Jefu treeni

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Baluu
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Spyder sanoi:
MKM:Olen itse muutaman esimerkin nähnyt miten on tehty juuri jotain bodaus ohjelman tyylistä ja se meno siellä kentällä on hyvin hidasta ja kömpelöä, vaikka lajiharjoitteluakin on tehty. Otetaan erimerkkinä askellus, liike matkii normaali juoksussa käytettyä jalan liikerataa ja jos sen pystyy tekemään räjähtävästi kohtuu painoilla niin voidaan helposti päätellä että se myös auttaa juoksuun. Painonnostoliikkeet ovat oikein tehtynä yhtä turvallisia kuin bodausliikkeetkin. Loukkaantumisriskistä puhuessani tarkoitinkin sitä missä kunnossa kroppa on treenin jälkeen. Jokainen voi itsepäätellä sen kun vertaa terävästi ja ei loppuun asti tehtyjä painonnosto liikkeitä vai yleensä hitaasti ja loppuun asti väännettyjä bodausliikkeitä. Bodausliikkeet keskittyvät myös ihan liikaa yhteen tiettyyn lihakseen ja kropan tukilihakset eivät kehity.

Ja nythän ei puhuttu pelkästään linjamiesten treenaamisesta vaan yleisesti jenkkifutiksen harjoittelusta. Kyllä sieltä kentältä löytyy niitä 80kg "kuikeloitakin" kuten varmasti tiedät. Eivätkä ne linjamiehet ihan bodarin rasvoissakaan ole joten ei sitä lihasmassaa niin paljon tarvita.
Ethän tosissasi väitä että jenkkifutista aloittelevan pelaajan kannattaisi kopioida jonkun bodarin treeniohjelma?

Täytyy vielä todeta, etten varsinaisesti yritä tyrmätä ajatuksiasi ja räjähtäviä nostoja. Erittäin monet huippu-urheilijat niitä käyttävät ja menestyvät. Painonnostoakin pidän voimalajeista hienoimpana. Puolustan ja perustelen edelleen vain alkuväittämääni "Ei tuo räjähtävä nostelu mitenkään välttämätöntä amerikkalaisessa jalkapallossa ole". Ja asiaan.

"Lajinomaiseksi" yritetyssä punttiharjoittelussa on se ongelma, että hermostolliset ominaisuudet/taidot (kuten räjähtävyys) eivät siirry aktiviteetista A akiviteettiin B elleivät liikeradat, liikenopeudet, vastukset jne. ole hyvin identtiset. Ja punttisalilla ja levytangolla ei vaan pystytä jäljittelemään täyttä höyryä vastaan rynniviä lihavuoria, alati muuttuvista kulmista tehtäviä taklauksia jne. Jos salilla tehdään jotain esim. juoksua jäljittelevää askellusta painoilla, ongelmaksi voi muodostua hermoston konfliktoituminen, tyylirikko, jossa kroppa ei enää "muista", kuinka juosta luontevasti ilman painoja.

Jos 130-170 kilon linjamiesmassat haluaa, niin kyllä niillä punteilla todellakin on säännöllisesti hapotettava ja puudutettava lihasta, ei siinä mitkään terävät räjäyttelyt riitä. Eivätkä NFL:n HIT- ja muut "bodausjoukkueet" peleihin jalat puuduksissa mene. Pelikauden aikana esim. pallonkantajat treenaavat jalkoja vain kerran alkuviikosta, jalat herkistellään puoliviikolla ja peli on sunnuntaina. Mitä painonnostoliikkeiden turvallisuuteen tulee, niin ne ovat turvallisia kun terveet painonnostajat niitä hiotulla tekniikallaan tekevät, mutta eivät välttämättä silloin kun rekan alle peleissä jäävät, täynnä kolhuja olevat, ensisijaisesti toisen lajin urheilijat niitä huonommalla tekniikalla tekevät. Mitä taas tulee "bodausliikkeiden" keskittymiseen liikaa yhteen lihakseen ja tukilihasten laininlyöntiin, niin onhan tuossa laittamassani Skinsinkin ohjelmassa mm. kaikkien sangen kattaviksi tietämiä kyykkyjä ja maastanostoja, ja tekevät he tietenkin vatsojakin, vaikka ne tuosta pois ovat jääneetkin.

Kyllä, minä suosittelen jenkkifutareille "bodaushenkistä" ohjelmaa (esim. koko kroppa kahdesti viikossa tai off seasonilla esim. kaksijakoinen ohjelma ma-ke-pe) yhdistettynä hyvään lajiharjoitteluun. Niin on tehnyt myös strength & conditioning coach Mike Wojcik New England Patriotsissa ja tuloksena on ollut kolme Super Bowlia :rock: !
 
MKM: Molemmilla on omat mielipiteensä asiasta ja perustelut niille, joten annetaan asian olla. Sulla on ihan hyviä perusteluja joistain asioista vaikka suurimmasta osasta olenkin eri mieltä. Eiköhän se ole pääasia että tekee jotain muutakin fyysistä harjoittelua kuin pelkkää lajia..
 
Jos haluat juosta/kiihdyttää mahdollisimman nopeasti, on räjähtävää voimaa harjoiteltava. Mutta jos omaa heikon voimatason, voiman kehittäminen lisää silloin enemmän nopeutta. Räjähtävää voimaa voi treenata monella tavalla. Itse en ole huomannut painonnostoliikkeitten kehittävän räjähtävää voimaa. Jos liikkeet tekee räjähtävästi(esim. kyykyssä), niin silloin hermoston kuormittuvuus on suurempi kuin jos tekee rauhallisesti. (tämä on siis etu rauhallisilla pumppailuilla, joilloin niitä voi treenata useammin)

Omalla kohdalla toimii: Voiman&massan lisäyksessä tiukka 1x3 per harjoitus niin räjähtävästi kuin tulee. Räjähtävän voiman (esim. vauhdittomassa pituudessa) kehityksessä toimii taas ½kyykyt 3x50-70%. Hitaita liikkeitä taas en tee muuten kuin lämmittelyssä, koska niistä ei ole hyötyä minulle.
 
onko siinä mitään ideaa tehdä puntia talvella voimaohjelmalla ja pari kk ennen kaudenalkua vaihtaa punttitreeni räjähtävään?
 
Hyviä ajatuksia on heitetty joten laitetaan omat hajanaiset mietelmät myös mukaan...

En allekirjoita väitettä jonka mukaan vatsoja ei tulisi tehdä useasti. Itsellä ainakin vatsoille jopa kolme kertaa suoraa treeniä viikkoon ja pari kertaa viikkoon epäsuoraa treeniä lajiharjoituksissa (DB, syksyllä vähemmän harjoituksia) on toiminut paremmin kuin se että annan niille suoraa treeniä vain kerran viikkoon + lajitreenit. Tee vatsoja useasti ja kuuntele kroppaa mikä sinulle käy parhaiten, monet pystyvät kyllä tekemään vatsat useasti viikossa. Esim. koripallon puolelta Dallas Mavericksin sivuilla oli joskus treenihommia ja Michael Finley sanoi tekevänsä vatsat joka päivä joten olosuhteet huomioon ottaen suomalainen jenkkifutari voi hyvinkin tehdä niitä menestyksekkäästi joka toinen päivä.

NFL on siitä jännä liiga että voimaharjoittelu on jaettu kahteen eri koulukuntaan aika selkeästi. Osa todellakin tekee voimapainotteista ohjelmaa menestyksellä mutta osa tekee myös räjähtäviä liikkeitä hyvällä menestyksellä esim. Atlanta Falcons ja monia muita. En väitä että vannoisin 100%:sti välttämättä kummankaan nimeen mutta koska tuntuu että kaikki tällä foorumillä ovat hivenen voimapainotteisen kannalla niin kannattaa muistaa että lähes puolet NFL joukkueista vetää räjähtävää treeniä. Myös käsitykseni mukaan ainoat suomalaiset NFL:ään päässeet Michael Quarshie ja Klaus Alinen tekevät räjähtäviä liikkeitä. Ainakin mitä urheiluruudussa Quarshien salihommia näytettiin niin räjähtäviä liikkeitä 130 kg ukko veti siellä koko ajan ja Alinenhan on mm. vetänyt siihen päälle vielä tunnin sulista päivässä - no se siitä... Ja vielä annan esimerkkinä tutun joka kävi hyvällä menestyksellä NFL Europen leirillä, kokoisekseen mieheksi voimatasot eivät ole huikeat mutta räjähtävät liikkeet salilla ovat toineet tulosta.

Jos pelipaikkasi on RB niin räjähtävyys ja liikkuvuus on avainasemassa. Tällä hetkellä vahteraliigassa on paljon hyviä 80-90kg backejä jotka ovat varsinkin pienellä alueella hyviä liikkumaan. Toki löytyy pari 100kg backiä jotka ovat aika hankalia taklattavia mutta tällä yritän sanoa että turha nuoren miehen yrittää liian nopeasti nostaa painoa parhaiden running backien mittoihin kun yhdistelmällä kova pää ja räjähtävät jalat pääsee pitkälle. Ja usko pois pienelläkin miehellä voi olla kova pää.

Omasta joukkueesta löytyy ihan tarpeeksi varoittavia esimerkkejä siitä että vaikka voimaa löytyy niin se ei takaa liikkuvuutta. Treenaat millä ohjelmalla tahansa niin muista että hyvällä jenkkifutarilla tulee olla räjähtävyyttä kentällä. Se on myöskin se mikä erottaa jyvät akanoista, ei niinkään voima tai koko.
 
Baluu sanoi:
onko siinä mitään ideaa tehdä puntia talvella voimaohjelmalla ja pari kk ennen kaudenalkua vaihtaa punttitreeni räjähtävään?

Kuten sanottua niin mielipiteitä on monia. Omasta mielestäni järkevintä olisi vaihtaa räjähtävään 3-4kk ennen kauden alkua, mutta perusajatus on oikea :thumbs: Ennen räjähtävää jaksoa irtetään hankkia sekä lihasmassaa että voimaa, itse tykkään vaihdella syksyn voima-/massakaudella voima-/bodausohjelmien välillä jaksottaen. Jos vaihdat kaksi kuukautta ennen kauden alkua räjähtävään kovan voimakauden jälkeen niin en ole varma ehtiikö kroppa mukaan treeniin riittävästi ennen kauden alkua, lienee aika yksilöllistä ja riippuu ohjelmasta.
 
Baluu sanoi:
onko siinä mitään ideaa tehdä puntia talvella voimaohjelmalla ja pari kk ennen kaudenalkua vaihtaa punttitreeni räjähtävään?

Kuten arvata saattaa, niin omasta mielestäni tuossa ei luonnollisestikaan ole ideaa ;) . Kun maailman parhaat joukkueet eivät tee koskaan räjähtäviä toistoja, niin ei sinunkaan tarvitse :D .

Okei, jos kuitenkin teet, niin kannattaa muistaa, että ne ominaisuudet, joita ei harjoita, katoavat. Siksipä muutamissa NFL-joukkueissa (käsittääkseni ainakin Seahawks ja Packers) on omaksuttu venäläis-westsidelaisia oppeja, ja tehdään koko vuoden ympäriinsä sekä maksimivoimaa, räjähtävää voimaa (liikkeinä boxikyykky ja penkki) että pidempiä sarjoja.

Esim.

ma: max penkkivariaatiossa + pidempiä sarjoja yläkropalle
ke: max kyykky-/maastanostovariaatiossa + pidempiä sarjoja alakropalle
pe: nopeuspenkki + pidempiä sarjoja yläkropalle
ma: nopeusboxikyykky + pidempiä sarjoja alakropalle
ke: kierto alusta
 
Ei netissä missään sattus näitä ketteryys harjotuksia olla? (ite en löytäny ja aattelin et vois ol hyvä tehdä muitakin kuin polvennostoja & shufleja tehdä):D
 
Baluu, pelataan varmaan samassa tiimissä :D kyl meiltäkin sitä tietotaitoa löytyy sieltä edustuksen puolelta. näyttää toi ensinmäisen postauksen ohjelma olevan sama mikä meille jaettiin viime kaudella.

Ja jos et oo vielä tota Texanssin ohjelmaa ottanu, voin sen sulle tuoda tiistaina treeneihin. sieltä löytyy kaikki, ravinnosta alkaen.

Harrastushan tää laji on, kyllä sillä bodaus-ohjelmallakin pärjää. suurin osa ukoista ketä tulee pelaamaan, on jo kuitenkin hyvä pohja alla, esim. lätkä tai tavallinen futis. En sit tie tarviiko noita harjoitus tyylejä suomeen tuoda mitä jenkkilän yliopistoissa käytetään... ellei sitten halua seurata Klaus Alisen ja Michael Quarshien jalanjälkiä NFLE:n kautta amerikkaan.
Eli kyllä sillä ihan normi punttiohjelmalla IMO pärjää ihan hyvin, ja voihan siihen sitten mukaan ottaa muita liikkeitä ja muutella sitä sitten omaan pelipaikkaan sopivaksi...
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Itse kans olisin suositellu noita Kilpeläisen Jannen julkaisemia linjatreenejä.
Puntti puolella suosittelen noin nuorelle kaverille ihan perus bodytreeniä eli monipuolista treeniä koko kropalle. Penkki tosin kannattaa alkaa tekemään heti hartioiden levyisellä otteella, koska sieltähän bloki-iskukin tulee. Raaka rinnalleveto kannataa opetella ja hallittu räjähtävä syväkyykky mukaan niin saa blokilähtöön voimaa. Maastavetoa kannattaa tehä harkiten syksyllä kauden päätteeksi ja jättää sitten pois ohjelmasta kun alkaa lajitreeni. Olen huomannu, että mv pistää lonkat jumiin ja häviää se pienikin liikkuvuus miehestä.
Sitten ku on saanut perusvoimatason kohilleen niin kannattaa alkaa jalostamaan räjähtävyyttä. Ensimmäiset askeleet ovat kuitenkin se asia tärkein onnistuneessa blokissa. Siis että isku tulee matalalta ja kovaa.
 
Mikäs olis hyvä treeni ajatellen paikkaa WR/RB? :rock:
Ei oikein tuolta liiton sivuiltakaan löytynyt mitään rakentavaa treeni ohjelmaa.
 
Juoksemaan paranee juoksemalla. Eli kannattaa tehdä sprinttejä vapaa-ajalla. Sitten puntilla mieluiten jotain perusliikkeitä, kuten mave, kyykky, voimapainotteisesti(toistot 4-6). Tämä siis siksi, että juoksunopeus tulee parhaiten juoksemalla ja voimaa on hyvä olla jalossa, koska kun puolustajat roikkuu vartalossa, niin ne voi jättää sitten matkan varrelle.

Edit: Jasiis, voihan noihin liikkeisiin ottaa jotain lisäksi, kuten askelkyykkyä, prässiä jne.

Ja Lindenwoodin sivut ovat nykyisin http://www.lindenwood.edu/athletics/football/audio_video.asp sieltä kannattaa katsoa 7-10 videot ja tehdä niiden mukaan, niin saa vähän ketteryyttä kentälle.
 
Parhaat kaudet olen saanut aikaan harjoittelemalla off-seasonilla vetoja 60m:iin saakka, erilaisia loikkaharjoitteita ja voimanostotyyppisellä voimaharjoitteluohjelmalla, johon olen liittänyt rinnallevedon ja räjähtävät pystypunnerrukset. Takana kolmentoista kauden jälkeen parhailta kausilta tilastovoitto ja taitaa olla yksi Suomen ennätyskin tilastoissa ...:wanha:
 
Back
Ylös Bottom