Käytättekö teflon-astioita ruuan laitossa?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Elffi
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
2.2.2006
Viestejä
101
En ainakaan haulla löytänyt samasta aiheesta, jos tästä on jotain, niin linklink...

Niin, onko ketään joka olisi terveyssyistä luopunut esim. teflon pannuista tai uunivuokien käytöstä? Teflonia on käytetty kyllä aika pitkään astioiden pinnoitteena.

Mutta noi terveysvaikutukset on kai aika kiistanalaisia. Mietin lähinnä, että kyseessähän on muovi, jota lämmitetään aika reippaasti ja sen jälkeen siinä kieritellään kaikki mikä vedetään kurkusta alas. Toi muijafrendi vaan kuumottanu siirtymään kokonaan valurautapannuihin, vaikka tarttuisikin enempi kiinni. Teflon or no?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ainaki tähän asti oon käyttäny ihan turvallisin mielin:) ainoa ongelma taitaa olla kun ei malta vaihtaa pannua riittävän usein uuteen. Ainakin mutu- pohjalta luulisin että ei oo enää kauhee terveellistä kun se pinnote menee puhki tai muuten vaan tökkää jollain reiän siihen. Ja teflonhan ei itsessään kestä korkeita lämpötiloja ja pannujen pinnotteet on lähinnä jonkinlaisia polymeerisoksia, joiden kauppanimeksi on vakiintunu teflon.

edittiä: Tosin ainoa oikea tapa paistaa kunnon pihvi on käyttää valurautapannua:rock:
 
Käyttääköhän se kovanaama - tomaatti+pihvi - mainoksessaan teflonia?:D

Meinasitko static, että jos se pinnoite menee rikki, niin siitä lohkeilee jotain?

Lähinnä mietin niitä höyryjä, mutta eikai tästä viimeaikaista tutkimusta ole...
 
Käytän ihan varmasti nyt ja jatkossakin. Ainakin siihen asti kun joku parempi vastaava keksitään.
 
Käytän, on niin helppo puhdistaa ja ei tartu ruoka kiinni.
 
En vaihtas. (samaa sanoin aspartaamistakin :D )
 
Käyttääköhän se kovanaama - tomaatti+pihvi - mainoksessaan teflonia?:D

Meinasitko static, että jos se pinnoite menee rikki, niin siitä lohkeilee jotain?

Lähinnä mietin niitä höyryjä, mutta eikai tästä viimeaikaista tutkimusta ole...

Kaippa se lohkeilu lähinnä on se ongelma, en usko että siinä höyryissä sen enempää on myrkkyjä kun siinä paistettavassa objektissakaan..
 
Ja teflonhan ei itsessään kestä korkeita lämpötiloja ja pannujen pinnotteet on lähinnä jonkinlaisia polymeerisoksia, joiden kauppanimeksi on vakiintunu teflon.

Vastalause! Teflon on periaatteessa aina samaa polytetrafluorietyleeniä (PTFE), mutta tietysti eri valmistajat saattavat vielä lisätä hieman apuaineita sekaan.

Ja se ei tosiaan kestä kovin korkeita lämpötiloja, olen kuullut ohjeen, että normaalilla hellan asteikolla 1-6 ei pitäisi teflon-pannun kanssa käyttää 5 ja 6 lämpötiloja ollenkaan. Lisäksi mm. suola haurastuttaa teflonia, joten suolaiset mömmöt pitää siirtää pannusta muuhun astiaan mahdollisimman nopeasti ja tiskata pannu heti (ihan kuin oikeasti jaksaisin aina...)
 
Ja teflonhan ei itsessään kestä korkeita lämpötiloja ja pannujen pinnotteet on lähinnä jonkinlaisia polymeerisoksia, joiden kauppanimeksi on vakiintunu teflon.

Edit: teflonin sulamispiste on 327 astetta, tuskinpa paistinpannua normaalilla liedellä noin kuumaksi saa.
 
Käytän itse teflonpannua erilaisiin kastikkeisiin, kanasuikaleiden tai jauhelihan kypsentämiseen. Ihan hyvin toimii sellaisissa, mutta jos jotain tarvitsee todella paistaa, niin valurautapannu on aivan paras. Pihvit, broilerin rintafileet, lohimedaljongit ja vastaavat kaipaavat kunnon ruskistamista, eikä teflonpannu yksinkertaisesti kestä niin korkeita lämpötiloja. Tavallisen valurautapannun lisäksi myös parilapannu on hyvä ostos. Valuraudan huoltaminen on kyllä vähän työläämpää kuin teflonin, mutta eihän sitä joka päivä kotona pihvejä paistele.

[mutu]Teflonpolymeeri on tietääkseni melko inertti aine, toisin kuin polymerisoitumaton TFE. Ei siis pitäisi olla vaikutuksia elimistössä. [/mutu] Ottakaahan selvää.
 
Kumma juttu, kun tekee mieli vastata tähän. Kuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta ihmiskokeilla on todettu että tietty annos käryävästä teflonkalvosta kaasuuntuvaa höyryä aiheuttaa hengitettynä kuumetta ja flunssan kaltaisia oireita, kuten särkyjä, eli ns. "teflonkuumetta" tai jtkn. Tämmöisen käryn saa pannun laadusta riippuen aikaan kun kuumentaa sen liian kuumaksi, ja pitää levyllä jonkin aikaa. Juuri tämän vuoksihan teflonpannua ei käyttöohjeiden mukaan saisi ikinä kuumentaa täysillä. Teflonkalvo ei kestä kuumuutta! Monilta lemmikkisivuilta voi lukea, että tämä teflonpannun käry voi aiheuttaa tietyille lemmikkipapukaijoille jopa kuoleman, koska ne ovat niin herkkiä elikoita!

Rispaantuneesta pannusta irronneet pienetkin teflonpalat kulkeutuvat ilmeisesti täysin ehjinä ihmisen ruoansulatuselimistössä, ja poistuvat sellaisenaan. Eli p.o. nautittuna teflonin ei pitäisi olla vaarallista. Sen verran lujasta ja liukkaasta muovista on kyse.

Nämä tiedot hain aikoinaan eri lähteistä. Yhtään linkkiä en nyt jaksa käydä etsimässä, mutta kyllä ihan tieteellisistäkin tietokannoista, kuten PubMedistä pitäisi löytyä tutkimustietoa aiheesta. Tämä, kuten kaikki muukin tieto on epätäydellistä, ja osin ehkä jopa väärää.
 
En käytä, jostain muistelen lukeneeni että eu on kieltämässä ko pinnoitteen tässä lähivuosina. Hyvä rautapannu kestää isältä pojalle ja vain paranee käytössä.
 
Ei tulisi mieleenkään enää käyttää teflon-pannua, kun hankin kunnollisen valurautaisen, siihen ei mikään takerru, tefloniinhan tuntuu kärtsäävän kiinni paljon helpommin. Valurautainen on myös kätevä, kun sen voi nakata uuniinkin, ei ole "sulavia" osia.

Hyvän paistinpannun määritelmä: sellainen, jota ei jaksa kauaa pidellä yhdellä kädellä ;)
 
Jep, aika eriäviä mielipiteitä porukalla. Taidan ostaa kunnon valurautapannun ja totutella siihen. Riittääköhän haba pyöräyttämään munakasta;)

Teflon siirtyy ruuan varastointiin ym mietolämmitykseen...
 
MAKU. en tedä mistä johtuu mutta valurautapannulla tulee aina paremman makuiset ruuat.

syöminen ei ole minulle pelkkää tankkausta.
 
Käytän Matador nimistä Teflonpannua joka on aivan super. Sen pinnoite on paljon kovempi ja sileämpi kuin tavallisessa Teflonissa. Jopa siikafileet voi paistaa siinä niin että ne ei hajoa käännettäessä.

Teflon on yliveto silloin kun perheessä on eri ruokavalioilla olevia ihmisiä. Siihen ei jää mitään makuja joita esim kasvissyöjä ei halua omiin ruokiinsa. Valurautapannun ylivertainen maku tulee pääasiassa rasvasta. Siinä joutuu käyttämään paljon suurempia rasvamääriä ettei homma takerru pohjaan.
 
Ostin ronneby bruk:in valurautapannun ja imeytin kookosrasvaa(jotain muuta kasvisrasvaa alunperin imeytettynä kaiketi).
Parempi paistaa tuolla kuin teflon vermeillä.
Painaa kuin synti, forkut saa ainakin treeniä :arvi:

Edit: Teflon propagandaa, sitä haluaville: http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?p=94899

nm sanoi:
Teflon on kemiallisesti kestävä muovi, eikä se hajoa suolistossa.
Se alkaa hajoamaan muistaakseni n. 300*C, keittolevy kuumenee täydellä teholla yli 600 asteeseen.
Jos pannu on ylikuumentunut, sitä ei kannata enää käyttää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom