Urheilun sukupuolikohuun ehdotettiin ratkaisua, KOK hiljeni – ruotsalaistutkijalta suorat sanat
”Nykyinen KOK:n johto on osoittanut, ettei heitä juuri kiinnosta lääketieteellisen näkemyksen kuuleminen”, toteaa Tommy Lundberg.
Tommy Lundberg Karoliinisesta instituutista kuvattuna Jyväskylän yliopiston järjestämässä liikuntafysiologian seminaarissa 26. syyskuuta.
”Jos joku esittää meille tieteellisesti luotettavan järjestelmän miesten ja naisten identifioimiseksi, me teemme sen ensimmäisinä”, Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach sanoi BBC:n mukaan Pariisin olympialaisissa elokuussa.
Bach oli kiusallisessa pinteessä. Taiwanin Lin Yu-ting ja Algerian Imane Khelif voittivat kultamitalit Pariisin olympialaisten nyrkkeilyturnauksen naisten sarjassa, vaikka heidät oli viime vuonna suljettu MM-kisoissa naisten sarjasta sukupuolitestin takia.
Bach sai, mitä tilasi. Kolmenkymmenenkahden tutkijan kansainvälinen ryhmä julkaisi vastauksen Bachin pyyntöön elokuussa Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports -julkaisussa otsikolla Reilut ja turvalliset osallistumisoikeuden kriteerit naisten urheiluun. Yksi kirjoittajista oli tohtori Tommy Lundberg Tukholman Karoliinisesta instituutista.
Onko KOK reagoinut tutkijoiden esitykseen?
”Ei. Emmekä me sitä odottaneetkaan, Lundberg sanoi viime torstaina Jyväskylän yliopistossa”, missä hän puhui Hot Topics in Exercise Physiology -seminaarissa.
Tutkijoiden ehdotus perustuu neljään kulmakiveen.
Ensinnä naisten inkluusio – naisten osallistuminen ylipäätään huippu-urheiluun – vaatii miehille kuuluvien etujen sulkemisen pois naisten urheilusta. Toiseksi naisten sarjoista sulkemisen peruste ei voi olla yksilön nykyinen testosteronitaso, vaan miehisen kehityksen tai sen osan läpikäyminen. Kolmanneksi juridinen sukupuoli tai sukupuoli-identiteetti ei oikeuta naisten sarjaan pääsyä. Neljänneksi urheilulla on oltava keinot testata, ketkä voivat osallistua naisten sarjaan.
Seulontatestit hyvissä ajoin
Tutkijaryhmän elokuussa julkaisemassa esityksessä naisten sarjojen urheilijoilta selvitettäisiin sukupuolikromosomit posken sisäpinnalta pyyhkäisemällä. Yleensä miehillä on xy-kromosomit ja naisilla xx-kromosomit.
Ajatus kromosomiseulonnasta ei ole uusi. KOK teki sitä aina Atlantan olympialaisiin 1996 asti, mutta tuolloin siitä luovuttiin.
Lundbergin ja hänen kollegojensa ehdotuksen mukaan tutkimus pitäisi tehdä hyvissä ajoin ennen kuin urheilija on osallistumassa arvokisoihin, jotta vältyttäisiin repivältä julkisuudelta.
”Se on seulonta, ei lopullinen tuomio. Pääasia on, että asia pitää hoitaa isoimpien arvokisojen ulkopuolella”, Lundberg korosti.
Jos naisten sarjaan pyrkivältä urheilijalta löydetään xy-kromosomit, ryhdytään jatkotutkimuksiin.
”Xy-kromosomisten tapauksissa pitää tehdä jatkotutkimuksia, voivatko he kilpailla naisten sarjassa vai eivät. Joissain maissa tällaiset tapaukset voivat jäädä huomaamatta, ja silloin on hyvä saada diagnoosi. Tällaisella uudistuksella ei ole pelkkiä etuja tai haittoja, mutta meistä edut ovat huomattavasti haittoja suuremmat”, Lundberg perusteli.
Tällä hetkellä sukupuoleen perustuvien sarjojen tilanne vaihtelee lajista toiseen. Syynä on KOK:n marraskuussa 2021 julkaisema linjaus, jonka mukaan urheilijaa ei saa sulkea pois kilpailuista sukupuolisen kehityksen poikkeaman tai transsukupuolisuuden takia, ellei tämän voida osoittaa johtavan epäreiluun kilpailuetuun.
”Käsitykseni mukaan he sivuuttivat täysin lääketieteellisen puolen. Siinä ei ole ainuttakaan viittausta lääketieteelliseen tai biologiseen tutkimukseen. Nykyinen KOK:n johto on osoittanut, ettei heitä juuri kiinnosta lääketieteellisen näkemyksen kuuleminen”, Lundberg sanoi.
Sääntöjen laatimisen KOK sysäsi lajiliittojen harteille. Tämä on johtanut nykyiseen sekavuuteen, jossa eri lajeissa on erilaiset säännöt siitä, kuka voi kilpailla naisten sarjassa.