Ketogeeninen Dieetti!
Viime keväänä kun matalahiilihydraattinen dieetti alko käydä voimille, siirryin ketogeeniseen dieettiin.
Ketogeeninen dieetti on siis dieetti, jossa keho siirtyy ketoosiin. Ketoosiin keho vaihtaa silloin kun hiilihydraatteja on saatavilla vain minimaalisesti... that is max 30-40grammaa. Eli kun hiilihydraatteja ei ole saatavina aivoille ja keholle energiaksi niin maksassa rasva palaa epätäydellisesti ketoneiksi, joita aivot voivat sitten käyttää energiana.
Kun ruokavalio on miinuskaloreilla, eikä hiilihydraatteja/glykogeenia ole saatavilla, mistä energia otetaan? Kehon rasvavarannoistahan ne palaa juu. Rasvan palamista voisi verrata aamulenkkiin, joka tyhjällä vatsalla tehtynä alkaa poltaa melko nopeasti rasvaa yöaikana kulutettujen glykogeenivarastojen vähyyden takia. Ketogeenisellä dieetillä tämä efekti on vaan läsnä koko ajan, kaikessa liikkumisessa, aina palaa rasvaa.
Ketoosiin siirtyminen kestää teoriassa 72 tuntia, mutta sitä voi nopeuttaa aeroobisella. Omasta kokemuksesta voin todeta, että ensimmäinen pari päivää on pikkusen puolihölmö olo, mutta se tasaantuu hetkessä ja ajatus alkaa jälleen kulkemaan. Vois ehkä sanoo, että hitusen verran euforinen olo on ketodieetillä.
Hyvä puoli on siinä, että makeeta ei todellakaan tee mieli, eikä nälkä vaivaa, koska syödä saa silti ihan hyvän satsin joka päivä. Miinuspuolena on ehkä se, että treenata ei jaksa aivan niin lujaa kun normaalisti, sillä lihaksista puuttuu glykogeenit kokonaan.
Palautuminen toisaalta on yllättävänkin hyvää, sillä proteiineja on keholle koko ajan saatavissa enemmän kuin riittävästi. Itse huomasin jopa lievää kehitystä ketodieetin aikana, vaikka dieetillä kehittyminen onkin aika absurdi ajatus.
Ketodieetillä siis syödään vain proteiineja ja rasvaa. Protskudrinkit, kananmunat, pekoni, liha, jauheliha, kana, kala ovat hyviä ruokia. Salaatteja sopii syödä ja vihanneksia hiilihydraattipitoisuudet huomioiden. Tomaattia eritoten on hyvä syödä, sillä ketoosilla keho pyrkii happamaan tilaan ja emäksinen tomaatti tasapainottaa sitä. Kurkku on myös hyvä mahantäyte. Juurekset ja hedelmät ovat ofköös kiellettyjä, koska sisältävät hiilihydraattia liikaa. Leseitä tai salaatttia eritoten on hyvä ottaa, sillä ruokavalio on sellanen, että maha menee helposti kovalle ja that is todellakin kovalle, jos ei pidä kuidunsaannista huolta. Raejuustoa voi vetää aminohappopoolin tasapainon säilyttämiseksi, kunhan ottaa sen sisältämät hiilihydraatit päivän kokonaisannoksessa huomioon.
Rasvoista kylmäpuristettu rypsiöljy on ehdottomasti paras. Itse otin rypsäristä päivittäin noin 1000kcal... eli join sitä desin verran. Ketoosi on muuten siitä opettavainen olotila, että oppii hyvin kuinka tärkeetä on tasainen syönti kun kaikki käyttöenergia on otettava ruoasta, eikä glykogeeneilta saa mitään apua. Ensinnäkin huomaa reilu parin tunnin päästä, että voi vehnä, taas on nälkä ja kun ottaa vaikka pari ruokalusikallista rypsäriä (n20g=176kcal) niin hetken päästä alkaa taas tuntumana paljon voitokkaammalta. Tämä näläntunne ei ole mitenkään huomattavaa, kun vertaa normaaliruokavalioon. Joillakin näläntunnetta ei juuri edes tule, vaan syömättä vois periaattessa olla vaikka koko päivän.
Ketodieetillä on syytä vältellä hiilareita kuin ruttoa, sillä kunnon hiilarisatsi siirtää kehon pois ketoosista jonka jälkeen kestää taas hetken siirtyä takaisin ketoosiin.
Ketodieettiä ei kuitenkaan voi jatkaa määräänsä kauempaa kerralla, sillä se ei ole keholle se kaikista tervein olotila. 7päivän välein on hyvä pitää hiilaripäivä, jolloin vetää kunnon satsit nopeita hiilareita; vaaleeta leipää, jätskiä ja tavallista kotiruokaa, puuroa, mysliä jne. ja samalla sitten psyykkistä hyvinvointia vaalien voi / pitää herkutella niillä jutuilla jotka on viikolla pyöriny mielessä, potematta siitä sen kummempaa huonoa omaatuntoa. Eikä tarvikkaan, sillä ei ne yhden päivän satsit kerkiä rasvaksi varastoitumaan. Kokemuksesta voin sanoa, että se hiilaripäivä on -ah- niin autuas, hiilaripäivää tulee odotettua ja kun se koittaa niin tulee mähkittyä kaikenlaista naamioon ja kun insuliinit alkaa oudokseltaan erittymään, niin tulee semmonen raukea mukava olo (itse menin 3 tunnin päiväunille kun rupes nukuttaan)...
Kenelle ketogeeninen dieetti sopii?
Ei tietysti voi eritellä joukkoa, kenelle erityisesti sopii, mutta jos omaa vaivoja munuaisissa tai terveys ei muuten ole sataa prosenttia, niin kannattaa jättää ketogeeninen dieetti väliin.
Toisaalta taas ne jotka ovat olleet pitkään dieetillä ja tuntuu, että mitään ei tapahdu, niin muutama viikon pyrähdys ketodieettiä voi tehdä oikein eetvarttia ja viedä fysiikkaa haluttuun suuntaan
Toivottavasti tästä oli vähän edes apua?
(Tämä sama teksti oli siellä "matka ketomaailmaan" theadista) joten älkää ihmetelkö...(kuitenkin oma Teksti,eli itse tämän lähetin :D eli en kopioinut toisilta)
Edit: tässä vielä linkki kyseiseen theadiin
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?s=&threadid=12626