- Liittynyt
- 18.2.2003
- Viestejä
- 1 003
Spyder sanoi:MKM:Olen itse muutaman esimerkin nähnyt miten on tehty juuri jotain bodaus ohjelman tyylistä ja se meno siellä kentällä on hyvin hidasta ja kömpelöä, vaikka lajiharjoitteluakin on tehty. Otetaan erimerkkinä askellus, liike matkii normaali juoksussa käytettyä jalan liikerataa ja jos sen pystyy tekemään räjähtävästi kohtuu painoilla niin voidaan helposti päätellä että se myös auttaa juoksuun. Painonnostoliikkeet ovat oikein tehtynä yhtä turvallisia kuin bodausliikkeetkin. Loukkaantumisriskistä puhuessani tarkoitinkin sitä missä kunnossa kroppa on treenin jälkeen. Jokainen voi itsepäätellä sen kun vertaa terävästi ja ei loppuun asti tehtyjä painonnosto liikkeitä vai yleensä hitaasti ja loppuun asti väännettyjä bodausliikkeitä. Bodausliikkeet keskittyvät myös ihan liikaa yhteen tiettyyn lihakseen ja kropan tukilihakset eivät kehity.
Ja nythän ei puhuttu pelkästään linjamiesten treenaamisesta vaan yleisesti jenkkifutiksen harjoittelusta. Kyllä sieltä kentältä löytyy niitä 80kg "kuikeloitakin" kuten varmasti tiedät. Eivätkä ne linjamiehet ihan bodarin rasvoissakaan ole joten ei sitä lihasmassaa niin paljon tarvita.
Ethän tosissasi väitä että jenkkifutista aloittelevan pelaajan kannattaisi kopioida jonkun bodarin treeniohjelma?
Täytyy vielä todeta, etten varsinaisesti yritä tyrmätä ajatuksiasi ja räjähtäviä nostoja. Erittäin monet huippu-urheilijat niitä käyttävät ja menestyvät. Painonnostoakin pidän voimalajeista hienoimpana. Puolustan ja perustelen edelleen vain alkuväittämääni "Ei tuo räjähtävä nostelu mitenkään välttämätöntä amerikkalaisessa jalkapallossa ole". Ja asiaan.
"Lajinomaiseksi" yritetyssä punttiharjoittelussa on se ongelma, että hermostolliset ominaisuudet/taidot (kuten räjähtävyys) eivät siirry aktiviteetista A akiviteettiin B elleivät liikeradat, liikenopeudet, vastukset jne. ole hyvin identtiset. Ja punttisalilla ja levytangolla ei vaan pystytä jäljittelemään täyttä höyryä vastaan rynniviä lihavuoria, alati muuttuvista kulmista tehtäviä taklauksia jne. Jos salilla tehdään jotain esim. juoksua jäljittelevää askellusta painoilla, ongelmaksi voi muodostua hermoston konfliktoituminen, tyylirikko, jossa kroppa ei enää "muista", kuinka juosta luontevasti ilman painoja.
Jos 130-170 kilon linjamiesmassat haluaa, niin kyllä niillä punteilla todellakin on säännöllisesti hapotettava ja puudutettava lihasta, ei siinä mitkään terävät räjäyttelyt riitä. Eivätkä NFL:n HIT- ja muut "bodausjoukkueet" peleihin jalat puuduksissa mene. Pelikauden aikana esim. pallonkantajat treenaavat jalkoja vain kerran alkuviikosta, jalat herkistellään puoliviikolla ja peli on sunnuntaina. Mitä painonnostoliikkeiden turvallisuuteen tulee, niin ne ovat turvallisia kun terveet painonnostajat niitä hiotulla tekniikallaan tekevät, mutta eivät välttämättä silloin kun rekan alle peleissä jäävät, täynnä kolhuja olevat, ensisijaisesti toisen lajin urheilijat niitä huonommalla tekniikalla tekevät. Mitä taas tulee "bodausliikkeiden" keskittymiseen liikaa yhteen lihakseen ja tukilihasten laininlyöntiin, niin onhan tuossa laittamassani Skinsinkin ohjelmassa mm. kaikkien sangen kattaviksi tietämiä kyykkyjä ja maastanostoja, ja tekevät he tietenkin vatsojakin, vaikka ne tuosta pois ovat jääneetkin.
Kyllä, minä suosittelen jenkkifutareille "bodaushenkistä" ohjelmaa (esim. koko kroppa kahdesti viikossa tai off seasonilla esim. kaksijakoinen ohjelma ma-ke-pe) yhdistettynä hyvään lajiharjoitteluun. Niin on tehnyt myös strength & conditioning coach Mike Wojcik New England Patriotsissa ja tuloksena on ollut kolme Super Bowlia !