Lihan koostumus
Lainaus alkaa
"Lihan koostumus
Liha sisältää vettä, rasvaa, proteiineja, hiilihydraatteja, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Pääosa lihasta on vettä. Raa'assa lihassa on 75 % vettä. Kypsän lihan ja lihavalmisteiden vesipitoisuus on pienempi. Mitä rasvaisempaa liha on, sitä vähemmän siinä on vettä.
Rasvan määrä vaihtelee eläinlajista ja ruhonosasta riippuen 2-25 %. Rasva on pääasassa näkyvää rasvaa, jonka voi poistaa. Varastorasvaksi kutsutaan lihasten välissä ja nahan alla olevaa rasvaa. Lihassyiden välissä oleva rasva on kudosrasvaa (marmoriliha).
Lihassa on pehmeää ja rasvaa. Terveydelle edullisia pehmeitä rasvoja on eniten siipikarjan ja sian lihassa ja vähiten naudan ja lampaan lihassa Sian- ja siipikarjanlihan rasvasta 2/3 on pehmeää rasvaa. Naudanihan rasvasta pehmeää rasvaa on noin puolet.
Liha on hyvä proteiinien lähde. Proteiinia 13-21 % lihalaadusta riippuen. Lihan ja muiden eläinkunnan tuotteiden proteiinin laatu on hyvä, sillä se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.
Hiilihydraatteja lihassa vähän, keskimäärin 1,5 prosenttia tai alle.
Sidekudoksen määrä on 0,5 - 4 prosenttia lihalajista ja ruhonosasta riippuen. Siipikarjan lihassa on vähemmän sidekudosta kuin sian ja naudan lihassa ja sian lihassa vähemmän kuin naudan lihassa. Fileessä on vähemmän sidekudosta kuin potkassa.
Liha on lisäksi hyvä raudan, sinkin, seleenin, fosforin, magnesiumin sekä B-ryhmän vitamiinien lähde.
Eri lihojen tarkat ravintosisältötiedot löytyvät elintarvikkeiden koostumustietopankki Finelistä."Lainaus loppu.
Tosta pakastamisesta vielä,kotipakastaminen on hidasta ja vitamiineja häviää sekä laatu huononee.Teollinen pakastaminen on erittäin nopea prosessi ja hävikki on lähes olematon.
Rasvattomassa lihassa on tosiaan sitä vettä erittäin paljon luonnostaan,se ei ole mitään joulukinkkuun lisättyä suolavettä.