 3-4 g. Varsinkin jos syö kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljoja niin saanti pitäisi olla aika lailla turvattu..

edit. olinpa hidas...
 
Mulla on salt balans luontaistuote/lisäravinne -tabletteja, joiden pitäisi poistaa turvotusta. Eli siis magnesium/trikaliumsitraattia. Onko siis turhaa napsia näitä. eikö auta ollenkaan.
 
murmeeli sanoi:
Mulla on salt balans luontaistuote/lisäravinne -tabletteja, joiden pitäisi poistaa turvotusta. Eli siis magnesium/trikaliumsitraattia. Onko siis turhaa napsia näitä. eikö auta ollenkaan.

Saattaahan nuo auttaa, ei ole kokemusta ko. tuotteesta. Kerro nyt kuitenkin mihin sinä sitä kaliumia nyt tarvitsisit kun sen annostusta kyselet, kiinnostaa kovasti? Kyllä ne ylim. nesteet lähtee pois pikkuhiljaa ihan itsekseenkin, ei ne sulle "päälle jää".
 
Kun veren natriumpitoisuus on korkea kehittyy turvotusta. Mainitsin, että olet syönyt paljon suolaista, vältä siis nyt suolaa (huomioi myös "piilosuolat" ruuassasi) ja juo runsaasti vettä niin kehon tasapaino palautuu pikkuhiljaa. Pyri siihen että virtsaa tulee vähintään noin 2-3 litraa/vrk niin palautuminen pitäisi olla nopeaa. Vähennä diureetteja kuten kahvia jottei enempää menisi sekaisin.

edit. Niin kalium on natriumin vastavaikuttaja kun taas magnesium tasapainoittaa... Siinä mielessä voisi olla ihan hyvä ottaa noita tabletteja imo...?
 
Tämän artikkelin takia ajattelin saltbalansista olevan apua.


(http://www.antioxidant.fi/art_turvotus.html)
"Turvotusten yleisiä hoitoperiaatteita

Ensinnäkin tulee välttää ruokia, joilla on taipumusta aiheuttaa turvotusta: kahvia, alkoholia, suolaa, paistettuja ruokia, meijerimaitoa, runsasta eläinvalkuaista, sokeria, valkoisia jauhoja, suklaata, olivia, pikkelsiä ja soijamehua.

Sen sijaan tulisi käyttää kokoviljatuotteita, kurkkua, omenoita, kaalia, sipulia ja ruokia, joissa on runsaasti kaliumia. Sellaisia ovat mm. vehnänleseet ja viljatuotteet kuten hapankorppu, ruisjauho ja mysli. Runsaasti kaliumia sisältävistä kasviksista, hedelmistä ja marjoista mainittakoon ruusunmarja, persilja, nokkonen, peruna, parsakaali sekä pinaatti ja punajuuri. Myös banaani, soijajauhot, pavut, linssit ja silakka ovat varsin hyviä kaliumlähteitä.

Munuaisten diureesia eli kykyä erittää nesteitä tulee lisätä luonnollisin keinoin käyttämällä diureettisia rohtovalmisteita. Käyttökelpoisia teen muodossa olevia diureettisia rohtoja ovat mm. peltokorte, koivunlehti, kultapiisku ja persilja. Paitsi teen myös erilaisten puristeiden ja tablettien muodossa on olemassa diureesia lisääviä rohtoja. Niihin voi olla lisätty edellisten lisäksi mm. kuivattua voikukkaa, nokkosta, ananasta tai katajanmarjaa. On muistettava, että kun munuaisten kautta poistuu enemmän nestettä, saatetaan menettää kaliumia. Kaliumlisästä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää.

Pelkkä dieettimuutos tai rohtolääkintä on useimmiten varsin hidas ja heikkotehoinen turvotuksen hoidossa. Sen vuoksi tarvitaan yksilöllistä farmakologista tukilääkitystä, joka tähtää solujen ionipumppusysteemien aktivointiin, hapetusstressin hoitoon sekä tarvittaessa allergisia reaktioita rauhoittavaan lääkeohjelmaan.
Mielestäni pitkäaikaisesta turvotuksesta kärsivän potilaan perustutkimukseen kuuluu ionipumpun tilaa selvittävät laboratoriomittaukset. Jos solunsisäinen kalium on selvästi laskenut, tarvitaan kaliumlisiä erilaisina valmisteina. Käyttökelpoisia ovat erilaiset mineraalisuolat, esimerkiksi Pan-suola, jossa on tavallista vähemmän natriumia, mutta sen sijaan kaliumia, magnesiumia ja lysiiniä. Apteekissa on myyty jo vuosikymmenien ajan käytettyjä erivahvuisia kalium- ja magnesiumvalmisteita. Käyttökelpoisia valmisteita ovat Miral (sisältää kaliumia ja magnesiumia) sekä tavanomaiset erikseen kaliumia ja magnesiumia sisältävät valmisteet. Luontaistuotekaupoissa on nykyään varsin tehokkaita hyvin imeytyvässä muodossa olevia kalium- ja magnesiumvalmisteita.

Kaliumin ja magnesiumin lisäksi muilla antioksidanttivalmisteilla sekä muilla luonnonlääkkeillä voidaan helpottaa potilaan oireita ja tehostaa paranemista.

Seuraavassa luettelen keskeisiä antioksidantteja ja muita pienoisravintotekijöitä, jotka myös tulee ottaa huomioon sydänsairauksia hoidettaessa. Monet niistä tulevat kyseeseen myöskin vähemmän vakavien turvotustilojen hoidoissa. Niillä on usein verisuonten sisäkerrosta eli endoteeliä vahvistava vaikutus, jolloin ne ovat eduksi laskimoiden sairauksissa ja muissa ääreisverenkierron ongelmissa. Sellaisia ovat klassilliset antioksidanttivitamiinit kuten E, C, A sekä B-ryhmän vitamiinit. Mineraalien lisäksi tarvitaan farmakologisia eli lääkkeellisiä annoksia seleeniä, ubikinonia, beetakaroteenia sekä luonnon karotenoideja ja flavonoideja.

Sekä potilaiden että heitä hoitavien lääkäreiden ja terapeuttien tulisi ymmärtää, että turvotus on paitsi kiusallinen ja näkyvä oire myös signaali siitä, että elimistössä on mahdollisesti hyvin merkittäviä häiriöitä tai tautiprosesseja. Turvotusta tutkittaessa ja hoidettaessa tulisi aina muistaa lääketieteen kultainen sääntö siitä, että tärkeää ei ole pelkästään oireen lieveneminen tai häviäminen, vaan sitä aiheuttaneiden syiden poistaminen ja tautiprosessien pysäyttäminen. Syiden ja syntymekanismien ymmärtäminen on lääketieteessä aina tärkeää. Silloin päästään tehokkaaseen hoitoon ja pitkäaikaiseen ehkäisyyn."
 
Jos veren kaliumpitoisuus nousee liian korkeaksi (ja jos laskee liian matalaksi), siitä seuraa herkästi rytmihäiriöitä. Yliannostusta tuskin on mahdollista saada aikaan tavallisella ruoalla, mut jos jotain Durekalia tms. nappailee niin sitten se uskoakseni on eri juttu..
 
breathe sanoi:
Jos veren kaliumpitoisuus nousee liian korkeaksi (ja jos laskee liian matalaksi), siitä seuraa herkästi rytmihäiriöitä. Yliannostusta tuskin on mahdollista saada aikaan tavallisella ruoalla, mut jos jotain Durekalia tms. nappailee niin sitten se uskoakseni on eri juttu..

Tossa on muuten kans ihan mielenkiintoista juttua mm. tosta breathenkin mainitsemasta hypokalemiasta (kaliumin vajaus) ja diureeteista.

http://www.medicina.fi/fato/35.pdf
 
murmeeli sanoi:
Viime viikon aikana on tullut syötyä normaalia suolaisempaa ruokaa ja juotua normaalia enemmän. Kroppa ei ole tykännyt ja on pöhöttynyt olo.

murmeeli sanoi:
"Sekä potilaiden että heitä hoitavien lääkäreiden ja terapeuttien tulisi ymmärtää, että turvotus on paitsi kiusallinen ja näkyvä oire myös signaali siitä, että elimistössä on mahdollisesti hyvin merkittäviä häiriöitä tai tautiprosesseja."

Kenelle tahansa tulee pöhöttynyt olo, jos syö tavallista suolaisempaa ruokaa ja juo (alkoholia?) normaalia enemmän. Jos turvotus on tilapäistä, niin ei varmaan kannata huolestua, tuskin on kyse "vakavista tautiprosesseista". Varmaan tasapainottavista suolatableteista voi olla hyötyä, vaikkei sairas olisikaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom