Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Olet kääntänyt asian päälaelleen. Pumppaushäviöt ovat suurimmillaan kun virtaus on pienimmillään tietyllä kierrosluvulla. Eli sylinteri haluaisi imeä aina maksimitäytön, mutta koska silloin tehoa tulisi lähes aina liiaksi, pitää virtausta rajoittaa. Mitä enemmän virtausta pitää kuristaa, sitä suuremmat häviöt. Sylinteri imee tällöin suuren määrän ilmaa kapean raon läpi, joka vaatii paljon energiaa.Kuumalla ilmalla vaaditaan enemmän tilavuusvirtaa saman happimäärän saamiseen kuin kylmällä ja kun edelleenkään kaasuläppä ei ole ainoa kuristava tekijä matkalla, vaan ilma kulkee myös imuventtiilien ohi, niin olen edelleen vakuuttunut että kylmällä ilmalla ja pienemmällä tilavuusvirralla kokonaishäviöt jäävät pienemmiksi kuin kuumalla ilmalla ja suuremmalla tilavuusvirralla, vaikka jälkimmäisessä tapauksessa kaasuläppä olisikin enemmän auki.
Jos oikeasti järkeviä ratkaisuja mietitään, niin pumppaushäviöihin voidaan vaikuttaa myös kapineella nimeltä turboahdin, joka ottaa energiansa muuten hukkaan menevästä pakokaasuvirtauksesta.
Samalla nopeudella ajettaessa koneen koko ei vaikuta juurikaan koneen läpi menevään ilmamäärään. Isomman koneen imemää ilmamäärää pitää vain rajoittaa enemmän, jolloin täytös jää pientä konetta vajaammaksi. Tämä siis ottomoottoreista puhuttaessa, joihin tuo kaasuläppäkin viittaa.- pieni vs. iso moottori, pieni imaisee vähemmän ilmaa -> vähemmän bensaa ja bensakoneissa on minimi ilmamäärä / kuutiotilavuus suhde millä kone edes toimii eli iso kone vetää enemmän ilmaa aina (ei suurikaan yllätys ).
Imusarjan pituutta ei tuon vuoksi muuteta. Virtaunopeushan ei riipu imusarjan pituudesta vaan poikkipinta-alasta. Moniventtiilikoneissa venttiilien toisen imuventtiilin (imukanavan) sulkeminen on paljon käytetty keino, jolla virtausnopeus saadaan osakuormilla kuntoon.Luulisin että koko jutussa ei niinkään ole kyse virtaushäviöistä, vaan siitä että saadaan lisää virtausta jolloin seos pyörteilee paremmin ja syttyy optimaalisemmin matalilla kierroksilla. Joissain pirsseissähän on ollut esim muuttuvapituuksisia imusarjoja ton takia. Tarviiko edes sanoa että hyödyt lienevät marginaalisia?
Olet kääntänyt asian päälaelleen. Pumppaushäviöt ovat suurimmillaan kun virtaus on pienimmillään tietyllä kierrosluvulla. Eli sylinteri haluaisi imeä aina maksimitäytön, mutta koska silloin tehoa tulisi lähes aina liiaksi, pitää virtausta rajoittaa. Mitä enemmän virtausta pitää kuristaa, sitä suuremmat häviöt. Sylinteri imee tällöin suuren määrän ilmaa kapean raon läpi, joka vaatii paljon energiaa.
Turbon positiivinen vaikutus kulutukseen perustuu downsizingiin, eli koneen iskutilavuutta voidaan pienentää. Tämä vähentää tietenkin painoa ja tilan tarvetta, mutta suurin säästö liittyy taas kaasuläppään. Iskutilavuudeltaan pienen koneen kuorma on suurempi, jolloin kaasuläpällä ei tarvitse kuristaa yhtä paljon. Tämä pienentää taas virtaushäviöitä.
Turbo voi toki vähentää pumppaushäviöitä mainitsemallasi tavalla, mutta se vaatii hyvän hyötysuhteen turbolta. Tämä toteutuu helposti tasakierroskoneissa kuten voimalaitosten moottoreissa, koska turbon pesät voivat olla riittävän isot. Henkilöautoissa taasen turbo inertian minimointi vaatii pieniä pesiä, joka taas on myrkkyä turbon hyötysuhteelle.
Olet ymmärtänyt perusidean vääri kun väität suuremman virtauksen lisäävän häviöitä.Ymmärrän perusidean, mutta tällöin katsotaan vain yhtä ainoaa tekijää ja jätetään huomioimatta monta muuta. Kokonaisuuden kannalta tuo imuilman lämmitys ei voi hyödyttää mitään kuin korkeintaan alitehoisessa ja päin vittua suunnitellussa moottorissa.
Ja mihinkäs tämä mahdollisuus downsizingiin prosessiteknisesti perustuu, jollei pakokaasuvirtausta hyödyntämällä "ilmaiseksi" saatuun suurempaan täytökseen? Ahdoilla ollessa pumppaushäviöitä ei tavallaan ole, koska ahdin puskee ilmaa imusarjaan väkisin enemmän kuin sylinteri itse pyrkii imemään.
Edelleen: koska turbon energia otetaan "ilmaiseksi", sen hyötysuhde ei ole esittämässäsi mielessä kriittinen tekijä. Käytännössä sen mitoitus on toki haastavaa ja aina kompromissi, koska moottorin on toimittava aina laajalla kierroslukualueella (suurempi turbo=> paljon tehoa suurilla kierroksilla mutta pienillä kierroksilla pakokaasuvirtaus ei jaksa pyörittää ahdinta kunnolla, jolloin tällä alueella teho ja hyötysuhde laskevat moottorin muuttuessa lähes vapariksi, mikä ei ole edullista varsinkaan pienellä puristussuhteella, jollainen turbomoottoreissa tyypillisesti on. Pieni turbo toimii hyvin pienilläkin kierroksilla, mutta ei jaksa pumpata riittävästi ilmaa suuremmilla.). Oikein mitoitettu turbo parantaa silti aina hyötysuhdetta sillä kierroslukualueella, jolle se on optimoitu kyseiseen moottoriin.
Olet ymmärtänyt perusidean vääri kun väität suuremman virtauksen lisäävän häviöitä.
Tuossa menee nyt termit sekaisin. Hyötysehteella tarkoitetaan moottorin imemän polttoaineeseen sitoutuneen kemiallisen energian ja moottorin tuottaman kineettisen energian suhdetta. Hyötysuhde on tyypillisesti parhaimmillaan jossain alhaisilla keskikierroksilla lähes täyskaasulla ajettaessa. Tyhjäkäynnillä hyötysuhde on taasen surkea. Isolla vaihteella ylämäkeen kaasuläppä auki ajettaessa hyötysuhde on varmastikin lähellä huippuarvoa.Ihan mielenkiintoinen teoria.
Parhaalla hyötysuhteellahan noita autoja on pyrittävä ajamaan. Joku sanoi että paras hyötysuhde on lapa lattiassa iso silmässä ja ylämäki. -> väärin. Ehkä teho voi olla iso, mutta kyllä mylly lämpenee.
Usealla autolla taloudellinen ajo (paras hyötysuhde) saavutetaan aika pienillä kierroksilla. Olen koeajanut yhtä autoa joka ehdotteli vaihtamista 2 000 kiekan kohdalla. Sehän on selvä, että jos tässä vauhdissa ei paljoa kaasua paineta, niin ei se kaasuläppä kovin auki voi olla. Parhaat kulutuslukemat saa maltillisilla kierroksilla (l/100km).
Ei näin. Ottomoottorin paras hyötysuhde (eli polttoaineen sisältämä energiamäärä jaettuna moottorin ulos antamalla mekaanisella energialla) saadaan nimenomaan suurimman vääntömomentin kierrosluvulla lähes täydellä kaasulla.Parhaalla hyötysuhteellahan noita autoja on pyrittävä ajamaan. Joku sanoi että paras hyötysuhde on lapa lattiassa iso silmässä ja ylämäki. -> väärin. Ehkä teho voi olla iso, mutta kyllä mylly lämpenee.
Usealla autolla taloudellinen ajo (paras hyötysuhde) saavutetaan aika pienillä kierroksilla.
Ei aivan noinkaan. Vääntömomentin huippukohta ja hyötysuhteen huippukohta voivat olla eri kohdissa.Ei näin. Ottomoottorin paras hyötysuhde (eli polttoaineen sisältämä energiamäärä jaettuna moottorin ulos antamalla mekaanisella energialla) saadaan nimenomaan suurimman vääntömomentin kierrosluvulla lähes täydellä kaasulla.
Samalla nopeudella ajettaessa koneen koko ei vaikuta juurikaan koneen läpi menevään ilmamäärään. Isomman koneen imemää ilmamäärää pitää vain rajoittaa enemmän, jolloin täytös jää pientä konetta vajaammaksi. Tämä siis ottomoottoreista puhuttaessa, joihin tuo kaasuläppäkin viittaa.
Kyllä isotkin koneet toimivat hyvin pienellä ilmamäärällä. Tyhjäkäynnillä ei 5 litrainenkaan kone ime suurta määrää ilmaa, mutta hyötysuhde on tällöin onneton.
Ei aivan noinkaan. Vääntömomentin huippukohta ja hyötysuhteen huippukohta voivat olla eri kohdissa.
http://www.fordpowerproducts.com/FordPowerProducts/pdf/DHE_Range_Leaflet4_2003.pdf
Esimerkiksi tuossa Duratec HE420:ssä ominaiskulutuksen minimikohta on 2000 rpm kohdalla ja väännön huippuarvo on 4000 rpm kohdalla.
Ok thanks... jostain oli vaan jäänyt mieleen tuo virheellinen "fakta".Ei aivan noinkaan. Vääntömomentin huippukohta ja hyötysuhteen huippukohta voivat olla eri kohdissa.
Kerrotko Fatso meillekin miten saat ottomoottorista pumppaushäviöit poistettua? Tietysti tuon luokan keksinnöllä olisi mahdollista tehdä mieletön tili, joten ehkä on viisastakin pitää se salaisuutena.
- ilma imutahdin aikana vapaasti sylinteriin (tässä säästyy se imupuolen pumppaushäviö)
- puristustahdin aikana imuventtiili on edelleen auki niin pitkään kuin on tarpeen sopivan täytön aikaansaamiseksi ja loppuaika toki normaali puristustahtia..
-> täyskaasulla imuvena käyttäytyy "normaali tavalla" eli sulkeutuu kun maksimi täyttö on saatu.
-> Pienellä kuormalla tarpeeton ilma ohjautuu imuventtiilin kautta takaisin/pois, ja imuvena suljetaan kun kuormalle sopiva ilmamäärä on vielä sylinterissä.
- suora bensan ruiskutus sylinteriin sopivassa vaiheessa sylinterissä olevan ilmamäärän mukaan
- normi ottomoottori toiminta tästä eteenpäin...
Tällä tavalla kai pääsisi diiseliä vastaavaan pumppaushäviöön?