Oletko vaihtanut hammastahnaa? Tai käytätkö yleensäkin sellaista jossa on natriumlauryylisulfaattia, sillä saattaa olla yhteys aftojen syntymiseen.
Tässä lainaus nimimerkki "pyssyn" aiemmasta viestistä asiaan liittyen:
"Aftat ovat kivuliaita/kutiavia suun limakalvon haavaumia. Niiden syytä ei tiedetä. Aftoja voi joskus ilmaantua suun limakalvoille jopa muutaman viikon välein. Ne voi sekoittaa herpekseen, mutta aftoihin ei liity rakkuloita eikä kuumetta.
Jopa puolella ihmisistä on aftoja elämänsä aikana. Pienemmät (ns. afta minor -tyyppiset) aftat esiintyvät posken limakalvolla, huulissa, kielessä, ikenissä ja suunpohjassa eli nk. liikkuvan limakalvon alueella. Suurin osa tämäntyyppisistä aftoista on lyijykynän pään kokoisia ja voivat toisinaan esiintyä ryhmissä.
Suuret (ns. afta major -tyyppiset) aftat voivat ilmaantua samoihin kohtiin kuin pienemmät, usein nielurisojen lähelle tai kieleen. Ne saattavat olla hyvinkin kivuliaita etenkin niellessä.
Yleensä varsinaisen aftan ilmestymistä edeltää kutiava tunne sillä alueella, johon afta 6–24 tunnin kuluessa ilmaantuu. Aftan paraneminen kestää tavallisesti 7–10 vrk, suurimpien parantumiseen voi kuitenkin mennä kuusikin viikkoa.
Kotihoito
Suurin osa aftoista paranee itsekseen.
* Kipua lievittää hyvä suuhygienia.
* Voi käyttää apuna laimennettua klooriheksidiinisuuvettä, jota purskutellaan kerran päivässä. Sitä on saatavana apteekeista (Oral-B Klooriheksidiini Suuvesi®, Corsodyl®).
* Hammastahnaksi kannattaa valita tuote, jossa ei ole vaahdottavaa natriumlauryylisulfaattia (esim. Elmex®, Salutem®, Biotène®, BioXtra®, Air-lift®, Yotuel®, Sensodyne Gentle Whitening®, Zendium® tai Pirkka-hammastahna).
* Aloclair®-geeli (saatavilla apteekista ilman lääkärin reseptiä) muodostaa suojaavan kalvon aftan/haavauman päälle. Vaikutus kestää n. 5 tuntia. Tuotetta voidaan lisätä 3-4 kertaa/pvä tai tarvittaessa.
* Erittäin kipeisiin aftoihin voidaan käyttää paikallispuudutegeeliä (esim. lidokaiiniliuosta) paikallisesti ennen ruokailua helpottamaan syömistä. Pumpulipuikko kostutetaan muutamalla Lidocain-tipalla (esim. LIDOCAIN 40 mg/ml liuos 100ml (reseptilääke)) ja asetetaan puudutettavaa aluetta vasten 2-3 minuutiksi.
Lääkehoito
Suurin osa lääkkeistä on kortisonipohjaisia. Yleensä niiden teho on paras, kun niiden käyttö aloitetaan heti ensioireiden ilmaannuttua. Aftalääkkeet eivät estä aftoja uusiutumasta.
Tarjolla on seuraavanlaisia kortisonipohjaisia valmisteita:
* Aftab®: Itsestään liimautuva limakalvotabletti, joka sisältää triamsinolonia. Tabletin voi laittaa aftan päälle alkuun 2–4 kertaa vuorokaudessa tai tarpeen mukaan kipua helpottamaan.
* Kenacort-T®: Kuivaa käsiteltävä alue huolellisesti esim. vanulapulla ennen voiteen levittämistä. Levitä voidetta kostealla sormenpäällä tai kostealla vanulla kipeälle limakalvoalueelle. Paras vaikutus saadaan, kun voide levitetään ruokailun jälkeen ja juuri ennen nukkumaanmenoa (korkeintaan neljästi päivässä), koska näin se ei pääse hankautumaan heti pois. Se saattaa jättää suuhun hieman hiekkaisen tunteen.
* Beconase®- tai Nasacort®-suihketta voi käyttää sellaisille suun alueille, joihin on vaikea muuten ulottua. Laita 2–3 suihkausta kipeälle alueelle neljästi päivässä. On hyvä pidättää hengitystä lääkkeen suihkuttamisen aikana, ettei lääke kulkeudu keuhkoihin sisäänhengitysilman mukana.
Tarvittaessa hammaslääkäri voi määrätä muitakin lääkkeitä, kuten doksisykliinipurskutteluja, mikäli edellä mainitut keinot eivät tepsi. 250 mg doksisykliinitabletti liuotetaan pieneen vesimäärään (esim. 2–5 ml) ja sitä purskutellaan suussa yhden minuutin ajan neljästi päivässä, ja sen jälkeen liuos sylkäistään pois (tai niellään). Hoito saattaa tehota jo vuorokaudessa ja sitä voidaan jatkaa 4–5 vrk. Tämä hoito ei kuitenkaan sovellu raskaana oleville tai alle 12-vuotiaille lapsille, koska se aiheuttaa kiillevaurioita hampaisiin."