Ja miksi keltuaista hyljitään?

Omega Zonea jonkin verran lukeneena huomasin maininnan keltuaisin sisältämästä arakidonihaposta (AA) josta keho siis valmistaa näitä ilkeitä eikosanoideja ja sit tulee tuomiopäivä. Emmä kyllä jaksa keltuaista erotella mutta ehkä jonkin näköistä kohtuuta voisi noudattaa kaniksien syönnissä :rolleyes:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Re: Re: Kerrataas nyt..

Originally posted by Counani
Asiahan ei tietenkään myöskään minulle kuulu, mutta ihmetyttää sellainen seikka, että mitenkäs pirussa ihmiset ovat satojatuhansia vuosia eläneet syömällä eläinrasvaa. Jaa mutta tottakai evoluution kannalta on järkevää muuttaa ihmisen elimistö sellaiseksi, että kolesterolitasot nousee ja kuolema kolkuttaa ovelle jos eläinrasvaa menet suuhusi tunkemaan. Pysyy ihmisten määrä kurissa. Kivikauden ihmiset ovat varmaan käyttäneet rypsiöljyä ja Beceliä eivätkä ole kärsineet korkeasta kolesterolista. Rasvaiset palat saaliista on varmaan paiskittu korkeasta kolesterolista jo muutenkin kärsiville petoeläimille :david:

Juuri olin vastaamassa samaan aiheeseen... mutta vastasit niin hyvin että ei tartte :kippis1: :joulu6:
 
Kivikauden ihmiset elivät tämän hetken tiedon mukaan noin parikymppisiksi, ja lähinnä ne kuolivat nälkään kuin sydänkohtauksiin :thumbs:
 
Originally posted by teemupii
Kivikauden ihmiset elivät tämän hetken tiedon mukaan noin parikymppisiksi, ja lähinnä ne kuolivat nälkään kuin sydänkohtauksiin :thumbs:

Joten varmaan söivät sitten kananmunia vai????:eek:
 
Originally posted by teemupii
Kivikauden ihmiset elivät tämän hetken tiedon mukaan noin parikymppisiksi, ja lähinnä ne kuolivat nälkään kuin sydänkohtauksiin :thumbs:

Luultavasti petoeläimillä ja taudeilla saattoi myös olla aika vahva vaikutus alhaiseen elinkaareen. Keräilijöitähän kivikauden kaverit olivat kuten monet alkuperäis-kansatkin joten ruohoa ja käpyjä meni huiviin varmasti siinä missä mammuttejakin. Mutta voihan olla että nälkäänkin kavereita kuoli...

Pikkusen laittaa epäilyttämään että kolesteroli olisi ehtinyt viemään miehiä mennessään... (tosin en oikein saa selvää mitä "lähinnä ne kuolivat nälkään kuin sydänkohtauksiin" kaikessa kauneudessaan tarkoittaa) :D
 
Kylläpä taas on saatu melkoinen soppa aikaan. Okei, asia varmasti kutkuttaa monen hermoja.. ;)

Tosiasiassa ravinnon kolesteroli on kuitenkin hyvin pienessä osassa, kun puhutaan kardiovaskulaarisista riskitekijöistä. Olisi ymmärrettävä, että hyvin pitkälti määräävässä asemassa ovat ravintopuolen tekijät kokonaisuudessaan, sekä monet elämäntapatekijät, kuten esimerkiksi liikunnan määrä.

Suosittelen jokaista lukemaan allaolevan linkin mietelmän hyvinkin arvostetusta American Journal of Clinical Nutritionista, joka osaltaan selventää hieman tätä kokonaiskuvaa:



http://www.ajcn.org/cgi/content/full/75/2/333
 
Monet eivät varmaan tienneet että ientulehduksessa erittyy aineita vereen, jotka aiheuttavat verisuonten kalkkeutumista. Joten saattaa olla tärkeämpää harjata hampaat säännöllisesti kuin kantaa huolta munan keltuaisen kolesterolista :rolleyes:
 
Hyvää läppää..

Palataan ajassa taakse päin..

Sikäli kun minä en ainakaan mitään tiedä luolamiehistä tai luolanaisista (tjaa..*grr*) Mut luulisin, että siihen aikaan ihmiset söi myös kasvisravintoa (jonku teorian mukaan ihmiset ois alunperin ollu kasvis syöjiä.. tiedä häntä).

Ja se liikunta ja ne olot, missä luolaihmiset asu.. Ei millään voida kuvitella tarkkaan millasta ravintoa ne on tarvinnu.. Ja kuka sano ettei luolamiehii kuollu. Niiden keskimääränen ikä oli kolme kertaa pienempi ku nykyinen hyvinvointikehitysmilleeniumyhteiskunta
:david:

"Enhän minä mistäään mitään tiedä.."
-Mr. E 29.12.2004
 
perkeleen soppa

Aargh!! :wall:

En mistään mitään tiedä. Siks taidan jättää keskustelun omalta osaltani tähän.Liikun hyvin, syön hyvin ja oikein, niin en kuole sydänjuttuihin (punkku päivässä :kippis1:

Jos kuolen sydäninfarktiin, pakkislaiset on tervetulleita hautajaisiin =)

Mr. E
 
Re: perkeleen soppa

Originally posted by Mr_E
Aargh!! :wall:

En mistään mitään tiedä. Siks taidan jättää keskustelun omalta osaltani tähän.Liikun hyvin, syön hyvin ja oikein, niin en kuole sydänjuttuihin (punkku päivässä :kippis1:

Jos kuolen sydäninfarktiin, pakkislaiset on tervetulleita hautajaisiin =)

Mr. E

Siinähän ne perusjutut tuli. Kyllä noilla ohjeilla elää jo liiankin kauan. En pääse hautajaisiin, kun kuolen kuitenkin ennen sua, mutta pidä hauskaa munkin puolestani. :wanha:
 
Kolestroli on elimistölle niin tärkeä aine että elimistö valmistaa sitä itse maksassa. Ruuan vaikus kolestrolin määrään on minimaalinen. Elikkä toisilla sitä on enemmän kuin toisilla, riippumatta ruokavaliosta. Ruokavaliota voi toki kokeilla (toisilla auttaa vähän, toisilla ei ollenkaan).

Valittavasti suomalaisessa geeniperimässä ns. huonon kolestrolin määrä on korkea. Tähän ei auta kuin lääkkeet/maksan vaihto. Kela ei kuitenkaan luonnolisesti halua korvata ko. lääkkeitä vaan kehoitta syömään terveellisesti. Tämä tietenkin vaikuttaa positiivisesti myös muihin riskitekijöihin, verenpaine yms. ja tätä kautta vähentää riskien monivaikutusta.

Samoinhan toimitaan myös sokeritaudissa> ruokavalio ja paino kuntoon ja kela korvaa lääkkeet. Ei ruokavalio ja painonpudotus sokeritautia paranna mutta vähentävät monivaikutuksen riskiä.
 
Luolamiesten syömätottumuksista ja muista faktoista (;)) päätellen kananmunat olisi siis ihan terveellistä ravintoa vaikka niitä kourallisen söisikin :) Mutta onko nämä suositukset nyt muuttuneet jotenkin merkittävästi vai onko tästä jo tuoreempi topic jossain? Tuli vaan ajankohtaiseksi nyt kun kaapissa ei ole muuta kuin valo ja 10kpl paketti kananmunia.. tai siis oli vielä äsken, valo jäi :D
 
Vähän aikaa sitten oli aamu-tv:ssäkin joku kananmuna-asiantuntija joka kumosi nämä väitteet kolesterolin noususta myöskin. Ja olihan täällakin juttua tosta kananmunan sydänmerkistä(australia). Itse syön nykyään kananmunia päivittäin noin kaksi kappaletta. Voishan sitä kuitenki käydä tarkistamassa arvot että onko ne noussu ku on syöny pahoja luonnollisia rasvoja:rolleyes:
 
Liittyykö lesitiini jotenkin siihen, ettei keltuaisesta imeydy kolesteroli? Lesitiini on "vain" emulgaattori, mutta muistan kuitenkin tällaista(tai tämän tapaista) tietoa kuulleeni eräällä ravinto-opin luennolla. Olenko kuullut ihan väärin vai onko asiassa tolkkua?
 
Kananmunan valkuaisessa on proteiinia 100g 9,8g ja energiaa 42 kcal
 
Ja keltuaisessa on saman verran per 100g, eli 10g. Joten heittäessäsi keltuaisen pois heität samalla sen 34% munan proteiinista. 100 grammassa keltuaista on energiaa 290 kcal, rasvaa 20g. Yhessä keltuaisessa on siis munan koosta riippuen noin 5 grammaa rasvaa, ja proteiinia noin 2,5 grammaa. Laskin noi tuolta kalorilaskurin tiedoista.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom