- Liittynyt
- 18.2.2015
- Viestejä
- 3 123
Hetkisen viileempää .......24
Kohta taas onneksi lämpenee
....Jep back to bussiness ..... Nyt Mittarissa 28 !
So its goes - (Those three famous words from Slaughterhouse-Five, by Kurt Vonnegut
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hetkisen viileempää .......24
Kohta taas onneksi lämpenee
Tänään oli salilla vähän huonompi meininki, kun 30 lämmintä, ei ilmastointia ja tänään alkoi overreaching-viikko, eli enemmän sarjoja, enemmän erikoistekniikoita ja kovempi vauhti. Varustuksena shortsit ja wife beater ja hiki oli aivan älytön. Näytin aivan öljytyltä. Jokainen voi miettiä onko se kaunis näky vai ei.
Hikipyyhekin oli niin läpimärkä, että se kasteli naaman vain enemmän ja sarjan aikana puhkuessa huulille valuva hiki lensi peiliin. Se oli kaunista se. Tältä pohjalta onkin hyvä ihmetellä taas vuorostaan niitä jotka treenaa huppari päällä. Siis vaikka olisi vähän viileämpääkin. Ei ymmärrä. Mutta joo, kyllä varmaan pysyy paikat lämpimänä ja loukkaantumisriski vähenee, kun ruumiinlämmön lähetessä 42 astetta on tuo treenitehokin hitusen huonompi kun saa ottaa painoista puolet pois.
”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helleaalto lisää turhia hätäpuheluja
Helleaalto työllistää hätäkeskuspäivystäjiä, kun lämpöön kyllästyneet kansalaiset haluavat hätälinjalta viilennystä.
Noin kolmasosa Keravan hätäkeskukseen vuodessa soitetuista puheluista on turhia. (KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA)
MAALAISJÄRKI toisinaan unohtuu, kun helteet saavat ihmiset kääntymään hätäkeskuksen puoleen mitä erikoisimmissa asioissa. Hätänumeroon soitetut turhat puhelut lisääntyvät kesällä. Hätäkeskukseen soitellaan esimerkiksi luonnossa olevista ampiaispesistä, kaupungin äänistä sekä verenpainemittareista.
”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle ja vaativat viilennystä”, sanoo hätäkeskuspäivystäjä Ari Alanen Keravan hätäkeskuksesta.
Alanen kertoo, että kesäaikana noin kolmasosa Keravan hätäkeskukseen tulevista puheluista on sinne kuulumattomia. Hätänumeroon soitetut turhat tiedustelut ja kysymykset viivyttävät oikeasti hädässä olevan ihmisen avunsaantia.
Keravan hätäkeskukseen soitetaan noin 860 000 puhelua vuodessa.
Alasen mukaan tyypillinen kuuman sään puhelu menee jotakuinkin ”mä en kestä enää, on hirveän kuuma.” Helle toki aiheuttaa ongelmia vanhuksille ja perussairaille, mutta valitettavan usein säästä valittava soittaja on hätäkeskuspäivystäjän mukaan perusterve aikuinen.
”Mä en kestä enää, on hirveän kuuma.”
NYKYAJAN terveysbuumissa ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia omasta hyvinvoinnistaan, mikä on toden totta positiivinen asia. Terveysbuumista löytyy kuitenkin negatiivinen puoli. On esimerkiksi ihmisiä, jotka seuraavat jatkuvasti verenpainettaan kotona ja soittavat pienimmästäkin vaihtelusta heti hätänumeroon.
”Tapahtuu sitä, että verenpaine mitataan kolme kertaa tunnissa ja sitten soitetaan, kun nämä lukemat eroavat toisistaan. Ihmiset tuntuvat kuuntelevan enemmän laitetta kuin omaa oloaan”, toteaa Alanen ja lisää, että noin kolme puhelua päivässä liittyy verenpainemittareihin.
HÄTÄNUMEROON tulisi soittaa vain, kun kyseessä on todellinen hätä johon viranomaiset voivat puuttua. Jos asia on tapahtunut kauan aikaa sitten tai halutaan kysyä vain neuvoa, hätänumero ei ole oikea paikka soittaa. 112 osaa auttaa vain hädässä olevia.
Sään lisäksi hätänumeroon soitellaan vapaana luonnossa liikkuvista eläimistä. Yhtenä esimerkkinä Alanen mainitsee ampiaispesät, jotka ovat luonnossa kävelypolkujen vieressä. Toinen puheluja kirvoittava seikka ovat linnunpoikaset.
”Joskus tulee mieleen, että ihmiset voisivat olla enemmän huolissaan toisista ihmisistä”, tuumaa Alanen.
KESÄLLÄ hätänumeroon soitetaan, kun soittaja on esimerkiksi liian humalassa eikä pääse yökerhoon sisään. Alasen mukaan henkilö toivoo yleensä poliisia paikalle.
Heinäkuun helleaalto ja tukalan kuumat yöt ovat aiheuttaneet sen, että ikkunoita pidetään enemmän auki. Tämäkin teettää hätäkeskukselle lisätöitä, sillä ihmiset soittavat herkästi kaupungin tavallisista äänistä.
”Yksi esimerkki ovat koripalloa pelaavat tai mopolla ajelevat teini-ikäiset. Siinä helposti pinna kiristyy ja lähtee soittoa hätänumeroon, että teinit pitää häätää”, kertoo Alanen.
JOS tilanne kuitenkin vaatii välittömiä toimia, puhelu hätäkeskukseen on tarpeellinen. Erityisen matala soittokynnys on hyvä, kun asia koskee lapsia tai vanhuksia.
”Kesällä on enemmän tilanteita, että liian pienet lapset ovat yksin jossain paikassa. Jos herää huoli lapsesta niin silloin pitää soittaa”, Alanen painottaa.
Alanen muistaa tapauksen, jossa ohikulkija oli nähnyt alle kaksivuotiaan lapsen vaeltelevan yksin kadulla ja katoavan sen jälkeen ostoskeskukseen. Tällaisessa tilanteessa soitto hätänumeroon on perusteltua, sillä soiton jälkeen pelastusviranomaisilla on tieto ainakin siitä missä lapsi on viimeksi nähty, jos omaiset soittavat perään.
”Huoli vanhuksesta tai lapsesta on hyvä syy soittaa. Harhailevat vanhukset ovat yleisempiä kesällä. Joskus voisi olla enemmän huolissaan vanhuksista kuin lokinpoikasista”, kertoo Alanen.
VÄHEMMÄN kiireellisissä tapauksissa voi ottaa suoraan yhteyttä esimerkiksi pelastuslaitoksen omaan tilannekeskukseen. Siellä työskentelevät tilannekeskuspäivystäjät osaavat neuvoa viranomaisiin liittyvissä asioissa.
Poliisiin liittyvissä asioissa kannattaa olla suoraan yhteydessä oman paikkakunnan poliisilaitokseen.
Tältä pohjalta onkin hyvä ihmetellä taas vuorostaan niitä jotka treenaa huppari päällä. Siis vaikka olisi vähän viileämpääkin. Ei ymmärrä. Mutta joo, kyllä varmaan pysyy paikat lämpimänä ja loukkaantumisriski vähenee, kun ruumiinlämmön lähetessä 42 astetta on tuo treenitehokin hitusen huonompi kun saa ottaa painoista puolet pois.
Kyllä mulla oli tänään veto niin pois kuumuuden takia, että jos mulla on mahdollisuus saada jonain viileämpänä päivänä sama fiilis laittamalla huppari päälle, tai sitten pysyä viileämpänä vähän järkevämmällä pukeutumisella, niin kyllä mä jätän sen hupparin pois. Joskus näkee näitä kun salilla on 20 lämmintä ja joku painaa huppari läpimärkänä. Ei siinä jos tykkää, mutta mä en sitten kyllä pystyisi.Kun oikeasti hikoilee paljon treenatessaan, niin se on ihan se ja sama onko alasti, t-paita ja shortsit päällä vai huppari ja kollegehousut. Jälkimmäinen vaihtoehto on itse asiassa se ainut ja toimivin, ettei tarvitse hikeä pyyhkiä jatkuvati koko kehon mitalta, vaan pelkkä pärstä riittää. Ja mitä treenitehoon tulee, niin en ole ainakaan itse huomannut hupparissa ja kollegeissa mitään negatiivista vaikutusta vs. t-paita ja shortsit, pikemminkin päin vastoin, olipa miten kuuma tahansa.
Vedin kaljuks, mikä auttaa aina. Suosittelen. Suomi kaljuks! Naiset, lapset, ja koiratki.