Käytättekö teflon-astioita ruuan laitossa?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Elffi
  • Aloitettu Aloitettu
Kumma juttu, kun tekee mieli vastata tähän. Kuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta ihmiskokeilla on todettu että tietty annos käryävästä teflonkalvosta kaasuuntuvaa höyryä aiheuttaa hengitettynä kuumetta ja flunssan kaltaisia oireita, kuten särkyjä, eli ns. "teflonkuumetta" tai jtkn. Tämmöisen käryn saa pannun laadusta riippuen aikaan kun kuumentaa sen liian kuumaksi, ja pitää levyllä jonkin aikaa. Juuri tämän vuoksihan teflonpannua ei käyttöohjeiden mukaan saisi ikinä kuumentaa täysillä. Teflonkalvo ei kestä kuumuutta! Monilta lemmikkisivuilta voi lukea, että tämä teflonpannun käry voi aiheuttaa tietyille lemmikkipapukaijoille jopa kuoleman, koska ne ovat niin herkkiä elikoita!

Rispaantuneesta pannusta irronneet pienetkin teflonpalat kulkeutuvat ilmeisesti täysin ehjinä ihmisen ruoansulatuselimistössä, ja poistuvat sellaisenaan. Eli p.o. nautittuna teflonin ei pitäisi olla vaarallista. Sen verran lujasta ja liukkaasta muovista on kyse.

Nämä tiedot hain aikoinaan eri lähteistä. Yhtään linkkiä en nyt jaksa käydä etsimässä, mutta kyllä ihan tieteellisistäkin tietokannoista, kuten PubMedistä pitäisi löytyä tutkimustietoa aiheesta. Tämä, kuten kaikki muukin tieto on epätäydellistä, ja osin ehkä jopa väärää.

englanninkielinen wiki kertoo samaa tarinaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Edit: teflonin sulamispiste on 327 astetta, tuskinpa paistinpannua normaalilla liedellä noin kuumaksi saa.

Lisäyksenä MITÄÄN astiaa ei pidä pitää liedellä tyhjänä. Ei varmasti nouse noin korkeaksi varsinkaan jos siellä on yhtään nestettä.
 
Käytän Matador nimistä Teflonpannua joka on aivan super. Sen pinnoite on paljon kovempi ja sileämpi kuin tavallisessa Teflonissa. Jopa siikafileet voi paistaa siinä niin että ne ei hajoa käännettäessä.

Viilataan sen verran, että Matadorissa ei ole Teflon pinta vaan Ceratec ;) Itsellä on toinen Matador menossa, ekoissa erissä oli hieman ongelmia pinnan kanssa (alkoi ruoka tarttua turhan helposti). Katsotaan miten tämä toinen jakselee pitempään.

Valuratapannu on toki aika kurko mutta ala nyt jotain kanasuikaleita aina sillä paistamaan :rolleyes:
 
Yhtään teflonipannua en osta enää koskaan, kaikista on lähtenyt pinnoite liitämään, vaikka on kuinka pumpulissa yrittänyt säilyttää. Ostin Scanpanin titaanipannun (tai mitä se nyt oikeasti onkaan?) kymmenen vuoden takuulla, ja siitä ei pitäisi pinnoite lähteä edes metallilastalla. Ainakin on tähän mennessä hoitanut hommansa täydellisesti. :)
 
Valurauta pannu on itsestään selvyys jos paistaa pihvejä tai jotain haudutusta vaativaa ruokaa,mutta jos tarvitsee vaan pikaisesti vaikka paistaa vihanneksia esim. niin teflon on omiaan siihen.Laadukasta valurautaa käytettäessä ei tarvitse rasvaa käyttää sen enempää kuin teflonissakaan,itseään kunnioittavat ammattikokit eivät teflonia käytä myöskään jostain kumman syystä..
 
Niin puhutko nyt valurautapannuista yleensä vai tuosta Ronneby brukista?
Pitääpä käydä tsekkaamassa Vuosaaren citymarketin tilanne myöhemmin tänään :)

Puukahvainen hieman arvokkaampi kuin rautakahvainen ja kävin tarkistamassa nimen pannun pohjasta, joten tuosta kyse.
 
Ostin Scanpanin titaanipannun (tai mitä se nyt oikeasti onkaan?) kymmenen vuoden takuulla, ja siitä ei pitäisi pinnoite lähteä edes metallilastalla. Ainakin on tähän mennessä hoitanut hommansa täydellisesti. :)
Samaa paskaa kalliimmassa paketissa. Puoli vuotta oli hyvä, sitten saikin viskata roskiin. Takuita en huomannut edes, olisi varmaan pitänyt...
Tulee niitä silti ostettua kun ovat arkiruuanlaitossa näppäriä ja koiranruuatkin tulee kätevästi...
 
Kehutaan rautapannua vielä sen verran että sehän ei käytössä mene miksikään, lähinnä paranee vuosien mittaan. Itselläni on 2kpl joista toinen on "vain" 10v vanha ja toinen onkin 60-luvulta eli ikää sillä on reilu 40vuotta. Saa raapia vaikka taltalla ja ei mene miksikään.
 
teflonpannu on oikein käytettynä hyvä. tyhjänä (=kuivana) jos kuumentaa liikaa ja nostattaa savut niin käyttöiästä lähtee monta vuotta samantein pois. oikea käyttö vaatii muoviset tai puiset kapustat että säilyttää pinnan ehjänä. jotta se fluori olisi elimistölle haitallista pitäs sitä syödä suuria määriä pitkäaikaisesti.
tuosta kuumesta sen verran, että samainen asia on mainittu monilla muoveilla, puhutaan polymer fever nimellä. tämän oireet häviävät tyypillisesti ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä 36-48 tunnissa. tämä kuume voi nousta, mikäli hengittää suuria määriä palokaasuja.
ei kellään ole terveydellisistä syistä aihetta välttää teflonpannuja, minun mielestä, jos nyt siitä pannusta ei lastalla raavi pinnoitetta irti simuloimaan parmesanlastuja kastikkeen päälle. järki mukana. käyttöikä nyt ei ole sama kun valurautapannulla, mutta ei ole ominaisuudetkaan.
 
Itsellä kaasuhella ja teflon-pannu. Hyvin tuntuu toimivan paitsi se Ikeasta ostettu "valurauta" pannu joka syttyi melkein tuleen...
 
Tuli muuten mieleen, että tuo sulamispiste 327 astetta voi kaasuliedellä tulla hyvinkin vastaan. Se liekin lämpötila taitaa olla melkoinen.
 
Itsellä kaasuhella ja teflon-pannu. Hyvin tuntuu toimivan paitsi se Ikeasta ostettu "valurauta" pannu joka syttyi melkein tuleen...
Juu, muutamissa halpamyymälöissä näkee joskus sellaisia oudon muovisen näköisiä "valurautapannuja", että on parempi jättää ne sinne hyllyyn.
 
Mitenkäs pro- kokit? Käyttää varmaan sekä että, kun ne tekee niin laidasta laitaan niitä ruokia.... En ole kokkiohjelmia katellut pitkään aikaan, mutta oletteko pistäneet merkille mitä esimerkiksi Sukula, Maulavirta ja co. käyttää?
 
Helppouden takia olen suosinut pinnoitettuja, mutta viime aikoina on alkanut rankasti vituttamaan pannujen lyhyt käyttöikä. Nykyinen Matador osoittaa jo väsymisen merkkejä ja wokkipannussa (ei halpis tämäkään) on jotain naarmuja pohjassa, vaikka se ei ole metallisia paistovälineitä nähnytkään.

Eli seuraavaksi kotiin tulee valurautaa ja terästä.
 
Viilataan sen verran, että Matadorissa ei ole Teflon pinta vaan Ceratec ;) Itsellä on toinen Matador menossa, ekoissa erissä oli hieman ongelmia pinnan kanssa (alkoi ruoka tarttua turhan helposti). Katsotaan miten tämä toinen jakselee pitempään.

Ok. Tämä oli minulle uutinen.
Syötiin juuri vaimon kanssa Matadorissa paistettuja siikafileitä ja oli kyllä ihan pirun hyviä ja hienoja.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom