Judo

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ihan kyssärinä, miten judoheitot onnistuu esim jos ei ole pukua päällä? Lajina kyllä semmoinen, jonka mä valitsisin jos joku kamppislaji pitäis valita.

Tietyt heitot onnistuvat soveltaen, osaa ei voi pysty tekemään millään ilman pukua. Horjutuksen toteuttaminen on huomattavasti hankalampaa ilman takkia. Tämä siis koskien lukkopainia tai vapaaottelua. Jos taas ollaan nakkikiskatilanteessa ja joku käy päälle, pystyy vaatteisiin tarttumaan.

Ihan mielenkiinnosta @Mike, miksi valitsisit judon? Se kun ei Suomessa ole monen aikuisharrastajan ykkösvalinta.
 
Suomalaisjudokoiden otteet äskettäisissä kv-turnauksissa ovat olleet lupaavia, ja toivottavasti hyvä meininki jatkuu. Pari viikkoa sitten Prahan European Openissa Oskari Mäkinen otteli hopeaa alle 81-kiloisissa. Lisäksi Emilia Kanerva, Roope Korhonen ja Martti Puumalainen olivat sarjojensa viidensiä.

Viime viikonloppuna Tashkentin Grand Slamissa Luukas Saha otti kovan päänahan voittamalla Azerbaizanin Orkhan Safarovin, joka on EM-kultamitalisti ja MM-kisoista hänellä on hopeaa ja pronssia.


View: https://youtu.be/gAB6M222FJo


Martti Puumalaiselle hieno voitto brassi Rafael Silvasta, joka on kaksinkertainen olympiapronssimitalisti ja moninkertainen MM-mitalisti.


View: https://youtu.be/ciOZYFoFN-w


Ylen juttu aiheesta:

Judolehden juttu päävalmentajasta:
 
Ihan miehekkään kokoinen ukko tuo Brasilian jässikkä.
 
Onko tietoa suomalaisten otteluajoista?

Tästä näet suomalaisten ottelupäivät.


Kilpailukutsussa lukee, että alkuottelut alkavat pe klo 9.00 ja la ja su klo 10 (paikallista aikaa?).
 
Jotain pohdintaa.. Suomalaisista varmaan parhaat mahikset menestykseen on Kanervalla ja Puumalaisella. Johtuen ihan jo siitä että molemmat kisaavat sarjoissa, joissa vähemmillä voitoilla pääsee mitaliotteluihin. Puumalainen on otellut hyvin ja ottanut kovia päänahkoja viime kisoista. Kanervan siirtyminen aikuisten kisoihin on ollut haastavampi, odotusten ollessa kovat jja menestys on odotuttanut enemmän itseään. Oisko nyt sen aika? Molemmilta löytyy myös arvokisamenestystä nuorten puolella. Roope Korhosen taso ei vielä riitä näissä geimeissä. Otteluvoitonkin ottaminen on jo hyvä saavutus kovatasoisessa sarjassa. -81kg on yleensä kovatasoisin miesten sarja, joten Mäkisellä ja Laakkosella riittää tekemistä. Oman tiensä kulkija Mäkinen voi kuitenkin yllättää kaiken osuessa kohdalleen. Luukas Saha on otellut kisojen alla hyvin ja mm. voitti maaliskuussa Uzbekistanin gp:ssa hallitsevan Euroopan mestarin Orkhan Safarovin. Voi tehdä yllätyksiä myös näissä kisoissa. Harmillista että Turpal Djoukaev ei intin takia päässyt osallistumaan näyttökisoihin ja sitä kautta saanut paikkaa EM:ssa. Yhtä kaikki nää on suomalaisnäkökulmasta kiinnostavimmat judon arvokisat pitkään aikaan. Roc Draksic on lyhyessä ajassa onnistunut luomaan judoon uutta nostetta ja toivottavasti sama meininki jatkuu myös näissä kisoissa. Mitali olisi todella kova suoritus!
 
Puumalainen ja Saha ovat minun kirjoissani suomalaisista ne, joilta voi odottaa eniten. Emilia Kanerva ei ole päässyt sille tasolle, mitä vuoden 2015 menestyminen junnuissa antoi odottaa. Toivottavasti suunta kääntyisi pian.

Joka tapauksessa viiden sakkiin matsaaminen vaatii todella hyvää päivää jokaiselta suomalaiselta. Mutta erona aikaisempien vuosien arvokisoihin on se, että nyt on selkeästi positiivinen meininki maajoukkueen ympärillä. Puumalainen on itse sanonut, että EM-kisoissa menestyminen on hänelle ensimmäinen välitavoite kohti maailman kärkeä.

Tällä hetkellä kukaan suomalaisista ei ole pääsemässä suoraan olympialaisiin, jos niitä ylipäätään järjestetään. Villit kortit ovat asia erikseen.
 
Kisat suomalaisten osalta ohi. Puumalainen hävisi kans ekan matsinsa ja putos näin ollen jatkosta. En ehtiny seuraan kisoja käytännössä yhtään. Enkä ole suomalaisten otteluita vielä ehtiny katsoa, muuta kuin Martin matsin näin ja se oli melko nopeasti ohi. Ei nää nyt ihan putkeen mennyt, kun saaliina oli ainoastaan Oskari mäen otteluvoitto ekalla kierroksella. Toisaalta taso on Euroopassa todella kova. @JudoHemmo_85 yhtään paremmin ehtinyt seuraamaan suomalisten otteita tai kisoja ylipäänsä?
 
En valitettavasti ehtinyt seurata sen kummemmin. Ainahan EM-kilpailuissa ei ole kaikki kovimmat paikalla, mutta näin poikkeusaikoina kisoihin mennään varmasti suuremmalla innolla, vieläpä kun olympialaisten järjestäminenkään ei ole pomminvarmaa.

Nyt suomalaisjudokoille pitää antaa aikaa. Talven hyvä menestys on lisännyt odotuksia, mikä on vain hyvä juttu. Lajin kannalta menestystä kaivattaisiin, sillä harrastajamäärä on jo melkoisen alhainen ja näkyvyys pientä. Tai olihan judo nyt yllättävän paljon esillä - Hesarissa oli juttua liiton riidoista ja saatiinhan tälle viikolle dopingkärykin.
 
Onkohan jossain saatavilla jotain tilastoja tms. parhaiten toimivista tekniikoista kisoissa?

Nopealla googlaamisella löytyi tällainen:


Success_rate_f0dd3c5b-e75b-4c04-ae4b-914661237e79_large.jpg

Lähde: https://theartofbalancedojo.com/blogs/news/which-techniques-are-the-workhorses-of-international-judo
 
Suomelta kisoissa Oskari Mäkinen -81kg:ssa. Oskarin kisamatka jäi yhteen matsiin perulaista Luis Soteloa vastaan. Oskari otteli aktiivisesti ja hyvin ja sai ajettua perulaiselle jo 2 varoitusta. Sit perulainen kuittasi Oskarin virheestä wazarin ja voitti matsin sillä. Kolmaskin varoitus oli kyllä lähellä. Martti Puumalainen myös mukana +100kg sarjassa. Ensimmäinen ottelu pakistanilaista Hamid Alia vastaan. Sarja otellaan kisojen päätöspäivänä.
 
Ruotsilta kovaa suorittamista: Tommy Macias matsasi hopealle alle 73-kiloisissa, ja Marcus Nyman nappasi pronssia alle ysikympissä. Varmasti lisää ruotsalaisten odotuksia olympialaisten suhteen.

Tämän vuoden karkeloissa on nähty hienoja heittoja ja bjj:n harrastajienkin silmää miellyttäviä mattolopetuksia, mutta nykyiset sääntötulkinnat eivät kauheasti miellytä minua. Shidoilla eli varoituksilla on mielestäni liian iso painoarvo. Monista otteluista meinaa tulla taktista kyttäämistä, joissa vain yritetään näyttää aktiivisilta. Enkä fanita nykyistä pistelaskusysteemiä, jossa ipponin (suora voitto) lisäksi alemmista pisteistä on mukana vain waza-ari (kahdella sellaisella voittaa matsin). Aikoinaan waza-ari oli "melkein ippon", kun nykyään sellaisen saa ties mistä kyljelleen työntämisestä. Eivätkä kaikki ipponitkaan ole ipponeita, jos kriteerinä käytettäisin heittoa, jolla vastustaja lentää voimalla selälle. Toivoisin yukon tulevan takaisin pisteisiin.
 
Back
Ylös Bottom